In diverse blogs en reacties lees ik dat forumleden de slimme meter maar dom vinden. Ik wil toch nog maar eens onder de aandacht brengen dat dit beslist niet zo is. De slimme meter doet precies wat hij moet doen en dat is elektra en eventueel gas meten en die registreren. De slimme meter meet het elektra verbruik (en retour) per kwartier en een eventuele slimme gasmeter meet het gasverbruik per uur.

Alle netwerkbeheerders (Liander, Enexis, Stedin, etc etc) lezen dagelijks de slimme meter gegevens uit. Er zijn wettelijke regels wat er met die gegevens van de consument mag gebeuren. Zelf kun je echter elke dag inzicht krijgen in je energieverbruik en je retourlevering. Er zijn enkele firma's die hier een abonnement voor aanbieden.

Dus in plaats van dagelijks of wekelijks meterstanden noteren of een hardware oplossing installeren kun je ook eenvoudig een abonnement nemen. Ik vind het niet te duur vergeleken met de hardware investering die ik zou moeten doen. Je zult per apparaat moeten meten wat het verbruikt. Met de slimme meter kun je volgen of je inspanningen om te bezuinigingen  effect hebben ook op de lange termijn, voor het geval dat de aandacht weer verzwakt. En voor de zonnepaneel eigenaar uiteraard de exacte retour waardes per kwartier.

Verder kun je ook investeren in hardware oplossingen zie bijvoorbeeld het volgende interessante overzicht  Thuis energiegebruik meten 

Weergaven: 720

Opmerking

Je moet lid zijn van Energie Community om reacties te kunnen toevoegen!

Word lid van de community van Energie Community

Reactie van SMA & RaspBerry Fan (Harry) op 6 Mei 2013 op 21.37

Ik heb mijn maandbedrag drastisch teruggeschroefd en moet nu per saldo 145 euro bij betalen. Maar dat gaat goed komen want ik produceer nu elke dag meer dan ik verbruik en dat tot 14 juli, einddatum contract NLE.Dus wat ik van de winter heb geleend ben ik nu aan het teruggeven :-)

Reactie van Mike op 6 Mei 2013 op 20.56

Nuon zal lastig worden omdat ik bij Electrabel zit, had Nuon alleen als grote jongen benchmark genoemd. Maar inderdaad, ik heb het voorschot een stuk lager vastgesteld dan bij de oude leverancier.

Reactie van Jan Workum op 6 Mei 2013 op 20.46

@Mike: je zou je nieuwe termijnbedrag bij benadering kunnen uitrekenen op basis van je verwachte teruglevering en verbruik, en vervolgens het termijnbedrag (naar beneden) kunnen aanpassen op mijnNUON.nl.

Reactie van Mike op 6 Mei 2013 op 18.20

Jammer, ben er via de VEH-collectieve inschrijving bij gekomen. PV teruglevering was zeker geen selectiecriterium.  Op de site van Electrabel staat inmiddels wel hoe de jaarafrekening zal gaan. Net als bij Nuon: Eerst een afrekening zonder salderen, die ook gewoon moet worden betaald, en dan een creditnota voor de terug levering. Zal administratief vast makkelijker zijn, maar ik hoop een beetje dat et nog een i haal slag komt om dit gebruiksvriendelijker te maken. Ja, ik ben soms heel naïef..

Reactie van Siem Thuis op 6 Mei 2013 op 18.12

@Mike

Ik krijg mijn 2 maandelijkse overzicht binnen gemiddeld 10 dagen na het verstrijken van de 2e maand  in de mail. Ik kreeg, nadat de meteropnemer op 6 december langs geweest was (ja ik heb ook een slimme meter dus waarom dat gebeurde???) na 3 weken een complete (inclusief verbruik en teruglevering) afrekening in de mail. Ik kan maar een conclusie trekken: je zit helaas bij het verkeerde energiebedrijf.

Reactie van SMA & RaspBerry Fan (Harry) op 5 Mei 2013 op 16.54

@Pjotter

Geen probleem zo'n handmatige invoer van gegevens dat is zeker goedkoper. En je energieverbruik schommelt dagelijks behoorlijk maar per week is die schommeling een heel stuk minder. Op dit forum wordt de productie van energie tot drie decimalen achte de komma gemeten en ja in lijn daarmee doe ik dat ook met de slimme meter gegevens. Wat Eneco precies levert weet ik niet maar in elke huis wordt tegenwoordig alleen maar de gestandaardiseerde slimme meter geplaatst, en dat gebeurt door de netwerkbeheerder, en daar heb je volgens mij niets te kiezen want die is regiogebonden. Voor wat betreft de energieleverancier wil ik zeker ook onafhankelijk blijven, ik stap waarschijnlijk elk jaar over.

Reactie van Pjotter hmeer op 5 Mei 2013 op 16.41
Even voor de beeldvorming, zel heb ik een normale ferraris meter en een excelsheet waar ik momenteel alle dagwaardes invoer deze geeft heel netjes alles inzichtelijk. Daar heb ik geen beheerder voor nodig. Na het eerste jaar zal de opname 1x per week worden gedaan. Door dit een tijdje te doen krijg zeer goed inzichtelijk wat je verbruik is bij de apparaten die in huis worden gebruikt en weet je zeer snel waar je kunt besparen. De mooie kastjes van Bijv. Eneco is meer om de klant bij de leveracier te houden want je zult niet zo snel meer overstappen. Wel kan ik mij voorstellen dat anderen deze oplossing wel nuttig vinden maar persoonlijk blijf ik onafhankelijk van een leverancier en staat de ferrarismeter op nr 1.
Reactie van SMA & RaspBerry Fan (Harry) op 5 Mei 2013 op 16.40

@Mike

Je krijgt de data van de slimme meter twee maanden later van je energieleverancier omdat het wettelijk geregeld is dat de netwerkbeheerder maximaal een keer per maand de gegevens mag doorgeven aan de energieleverancier. Technisch gezien is de slimme meter misschien niet helemaal wat je zou willen productie registreren zou handig geweest zijn en zelf eenvoudig uitlezen ook. Maar op gebied van privacy is het allemaal dicht gespijkerd door de overheid.

Reactie van Henk Daalder Duurzame Brabanders op 5 Mei 2013 op 16.35

Zoals gezegd, we betalen al per aansluiting ca 1000 EUR. Het zou de oplichters sieren als ze daarvoor meer gratis diensten aanbieden. Als ze de beschikbare 10 miljard hebben verstookd, kunnen ze alsnog geld gaan vragen voor diensten waar op de markt vraag naar is.

Reactie van SMA & RaspBerry Fan (Harry) op 5 Mei 2013 op 16.05

@Mike en Henk,

Volgens mij staan ere geen onwaarheden in mijn blog en anders wil ik dat graag rechtzetten, want daar heeft niemand wat aan.

De netwerkbeheerders lezen elke dag de slimme meter uit, van Enexis weet ik het heel zeker want dat is mijn leverancier. En soms hapert dat systeem wel eens en dan krijg je enkele dagen later alsnog de gegevens aangeboden. 

Je krijgt NIET de productie van je zonnepanelen te zien maar de retourwaardes "dus wat je over hebt". Die waardes zijn per kwartier inzichtelijk. De gegevens zijn echter pas een dag later beschikbaar vanwege het uitlezen per dag. Wil je sneller inzicht, neem dan een Youless of Plugwise systeem of een van de andere producten uit de lijst.

De kosten van hardware oplossing omvatten doorgaans 4 keer het abonnement, dus neem vooral een hardware oplossing als je dat fijner vindt.

En er worden hier geen gegevens verkocht, dat is een onwaarheid. Een gebruiker van de abonnementsdienst geeft expliciet opdracht om de gegevens op te halen bij de netwerkbeheerder en die gegevens beschikbaar te stellen. En ja voor die dienst betaal je dan een bedrag. En ik ben het er mee eens dat eigenlijk die dienst door de netwerkbeheerder gratis geleverd zou moeten worden voor het bedrag dat we toch al betalen voor “bemetering”. Voor de korte termijn heb ik niet zo’n probleem met die 20 euro. We zullen zien wat de toekomst brengt als heel Nederland is voorzien van een slimme meter.

Recente activiteiten

Pjotter hmeer heeft gereageerd op blogbijdrage Heffingskorting wordt met 20% verlaagd en Heffing duurzame energie een stijging van maar liefst 80%. van Pjotter hmeer
"Hierboven een citaat uit de mail van de vereniging. Vraag aan VEH, wanneer de heffingskorting wordt verminderd Euro 388,-  naar Euro 311,-  dus 77 euro en de  heffing duurzame energie met euro 13,- dan gaat een gezin toch 90 euro meer…"
1 uur geleden
Pjotter hmeer posted a blog post

Heffingskorting wordt met 20% verlaagd en Heffing duurzame energie een stijging van maar liefst 80%.

Niet linksom dan maar rechtsomHeffingskorting energiebelastingDe heffingskorting in de energiebelasting voor woningen wordt in 2015 verlaagd tot € 311,84. Bovendien wordt de heffingskorting voor gebouwen zonder verblijfsfunctie (zoals de algemene ruimten van een appartementencomplex) afgeschaftHeffing duurzame energieDe heffing 'Opslag Duurzame Energie' (ODE) gaat per 1 januari 2015 omhoog. Deze heffing betaalt u via de…See More
2 uur geleden
ProfielpictogramManfred van Dijke en Lotje Joosten zijn lid geworden van Energie Community
gisteren
Menno Norden heeft gereageerd op blogbijdrage Growatt Wifi Module (via Raspberry Pi) automatische upload naar PVoutput van Sander Plug
"Ik heb een kleine aanpassing gemaakt in het TCPDUMP gedeelte. Ik miste soms data tussen de 290-300 seconden. Ik kijk nu of tcpdump nog loopt, voordat er een nieuwe wordt gestart. Dit lijkt goed te helpen voor de datagaten, die soms 30 minuten…"
gisteren
Pjotter hmeer heeft gereageerd op blogbijdrage Opgave van je opbrengsten - 1e,2e en 3e Ronde. [week-33 / 2014] Ronde 4 aanstaande. van Pjotter hmeer
"Bedankt mike we gaan je toevoegen j.f."
gisteren
Con van Doornik heeft gereageerd op blogbijdrage Growatt Wifi Module (via Raspberry Pi) automatische upload naar PVoutput van Sander Plug
"@Jos Hoe genereer jij de momentane waarde. Anders, ik lees iedere minuut de Growatt uit. Register 12.1 is naar mijn beleving de P-out van de inverter maar dit komt niet overeen met de P-day."
gisteren
Lotje Joosten heeft een status geplaatst
"Goed nieuws!Via twitter zag ik dat Sungevity Nederland een electriciteitsopbrengst over 20 jaar GARANDEERT! Check this: http://j.mp/1tehibT"
gisteren
TH heeft gereageerd op blogbijdrage Steeds meer zuinige spullen in huis maar geen lager verbruik. van Rob
"Ook ik had een hoog verbruik (2 personen) van 8500 Kw in periode 2006 - 2012, en ik moet eerlijk dat ik niet geheel energiebewust bezig was. Met de aanschaf van de zonnepanelen 18 stuks (4590 WP) begin 2013 ben ik me bewuster geworden…"
Woendag
J.F. de Graaf-Dammer heeft gereageerd op blogbijdrage Opgave van je opbrengsten - 1e,2e en 3e Ronde. [week-33 / 2014] Ronde 4 aanstaande. van Pjotter hmeer
"Mijn excuses Pjotter, dan is de lijst die je in je onderstaande mail van 10 september bedoelde dus niet de teamledenlijst op pvoutput.org. Dank je wel Mike."
Woendag
Mike heeft gereageerd op blogbijdrage één jaar zonnenpanelen opbrengst 2530/-2540 kW van Pjotterke
"Reactie wissen Dat komt neer op een rendement rond de 95% wanneer je met een 2700 WP installatie na een jaar iets van 2.565 Kwh hebt opgewekt Op dit blog kun je (met iets meer info over je installatie) een bijdrage leveren voor de onderlinge…"
Woendag
Mike heeft gereageerd op blogbijdrage Opgave van je opbrengsten - 1e,2e en 3e Ronde. [week-33 / 2014] Ronde 4 aanstaande. van Pjotter hmeer
Woendag
Pjotterke posted a blog post

één jaar zonnenpanelen opbrengst 2530/-2540 kW

Hallo allemaalVrijdag a.s. liggen mijn panelen precies één jaar op het dak, (10 stuks 270Wp) en heb nu dus inzicht hoeveel ik heb geleverd.  Met de komende redelijk zonnige dagen kom ik uit op iets meer dan 2500kW (iets in buurt van 2530-2540).Volgens mij best goed, toch?De panelen liggen nagenoeg pal zuid op een plat dak, hellingshoek 20-30grd.Zonnige groetPeter  See More
Woendag
Pjotter hmeer heeft gereageerd op blogbijdrage Opgave van je opbrengsten - 1e,2e en 3e Ronde. [week-33 / 2014] Ronde 4 aanstaande. van Pjotter hmeer
"J.f. De graaf, wanneer je de eerste keer een opgave doet vermeld dan de info zoals hierboven aangegeven postkode aantal panelen enz dan voeg ik je opbrengst toe bedankt."
Dinsdag
J.F. de Graaf-Dammer heeft gereageerd op blogbijdrage Opgave van je opbrengsten - 1e,2e en 3e Ronde. [week-33 / 2014] Ronde 4 aanstaande. van Pjotter hmeer
"Pjotter, De opbrengst van onze panelen na 1 jaar (installatiedatum 31-01-2013) is 1.930 kwh naam installatie is graafdam. Opgave OSH in offerte 1.585 kwh."
Dinsdag
Adriaan Horrevorts heeft zijn/haar profiel bijgewerkt
Maandag
Adriaan Horrevorts is nu lid van Energie Community
Maandag