De Elektriciteitswet 1998 en de Gaswet gaan ingrijpend op de schop.

Bron:  http://www.rijksoverheid.nl/doe-mee/lopende-projecten/toekomst-elek...

Ik heb een LinkedIn account en ben lid geworden van de groep (wie doet er mee?), op het moment dat zich daar interessante zaken voordoen m.b.t. eigen stroom opwek zal ik ze hier publiceren (kan ook zijn dat een ander mij voor is, maar daar is deze blog juist voor bedoeld !)

kortom, alles wat "ons" aangaat als "stroom producent" in de nieuwe wet, positief of negatief, dit is de plek om je kennis daarover en je mening te ventileren.

Weergaven: 464

Opmerking

Je moet lid zijn van Energie Community om reacties te kunnen toevoegen!

Word lid van de community van Energie Community

Reactie van Gert-Jan Faber op 23 Juni 2013 op 14.10

heb je veel tijd over dan zijn (dankzij de Wet Openbaarheid Bestuur), alle vergaderingen hier na te lezen die betrekking hebben op de nieuwe elektriciteitswet (dossier 33493 op overheid.nl)

Een stukje uit het overleg van 5 juni 2013:

+++

Minister Kamp: Ik begrijp dat ik kan doorgaan over het salderen. Het gaat er in de praktijk om dat iemand een woning heeft, daar zonnepanelen op zet en de elektriciteit gebruikt die hij daarmee produceert. Wat hij niet direct kan gebruiken, zet hij op het net en levert hij aan degene die normaliter elektriciteit levert en waarvan hij ook weer elektriciteit afneemt. Op dat moment wordt datgene wat wordt geleverd, in mindering gebracht op datgene wat hij afneemt. Uiteindelijk betaalt hij alleen maar energiebelasting over het gedeelte dat hij per saldo afneemt van het elektriciteitsbedrijf. Dat is de saldoregeling.

Dat salderen is dus een grote stimulans die gegeven wordt. Op dit moment zijn er ook veel mensen bezig om op grond daarvan zonnepanelen aan te schaffen. Deze moeten in een aantal jaren afgeschreven worden. Die mensen moeten dus over een wat langere periode de zekerheid hebben dat zij inderdaad een voordeel hebben, zodat zij de kosten van die investering eruit kunnen halen.

Mevrouw Klever  zei dat zij daar zo gauw mogelijk een eind aan wil maken, omdat zij er niet veel in ziet. Zij heeft daarvoor argumenten gegeven, maar dat is natuurlijk wel een beetje zuur voor iemand die net zonnepanelen op het dak heeft laten schroeven, vanuit de gedachte dat hij die in tien jaar kan afschrijven en er daarna nog wat extra aan gaat verdienen. In dit voorstel ziet zo iemand plotseling binnen twee jaar die hele regeling verdwijnen en blijft dan met een verlies zitten. Ik denk dat het niet erg netjes is om dat vanuit de overheid te doen.

Wij kijken op dit moment wel naar de bestaande salderingsregeling. Het is een heel gunstige regeling. Men krijgt € 0,23 per kWh voor de elektriciteit die men op het net zet. Als er echter wordt gewerkt met de SDE-plusregeling en er wordt gestimuleerd, dan is het totaalbedrag per kWh € 0,15, namelijk de subsidie van € 0,07 plus de kostprijs van € 0,08. Dan zou iemand dus € 0,15 krijgen. Vanwege dat salderen krijgt hij echter € 0,23. Dat is dus een heel gunstige regeling. Het is niet goed voorstelbaar dat die regeling altijd zal blijven bestaan. Er zal een andere regeling voor in de plaats komen. Daar wordt op dit moment ook over gesproken in SER-verband. Als daar iets nieuws uitkomt, dan zullen we een behoorlijk lange overgangsperiode moeten hebben, zeker langer dan twee jaar, om ervoor te zorgen dat er op een nette manier wordt omgegaan met degenen die er al in geïnvesteerd hebben. Dat is dus een onderdeel van wat er op dit moment bij de SER speelt.

