VEH Nov. 2016 -- Allemaal aan de slimme meter

Een uitgebreid interview met programmamanager Jan Hofman over de invoering van de slimme meter. Jammer van de  misverstanden en onjuistheden.

Is de privacy goed geregeld? Ja, zegt Jan Hofman, want "we hebben strenge richtlijnen [...] een gedragscode voor netbeheerderders [...] een extern accountanskantoor controleert [...]." Oh, wat voel ik me veilig...

Ook zegt Jan: "Anders dan de huidige meters, is de slimme meter bijvoorbeeld geschikt voor zonnepanelen [...]" We weten echter dat "geschikt" betekent dat het gunstig is voor de energiebedrijven en nadelig voor de consumenten.

Hij begrijpt ook niet dat huiseigenaren met zonnepanelen bang zijn financieel voordeel mis te lopen ten opzichte van consumenten met een oude meter. "[H]et kan toch niet zo zijn dat er rechtsongelijkheid ontstaat tussen klanten?"

Ik had van de VEH een meer geïnformeerd, genuanceerd en ook kritischer interview verwacht.

Weergaven: 115

Opmerking

Je moet lid zijn van Energie Community om reacties te kunnen toevoegen!

Word lid van de community van Energie Community

Reactie van Pjotter hmeer op 21 November 2016 op 19.21

Tja Paul in Den Haag blijven ze denken geld moet rollen. vanaf dag één wil men de slimme meter gebruiken voor andere doeleinden en dat is niet voor de consument maar de leverancier heeft er baat bij. en dat mag wel een miljard(tje) kosten.

Als protest moeten alle panelen bezitters op Koningsdag het systeem maar eens uitzetten. als tegenreactie.

Reactie van Paul op 21 November 2016 op 16.15

Geïnformeerd, genuanceerd en kritisch zijn nog maar weinig mensen.

Ik zag gisteren toevallig een stukje Journaal over de slimme meter. De verwachtte besparing (van mind you, 3.5%) blijkt namelijk niet gehaald te worden. Die blijft steken op 1%. En dat komt dan omdat die meter in ons land niet standaard wordt geleverd met een externe uitleesunit. En dus wordt er niet bespaard. Want geen mens gaat 30x per dag op z'n knietjes voor de meterkast liggen. Dus daarom moeten we nu allemaal behalve aan de slimme meter ook aan een Toon-achtig ding.

In plaats van dat het Journaal eerst eens uitzoekt hoeveel dat eigenlijk precies kost (geschat: 800,- per 4 jaar extra, bron Vastelastenbond.nl), dan bekijkt hoeveel energiekosten een gemiddeld huishouden maakt per jaar (1620,- / jaar, bron Nibud), dan uitrekent dat de 2,5% extra energiebesparing die je daarmee bereikt dus neerkomt op ruim 40 euro per jaar, en vervolgens tot de enige logische conclusie komt dat die Toon dus netto 160,- per jaar kost in plaats van dat 'ie ooit wat opbrengt, en dat je daar dus ver van moet blijven, voeren ze een dolgelukkige Toon gebruiker ten tonele.

Die mijnheer vindt Toon echt reuze handig want nu kan hij in zijn woonkamer zien hoeveel stroom en gas hij gebruikt. Als 'ie thuis komt is het eerste dat 'ie doet op Toon kijken, de kachel uitzetten, en de open haard aan. Nog afgezien wat zijn huisgenoten op de eerste verdieping daar van vinden, terwijl ze blauw van de kou over hun huiswerk gebogen zitten, stelt niemand de vraag of die open haard van hem nou echt beter is voor het milieu. Want daar zijn de meningen nogal over verdeeld.

Dweilen met de kraan open is het.

Reactie van Elizabeth op 17 November 2016 op 15.56

De slimme meter biedt wel het voordeel dat je nooit meer je meterstanden hoeft af te lezen. Daarnaast ben ik bang dat huiseigenaren met zonnepanelen uiteindelijk toch de pineut zijn. Met alsmaar dalende energieprijzen en het steeds goedkoper worden van opwekken van duurzame energie, is het wachten op het moment dat het plaatsen van zonnepanelen alleen nog maar verlies oplevert, je investering haal je er namelijk pas na ongeveer 10 jaar uit met de huidige energieprijzen. Straks wordt dat waarschijnlijk 15 jaar.

Reactie van Pjotter hmeer op 5 November 2016 op 22.54
Het is ook nog de vraag of de 5% weigeraars voor het installeren van de digi/slimme meter wel juist is. Dit percentage geeft aan dat het allemaal redelijk mee valt maar er zijn ook percentages bekend die liggen tussen de 10 en 15%. En dat installateurs vaker voor een dichte deur staan dan wenselijk is.

Recente activiteiten

Pjotter hmeer heeft gereageerd op blogbijdrage Opgave van je "JAAR" opbrengsten - [week-27 / 2017] van Pjotter hmeer
"Harry & Cornelis,  Upload done groet."
gisteren
Paul heeft gereageerd op blogbijdrage Zon-uren en opbrengsten voorjaar 2017 Wat gaat het worden? van Pjotter hmeer
"Ha. Nu al meer opgewekt dan heel juni 2016. Dit wordt een topjaar :-)"
Woendag
H Slotman is nu lid van Energie Community
Dinsdag
Vereniging Eigen Huis posted a blog post

800 zonnepanelen op nieuwe attractie Efteling

De nieuwe attractie in de Efteling Symbolica: Paleis der fantasie heeft 800 zonnepanelen gekregen in de paleistuin. De attractie werd gebouwd ter ere van het 65-jaige jubileum van de Efteling en opent deze zomer.Lees hier het hele artikel.See More
Dinsdag

© 2017   Gemaakt door Vereniging Eigen Huis.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden