Ik snap nog steeds de verschillen niet. Op de site van de vereniging valt te lezen dat een "Slimme meter kosteloos bij aanschaf zonnepanelen" zie de tekst hieronder en deze verwijzing.

---

Als u zonne-energie opwekt, is het soms noodzakelijk om een slimme meter te laten installeren. Sinds kort bieden alle netbeheerders aan om deze meter in dat geval kosteloos te installeren. Voorheen werd hiervoor ruim 70 euro gerekend. De meter wordt alleen gratis geplaatst als u uw zonnepanelen heeft aangemeld via www.energieleveren.nl.

---

In oktober heb ik 9 zonnepanelen laten plaatsen. En dus gelijk de installatie aangemeld via enegieleveren.nl Na een aantal mailtjes en belletjes had ik uiteindelijk contact met Liander. Maar zij willen de meter kosteloos niet vervangen.

Ik heb een huis uit 2003 waarin een ISKRA ME371 geplaatst is. Deze meter is niet slim, maar heeft wel 4 telwerken. Hierdoor is het standpunt van Liander dat de meter voldoet en ik de kosten dus maar voor eigen rekening moet nemen. Omdat ze blijkbaar erg zwart-wit zijn is vervanging  van de meter niet nodig. Is Liander de enige netbeheerder die het nut van energiebeheer niet in ziet.

Er zit voor mensen met een "domme" slimmemeter met 4 telwerken dus niets anders op dan meer kosten maken of lang wachten. Uiteindelijk worden alle meters vervangen maar dat kan tot 2020 duren.

Op het maken van nog meer kosten zit ik niet te wachten. De installatie moet tenslotte opleveren.

Weergaven: 1911

Tags: Liander, Slimmemeter, netbeheerder, vervangen, zon

Opmerking

Je moet lid zijn van Energie Community om reacties te kunnen toevoegen!

Word lid van de community van Energie Community

Reactie van Pjotter hmeer op 14 Januari 2013 op 9.58

Ik wil de sheet zekerdelen maar er is niet echt een mogelijkheid om de mailbox van deze community te gebruiken je kunt hier geen bestanden aan koppelen. als jij een optie weet om deze sheet ergens binnen de blog te plaatsen. ik ben niet van plan om mijn prive mailadres te gaan gebruiken  Ik wil er wel bij zeggen dat de opmaak van de sheet voor mij duidelijk is zelf moet je gaan uitzoeken hoe de verbindingen in de sheet liggen. 

Vraag aan beheerder is er een mogenlijkheid dat we bestanden ergens kunnen uitwisselen?

Reactie van Jakkes op 13 Januari 2013 op 19.22

Leuk het overzicht wat je gemaakt hebt. Kan/wil je dat ook delen? Want uiteindelijk moeten alle cijfertjes natuurlijk een besparing opleveren.

Reactie van Pjotter hmeer op 9 Januari 2013 op 18.45

SLIMME & DOMME METERS;

Ik begrijp dat diegene die een zogenaamde slimme meter heeft laten plaatsen verwacht om informatie die kan worden gebruikt om te besparen want dat is uiteindelijk het uitgangspunt. In mijn geval heb ik een normale ferraris meter met een wieltje die terugdraaid. Ben zelf nu behoorlijk in Excel aan het knutselen vanaf het begin dat de panelen zijn geinstalleerd. Veel informatie is niet echt relavant maar wel interessant om een goed gevoel te krijgen bij verbruik en opbrengst. Wat ik momenteel doe is dagelijks de standen bijhouden kan natuurlijk ook wekelijks of maandelijks maar bij dagelijks informatie wordt het verbruik in huis zeer nauwkeurig bijgehouden we weten namelijk wat we doen, wassen oven etc nu na 8 maanden weet ik precies waar de stroom wegvloeit en waar we echt kunnen bezuinigen dus om een goed inzicht te krijgen in opbrengsten en verbruik noteer even de getalletjes en plaats deze in een overzicht ik kan jullie vertellen het heeft geholpen. Er zijn een aantal stroomverbruikers die ik nu een stuk minder ga gebruiken. PC veel minder nu een IPAD, Veel schakelaars geplaatst om sluipstroom tegen te gaan. Na een jaar zal ik overstappen naar wekelijkse opname maar het princiepe in de sheet blijft hetzelfde. Ik verwacht een besparing van z'n 500kW op jaarbasis ofwel 13%.

Reactie van Jakkes op 9 Januari 2013 op 15.09

Kijk bijvoorbeeld op www.enerlogic.nl

Reactie van Floris op 9 Januari 2013 op 13.17

Bij ons is de meter vervangen (Stedin) om dat de oude meter niet voldeed. Het koste ook wat moeite want de aanvraag werd een keer overgedaan door administratieve rompslomp..
De leverancier had de aanvraag geregeld (eind april www.energieleveren.nl) de klantenservice van Stedin vertelde begin mei dat de opdracht tot vervangen al aan de installateur is gegeven. En eind mei moest ik opnieuw een aanvraag indienen en eindelijk 20 juni geplaatst.

Wat de 'slimme' meter bied valt tegen behalve een digitaal display niks meer dan mijn vorige meter.
Dat ze van een afstand kunnen aflezen en zodat je de deur niet hoeft open te doen of de standen via internet mag doorgeven vind ik niet echt slim...... of meer bieden.

Door het op afstand uitlezen zijn er mogelijkheden voor diverse partijen (ook gratis) om de meter uit te lezen.

Kan je daar voorbeelden van geven? vooral gratis :)
tot nu toen heb ik van de De Nederlandse Energie Maatschappij begrepen dat het niet mogelijk is....
terwijl Stedin Webcare op twitter antwoorden: @webcarestedin Daar bieden leveranciers verschillende tools voor

De netbeheerder leest het toestel eens per maand uit en geeft de info door aan je energieleverancier. Mogelijk plaatst deze de data op zijn website.

Bij De Nederlandse Energie Maatschappij zou dat zijn om de 2 maanden. Het was niet goed in Mijn Energie geregeld en dat is nu aangepast. De leverancier moet dus weten dat je een slimme meter heb gekregen..... en zijn/haar gegevens aanpassen.

Reactie van Mike op 7 Januari 2013 op 9.52

@Niels

Inderdaad: Enkel aan een slimme meter kun je dat niet zien, maar samen met de standen van je omvormer heb je wel inzicht:

bij 4 meterstanden en een omvormer

bruto maand verbruik =(verbruik maandeinde laag tarief + verbruik maandeinde hoog tarief) - ((verbruik vorig maandeinde  laag tarief + verbruik maandeinde vorig hoog tarief)

maandproductie =(teruglevering maandeinde laag tarief + teruglevering maandeinde hoog tarief) - (teruglevering vorig maandeinde  laag tarief + teruglevering maandeinde vorig hoog tarief)

maandproductie = stand omvormer maandeinde - stand omvormer vorig maandeinde

netto maandverbruik/teruglevering = maandproductie - bruto maandverbruik - bruto maandproductie

daarbij geven positieve en negatieve uitkomsten in zomer c.q. winter netto consumptie dan wel teruglevering aan

Reactie van Niels op 7 Januari 2013 op 9.52
Ik heb het gisteren proberen uit te leggen. De slimme meter meet alleen netto verschillen. Vb1: als je 1 kW verbruikt in huis en 2 kW opbrengt middels de panelen, dan laat de slimme meter een negatief saldo zien van 1 kW. Vb2: als je 6 kW verbruikt en 3 kW opbrengt, dan laat de slimme meter een positief saldo zien van 3 kW. Aangezien je nooit precies weet wat je in huis verbruikt, kun je met de slimme meter ook niet zien wat de panelen daadwerkelijk opbrengen.

Althans dat is mijn hypothese. Dit forum en internet staan er vol van en ik kan het met mijn praktijkervaring beamen. Ik heb bamelijk in mijn meterkast zowel de slimme meter hangen als de meter die de daadwerkelijke opbrengtsen van mijn panelen meet.

Ik hoop dat het nu duidelijker is.
Reactie van Jakkes op 7 Januari 2013 op 9.40

Niels, daarmee ben ik het niet eens. Maar misschien kan je het antwoord toelichten, want zo'n losse kreet is erg inhoudsloos.

Reactie van Niels op 7 Januari 2013 op 8.55
ONJUIST. Met een slimme meter krijg je geen inzicht in je opbrengsten.
Reactie van Jakkes op 7 Januari 2013 op 7.08

Het slimme aan de slimmemeter is dus net het verschil. Want het verschil zit in de mogelijkheden. Door het op afstand uitlezen zijn er mogelijkheden voor diverse partijen (ook gratis) om de meter uit te lezen. Door de beschikbare poort kan je met een beetje technisch inzicht dit idd ook zelf. De domme slimmemeter heeft deze mogelijkheden niet en daarom is aflezen de enige oplossing.

Hoe de gegevens daarna gebruik worden is aan de mens. Als de mens ook slim is kan met bijv Excel een prachtig overzicht gemaakt worden met de eigen opbrengsten en de verbruik. Simpel een kwestie van optellen en aftrekken. 

