Ik snap nog steeds de verschillen niet. Op de site van de vereniging valt te lezen dat een "Slimme meter kosteloos bij aanschaf zonnepanelen" zie de tekst hieronder en deze verwijzing.

---

Als u zonne-energie opwekt, is het soms noodzakelijk om een slimme meter te laten installeren. Sinds kort bieden alle netbeheerders aan om deze meter in dat geval kosteloos te installeren. Voorheen werd hiervoor ruim 70 euro gerekend. De meter wordt alleen gratis geplaatst als u uw zonnepanelen heeft aangemeld via www.energieleveren.nl.

---

In oktober heb ik 9 zonnepanelen laten plaatsen. En dus gelijk de installatie aangemeld via enegieleveren.nl Na een aantal mailtjes en belletjes had ik uiteindelijk contact met Liander. Maar zij willen de meter kosteloos niet vervangen.

Ik heb een huis uit 2003 waarin een ISKRA ME371 geplaatst is. Deze meter is niet slim, maar heeft wel 4 telwerken. Hierdoor is het standpunt van Liander dat de meter voldoet en ik de kosten dus maar voor eigen rekening moet nemen. Omdat ze blijkbaar erg zwart-wit zijn is vervanging  van de meter niet nodig. Is Liander de enige netbeheerder die het nut van energiebeheer niet in ziet.

Er zit voor mensen met een "domme" slimmemeter met 4 telwerken dus niets anders op dan meer kosten maken of lang wachten. Uiteindelijk worden alle meters vervangen maar dat kan tot 2020 duren.

Op het maken van nog meer kosten zit ik niet te wachten. De installatie moet tenslotte opleveren.

Weergaven: 2025

Tags: Liander, Slimmemeter, netbeheerder, vervangen, zon

Opmerking

Je moet lid zijn van Energie Community om reacties te kunnen toevoegen!

Word lid van de community van Energie Community

Reactie van Pjotter hmeer op 14 Januari 2013 op 9.58

Ik wil de sheet zekerdelen maar er is niet echt een mogelijkheid om de mailbox van deze community te gebruiken je kunt hier geen bestanden aan koppelen. als jij een optie weet om deze sheet ergens binnen de blog te plaatsen. ik ben niet van plan om mijn prive mailadres te gaan gebruiken  Ik wil er wel bij zeggen dat de opmaak van de sheet voor mij duidelijk is zelf moet je gaan uitzoeken hoe de verbindingen in de sheet liggen. 

Vraag aan beheerder is er een mogenlijkheid dat we bestanden ergens kunnen uitwisselen?

Reactie van Jakkes op 13 Januari 2013 op 19.22

Leuk het overzicht wat je gemaakt hebt. Kan/wil je dat ook delen? Want uiteindelijk moeten alle cijfertjes natuurlijk een besparing opleveren.

Reactie van Pjotter hmeer op 9 Januari 2013 op 18.45

SLIMME & DOMME METERS;

Ik begrijp dat diegene die een zogenaamde slimme meter heeft laten plaatsen verwacht om informatie die kan worden gebruikt om te besparen want dat is uiteindelijk het uitgangspunt. In mijn geval heb ik een normale ferraris meter met een wieltje die terugdraaid. Ben zelf nu behoorlijk in Excel aan het knutselen vanaf het begin dat de panelen zijn geinstalleerd. Veel informatie is niet echt relavant maar wel interessant om een goed gevoel te krijgen bij verbruik en opbrengst. Wat ik momenteel doe is dagelijks de standen bijhouden kan natuurlijk ook wekelijks of maandelijks maar bij dagelijks informatie wordt het verbruik in huis zeer nauwkeurig bijgehouden we weten namelijk wat we doen, wassen oven etc nu na 8 maanden weet ik precies waar de stroom wegvloeit en waar we echt kunnen bezuinigen dus om een goed inzicht te krijgen in opbrengsten en verbruik noteer even de getalletjes en plaats deze in een overzicht ik kan jullie vertellen het heeft geholpen. Er zijn een aantal stroomverbruikers die ik nu een stuk minder ga gebruiken. PC veel minder nu een IPAD, Veel schakelaars geplaatst om sluipstroom tegen te gaan. Na een jaar zal ik overstappen naar wekelijkse opname maar het princiepe in de sheet blijft hetzelfde. Ik verwacht een besparing van z'n 500kW op jaarbasis ofwel 13%.

Reactie van Jakkes op 9 Januari 2013 op 15.09

Kijk bijvoorbeeld op www.enerlogic.nl

Reactie van Floris op 9 Januari 2013 op 13.17

Bij ons is de meter vervangen (Stedin) om dat de oude meter niet voldeed. Het koste ook wat moeite want de aanvraag werd een keer overgedaan door administratieve rompslomp..
De leverancier had de aanvraag geregeld (eind april www.energieleveren.nl) de klantenservice van Stedin vertelde begin mei dat de opdracht tot vervangen al aan de installateur is gegeven. En eind mei moest ik opnieuw een aanvraag indienen en eindelijk 20 juni geplaatst.

