Ik snap nog steeds de verschillen niet. Op de site van de vereniging valt te lezen dat een "Slimme meter kosteloos bij aanschaf zonnepanelen" zie de tekst hieronder en deze verwijzing.

---

Als u zonne-energie opwekt, is het soms noodzakelijk om een slimme meter te laten installeren. Sinds kort bieden alle netbeheerders aan om deze meter in dat geval kosteloos te installeren. Voorheen werd hiervoor ruim 70 euro gerekend. De meter wordt alleen gratis geplaatst als u uw zonnepanelen heeft aangemeld via www.energieleveren.nl.

---

In oktober heb ik 9 zonnepanelen laten plaatsen. En dus gelijk de installatie aangemeld via enegieleveren.nl Na een aantal mailtjes en belletjes had ik uiteindelijk contact met Liander. Maar zij willen de meter kosteloos niet vervangen.

Ik heb een huis uit 2003 waarin een ISKRA ME371 geplaatst is. Deze meter is niet slim, maar heeft wel 4 telwerken. Hierdoor is het standpunt van Liander dat de meter voldoet en ik de kosten dus maar voor eigen rekening moet nemen. Omdat ze blijkbaar erg zwart-wit zijn is vervanging  van de meter niet nodig. Is Liander de enige netbeheerder die het nut van energiebeheer niet in ziet.

Er zit voor mensen met een "domme" slimmemeter met 4 telwerken dus niets anders op dan meer kosten maken of lang wachten. Uiteindelijk worden alle meters vervangen maar dat kan tot 2020 duren.

Op het maken van nog meer kosten zit ik niet te wachten. De installatie moet tenslotte opleveren.

Weergaven: 1888

Tags: Liander, Slimmemeter, netbeheerder, vervangen, zon

Opmerking

Je moet lid zijn van Energie Community om reacties te kunnen toevoegen!

Word lid van de community van Energie Community

Reactie van Pjotter hmeer op 14 Januari 2013 op 9.58

Ik wil de sheet zekerdelen maar er is niet echt een mogelijkheid om de mailbox van deze community te gebruiken je kunt hier geen bestanden aan koppelen. als jij een optie weet om deze sheet ergens binnen de blog te plaatsen. ik ben niet van plan om mijn prive mailadres te gaan gebruiken  Ik wil er wel bij zeggen dat de opmaak van de sheet voor mij duidelijk is zelf moet je gaan uitzoeken hoe de verbindingen in de sheet liggen. 

Vraag aan beheerder is er een mogenlijkheid dat we bestanden ergens kunnen uitwisselen?

Reactie van Jakkes op 13 Januari 2013 op 19.22

Leuk het overzicht wat je gemaakt hebt. Kan/wil je dat ook delen? Want uiteindelijk moeten alle cijfertjes natuurlijk een besparing opleveren.

Reactie van Pjotter hmeer op 9 Januari 2013 op 18.45

SLIMME & DOMME METERS;

Ik begrijp dat diegene die een zogenaamde slimme meter heeft laten plaatsen verwacht om informatie die kan worden gebruikt om te besparen want dat is uiteindelijk het uitgangspunt. In mijn geval heb ik een normale ferraris meter met een wieltje die terugdraaid. Ben zelf nu behoorlijk in Excel aan het knutselen vanaf het begin dat de panelen zijn geinstalleerd. Veel informatie is niet echt relavant maar wel interessant om een goed gevoel te krijgen bij verbruik en opbrengst. Wat ik momenteel doe is dagelijks de standen bijhouden kan natuurlijk ook wekelijks of maandelijks maar bij dagelijks informatie wordt het verbruik in huis zeer nauwkeurig bijgehouden we weten namelijk wat we doen, wassen oven etc nu na 8 maanden weet ik precies waar de stroom wegvloeit en waar we echt kunnen bezuinigen dus om een goed inzicht te krijgen in opbrengsten en verbruik noteer even de getalletjes en plaats deze in een overzicht ik kan jullie vertellen het heeft geholpen. Er zijn een aantal stroomverbruikers die ik nu een stuk minder ga gebruiken. PC veel minder nu een IPAD, Veel schakelaars geplaatst om sluipstroom tegen te gaan. Na een jaar zal ik overstappen naar wekelijkse opname maar het princiepe in de sheet blijft hetzelfde. Ik verwacht een besparing van z'n 500kW op jaarbasis ofwel 13%.

Reactie van Jakkes op 9 Januari 2013 op 15.09

Kijk bijvoorbeeld op www.enerlogic.nl

Reactie van Floris op 9 Januari 2013 op 13.17

Bij ons is de meter vervangen (Stedin) om dat de oude meter niet voldeed. Het koste ook wat moeite want de aanvraag werd een keer overgedaan door administratieve rompslomp..
De leverancier had de aanvraag geregeld (eind april www.energieleveren.nl) de klantenservice van Stedin vertelde begin mei dat de opdracht tot vervangen al aan de installateur is gegeven. En eind mei moest ik opnieuw een aanvraag indienen en eindelijk 20 juni geplaatst.

Wat de 'slimme' meter bied valt tegen behalve een digitaal display niks meer dan mijn vorige meter.
Dat ze van een afstand kunnen aflezen en zodat je de deur niet hoeft open te doen of de standen via internet mag doorgeven vind ik niet echt slim...... of meer bieden.

Door het op afstand uitlezen zijn er mogelijkheden voor diverse partijen (ook gratis) om de meter uit te lezen.

Kan je daar voorbeelden van geven? vooral gratis :)
tot nu toen heb ik van de De Nederlandse Energie Maatschappij begrepen dat het niet mogelijk is....
terwijl Stedin Webcare op twitter antwoorden: @webcarestedin Daar bieden leveranciers verschillende tools voor

De netbeheerder leest het toestel eens per maand uit en geeft de info door aan je energieleverancier. Mogelijk plaatst deze de data op zijn website.

Bij De Nederlandse Energie Maatschappij zou dat zijn om de 2 maanden. Het was niet goed in Mijn Energie geregeld en dat is nu aangepast. De leverancier moet dus weten dat je een slimme meter heb gekregen..... en zijn/haar gegevens aanpassen.

Reactie van Mike op 7 Januari 2013 op 9.52

@Niels

Inderdaad: Enkel aan een slimme meter kun je dat niet zien, maar samen met de standen van je omvormer heb je wel inzicht:

bij 4 meterstanden en een omvormer

bruto maand verbruik =(verbruik maandeinde laag tarief + verbruik maandeinde hoog tarief) - ((verbruik vorig maandeinde  laag tarief + verbruik maandeinde vorig hoog tarief)

maandproductie =(teruglevering maandeinde laag tarief + teruglevering maandeinde hoog tarief) - (teruglevering vorig maandeinde  laag tarief + teruglevering maandeinde vorig hoog tarief)

maandproductie = stand omvormer maandeinde - stand omvormer vorig maandeinde

netto maandverbruik/teruglevering = maandproductie - bruto maandverbruik - bruto maandproductie

daarbij geven positieve en negatieve uitkomsten in zomer c.q. winter netto consumptie dan wel teruglevering aan

Reactie van Niels op 7 Januari 2013 op 9.52
Ik heb het gisteren proberen uit te leggen. De slimme meter meet alleen netto verschillen. Vb1: als je 1 kW verbruikt in huis en 2 kW opbrengt middels de panelen, dan laat de slimme meter een negatief saldo zien van 1 kW. Vb2: als je 6 kW verbruikt en 3 kW opbrengt, dan laat de slimme meter een positief saldo zien van 3 kW. Aangezien je nooit precies weet wat je in huis verbruikt, kun je met de slimme meter ook niet zien wat de panelen daadwerkelijk opbrengen.

Althans dat is mijn hypothese. Dit forum en internet staan er vol van en ik kan het met mijn praktijkervaring beamen. Ik heb bamelijk in mijn meterkast zowel de slimme meter hangen als de meter die de daadwerkelijke opbrengtsen van mijn panelen meet.

Ik hoop dat het nu duidelijker is.
Reactie van Jakkes op 7 Januari 2013 op 9.40

Niels, daarmee ben ik het niet eens. Maar misschien kan je het antwoord toelichten, want zo'n losse kreet is erg inhoudsloos.

Reactie van Niels op 7 Januari 2013 op 8.55
ONJUIST. Met een slimme meter krijg je geen inzicht in je opbrengsten.
Reactie van Jakkes op 7 Januari 2013 op 7.08

Het slimme aan de slimmemeter is dus net het verschil. Want het verschil zit in de mogelijkheden. Door het op afstand uitlezen zijn er mogelijkheden voor diverse partijen (ook gratis) om de meter uit te lezen. Door de beschikbare poort kan je met een beetje technisch inzicht dit idd ook zelf. De domme slimmemeter heeft deze mogelijkheden niet en daarom is aflezen de enige oplossing.

Hoe de gegevens daarna gebruik worden is aan de mens. Als de mens ook slim is kan met bijv Excel een prachtig overzicht gemaakt worden met de eigen opbrengsten en de verbruik. Simpel een kwestie van optellen en aftrekken. 