Recente activiteiten

Con van Doornik heeft gereageerd op blogbijdrage Growatt Wifi Module (via Raspberry Pi) automatische upload naar PVoutput van Sander Plug
"Dat is mijzelf ook een raadsel. Er zijn trouwens 2 waarden die niet kloppen, de 2e en de 9e meting. Zo een laag gebruik kan ik niet hebben..."
4 uur geleden
Nico heeft gereageerd op blogbijdrage Growatt Wifi Module (via Raspberry Pi) automatische upload naar PVoutput van Sander Plug
"@Con,  Hoe kan dat dat je een min hebt in je tweede kolom ?"
7 uur geleden
Snowmiss heeft gereageerd op blogbijdrage Raspberry PI van Cornelis Oud
"En PVupload wordt langzaam gevuld met de missende data!!"
9 uur geleden
Ad heeft gereageerd op blogbijdrage Opgave van je opbrengsten - 1e,2e en 3e Ronde. [week-33 / 2014] Ronde 4 aanstaande. van Pjotter hmeer
"Hoi Pjotter, Opbrengst 2e jaar: 2448 kWh Gr Ad"
12 uur geleden
SBF heeft gereageerd op blogbijdrage Raspberry PI van Cornelis Oud
23 uur geleden
SBF heeft gereageerd op blogbijdrage Raspberry PI van Cornelis Oud
"Toch wel: even manueel SBFspot -ad2 om de ontbrekende gegevens op te halen en stemmen op deze issus om het allemaal automatisch te laten verlopen..."
23 uur geleden
Snowmiss heeft gereageerd op blogbijdrage Raspberry PI van Cornelis Oud
"Afgelopen dinsdag is mijn SD-kaartje in de Pi corrupt geraakt. Vandaag opnieuw aan het installeren en tegelijk de handleiding opfrissen ;-) Ben erg benieuwd naar V3 aangezien ik al bijna 5 dagen geen upload naar PVOutput heb gehad."
gisteren
Edward Mietus heeft gereageerd op blogbijdrage Growatt Wifi Module (via Raspberry Pi) automatische upload naar PVoutput van Sander Plug
"@Con: ik maak gebruik van een script dat elke vijf minuten draait. Hierbij wordt eerst de P1 uitgelezen (duurt gemiddeld zo'n 6 seconden) en vervolgens lees ik direct daarna de Youless uit met een wget command (duurt minder dan 1 seconde).…"
gisteren
Con van Doornik heeft gereageerd op blogbijdrage Growatt Wifi Module (via Raspberry Pi) automatische upload naar PVoutput van Sander Plug
"Is um helemaal, althans, zo doe ik dat met de momentane waarde per minuut."
gisteren
Nico heeft gereageerd op blogbijdrage Growatt Wifi Module (via Raspberry Pi) automatische upload naar PVoutput van Sander Plug
"Ok denk dat het nu goed gaat. P1_verbruik = P1_afgenomen - P1_geleverd + out_watts Ik gebruik ook de waarden uit P1 en de waarde van PV (out-watts) Dat moet toch kloppen ? "
gisteren
Con van Doornik heeft gereageerd op blogbijdrage Growatt Wifi Module (via Raspberry Pi) automatische upload naar PVoutput van Sander Plug
"Dat is bijzonder want de Youless registreert met een snelheid afhankelijk van ja afname en/of levering en dan is het heel gevaarlijk als je deze waarden meeneemt in je berekening van de inverter waarbij de frequentie constant is. Tricky. Dan kun je…"
gisteren
Nico heeft gereageerd op blogbijdrage Growatt Wifi Module (via Raspberry Pi) automatische upload naar PVoutput van Sander Plug
"Ok begrepen maar schijnbaar zit er een fout in mijn berekening want ik verbruik kilowats aan energie haha En die formule gebruik ik ook maar de uitkomst is te duur .."
gisteren
Coert heeft gereageerd op blogbijdrage Raspberry PI van Cornelis Oud
"Zo, SBFspot 3.0.1. draait nu goed bij mij na enige valse starts. Mooi om te zien hoe hij nu achteraf gaatjes in de metingreeks opvult indien eerdere upload van een of meer datapoints niet is doorgekomen bij PVoutput. Dat laatste komt nog wel eens…"
gisteren
Edward Mietus heeft gereageerd op blogbijdrage Growatt Wifi Module (via Raspberry Pi) automatische upload naar PVoutput van Sander Plug
"v3 is het "netto verbruik"  van vandaag: Netto verbruik vandaag = Verbruik vandaag (P1) -/- Teruglevering vandaag (P1) + Produktie vandaag (Panelen) Ik reken die zelf uit op basis van de P1 en Youless waarden... "
gisteren
Pjotter hmeer heeft gereageerd op blogbijdrage Opgave van je opbrengsten - 1e,2e en 3e Ronde. [week-33 / 2014] Ronde 4 aanstaande. van Pjotter hmeer
"Bedankt Gert gaan we volgende week toevoegen"
gisteren
Nico heeft gereageerd op blogbijdrage Growatt Wifi Module (via Raspberry Pi) automatische upload naar PVoutput van Sander Plug
"Sorry Edward ben even de draad kwijt. waar haal jij v3 vandaan ?"
gisteren