Een ander onderdeel dat op dit moment bij de SER speelt, is een voorstel om de saldering niet achter maar voor de meter te laten plaatsvinden. In het regeerakkoord staat dat er een faciliteit zal komen voor saldering voor de meter. Er wordt gedacht aan de mogelijkheid om daar een lagere belasting op te laten drukken. Op die manier kun je een voordeel krijgen. Dat kan dan lokaal in een investering worden omgezet. Je kunt er als deelnemers ook nog iets aan overhouden. Dat is dus ook in SER-verband aan de orde.

Het lijkt mij verstandig om alles wat er nu op dit punt, voor en achter de meter, in SER-verband speelt, te laten rusten. Laat de SER eens kijken waar de verschillende partijen, die hier allemaal erg in geïnteresseerd zijn, op uitkomen. Wij zullen die uitkomst vervolgens voorzien van de opvatting van de regering. Dan geven wij aan wat er naar onze mening voor en achter de meter snel en langzaam zou kunnen worden gedaan. Dat zullen we aan de Kamer presenteren. Dan kunnen we een gedachtewisseling daarover hebben en tot een conclusie komen. Het lijkt me niet verstandig om daar nu uitspraken over te doen zoals bijvoorbeeld mevrouw Klever heeft voorgesteld, omdat je jezelf dan de mogelijkheid onthoudt om te bekijken wat er uit dat bredere veld aan ideeën komt. Dan weet je niet of men daar overeenstemming over kan bereiken en of je daar dan weer als wetgever op in zou kunnen spelen. Mijn voorstel is dus om dat nu niet te doen.

+++

bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/dossier/33493

veel leesplezier & wordt vervolgd ...

Reactie van Gert-Jan Faber op 23 Juni 2013 op 11.26

Sinds 2011 wordt op het Ministerie van Economische Zaken gewerkt aan het wetgevingsagenda-traject STROOM. (STROOM staat voor stroomlijnen, optimaliseren en moderniseren)

Wat kunnen we verwachten is een goede vraag, het nieuwe wetsvoorstel is nog omgeven door geheimzinnigheid en niet publiekelijk bekend gemaakt.

De planning van STROOM is er op gericht om in augustus 2013 een wetsvoorstel in procedure te hebben.

Status "STROOM en het ENERGIEAKKOORD" (April 2013) 10 blz PDF document:

https://www.box.com/s/d4o26tofdgs5vaubjfb9

wordt vervolgd...

Reactie van Jan Workum op 23 Juni 2013 op 10.29

Misschien zou je kunnen pleiten voor een Ministerie van Energiezaken. Onder EZ heb ik er weinig fiducie in.

Reactie van Pjotter hmeer op 23 Juni 2013 op 1.13
Bedankt voor deze informatie, ik heb me aangemeld.
Reactie van Niels op 22 Juni 2013 op 22.49
Wat kunnen we verwachten?

Op welke wijze kunnen we invloed uitoefenen?

Recente activiteiten

Jan Workum heeft gereageerd op blogbijdrage 20 miljard voor windmolens op zee. Op land steken wij de houtkachels aan om alle voordelen te niet te doen. van Jos Merks
"@Jaap van der Veen: Uw klachten moéten serieus genomen worden. Schone lucht is een eerste levensbehoefte, een houtgestookte hottub is dat niet. Bovendien was het verstandig geweest als de buren, indien zij rookoverlast hadden voorzien, dit…"
gisteren
Profielpictogramwaeghe frans en Jaap van der Veen zijn lid geworden van Energie Community
gisteren
Jaap van der Veen heeft gereageerd op blogbijdrage 20 miljard voor windmolens op zee. Op land steken wij de houtkachels aan om alle voordelen te niet te doen. van Jos Merks
"Ik ben lid geworden via, via omdat ik ernstige overlast ondervind van het gestook van een hottub (houtgestookt) van de buren. Het dreigt nu uit te lopen op een ordinaire burenruzie. Ik heb meerdere malen verzocht iets aan de overlast (stank en…"
gisteren
Jaap van der Veen heeft zijn/haar profiel bijgewerkt
gisteren

© 2017   Gemaakt door Vereniging Eigen Huis.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden