In diverse blogs en reacties lees ik dat forumleden de slimme meter maar dom vinden. Ik wil toch nog maar eens onder de aandacht brengen dat dit beslist niet zo is. De slimme meter doet precies wat hij moet doen en dat is elektra en eventueel gas meten en die registreren. De slimme meter meet het elektra verbruik (en retour) per kwartier en een eventuele slimme gasmeter meet het gasverbruik per uur.

Alle netwerkbeheerders (Liander, Enexis, Stedin, etc etc) lezen dagelijks de slimme meter gegevens uit. Er zijn wettelijke regels wat er met die gegevens van de consument mag gebeuren. Zelf kun je echter elke dag inzicht krijgen in je energieverbruik en je retourlevering. Er zijn enkele firma's die hier een abonnement voor aanbieden.

Dus in plaats van dagelijks of wekelijks meterstanden noteren of een hardware oplossing installeren kun je ook eenvoudig een abonnement nemen. Ik vind het niet te duur vergeleken met de hardware investering die ik zou moeten doen. Je zult per apparaat moeten meten wat het verbruikt. Met de slimme meter kun je volgen of je inspanningen om te bezuinigingen  effect hebben ook op de lange termijn, voor het geval dat de aandacht weer verzwakt. En voor de zonnepaneel eigenaar uiteraard de exacte retour waardes per kwartier.

Verder kun je ook investeren in hardware oplossingen zie bijvoorbeeld het volgende interessante overzicht  Thuis energiegebruik meten 

Weergaven: 700

Opmerking

Je moet lid zijn van Energie Community om reacties te kunnen toevoegen!

Word lid van de community van Energie Community

Reactie van SMA & RaspBerry Fan (Harry) op 6 Mei 2013 op 21.37

Ik heb mijn maandbedrag drastisch teruggeschroefd en moet nu per saldo 145 euro bij betalen. Maar dat gaat goed komen want ik produceer nu elke dag meer dan ik verbruik en dat tot 14 juli, einddatum contract NLE.Dus wat ik van de winter heb geleend ben ik nu aan het teruggeven :-)

Reactie van Mike op 6 Mei 2013 op 20.56

Nuon zal lastig worden omdat ik bij Electrabel zit, had Nuon alleen als grote jongen benchmark genoemd. Maar inderdaad, ik heb het voorschot een stuk lager vastgesteld dan bij de oude leverancier.

Reactie van Jan Workum op 6 Mei 2013 op 20.46

@Mike: je zou je nieuwe termijnbedrag bij benadering kunnen uitrekenen op basis van je verwachte teruglevering en verbruik, en vervolgens het termijnbedrag (naar beneden) kunnen aanpassen op mijnNUON.nl.

Reactie van Mike op 6 Mei 2013 op 18.20

Jammer, ben er via de VEH-collectieve inschrijving bij gekomen. PV teruglevering was zeker geen selectiecriterium.  Op de site van Electrabel staat inmiddels wel hoe de jaarafrekening zal gaan. Net als bij Nuon: Eerst een afrekening zonder salderen, die ook gewoon moet worden betaald, en dan een creditnota voor de terug levering. Zal administratief vast makkelijker zijn, maar ik hoop een beetje dat et nog een i haal slag komt om dit gebruiksvriendelijker te maken. Ja, ik ben soms heel naïef..

Reactie van Siem Thuis op 6 Mei 2013 op 18.12

@Mike

Ik krijg mijn 2 maandelijkse overzicht binnen gemiddeld 10 dagen na het verstrijken van de 2e maand  in de mail. Ik kreeg, nadat de meteropnemer op 6 december langs geweest was (ja ik heb ook een slimme meter dus waarom dat gebeurde???) na 3 weken een complete (inclusief verbruik en teruglevering) afrekening in de mail. Ik kan maar een conclusie trekken: je zit helaas bij het verkeerde energiebedrijf.

Reactie van SMA & RaspBerry Fan (Harry) op 5 Mei 2013 op 16.54

@Pjotter

Geen probleem zo'n handmatige invoer van gegevens dat is zeker goedkoper. En je energieverbruik schommelt dagelijks behoorlijk maar per week is die schommeling een heel stuk minder. Op dit forum wordt de productie van energie tot drie decimalen achte de komma gemeten en ja in lijn daarmee doe ik dat ook met de slimme meter gegevens. Wat Eneco precies levert weet ik niet maar in elke huis wordt tegenwoordig alleen maar de gestandaardiseerde slimme meter geplaatst, en dat gebeurt door de netwerkbeheerder, en daar heb je volgens mij niets te kiezen want die is regiogebonden. Voor wat betreft de energieleverancier wil ik zeker ook onafhankelijk blijven, ik stap waarschijnlijk elk jaar over.

Reactie van Pjotter hmeer op 5 Mei 2013 op 16.41
Even voor de beeldvorming, zel heb ik een normale ferraris meter en een excelsheet waar ik momenteel alle dagwaardes invoer deze geeft heel netjes alles inzichtelijk. Daar heb ik geen beheerder voor nodig. Na het eerste jaar zal de opname 1x per week worden gedaan. Door dit een tijdje te doen krijg zeer goed inzichtelijk wat je verbruik is bij de apparaten die in huis worden gebruikt en weet je zeer snel waar je kunt besparen. De mooie kastjes van Bijv. Eneco is meer om de klant bij de leveracier te houden want je zult niet zo snel meer overstappen. Wel kan ik mij voorstellen dat anderen deze oplossing wel nuttig vinden maar persoonlijk blijf ik onafhankelijk van een leverancier en staat de ferrarismeter op nr 1.
Reactie van SMA & RaspBerry Fan (Harry) op 5 Mei 2013 op 16.40

@Mike

Je krijgt de data van de slimme meter twee maanden later van je energieleverancier omdat het wettelijk geregeld is dat de netwerkbeheerder maximaal een keer per maand de gegevens mag doorgeven aan de energieleverancier. Technisch gezien is de slimme meter misschien niet helemaal wat je zou willen productie registreren zou handig geweest zijn en zelf eenvoudig uitlezen ook. Maar op gebied van privacy is het allemaal dicht gespijkerd door de overheid.

Reactie van Henk Daalder Duurzame Brabanders op 5 Mei 2013 op 16.35

Zoals gezegd, we betalen al per aansluiting ca 1000 EUR. Het zou de oplichters sieren als ze daarvoor meer gratis diensten aanbieden. Als ze de beschikbare 10 miljard hebben verstookd, kunnen ze alsnog geld gaan vragen voor diensten waar op de markt vraag naar is.

Reactie van SMA & RaspBerry Fan (Harry) op 5 Mei 2013 op 16.05

@Mike en Henk,

Volgens mij staan ere geen onwaarheden in mijn blog en anders wil ik dat graag rechtzetten, want daar heeft niemand wat aan.

De netwerkbeheerders lezen elke dag de slimme meter uit, van Enexis weet ik het heel zeker want dat is mijn leverancier. En soms hapert dat systeem wel eens en dan krijg je enkele dagen later alsnog de gegevens aangeboden. 

Je krijgt NIET de productie van je zonnepanelen te zien maar de retourwaardes "dus wat je over hebt". Die waardes zijn per kwartier inzichtelijk. De gegevens zijn echter pas een dag later beschikbaar vanwege het uitlezen per dag. Wil je sneller inzicht, neem dan een Youless of Plugwise systeem of een van de andere producten uit de lijst.

De kosten van hardware oplossing omvatten doorgaans 4 keer het abonnement, dus neem vooral een hardware oplossing als je dat fijner vindt.

En er worden hier geen gegevens verkocht, dat is een onwaarheid. Een gebruiker van de abonnementsdienst geeft expliciet opdracht om de gegevens op te halen bij de netwerkbeheerder en die gegevens beschikbaar te stellen. En ja voor die dienst betaal je dan een bedrag. En ik ben het er mee eens dat eigenlijk die dienst door de netwerkbeheerder gratis geleverd zou moeten worden voor het bedrag dat we toch al betalen voor “bemetering”. Voor de korte termijn heb ik niet zo’n probleem met die 20 euro. We zullen zien wat de toekomst brengt als heel Nederland is voorzien van een slimme meter.

Recente activiteiten

R. Frederiks heeft gereageerd op blogbijdrage Growatt Wifi Module (via Raspberry Pi) automatische upload naar PVoutput van Sander Plug
"Hoi Edward en Sander, Bedankt voor de tips, zal er dit weekend naar kijken als ik meer tijd heb... Ik laat het weten !"
23 minuten geleden
Koos Wolcken is nu lid van Energie Community
5 uur geleden
Sander Plug heeft gereageerd op blogbijdrage Growatt Wifi Module (via Raspberry Pi) automatische upload naar PVoutput van Sander Plug
"@R. Frederiks heb je voor beide scripts (view en process) de growatt module firmware adapter goed gezet? Wat zie je als je het viewscript op een capture file los laat. Dit moet wel een valide file zijn overigens? Zo eentje bijvoorbeeld. In beide…"
8 uur geleden
Coert heeft gereageerd op blogbijdrage Salderen van Cornelis Oud
"Hm, de strekking is wel duidelijk, maar hij heeft zoveel woorden nodig dat je het bijna niet meer zou begrijpen."
19 uur geleden
Nico posted a blog post

Slimme meter ISKRA ME382 uitlezen met Sitecom CN104 usb/serieel

Hallo,Al geruime tijd ben ik bezig om mijn "slimme meter" ISKRA ME382 uit te lezen. Ik doe dit momenteel met een FTDI usb/232 adapterkabel 5v. Mijn ervaring is dat deze adapter mij zo nu en dan wel eens in de steek laat. Nu lees ik her en der dat de Sitecom CN104 adapter wat stabieler is en heb daarom ook een aangeschaft. Klein adapterkabeltje gemaakt om van de RJ11 nar de SUBD 9 polig te komen.Kabel getest maar geen enkel bitje komt binnen in Putty. Dan maar eens kijken of de RTS op de P1…See More
gisteren
Edward Mietus heeft gereageerd op blogbijdrage Growatt Wifi Module (via Raspberry Pi) automatische upload naar PVoutput van Sander Plug
"Uit het script: #------------------------------------------------------------------------- # Function to calculate register position based on $OFFSET and parameter. # There are different Growatt Wifi Module firmware versions. # The difference…"
gisteren
Jos Wijnen heeft gereageerd op blogbijdrage Growatt Wifi Module (via Raspberry Pi) automatische upload naar PVoutput van Sander Plug
"Hallo, In het view script (versie 2.1) moet je ook de growattmodulever invullen, net zoals je growatt inverter serial nummer. Het zijn twee verschillende scripts (view en process). GROWATTMODULEVER=2.0.0.0 Grt jos "
gisteren
Edward Mietus heeft gereageerd op blogbijdrage Growatt Wifi Module (via Raspberry Pi) automatische upload naar PVoutput van Sander Plug
"En nogmaals, de melding: 20140717;14:18; 0;83676616.7; 0.0; 0.0;Bad request 400: Power value [83676616] too high for system size [2475] Deze melding duidt toch echt op een verschuiving in de data, de enige oorzaak die ik kan verzinnen is dat offset,…"
gisteren
Edward Mietus heeft gereageerd op blogbijdrage Growatt Wifi Module (via Raspberry Pi) automatische upload naar PVoutput van Sander Plug
"Als je deze blog nog even goed doorleest, dan zie je dat dit probleem ook bij iemand anders zich heeft voorgedaan, ook met dezelfde melding. Na aanpassing van de parm was dat verholpen. Ik zou het anders ook niet weten, denk dat Sander op vakantie…"
gisteren
R. Frederiks heeft gereageerd op blogbijdrage Growatt Wifi Module (via Raspberry Pi) automatische upload naar PVoutput van Sander Plug
"Dat is het probleem nu juist, al tig keer gereboot, log zegt hetgeen ik hier neer gezet heb ;-)"
gisteren
Edward Mietus heeft gereageerd op blogbijdrage Growatt Wifi Module (via Raspberry Pi) automatische upload naar PVoutput van Sander Plug
"OK, misschien even reebooten en dan kijken wat de log zegt...."
gisteren
R. Frederiks heeft gereageerd op blogbijdrage Growatt Wifi Module (via Raspberry Pi) automatische upload naar PVoutput van Sander Plug
"Dat heb ik gedaan, is veranderd in 2.0.0.0 (mijn Firmware versie).."
gisteren
Edward Mietus heeft gereageerd op blogbijdrage Growatt Wifi Module (via Raspberry Pi) automatische upload naar PVoutput van Sander Plug
"Het staat er toch echter heel duidelijk: Je moet de versie van de firmware van je Growatt Wifi Module even opzoeken via http://server.growatt.com, deze kan versie 1.0.0.0 of versie 2.0.0.0 zijn. Als de versie 2.0.0.0 is moet je deze in de parameter…"
gisteren
R. Frederiks heeft gereageerd op blogbijdrage Growatt Wifi Module (via Raspberry Pi) automatische upload naar PVoutput van Sander Plug
"@ Edward, Ik heb geen idee wat je nu bedoelt.. staat niets over in de handleiding dat je dit moet veranderen toch? De waarde op PVoutput is 2475 (15x165). Ik vind het wel een hel om dit aan het werk te krijgen hoor.. Iemand anders nog een idee,…"
gisteren
Nico heeft gereageerd op blogbijdrage Onredelijke naheffing voor eigenaren van zonnepanelen van Vereniging Eigen Huis
"Ben wel een beetje verbaasd over bovenstaand verhaal. Denk dat er bij de aanvraag om teruggave btw toch iets fout is gegaan. Ik heb mijn btw ook terug gevraagd en gelijk na de toekenning een ontheffing aangevraagd ook nog met terugwerkende kracht…"
gisteren
Harry heeft gereageerd op blogbijdrage Streep door voorschotbedrag van Vereniging Eigen Huis
"Maar hoe verloopt het dan met de terug geleverde energie? In de zomermaanden leveren de zonnepanelen veel op. Belangrijk om te sparen voor de winter. Als we nu in de zomermaanden veel energie terugleveren, krijgen we dan het volle bedrag terug?…"
Maandag