Wat de 'slimme' meter bied valt tegen behalve een digitaal display niks meer dan mijn vorige meter.
Dat ze van een afstand kunnen aflezen en zodat je de deur niet hoeft open te doen of de standen via internet mag doorgeven vind ik niet echt slim...... of meer bieden.

Door het op afstand uitlezen zijn er mogelijkheden voor diverse partijen (ook gratis) om de meter uit te lezen.

Kan je daar voorbeelden van geven? vooral gratis :)
tot nu toen heb ik van de De Nederlandse Energie Maatschappij begrepen dat het niet mogelijk is....
terwijl Stedin Webcare op twitter antwoorden: @webcarestedin Daar bieden leveranciers verschillende tools voor

De netbeheerder leest het toestel eens per maand uit en geeft de info door aan je energieleverancier. Mogelijk plaatst deze de data op zijn website.

Bij De Nederlandse Energie Maatschappij zou dat zijn om de 2 maanden. Het was niet goed in Mijn Energie geregeld en dat is nu aangepast. De leverancier moet dus weten dat je een slimme meter heb gekregen..... en zijn/haar gegevens aanpassen.

Reactie van Mike op 7 Januari 2013 op 9.52

@Niels

Inderdaad: Enkel aan een slimme meter kun je dat niet zien, maar samen met de standen van je omvormer heb je wel inzicht:

bij 4 meterstanden en een omvormer

bruto maand verbruik =(verbruik maandeinde laag tarief + verbruik maandeinde hoog tarief) - ((verbruik vorig maandeinde  laag tarief + verbruik maandeinde vorig hoog tarief)

maandproductie =(teruglevering maandeinde laag tarief + teruglevering maandeinde hoog tarief) - (teruglevering vorig maandeinde  laag tarief + teruglevering maandeinde vorig hoog tarief)

maandproductie = stand omvormer maandeinde - stand omvormer vorig maandeinde

netto maandverbruik/teruglevering = maandproductie - bruto maandverbruik - bruto maandproductie

daarbij geven positieve en negatieve uitkomsten in zomer c.q. winter netto consumptie dan wel teruglevering aan

Reactie van Niels op 7 Januari 2013 op 9.52
Ik heb het gisteren proberen uit te leggen. De slimme meter meet alleen netto verschillen. Vb1: als je 1 kW verbruikt in huis en 2 kW opbrengt middels de panelen, dan laat de slimme meter een negatief saldo zien van 1 kW. Vb2: als je 6 kW verbruikt en 3 kW opbrengt, dan laat de slimme meter een positief saldo zien van 3 kW. Aangezien je nooit precies weet wat je in huis verbruikt, kun je met de slimme meter ook niet zien wat de panelen daadwerkelijk opbrengen.

Althans dat is mijn hypothese. Dit forum en internet staan er vol van en ik kan het met mijn praktijkervaring beamen. Ik heb bamelijk in mijn meterkast zowel de slimme meter hangen als de meter die de daadwerkelijke opbrengtsen van mijn panelen meet.

Ik hoop dat het nu duidelijker is.
Reactie van Jakkes op 7 Januari 2013 op 9.40

Niels, daarmee ben ik het niet eens. Maar misschien kan je het antwoord toelichten, want zo'n losse kreet is erg inhoudsloos.

Reactie van Niels op 7 Januari 2013 op 8.55
ONJUIST. Met een slimme meter krijg je geen inzicht in je opbrengsten.
Reactie van Jakkes op 7 Januari 2013 op 7.08

Het slimme aan de slimmemeter is dus net het verschil. Want het verschil zit in de mogelijkheden. Door het op afstand uitlezen zijn er mogelijkheden voor diverse partijen (ook gratis) om de meter uit te lezen. Door de beschikbare poort kan je met een beetje technisch inzicht dit idd ook zelf. De domme slimmemeter heeft deze mogelijkheden niet en daarom is aflezen de enige oplossing.

Hoe de gegevens daarna gebruik worden is aan de mens. Als de mens ook slim is kan met bijv Excel een prachtig overzicht gemaakt worden met de eigen opbrengsten en de verbruik. Simpel een kwestie van optellen en aftrekken. 