Recente activiteiten

Ad Bulten heeft gereageerd op blogbijdrage Salderen van Cornelis Oud
"Uit veel blogreacties merk ik op dat onze energiebedrijven niet goed omgaan met de opbrengst uit zonnepanelen. Klantenservice is vaak onwetend (eigen ervaring). Het verbruik uit het verleden wordt als maatstaf gebruikt, bij verschillen vreemde…"
59 minuten geleden
Pascal heeft gereageerd op blogbijdrage Salderen van Cornelis Oud
"Heb de eindafrekening van Nuon binnen, helaas hij leek niet te kloppen. De meterstand van verleden jaar was vervangen door mijn huidige meterstand.  Verbruik was 0 kwh. Maar heb terug geleverd. Nuon gebeld, dame zei dat het vreemd was en ging…"
2 uur geleden
Erik Grimberg is nu lid van Energie Community
3 uur geleden
Pjotter hmeer heeft gereageerd op blogbijdrage NUON webcare services aanwezig op de community. +++ VRAAGBAAK +++ van Pjotter hmeer
"Bedankt voor jullie reaktie, ten eerste het contract is intussen verlengd met een jaar. Wel wil ik nog even inhaken dat jullie hebben ingeschreven op het forum. Prima aktie nogmaals maar de antwoorden op de vragen zijn matig te noemen. Wat we graag…"
19 uur geleden
Pieter Hooftman heeft gereageerd op blogbijdrage Growatt Wifi Module (via Raspberry Pi) automatische upload naar PVoutput van Sander Plug
"Gelukkig, nslu2-linux.org, de bron van o.a. ipkg pakketten voor Synology,  is weer in de lucht. Hopelijk voor lang. Op forum.synology.com is al langer te lezen dat 'Optware dead' is omdat de initiatiefnemer wilde stoppen met het…"
gisteren
Pieter Hooftman heeft gereageerd op blogbijdrage Growatt Wifi Module (via Raspberry Pi) automatische upload naar PVoutput van Sander Plug
"Hallo Edward en Nico, hierbij meer informatie. Allereerst de code: code van process_growatt_pvoutput.org - ik lees niet direct van de P1 poort uit, maar ik plaats een json call naar Domoticz, mijn home automation pakket. Die vergaart al de data…"
gisteren
Pieter Hooftman is nu bevriend met Nico en Edward Mietus
gisteren
Jan Keizer is nu lid van Energie Community
gisteren
Edward Mietus heeft gereageerd op blogbijdrage Growatt Wifi Module (via Raspberry Pi) automatische upload naar PVoutput van Sander Plug
"Hoi Pieter, Interesante ontwikkelingen!!! Ik heb sinds enkele dagen met de RPI ook de logging via de P1 poort van mijn slimme meter actief en zit nu te broeden hoe ik deze data kan combineren met de data van het script van Sander. Ben dan ook zeer…"
Woendag
Nico heeft gereageerd op blogbijdrage Growatt Wifi Module (via Raspberry Pi) automatische upload naar PVoutput van Sander Plug
"Hallo Peter, Dat is zeer interessant, ik heb hier ook een NAS server draaien maar voor de energie doe ik dar niets mee. Stopt jou script ook als de Growaatserver er uit ligt of logt hij gewoon door ? Misschien wil je het script delen om met…"
Woendag
Pieter Hooftman heeft gereageerd op blogbijdrage Growatt Wifi Module (via Raspberry Pi) automatische upload naar PVoutput van Sander Plug
"Op 27 juni poste ik een manier om de scripts op een Synology NAS server te draaien. Helaas zijn sinds gisteren de benodigde IPKG pakketten niet meer beschikbaar, dus de bescchreven installatiemethode werkt niet meer als het gaat om de benodigde…"
Woendag
Menno Norden heeft gereageerd op blogbijdrage Growatt Wifi Module (via Raspberry Pi) automatische upload naar PVoutput van Sander Plug
"Bij mij loopt alles goed. Ik had ook problemen op 12 Augustus. Het viel mij op dat de pakketten veel groter waren dan normaal. Volgende dag weer hersteld. Ik had ook een dag problemen dat EDITCAP niet meer bestond. Ik had de boel opgeschoond met…"
Dinsdag
Nico heeft gereageerd op blogbijdrage Growatt Wifi Module (via Raspberry Pi) automatische upload naar PVoutput van Sander Plug
"Ja bij mij ook weer actief.. Hoop binnenkort het andere script klaar te hebben zodat je niet afhankelijk bent van die server. allen met mijn kennis van programmeren duurt het wat langer . maar al doende leert men.."
Dinsdag
R. Frederiks heeft gereageerd op blogbijdrage Growatt Wifi Module (via Raspberry Pi) automatische upload naar PVoutput van Sander Plug
"Er valt ook niet veel te loggen met dit slechte weer voor de zonnepanelen ;-) Maar bij mij doet hij het nog zie ik.. Er staat nu ShineServer 2.5.0.4 (dus zonder Beta). Misschien komt het daarom.."
Dinsdag
Nico heeft gereageerd op blogbijdrage Growatt Wifi Module (via Raspberry Pi) automatische upload naar PVoutput van Sander Plug
"Weer niet ingelogd op server growatt. Of ben ik de enigste? "
Dinsdag
Pjotter hmeer en John de Hollander zijn nu bevriend
Dinsdag