In diverse blogs en reacties lees ik dat forumleden de slimme meter maar dom vinden. Ik wil toch nog maar eens onder de aandacht brengen dat dit beslist niet zo is. De slimme meter doet precies wat hij moet doen en dat is elektra en eventueel gas meten en die registreren. De slimme meter meet het elektra verbruik (en retour) per kwartier en een eventuele slimme gasmeter meet het gasverbruik per uur.

Alle netwerkbeheerders (Liander, Enexis, Stedin, etc etc) lezen dagelijks de slimme meter gegevens uit. Er zijn wettelijke regels wat er met die gegevens van de consument mag gebeuren. Zelf kun je echter elke dag inzicht krijgen in je energieverbruik en je retourlevering. Er zijn enkele firma's die hier een abonnement voor aanbieden.

Dus in plaats van dagelijks of wekelijks meterstanden noteren of een hardware oplossing installeren kun je ook eenvoudig een abonnement nemen. Ik vind het niet te duur vergeleken met de hardware investering die ik zou moeten doen. Je zult per apparaat moeten meten wat het verbruikt. Met de slimme meter kun je volgen of je inspanningen om te bezuinigingen  effect hebben ook op de lange termijn, voor het geval dat de aandacht weer verzwakt. En voor de zonnepaneel eigenaar uiteraard de exacte retour waardes per kwartier.

Verder kun je ook investeren in hardware oplossingen zie bijvoorbeeld het volgende interessante overzicht  Thuis energiegebruik meten 

Weergaven: 713

Opmerking

Je moet lid zijn van Energie Community om reacties te kunnen toevoegen!

Word lid van de community van Energie Community

Reactie van SMA & RaspBerry Fan (Harry) op 6 Mei 2013 op 21.37

Ik heb mijn maandbedrag drastisch teruggeschroefd en moet nu per saldo 145 euro bij betalen. Maar dat gaat goed komen want ik produceer nu elke dag meer dan ik verbruik en dat tot 14 juli, einddatum contract NLE.Dus wat ik van de winter heb geleend ben ik nu aan het teruggeven :-)

Reactie van Mike op 6 Mei 2013 op 20.56

Nuon zal lastig worden omdat ik bij Electrabel zit, had Nuon alleen als grote jongen benchmark genoemd. Maar inderdaad, ik heb het voorschot een stuk lager vastgesteld dan bij de oude leverancier.

Reactie van Jan Workum op 6 Mei 2013 op 20.46

@Mike: je zou je nieuwe termijnbedrag bij benadering kunnen uitrekenen op basis van je verwachte teruglevering en verbruik, en vervolgens het termijnbedrag (naar beneden) kunnen aanpassen op mijnNUON.nl.

Reactie van Mike op 6 Mei 2013 op 18.20

Jammer, ben er via de VEH-collectieve inschrijving bij gekomen. PV teruglevering was zeker geen selectiecriterium.  Op de site van Electrabel staat inmiddels wel hoe de jaarafrekening zal gaan. Net als bij Nuon: Eerst een afrekening zonder salderen, die ook gewoon moet worden betaald, en dan een creditnota voor de terug levering. Zal administratief vast makkelijker zijn, maar ik hoop een beetje dat et nog een i haal slag komt om dit gebruiksvriendelijker te maken. Ja, ik ben soms heel naïef..

Reactie van Siem Thuis op 6 Mei 2013 op 18.12

@Mike

Ik krijg mijn 2 maandelijkse overzicht binnen gemiddeld 10 dagen na het verstrijken van de 2e maand  in de mail. Ik kreeg, nadat de meteropnemer op 6 december langs geweest was (ja ik heb ook een slimme meter dus waarom dat gebeurde???) na 3 weken een complete (inclusief verbruik en teruglevering) afrekening in de mail. Ik kan maar een conclusie trekken: je zit helaas bij het verkeerde energiebedrijf.

Reactie van SMA & RaspBerry Fan (Harry) op 5 Mei 2013 op 16.54

@Pjotter

Geen probleem zo'n handmatige invoer van gegevens dat is zeker goedkoper. En je energieverbruik schommelt dagelijks behoorlijk maar per week is die schommeling een heel stuk minder. Op dit forum wordt de productie van energie tot drie decimalen achte de komma gemeten en ja in lijn daarmee doe ik dat ook met de slimme meter gegevens. Wat Eneco precies levert weet ik niet maar in elke huis wordt tegenwoordig alleen maar de gestandaardiseerde slimme meter geplaatst, en dat gebeurt door de netwerkbeheerder, en daar heb je volgens mij niets te kiezen want die is regiogebonden. Voor wat betreft de energieleverancier wil ik zeker ook onafhankelijk blijven, ik stap waarschijnlijk elk jaar over.

Reactie van Pjotter hmeer op 5 Mei 2013 op 16.41
Even voor de beeldvorming, zel heb ik een normale ferraris meter en een excelsheet waar ik momenteel alle dagwaardes invoer deze geeft heel netjes alles inzichtelijk. Daar heb ik geen beheerder voor nodig. Na het eerste jaar zal de opname 1x per week worden gedaan. Door dit een tijdje te doen krijg zeer goed inzichtelijk wat je verbruik is bij de apparaten die in huis worden gebruikt en weet je zeer snel waar je kunt besparen. De mooie kastjes van Bijv. Eneco is meer om de klant bij de leveracier te houden want je zult niet zo snel meer overstappen. Wel kan ik mij voorstellen dat anderen deze oplossing wel nuttig vinden maar persoonlijk blijf ik onafhankelijk van een leverancier en staat de ferrarismeter op nr 1.
Reactie van SMA & RaspBerry Fan (Harry) op 5 Mei 2013 op 16.40

@Mike

Je krijgt de data van de slimme meter twee maanden later van je energieleverancier omdat het wettelijk geregeld is dat de netwerkbeheerder maximaal een keer per maand de gegevens mag doorgeven aan de energieleverancier. Technisch gezien is de slimme meter misschien niet helemaal wat je zou willen productie registreren zou handig geweest zijn en zelf eenvoudig uitlezen ook. Maar op gebied van privacy is het allemaal dicht gespijkerd door de overheid.

Reactie van Henk Daalder Duurzame Brabanders op 5 Mei 2013 op 16.35

Zoals gezegd, we betalen al per aansluiting ca 1000 EUR. Het zou de oplichters sieren als ze daarvoor meer gratis diensten aanbieden. Als ze de beschikbare 10 miljard hebben verstookd, kunnen ze alsnog geld gaan vragen voor diensten waar op de markt vraag naar is.

Reactie van SMA & RaspBerry Fan (Harry) op 5 Mei 2013 op 16.05

@Mike en Henk,

Volgens mij staan ere geen onwaarheden in mijn blog en anders wil ik dat graag rechtzetten, want daar heeft niemand wat aan.

De netwerkbeheerders lezen elke dag de slimme meter uit, van Enexis weet ik het heel zeker want dat is mijn leverancier. En soms hapert dat systeem wel eens en dan krijg je enkele dagen later alsnog de gegevens aangeboden. 

Je krijgt NIET de productie van je zonnepanelen te zien maar de retourwaardes "dus wat je over hebt". Die waardes zijn per kwartier inzichtelijk. De gegevens zijn echter pas een dag later beschikbaar vanwege het uitlezen per dag. Wil je sneller inzicht, neem dan een Youless of Plugwise systeem of een van de andere producten uit de lijst.

De kosten van hardware oplossing omvatten doorgaans 4 keer het abonnement, dus neem vooral een hardware oplossing als je dat fijner vindt.

En er worden hier geen gegevens verkocht, dat is een onwaarheid. Een gebruiker van de abonnementsdienst geeft expliciet opdracht om de gegevens op te halen bij de netwerkbeheerder en die gegevens beschikbaar te stellen. En ja voor die dienst betaal je dan een bedrag. En ik ben het er mee eens dat eigenlijk die dienst door de netwerkbeheerder gratis geleverd zou moeten worden voor het bedrag dat we toch al betalen voor “bemetering”. Voor de korte termijn heb ik niet zo’n probleem met die 20 euro. We zullen zien wat de toekomst brengt als heel Nederland is voorzien van een slimme meter.

Recente activiteiten

Pjotter hmeer heeft gereageerd op blogbijdrage NUON webcare services aanwezig op de community. +++ VRAAGBAAK +++ van Pjotter hmeer
"Bedankt voor jullie reaktie, ten eerste het contract is intussen verlengd met een jaar. Wel wil ik nog even inhaken dat jullie hebben ingeschreven op het forum. Prima aktie nogmaals maar de antwoorden op de vragen zijn matig te noemen. Wat we graag…"
15 uur geleden
Pieter Hooftman heeft gereageerd op blogbijdrage Growatt Wifi Module (via Raspberry Pi) automatische upload naar PVoutput van Sander Plug
"Gelukkig, nslu2-linux.org, de bron van o.a. ipkg pakketten voor Synology,  is weer in de lucht. Hopelijk voor lang. Op forum.synology.com is al langer te lezen dat 'Optware dead' is omdat de initiatiefnemer wilde stoppen met het…"
gisteren
Pieter Hooftman heeft gereageerd op blogbijdrage Growatt Wifi Module (via Raspberry Pi) automatische upload naar PVoutput van Sander Plug
"Hallo Edward en Nico, hierbij meer informatie. Allereerst de code: code van process_growatt_pvoutput.org - ik lees niet direct van de P1 poort uit, maar ik plaats een json call naar Domoticz, mijn home automation pakket. Die vergaart al de data…"
gisteren
Pieter Hooftman is nu bevriend met Nico en Edward Mietus
gisteren
Jan Keizer is nu lid van Energie Community
gisteren
Edward Mietus heeft gereageerd op blogbijdrage Growatt Wifi Module (via Raspberry Pi) automatische upload naar PVoutput van Sander Plug
"Hoi Pieter, Interesante ontwikkelingen!!! Ik heb sinds enkele dagen met de RPI ook de logging via de P1 poort van mijn slimme meter actief en zit nu te broeden hoe ik deze data kan combineren met de data van het script van Sander. Ben dan ook zeer…"
gisteren
Nico heeft gereageerd op blogbijdrage Growatt Wifi Module (via Raspberry Pi) automatische upload naar PVoutput van Sander Plug
"Hallo Peter, Dat is zeer interessant, ik heb hier ook een NAS server draaien maar voor de energie doe ik dar niets mee. Stopt jou script ook als de Growaatserver er uit ligt of logt hij gewoon door ? Misschien wil je het script delen om met…"
gisteren
Pieter Hooftman heeft gereageerd op blogbijdrage Growatt Wifi Module (via Raspberry Pi) automatische upload naar PVoutput van Sander Plug
"Op 27 juni poste ik een manier om de scripts op een Synology NAS server te draaien. Helaas zijn sinds gisteren de benodigde IPKG pakketten niet meer beschikbaar, dus de bescchreven installatiemethode werkt niet meer als het gaat om de benodigde…"
gisteren
Menno Norden heeft gereageerd op blogbijdrage Growatt Wifi Module (via Raspberry Pi) automatische upload naar PVoutput van Sander Plug
"Bij mij loopt alles goed. Ik had ook problemen op 12 Augustus. Het viel mij op dat de pakketten veel groter waren dan normaal. Volgende dag weer hersteld. Ik had ook een dag problemen dat EDITCAP niet meer bestond. Ik had de boel opgeschoond met…"
Dinsdag
Nico heeft gereageerd op blogbijdrage Growatt Wifi Module (via Raspberry Pi) automatische upload naar PVoutput van Sander Plug
"Ja bij mij ook weer actief.. Hoop binnenkort het andere script klaar te hebben zodat je niet afhankelijk bent van die server. allen met mijn kennis van programmeren duurt het wat langer . maar al doende leert men.."
Dinsdag
R. Frederiks heeft gereageerd op blogbijdrage Growatt Wifi Module (via Raspberry Pi) automatische upload naar PVoutput van Sander Plug
"Er valt ook niet veel te loggen met dit slechte weer voor de zonnepanelen ;-) Maar bij mij doet hij het nog zie ik.. Er staat nu ShineServer 2.5.0.4 (dus zonder Beta). Misschien komt het daarom.."
Dinsdag
Nico heeft gereageerd op blogbijdrage Growatt Wifi Module (via Raspberry Pi) automatische upload naar PVoutput van Sander Plug
"Weer niet ingelogd op server growatt. Of ben ik de enigste? "
Dinsdag
Pjotter hmeer en John de Hollander zijn nu bevriend
Dinsdag
Pjotter hmeer commented on John de Hollander's photo
Miniatuur

Maand Overzicht vandaag

"John, aan deze grafiek hebben we niets het gaat om een daggrafiek met een blauwe lucht zodat je de tracking volledig kunt volgen. Even wachten totdat deze dag voorbij komt Augustus heeft nog wel mooie zomerdagen."
Maandag
John de Hollander heeft een foto geplaatst

Maand Overzicht vandaag

voor Pjotter een totaal overzicht van de actieve dagen tot nu toe 10,43 uur. ze gaan uit van 85% rendement hiervan op het zuid westen gelegen daken!
Maandag
Pjotter hmeer commented on John de Hollander's photo
Miniatuur

Mijn zonnepanelen

"Kun je een grafiek publiceren bij een volledige zonnige dag die komt beslist daar kun je je verlies berekenen. Zelf schat ik in dat dit 25% minder opbrengst gaat opleveren. 7 panelen a 250wp= 1750wp. Je jaaropbrengst komt te liggen rond de 1250kwh…"
Zondag