Recente activiteiten

Nol Versteeg heeft gereageerd op blogbijdrage uitlezen sma dmv bluetooth-verbinding van Ria Pot
"Dat is een hele goeie, exporteren komt ruim aan de orde maar importeren is niet van de partij, Ik zal de link eens bekijken en zien of ik er iets mee kan, was al handmatig aan de slag gegaan, maar dat is monniken werk. thanks "
7 uur geleden
SBF heeft gereageerd op blogbijdrage uitlezen sma dmv bluetooth-verbinding van Ria Pot
"@Mike & Snowmiss: Livedata kan tot max 2 weken terug (of 4 in "donation" mode) opgeladen worden. Dag totalen in principe onbeperkt. Dit is niet mogelijk via SBFspotUpoad, maar kan wel in batch gebeuren…"
8 uur geleden
Nol Versteeg heeft gereageerd op blogbijdrage uitlezen sma dmv bluetooth-verbinding van Ria Pot
"Hartelijk dank , ik heb weer genoeg stof om aan te werken. "
Vrijdag
Snowmiss heeft gereageerd op blogbijdrage uitlezen sma dmv bluetooth-verbinding van Ria Pot
"Ook uit de losse pols; is het niet zo dat als je de andere .csv files in de output folder van SBFspot zet, dat bij een volgende upload SBFspotUploadDaemon deze dan ook gewoon meeneemt. Anders even nakijken/navragen…"
Vrijdag
Mike heeft gereageerd op blogbijdrage uitlezen sma dmv bluetooth-verbinding van Ria Pot
"Je hoeft natuurlijk niet ALLE data te laden. Ik zou zelf alleen de maandtotalen op de ultimo invoeren. Daarmee hebt je toch een goed overzicht van de productie en performance. In de praktijk zul je over langere periode toch hooguit de…"
Vrijdag
Pjotter hmeer heeft gereageerd op blogbijdrage uitlezen sma dmv bluetooth-verbinding van Ria Pot
"Hmmm even uit de losse pols, zonder abbo van pvoutput kun je meen ik 100 dagen terug met automatische input. Als je dit gaat uitzoeken en uploaden gaat dat zeker een paar uur kosten. Handmatig kan wel persoonlijk zou ik de csv file inladen in excel…"
Donderdag
Nico heeft gereageerd op blogbijdrage Software voor Live-grafieken op pvoutput.org met Plugwise en het uitlezen van de P1 poort van de Slimme Meter van Freek de Kruijf
"Ok Freek, Ja ik had al een paar aangepast maar dan haal ik ze weer opnieuw op. Alleen dom van mij denk ik maar ik kan jou hele site niet meer vinden.. snif snif.. "
Donderdag
Nol Versteeg heeft gereageerd op blogbijdrage uitlezen sma dmv bluetooth-verbinding van Ria Pot
"Hallo Solarvrienden, Ik heb nog redelijk wat data  vanaf nov 2012 in .CSV van zowel de Sunny boy, en de Sunny beam,  Kan ik deze ook gebruiken om nog iets te doen met pvoutput , hoeft niet kant en klaar te zijn , maar een zet in de…"
Donderdag
Freek de Kruijf heeft gereageerd op blogbijdrage Software voor Live-grafieken op pvoutput.org met Plugwise en het uitlezen van de P1 poort van de Slimme Meter van Freek de Kruijf
"Onder Raspian, het meest gebruikte OS op de Raspberry Pi, blijkt het hulpprogramma realpath niet aanwezig te zijn. Ik heb dat vervangen door readlink -f en dat blijkt geen probleem te zijn. Op mijn website is alles bijgewerkt."
Donderdag
Freek de Kruijf en Nico zijn nu bevriend
Donderdag
Nico heeft gereageerd op blogbijdrage Software voor Live-grafieken op pvoutput.org met Plugwise en het uitlezen van de P1 poort van de Slimme Meter van Freek de Kruijf
"Hallo Freek, Mijn reactie komt wat later dan jou laatste hier maar ik hoop dat er nog wel gelezen word. Al geruime tijd had ik de scripts ergens opgeslagen en ben nu toch eens gaan puzzelen en lezen wat het allemaal inhoud. Duidelijke beschrijving…"
Donderdag
Pjotter hmeer heeft gereageerd op blogbijdrage Wat is de waarde van monitoring oplossing in het Oskamera contract? van Pim
"De waarde wordt alleen meer wanneer je een van Gogh aan de muur hebt hangen ;-/"
Donderdag
Pjotter hmeer heeft gereageerd op blogbijdrage Wat is de waarde van monitoring oplossing in het Oskamera contract? van Pim
"Pim, over 8 jaar kun je de waarde alleen maar afschrijven de waarde wordt nooit meer dan de aanschafwaarde."
Donderdag
Pim heeft gereageerd op blogbijdrage Wat is de waarde van monitoring oplossing in het Oskamera contract? van Pim
"De waarde van Plugwise Solar is bekend ja. Maar de waarde van ruim 8 jaar monitoring incl garantie vind ik wat lastiger te bepalen. De Plugwise app presenteerde destijds alle data erg overzichtelijk. Ik heb nu een tijdelijke oplossing die zeker niet…"
Woendag
Con van Doornik heeft gereageerd op blogbijdrage Growatt Wifi Module (via Raspberry Pi) automatische upload naar PVoutput van Sander Plug
"Oops, het heeft alles te maken met de USB-poort en dan met name de P1 uitlezing."
Woendag
Con van Doornik heeft gereageerd op blogbijdrage Growatt Wifi Module (via Raspberry Pi) automatische upload naar PVoutput van Sander Plug
"Hoewel ik niets upload heb ik wel het een en ander "geleend"  hier. Ook ik heb een Raspberry, wie niet tegenwoordig :) en heb een structurele foutmelding in o.a. mijn /var/log/messages en wel een input (6) overrun, deze foutmelding…"
Woendag