Stroomnet kan zonnepanelen-hausse in Groningen niet aan

Soms slaan de hoofdstoppen door, en juist als de zon volop schijnt schakelen de zonnepanelen zichzelf uit omdat ze hun stroom niet kwijt kunnen. In diverse Groningse gemeenten hebben gedupeerden van bevingschade door de gasproductie nu óók last van een haperende groene energievoorziening. De zonnepanelen die ze na de reparatie van hun huizen als extraatje mochten laten aanleggen, produceren zoveel stroom dat het netwerk de spanning niet aankan.

Lees verder: http://www.volkskrant.nl/economie/stroomnet-kan-zonnepanelen-hausse...

Weergaven: 227

Opmerking

Je moet lid zijn van Energie Community om reacties te kunnen toevoegen!

Word lid van de community van Energie Community

Reactie van Johan Vromans op 11 November 2016 op 13.25

Ik heb al een auto met batterij. En ik kijk inderdaad reikhalzend uit naar iets Powerwall achtigs.

Reactie van Rolf L op 10 November 2016 op 13.00

By the way.... er is hier een oplossing voor. Of twee;

Koop een Tesla, een auto of een Homebattery/Powerwall

Reactie van Rolf L op 10 November 2016 op 12.57

Johan, wat de omvormer levert levert hij ook. Wat de slimme meter registreert is de levering min het eigen verbruik. Maar waar het hier om gaat is wat je panelen kunnen leveren op dat moment kan de omvormer dat ook kwijt, op het net of eigen verbruik. Daar gaat het in Groningen mis,de capaciteit om te kunnen leveren aan het net is er vaak niet omdat het net dan "vol" is. Oftewel men ging klagen omdat de zon volop scheen, er was nagenoeg geen eigen verbruik en toch leverde men niet terug. Ook gebeurde het dat de omvormer op 0 stond qua leveren.... Vervolgens werden de omvormers ingesteld op 240V (of hoger)

Reactie van Johan Vromans op 10 November 2016 op 12.07

Boeiende waarneming. Ik vraag me af wat de teller van de omvormer dan aangeeft als 'geleverd'.

Dus je produceert (bv) 1000 Kwh waarvan maar 800 Kwh echt kan worden afgeleverd. De slimme meter zal dit correct administreren. Maar zegt de teller op de omvormer dan 800, of 1000?

Reactie van Rolf L op 10 November 2016 op 11.56

Goedemorgen, na lange tijd niet actief te zijn geweest maar ff de blogs hier lezen. Kan ik iets zinnigs over zeggen wat hier speelt; Na problemen met mijn rendement contact gehad met de installateur, een Gronings bedrijf. Kwam het ook over de bovenstaande problemen. Wat hebben zij als installateur gedaan? Om stroom te leveren aan het net heb je een overspanning nodig. Bij de gewone omvormers staat deze ingesteld op 236V. De omvormers in Grunn staan tegenwoordig ingesteld op 240V of nog meer....... Een collega die in het bevingsgebied woont heeft regelmatig 240V uit de stopcontacten....

Reactie van Pjotter hmeer op 9 Augustus 2016 op 19.11

Jan, toch nog even een ander vergelijk; Alle kabelaars onder ons die een aardige snelheid hebben overdag zien deze in elkaar klappen omdat iedereen na 19:00 op de bank ploft en TV gaat kijken dan zien we ook onze internet verbinding aardig afnemen. De kabelaar doet hier ook weinig aan hooguit zeggen ze we gaan uw  snelheid upgraden van 2 naar 4 van 4 naar 8, 16, 30, 60 en nu zitten we op 100Mbit sec. gaat het nu echt veel sneller als vroeger OK er wordt meer info geladen maar het blijft achterlopen op wat er wordt verkocht.

Dit is ook een soort AAP verkooppraat die zeker op meerdere factoren is door te trekken. Deze zomer blijft de zonkracht door bewolking achterlopen maar ik garandeer zeker een probleem door meer wind productie en meer zonne-systemen in NL.

Dit kan natuurlijk eenvoudig worden voorkomen door het salderen van energie weg te strepen zodat consumenten de panelen links laten liggen en normaal weer stroom via de leverancier gaat afnemen.

Ik hoop werkelijk dat het ooit wat vaker gaat voorkomen want dat betekend dat we op de goede weg zijn met alternatieve energie.

groet

Reactie van Jan Workum op 9 Augustus 2016 op 17.40

Dat is even de vraag Johan. Het moment toen iedereen een frituurpan, elektrisch fondue- of gourmetstel, snelkoker, combimagnetron, stofzuiger, verwarmd waterbed, plasma TV, halogeenverlichting en noem maar op in huis kreeg leverde dat ook geen problemen op.

Een aanzienlijk deel van de zonnestroom komt overigens niet eens op het net, laat staan voorbij de wijktrafo, domweg omdat deze stroom rechtstreeks naar de dichtstbijzijnde verbruikers gaat. Er moet nog heel veel bijgeplaatst worden aleer er problemen ontstaan, Nederland is nog in de jeugdfase vergeleken bij onze buurlanden. Pas als we allemaal onze Tesla gaan inpluggen bij thuiskomst na het werk voorzie ik wel een uitdaging ;)

Reactie van Johan Vromans op 9 Augustus 2016 op 11.07

Je kunt op je vingers natellen dat dit gaat gebeuren.

De situatie is te vergelijken met die van internet in de jaren 90. Klanten (door het gehele land) waren via een vaste, door PTT aangelegde telefoonlijn verbonden met het aansluitpunt (in Amsterdam). Toen de vraag begon toe te nemen kon PTT de verbindingen niet meer leveren want daarvoor moesten er eerst weer dikke kabels worden getrokken door het gehele land. En dat kostte tijd, soms jaren (!).

Ook nu wacht het bedrijfsleven met investeringen tot het echt nodig is, met voorspelbare gevolgen.

Reactie van Pjotter hmeer op 9 Augustus 2016 op 9.39

Morning Jan, Dat dit nog niet vaak voorkomt is duidelijk.

Reactie van Jan Workum op 8 Augustus 2016 op 17.09

Opgeblazen verhaal. De netbeheerder blijkt dit jaar slecht 1 (één) zo'n klacht in behandeling te hebben. http://www.rtvnoord.nl/nieuws/165652/Enexis-Nauwelijks-klachten-ove...

Recente activiteiten

Jaap van der Veen is nu lid van Energie Community
2 minuten geleden
Jan Workum heeft gereageerd op blogbijdrage Test met zonnepanelen op wegdek van Vereniging Eigen Huis
"@AD: In de VS is een dergelijk project op grotere schaal (Solar roadways) Wie niet waagt wie niet wint. Probleemdenkers (als u) hebben de wereld nog nooit een stap verder gebracht. Het eerste vliegtuig in 1903 vloog slechts 12 seconden en…"
14 uur geleden
Pjotter hmeer heeft gereageerd op blogbijdrage Opgave van je "JAAR" opbrengsten - [week-29 / 2017] van Pjotter hmeer
"Momenteel in zweden gaan we toevoegen"
gisteren
Alex heeft zijn/haar profiel bijgewerkt
gisteren

© 2017   Gemaakt door Vereniging Eigen Huis.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden