Ik snap nog steeds de verschillen niet. Op de site van de vereniging valt te lezen dat een "Slimme meter kosteloos bij aanschaf zonnepanelen" zie de tekst hieronder en deze verwijzing.

---

Als u zonne-energie opwekt, is het soms noodzakelijk om een slimme meter te laten installeren. Sinds kort bieden alle netbeheerders aan om deze meter in dat geval kosteloos te installeren. Voorheen werd hiervoor ruim 70 euro gerekend. De meter wordt alleen gratis geplaatst als u uw zonnepanelen heeft aangemeld via www.energieleveren.nl.

---

In oktober heb ik 9 zonnepanelen laten plaatsen. En dus gelijk de installatie aangemeld via enegieleveren.nl Na een aantal mailtjes en belletjes had ik uiteindelijk contact met Liander. Maar zij willen de meter kosteloos niet vervangen.

Ik heb een huis uit 2003 waarin een ISKRA ME371 geplaatst is. Deze meter is niet slim, maar heeft wel 4 telwerken. Hierdoor is het standpunt van Liander dat de meter voldoet en ik de kosten dus maar voor eigen rekening moet nemen. Omdat ze blijkbaar erg zwart-wit zijn is vervanging  van de meter niet nodig. Is Liander de enige netbeheerder die het nut van energiebeheer niet in ziet.

Er zit voor mensen met een "domme" slimmemeter met 4 telwerken dus niets anders op dan meer kosten maken of lang wachten. Uiteindelijk worden alle meters vervangen maar dat kan tot 2020 duren.

Op het maken van nog meer kosten zit ik niet te wachten. De installatie moet tenslotte opleveren.

Weergaven: 1711

Tags: Liander, Slimmemeter, netbeheerder, vervangen, zon

Opmerking

Je moet lid zijn van Energie Community om reacties te kunnen toevoegen!

Word lid van de community van Energie Community

Reactie van Pjotter hmeer op 14 Januari 2013 op 9.58

Ik wil de sheet zekerdelen maar er is niet echt een mogelijkheid om de mailbox van deze community te gebruiken je kunt hier geen bestanden aan koppelen. als jij een optie weet om deze sheet ergens binnen de blog te plaatsen. ik ben niet van plan om mijn prive mailadres te gaan gebruiken  Ik wil er wel bij zeggen dat de opmaak van de sheet voor mij duidelijk is zelf moet je gaan uitzoeken hoe de verbindingen in de sheet liggen. 

Vraag aan beheerder is er een mogenlijkheid dat we bestanden ergens kunnen uitwisselen?

Reactie van Jakkes op 13 Januari 2013 op 19.22

Leuk het overzicht wat je gemaakt hebt. Kan/wil je dat ook delen? Want uiteindelijk moeten alle cijfertjes natuurlijk een besparing opleveren.

Reactie van Pjotter hmeer op 9 Januari 2013 op 18.45

SLIMME & DOMME METERS;

Ik begrijp dat diegene die een zogenaamde slimme meter heeft laten plaatsen verwacht om informatie die kan worden gebruikt om te besparen want dat is uiteindelijk het uitgangspunt. In mijn geval heb ik een normale ferraris meter met een wieltje die terugdraaid. Ben zelf nu behoorlijk in Excel aan het knutselen vanaf het begin dat de panelen zijn geinstalleerd. Veel informatie is niet echt relavant maar wel interessant om een goed gevoel te krijgen bij verbruik en opbrengst. Wat ik momenteel doe is dagelijks de standen bijhouden kan natuurlijk ook wekelijks of maandelijks maar bij dagelijks informatie wordt het verbruik in huis zeer nauwkeurig bijgehouden we weten namelijk wat we doen, wassen oven etc nu na 8 maanden weet ik precies waar de stroom wegvloeit en waar we echt kunnen bezuinigen dus om een goed inzicht te krijgen in opbrengsten en verbruik noteer even de getalletjes en plaats deze in een overzicht ik kan jullie vertellen het heeft geholpen. Er zijn een aantal stroomverbruikers die ik nu een stuk minder ga gebruiken. PC veel minder nu een IPAD, Veel schakelaars geplaatst om sluipstroom tegen te gaan. Na een jaar zal ik overstappen naar wekelijkse opname maar het princiepe in de sheet blijft hetzelfde. Ik verwacht een besparing van z'n 500kW op jaarbasis ofwel 13%.

Reactie van Jakkes op 9 Januari 2013 op 15.09

Kijk bijvoorbeeld op www.enerlogic.nl

Reactie van Floris op 9 Januari 2013 op 13.17

Bij ons is de meter vervangen (Stedin) om dat de oude meter niet voldeed. Het koste ook wat moeite want de aanvraag werd een keer overgedaan door administratieve rompslomp..
De leverancier had de aanvraag geregeld (eind april www.energieleveren.nl) de klantenservice van Stedin vertelde begin mei dat de opdracht tot vervangen al aan de installateur is gegeven. En eind mei moest ik opnieuw een aanvraag indienen en eindelijk 20 juni geplaatst.

Wat de 'slimme' meter bied valt tegen behalve een digitaal display niks meer dan mijn vorige meter.
Dat ze van een afstand kunnen aflezen en zodat je de deur niet hoeft open te doen of de standen via internet mag doorgeven vind ik niet echt slim...... of meer bieden.

Door het op afstand uitlezen zijn er mogelijkheden voor diverse partijen (ook gratis) om de meter uit te lezen.

Kan je daar voorbeelden van geven? vooral gratis :)
tot nu toen heb ik van de De Nederlandse Energie Maatschappij begrepen dat het niet mogelijk is....
terwijl Stedin Webcare op twitter antwoorden: @webcarestedin Daar bieden leveranciers verschillende tools voor

De netbeheerder leest het toestel eens per maand uit en geeft de info door aan je energieleverancier. Mogelijk plaatst deze de data op zijn website.

Bij De Nederlandse Energie Maatschappij zou dat zijn om de 2 maanden. Het was niet goed in Mijn Energie geregeld en dat is nu aangepast. De leverancier moet dus weten dat je een slimme meter heb gekregen..... en zijn/haar gegevens aanpassen.

Reactie van Mike op 7 Januari 2013 op 9.52

@Niels

Inderdaad: Enkel aan een slimme meter kun je dat niet zien, maar samen met de standen van je omvormer heb je wel inzicht:

bij 4 meterstanden en een omvormer

bruto maand verbruik =(verbruik maandeinde laag tarief + verbruik maandeinde hoog tarief) - ((verbruik vorig maandeinde  laag tarief + verbruik maandeinde vorig hoog tarief)

maandproductie =(teruglevering maandeinde laag tarief + teruglevering maandeinde hoog tarief) - (teruglevering vorig maandeinde  laag tarief + teruglevering maandeinde vorig hoog tarief)

maandproductie = stand omvormer maandeinde - stand omvormer vorig maandeinde

netto maandverbruik/teruglevering = maandproductie - bruto maandverbruik - bruto maandproductie

daarbij geven positieve en negatieve uitkomsten in zomer c.q. winter netto consumptie dan wel teruglevering aan

Reactie van Niels op 7 Januari 2013 op 9.52
Ik heb het gisteren proberen uit te leggen. De slimme meter meet alleen netto verschillen. Vb1: als je 1 kW verbruikt in huis en 2 kW opbrengt middels de panelen, dan laat de slimme meter een negatief saldo zien van 1 kW. Vb2: als je 6 kW verbruikt en 3 kW opbrengt, dan laat de slimme meter een positief saldo zien van 3 kW. Aangezien je nooit precies weet wat je in huis verbruikt, kun je met de slimme meter ook niet zien wat de panelen daadwerkelijk opbrengen.

Althans dat is mijn hypothese. Dit forum en internet staan er vol van en ik kan het met mijn praktijkervaring beamen. Ik heb bamelijk in mijn meterkast zowel de slimme meter hangen als de meter die de daadwerkelijke opbrengtsen van mijn panelen meet.

Ik hoop dat het nu duidelijker is.
Reactie van Jakkes op 7 Januari 2013 op 9.40

Niels, daarmee ben ik het niet eens. Maar misschien kan je het antwoord toelichten, want zo'n losse kreet is erg inhoudsloos.

Reactie van Niels op 7 Januari 2013 op 8.55
ONJUIST. Met een slimme meter krijg je geen inzicht in je opbrengsten.
Reactie van Jakkes op 7 Januari 2013 op 7.08

Het slimme aan de slimmemeter is dus net het verschil. Want het verschil zit in de mogelijkheden. Door het op afstand uitlezen zijn er mogelijkheden voor diverse partijen (ook gratis) om de meter uit te lezen. Door de beschikbare poort kan je met een beetje technisch inzicht dit idd ook zelf. De domme slimmemeter heeft deze mogelijkheden niet en daarom is aflezen de enige oplossing.

Hoe de gegevens daarna gebruik worden is aan de mens. Als de mens ook slim is kan met bijv Excel een prachtig overzicht gemaakt worden met de eigen opbrengsten en de verbruik. Simpel een kwestie van optellen en aftrekken. 

Recente activiteiten

Pjotter hmeer posted a blog post

Zonnepanelen: EON geeft geen vergoeding bij meer jaaropbrengsten in combinatie met een ferraris meter.

Hierbij volgt informatie over de leverancier EON en wil hierbij VEH informeren / bevestigen dat bij een collectieve overstap van energie, rekening dient te worden gehouden om volledige informatie te verschaffen bij z'n overstap.Wat is er gaande,Bij de laatste collectieve overstap heb ik besloten om in zee te gaan met EON (3jr) . Wat nu blijkt is wat ik heb vernomen op de website van EON dat indien gebruik wordt gemaakt van een Ferrarismeter (terugdraai schijf) en ook gebruik wordt gemaakt van…See More
2 uur geleden
H. F. R. Schöyer heeft een reactie achtergelaten voor Jan
"Wat erger is, Rotmans heeft ook ir. voor zijn naam staan. Voor wat hij beweert zou een student techniek moeten zakken; voorgoed. Er waren in Nederland ook nog wat verstandiger hoogleraren: prof. Lukkes. Rotmans zou zijn artikel eens moeten lezen.…"
9 uur geleden
Hans heeft zijn/haar profiel bijgewerkt
19 uur geleden
Cornelis Oud posted a blog post

Opbrengst 16 april 2014

Vandaag 16 april 2014 was een bijna perfecte dag, maar een paar kleine sliertjes bewolking. Het reultaat mag er dan ook zijn 27.8 kWh.See More
19 uur geleden
Jan heeft gereageerd op blogbijdrage Heel Nederland zonder aardgas; kan dat? van Vereniging Eigen Huis
"Als Dhr Rotmans het voorbeeld is van wetenschappelijk Nederland, is nu wel duidelijk waarom de meeste Nederlandse universiteiten niet hoog scoren. Het getuigt van een grenzeloze, links-idealistische  naïviteit, met alle ernstige…"
21 uur geleden
ProfielpictogramJan en Bergje Hansen zijn lid geworden van Energie Community
21 uur geleden
Bergje Hansen heeft gereageerd op blogbijdrage Vereniging Eigen Huis stelt vragen over ZekerDalen van Essent van Vereniging Eigen Huis
"Dit is een goed initiatief van Essent. Meer leveranciers proberen bestaande klanten te houden. Nuon heeft bijvoorbeeld Nuon Ideal. Bij deze actie krijg je korting als de energieprijs naar beneden gaat. Dit is toch mindergoed als het klinkt, als ik…"
gisteren
Pjotter hmeer heeft gereageerd op blogbijdrage OPROEP: Vreemde zaken cq afhandelingen bij energieleveranciers. van Pjotter hmeer
"Siem je info is verwerkt."
gisteren
Siem heeft gereageerd op blogbijdrage OPROEP: Vreemde zaken cq afhandelingen bij energieleveranciers. van Pjotter hmeer
"Siem Energie Direct Februari 2012-2013 Geschatte meterstanden ipv doorgegeven meterstanden Afrekening teruggeleverde stroom (172kWh) duurde 3/4 jaar! EON Februari 2013-2014 Meterstanden wel correct Korting energiebelasting onjuist, wordt een…"
gisteren
Ruud Mulder heeft gereageerd op blogbijdrage Salderen en verschil tussen E-Meter en Plugwise applicatie van Ruud Mulder
"Dank voor de terugmelding. Het credo wordt daarmee om niet vermijdbaar stroomverbruik in het zonnetje te doen ;')"
gisteren
Gert-Jan Faber heeft gereageerd op blogbijdrage Salderen en verschil tussen E-Meter en Plugwise applicatie van Ruud Mulder
"@Mike, die 37% is natuurlijk erg afhankelijk van de hoeveelheid die je opwekt en je eigen dagverbruik. Ons jaargemiddelde van gebruik eigen opwek ligt op 35%. Als ik in ons weekoverzicht kijk dan zijn de extremen 89% >>> 20% waarbij 89% een…"
gisteren
Gert-Jan Faber heeft gereageerd op blogbijdrage Salderen en verschil tussen E-Meter en Plugwise applicatie van Ruud Mulder
"Ja Ruud, jouw stelling klopt, bij gelijkblijvend jaarverbruik zou je afrekening daarmee (959 kwh) afnemen. "
gisteren
H. F. R. Schöyer heeft een reactie achtergelaten voor Harry Romijn
"T.a.v. Libië, graanschuur van het Romeinse rijk. Het ging mij niet om Egypte (wat in de R-tijd ook onder Libië viel) maar echt om Libië, nu pure woestijn, waar in de R-tijd op grote schaal graan werd verbouwd. Het gaat niet om de…"
Dinsdag
Mike heeft gereageerd op blogbijdrage Salderen en verschil tussen E-Meter en Plugwise applicatie van Ruud Mulder
"37% direct eigen verbruik voor de meter is al best behoorlijk moet ik zeggen. Wanneer de ministeries van economische zaken en financiën - via het energieakkoord - de nieuwe salderingsregels voor de toekomst gaan bedenken, zullen wij met…"
Dinsdag
Mike heeft gereageerd op blogbijdrage Salderen en verschil tussen E-Meter en Plugwise applicatie van Ruud Mulder
"37% direct eigen verbruik voor de meter is al best behoorlijk moet ik zeggen. Wanneer het ministeries van economische zaken en financiën - via het energieakkoord - de nieuwe salderingsregels voor de toekomst gaan bedenken, zullen wij met…"
Dinsdag
Harry Romijn heeft gereageerd op blogbijdrage Heel Nederland zonder aardgas; kan dat? van Vereniging Eigen Huis
"Chlorophyl ( = dat groene in planten) doet niet anders: onder invloed van zonlicht CO2 en H2O ( = water)  omzetten in suikers en O2 ( = zuurstof). Zou de ultieme zonnecel zijn als die suikers ergens in the gebruiken waren. Iedereen, die op…"
Dinsdag