Beste energieliefhebbers ;-)

We hebben je hulp nodig. 
De afgelopen tijd zijn we bezig geweest om na te denken over een hernieuwde strategische visie rondom (duurzame) energie voor Vereniging Eigen Huis. Als we onze denkrichting samenvatten dan komen we tot het volgende citaat van een lid van Vereniging Eigen Huis

"Mijn energierekening is zo’n beetje de grootste kostenpost die ik maandelijks moet betalen om lekker in mijn huis te kunnen wonen. Die energiekosten zou ik dus best fors omlaag willen brengen, maar ik weet niet echt hoe en wil eigenlijk ook niet nog meer geld in mijn huis investeren om energie (kosten) besparende maatregelen door te voeren"

Op basis van bovenstaande is er een concept bedacht dat we graag aan je willen voorleggen. De doelgroep bestaat uit leden van Vereniging Eigen Huis die weinig tot geen aandacht hebben geschonken aan hun energierekening (in tegenstelling tot jullie ;-)
Schroom niet om inhoudelijk te reageren op vragen en polls.
Hoe meer discussie en opmerkingen... hoe beter wij kunnen inschatten welke aanpassingen we moeten doen!

Onze denkrichting
Vereniging Eigen Huis (VEH) komt met een nieuwe ‘all in service’ die jouw energiekosten in 4 jaar met 30% gaat verlagen ten opzichte van jouw huidige energierekening. En dat doen we zonder dat jij daar extra voor hoeft te investeren en zonder dat jij een energie expert hoeft te worden! Het enige wat jij hoeft te doen is jouw huidige energiebudget aan ons over te dragen en te accepteren dat jouw energierekening voor de komende 4 jaar wordt vastgezet op het huidige niveau. Wij regelen vanaf dat moment alles om onze belofte (blijvende besparing van 30%) in die 4 jaar echt voor jou waar te maken.

Hoe werkt het?
Wij maken als start een alles omvattende energie scan van jouw woning. Met deze scan maken wij een energie (kosten) besparingsplan die specifiek op jouw situatie en mogelijkheden is afgestemd. Dat plan nemen wij vanzelfsprekend in detail met jou door. En natuurlijk kun jij dan invloed uitoefen op het finale plan.
Daarna zetten wij jouw energierekening voor de komende 4 jaar vast op jouw laatste niveau. Vanaf dat moment betaal je jouw energierekening aan ons en leveren wij jouw energie en voeren wij de afgesproken energie besparende maatregelen door. Omdat wij jouw energie voor een veel gunstiger tarief kunnen inkopen en tevens absoluut geen winst op deze energieleveringen maken, creëren wij daarmee ons start budget om de eerste energie besparende maatregelen in jouw woning door te voeren. En dat is dus voor jou echt zonder extra investering!
Met deze eerste energiebesparende maatregelen in je woning, en de daarmee samenhangende besparingen in energie kosten, creëren wij de tweede financiële ruimte om de volgende verbeteringen in jouw woning door te voeren. Op deze manier gaan wij stapsgewijs elke keer weer een stukje verder richting ons einddoel. En natuurlijk zorgen wij er voor dat jij met onze ‘energie monitor app’ 100% inzicht hebt in wat er gebeurt en wat daar de positieve effecten van zijn.
Met deze innovatieve service geven wij jou na 4 jaar een energierekening terug die blijvend 30% lager is. En dat is een belofte die je dan elke maand in je portemonnee gaat voelen!

En dan?
Op dat moment kun jij weer beslissen of je deze service wel of niet nogmaals wilt inzetten om jouw energierekening in de volgende 4 jaar blijvend met 70% of zelfs 100% ten opzichte van jouw oorspronkelijke energierekening wilt terugbrengen! En als je daar geen interesse in hebt is dat geen enkel probleem. Dan helpen wij je om naar een nieuwe energiemaatschappij over te stappen en betaal je weer rechtstreeks aan hen.

Voor ons is dit een belangrijk denkrichting naar een nieuwe innovatieve service.
We hebben twee open vragen waar je onder deze blog over kunt discussiëren.

1. Als je dit leest wat is dan jouw eerste reactie?
2. Als je denkt aan energiebesparende maatregelen in en rondom jouw woning, waar denkt je dan zoal aan?

Daarnaast nog het verzoek om een korte (8) vragenlijst in te vullen. 

Alvast onwijs bedankt voor het meedenken!

Met vriendelijke groet,
Vereniging Eigen Huis 

Weergaven: 3339

Opmerking

Je moet lid zijn van Energie Community om reacties te kunnen toevoegen!

Word lid van de community van Energie Community

Reactie van Vereniging Eigen Huis op 26 Maart 2014 op 15.06

Beste lezers, 

Iedereen ontzettend bedankt voor alle kritische feedback. We hebben alle reacties verzameld en we nemen deze zeker mee in ons plan! We houden jullie op de hoogte. Mocht je benieuwd zijn naar de uitslag van de enquête, die kun je hier bekijken: uitslag enquête. 

Groet,
Vereniging Eigen Huis 

Reactie van A.M. van der Knaap op 23 Maart 2014 op 5.01

Ja Johannes. Ik zelf zou graag in mijn eengezinswoning willen verwarmen/koelen middels aardwarmte te gebruiken, warmtepomp. Met een goed systeem heb je dan geen gas meer nodig voor verwarming of energie om je huis te koelen in de zomer. Dus hiermee kan ik mijn woning uit 1980 energieneutraal maken. Probleem is om in een bestaand huis aanpassingen te maken erg duur zijn, omdat ze vaak lastig te integreren en aanpassingen bestaande systemen, constructies en afwerkingen nodig zijn. Mooiste is dit systeem van aardwarmte te integreren in nieuwbouw woningen, zodat je een optimale situatie voor dit systeem hebt. Wat dus een veel goedkopere investering is dan dit toe te passen in een bestaande woning.

Zo ook het integreren zonnestroomsystemen in nieuwbouw optimaler/goedkoper is dan in een bestaande woning. Indien we goede methode hebben om zonnestroom op te slaan en je huis energie-neutraal is of energie-overschot heeft kan je ook zelfstandig zijn en niet meer aangesloten op het energienetwerk. Stand-alone systeem.

Zo kan het worden dat je huis energie-neutraal wordt of per saldo energie overschot ( leverancier ) hebt.

Reactie van Johannes op 22 Maart 2014 op 7.07

Na beantwoorden van de enquete toch een kritische vraag:

Is de besparing relatief of absoluut.

Maw als ik gedurende 4 jaar 300 EUR bespaar op 1000 EUR en dit is blijvend na het 4e jaar, dan is mijn blijvende besparing 30% over het geheel.

Maar als na 4 jaar de besparing nog 30% blijvend is en dus 70% niet blijvend / variabel, dan blijft er niet veel meer over natuurlijk. 

Reactie van Johannes op 22 Maart 2014 op 6.52

Klinkt aantrekkelijk een besparing van blijvend 30%. Het oplaten van deze ballon is daarmee een goed initiatief, maar tevens nog onvoldoende uitgewerkt.

Omdat ik zelf al enkele jaren over zonnepanelen beschik, is mijn behoefte van besparingen vooral gericht op besparingen op verlies aan warmte of beter, de opwekking daarvan. Voor verwarming van mijn huis en het water ben ik aangewezen op gas, en daar zit toch de grootste kostenpost. Door zelf te investeren in elektrische boilers ivm overcapaciteit van mijn pv-panelen is hier nog een reductie te realiseren, maar de verwarming van het huis is procentueel gezien nu eenmaal de grootste kostenpost. Met een relatief 'nieuw' huis van 20 jaar, is een forse besparing op dat punt moeilijk haalbaar, tenzij ik de binnentemperatuur consequent verlaag. Maar dat kan ik zonder overdragen van mijn budget ook wel bedenken. Dit is uiteraard ongewenst. Kortom, een besparing van 30% en met investeringen betaald uit mijn vastgestelde budget, lijkt 30% besparing mij onhaalbaar. Maar ik houd me aanbevolen voor een vrijblijvende scan, zodat het tegendeel bewezen kan worden.

Reactie van A.M. van der Knaap op 22 Maart 2014 op 6.16

Energiekosten besparen begint met bewust zijn van je energiegebruik en je woongedrag. Ik vind het prettig zelf energiebesparing te onderzoeken-plannen en uitvoeren. Jullie plan is meer geschikt voor mensen die zich minder willen verdiepen in zelf de uitdaging, mogelijkheden en haalbaarheid van energie besparen in gebouwen te doen.

Lijkt mij handig ook de Energie Index ( EI ),  energielabel, voor het gebouw mee te nemen. Ik heb zelf mijn eengezinswoning, bouwjaar 1980, aangepast om energiezuiniger te zijn. De EI van mijn woning in 1980 was 1,61 ( energielabel D ) en nu is de EI 1,10 ( energielabel B ) en met 15 extra zonnepanelen erbij kom ik uit op EI van 0,91 ( energielabel A ) tevens is mijn woning voor electra dan energie neutraal.

Ik vind het jammer dat het gezondheidslabel het niet gehaald heeft bij het invoeren van het energielabel. Met gezondsheidslabel zou het voor iedereen direct duidelijk zijn hoe gezond de woning/gebouw is.

Op zich lijkt het een goed idee jullie nieuwe service. Ik zelf had in het verleden met mijn teruglevering zonnestroom op het netwerk het probleem bij meedoen met collectief energie inkopen, als mede de betrouwbaarheid van de energieleverancier voor groene stroom  en gas. Wat als ik straks met extra 15 zonnepanelen per saldo geen stroom afneem bij de energieleverancier, maar wel zonnestroom teruglever op het netwerk? Zo ook de mogelijk van BTW terug vragen van aanschaf en plaatsing zonnepanelen door particulieren, door BTW-ondernemer te worden voor het 1e jaar( na aanschaf/plaatsing ) en vanaf jaar 2 via de Kleine Onderneming Aftrek geen BTW hoeft te betalen op de geleverde energie?

Reactie van Plugge op 21 Maart 2014 op 16.15

Even snel een kleine analyse van de meningen tot nu toe.

1=zie het niet zitten

2=misschien/wie weet

3=goed idee

N=50

Gemiddelde mening: 1,96 (misschien/wie weet)
Geen onverdeeld enthousiasme dus.

 

Reactie van Henkels Van Heerd op 21 Maart 2014 op 14.46

1e reactie: Plan ziet er goed uit. Elk individueel pand wordt gescanned, dus voor ieder de beste oplossing. Geen extra investeringen of kosten.

2) vloerisolatie, dakisolatie, raamisolatie, ventilatieverbeteringen, zonnepanelen, verbeterde ketel. 

Reactie van AD op 17 Maart 2014 op 15.57

Goed dat de VEH nadenkt over een lagere energierekening voor haar leden.

Een beetje teleurstellend is de manier waarop. Mijn eerste gedachte is: “op z’n kruideniers.”

Want wat is een sterk punt van de VEH?

Schaalgrootte.

En wat doet de VEH nu: energie (!)  steken in een initiatief op het niveau van individuele woningen. Iets waarin VEH vanuit haar expertise natuurlijk wel kan adviseren, maar wat de markt beter kan realiseren.

Ik wil daarom pleiten voor een heel andere aanpak van belangenbehartiging:

-          Macro in plaats van micro.

-          Via haar leden een sterke vuist richting politiek om middels wetgeving de energiekosten veel meer afhankelijk te maken van het verbruik.

-          De vuist op tafel om een betrouwbaar electriciteitsnet te houden, in handen van de Nederlandse burger.

-          De effectiviteit hiervan te vergroten door in te richten op decentralisatie.

-          Door grootverbruikers van het net ook groot te laten betalen.

-          Door energiebedrijven de kosten van het net meer mee te laten dragen.

-          Door burgers te belonen voor groene inspanningen wanneer men bv. in zonnepanelen wil investeren en zo bijdraagt aan het behalen van de 2020 doelstellingen! Concreet: saldering van 100%, acceptabele netto vergoedingen voor invoeden, collectiviteit en ‘sharing’ aanmoedigen.

-          Door de politiek ervan te doordringen bijtijds klaar te zijn voor toekomstige grootschalige opslag van duurzaam opgewekte elektriciteit / energie.

-          Streven naar onafhankelijkheid van buitenlandse partijen.

De hoofdgedachte is een eerlijke verdeling van kosten en GEEN netto geldstromen naar marktpartijen.

Verder moeten we af van de gedachte dat we perse minder energie moeten gebruiken. Er is nl. niets mis met een hoog verbruik als het ook maar duurzaam is opgewekt.

Reactie van Adriaan Schermer op 17 Maart 2014 op 13.16

Eerst zien en dan geloven is voor mij een veelgebruikt uitgangspunt. Vereniging Eigen Huis (VEH) komt met een nieuwe ‘all in service’ die jouw energiekosten in 4 jaar met 30% gaat verlagen ten opzichte van jouw huidige energierekening. En dat doen we zonder dat jij daar extra voor hoeft te investeren en zonder dat jij een energie expert hoeft te worden! Op mijn uitgebreide jaarrekening van NUON/LIANDER van 30 oktober 2012 tot 17 november 2013 staat op pagina1 van 4: Berekening van uw  energierekening. Dat is inclusief alle vaste kosten en de verbruikskosten voor gas en elektriciteit. In de aankondiging  van VEH zou kunnen lezen dat je 30 % op je totale energierekening krijgt. Vandaar dat ik zeg eerst zien en dan geloven. Het lijkt me ook geloofwaardiger als er twee of drie reële volledige rekenvoorbeelden worden gegeven waardoor belangstellenden een beter beeld kunnen krijgen.

Bij bewoners met zonnepanelenkan het volgende een probleem zijn. Heeft u nog een ferrarismeter in uw meterkast? Wees daar zuinig op want die verrekent op uw jaarrekening zonder vertraging de teruggeleverde elektriciteit. Heeft u een "slimme meter" dn heeft u pech en dan moet u wat langer op uw geld wachten van terugbetaling. Volgens de netbeheerder heeft u met de "slimme meter"  wel het voordeel dat u informatie kunt krijgen over uw verbruik. Er is nog nooit gezegd wat die informatie de klant moet gaan kosten. Aangezien ik nog nooit heb geconstateerd dat energiebedrijven iets voor niets doen kan ik mij dit ook niet voorstellen. .

 

 

 

 

 

Reactie van Erik Belder op 16 Maart 2014 op 22.16

Een dergelijk initiatief zou zeker mijn aandacht krijgen. Op eerste gezicht wel wat veel om uit handen te geven - ik houd ook graag finale zeggenschap over wijzigingen aan mijn huis.

Heb al eens gebruik gemaakt van Ecostream Wonen++ die ook begonnen met een volledige scan van je isolatie en energiehuishouding. Dat beviel minder goed toen ik mijn aanbetaling door faillissement van Ecostream kwijtraakte.

Recente activiteiten

Jan Workum heeft gereageerd op blogbijdrage 20 miljard voor windmolens op zee. Op land steken wij de houtkachels aan om alle voordelen te niet te doen. van Jos Merks
"@Jaap van der Veen: Uw klachten moéten serieus genomen worden. Schone lucht is een eerste levensbehoefte, een houtgestookte hottub is dat niet. Bovendien was het verstandig geweest als de buren, indien zij rookoverlast hadden voorzien, dit…"
gisteren
Profielpictogramwaeghe frans en Jaap van der Veen zijn lid geworden van Energie Community
gisteren
Jaap van der Veen heeft gereageerd op blogbijdrage 20 miljard voor windmolens op zee. Op land steken wij de houtkachels aan om alle voordelen te niet te doen. van Jos Merks
"Ik ben lid geworden via, via omdat ik ernstige overlast ondervind van het gestook van een hottub (houtgestookt) van de buren. Het dreigt nu uit te lopen op een ordinaire burenruzie. Ik heb meerdere malen verzocht iets aan de overlast (stank en…"
gisteren
Jaap van der Veen heeft zijn/haar profiel bijgewerkt
gisteren

© 2017   Gemaakt door Vereniging Eigen Huis.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden