In diverse blogs en reacties lees ik dat forumleden de slimme meter maar dom vinden. Ik wil toch nog maar eens onder de aandacht brengen dat dit beslist niet zo is. De slimme meter doet precies wat hij moet doen en dat is elektra en eventueel gas meten en die registreren. De slimme meter meet het elektra verbruik (en retour) per kwartier en een eventuele slimme gasmeter meet het gasverbruik per uur.

Alle netwerkbeheerders (Liander, Enexis, Stedin, etc etc) lezen dagelijks de slimme meter gegevens uit. Er zijn wettelijke regels wat er met die gegevens van de consument mag gebeuren. Zelf kun je echter elke dag inzicht krijgen in je energieverbruik en je retourlevering. Er zijn enkele firma's die hier een abonnement voor aanbieden.

Dus in plaats van dagelijks of wekelijks meterstanden noteren of een hardware oplossing installeren kun je ook eenvoudig een abonnement nemen. Ik vind het niet te duur vergeleken met de hardware investering die ik zou moeten doen. Je zult per apparaat moeten meten wat het verbruikt. Met de slimme meter kun je volgen of je inspanningen om te bezuinigingen  effect hebben ook op de lange termijn, voor het geval dat de aandacht weer verzwakt. En voor de zonnepaneel eigenaar uiteraard de exacte retour waardes per kwartier.

Verder kun je ook investeren in hardware oplossingen zie bijvoorbeeld het volgende interessante overzicht  Thuis energiegebruik meten 

Weergaven: 663

Opmerking

Je moet lid zijn van Energie Community om reacties te kunnen toevoegen!

Word lid van de community van Energie Community

Reactie van SMA & RaspBerry Fan (Harry) op 6 Mei 2013 op 21.37

Ik heb mijn maandbedrag drastisch teruggeschroefd en moet nu per saldo 145 euro bij betalen. Maar dat gaat goed komen want ik produceer nu elke dag meer dan ik verbruik en dat tot 14 juli, einddatum contract NLE.Dus wat ik van de winter heb geleend ben ik nu aan het teruggeven :-)

Reactie van Mike op 6 Mei 2013 op 20.56

Nuon zal lastig worden omdat ik bij Electrabel zit, had Nuon alleen als grote jongen benchmark genoemd. Maar inderdaad, ik heb het voorschot een stuk lager vastgesteld dan bij de oude leverancier.

Reactie van Jan Workum op 6 Mei 2013 op 20.46

@Mike: je zou je nieuwe termijnbedrag bij benadering kunnen uitrekenen op basis van je verwachte teruglevering en verbruik, en vervolgens het termijnbedrag (naar beneden) kunnen aanpassen op mijnNUON.nl.

Reactie van Mike op 6 Mei 2013 op 18.20

Jammer, ben er via de VEH-collectieve inschrijving bij gekomen. PV teruglevering was zeker geen selectiecriterium.  Op de site van Electrabel staat inmiddels wel hoe de jaarafrekening zal gaan. Net als bij Nuon: Eerst een afrekening zonder salderen, die ook gewoon moet worden betaald, en dan een creditnota voor de terug levering. Zal administratief vast makkelijker zijn, maar ik hoop een beetje dat et nog een i haal slag komt om dit gebruiksvriendelijker te maken. Ja, ik ben soms heel naïef..

Reactie van Siem Thuis op 6 Mei 2013 op 18.12

@Mike

Ik krijg mijn 2 maandelijkse overzicht binnen gemiddeld 10 dagen na het verstrijken van de 2e maand  in de mail. Ik kreeg, nadat de meteropnemer op 6 december langs geweest was (ja ik heb ook een slimme meter dus waarom dat gebeurde???) na 3 weken een complete (inclusief verbruik en teruglevering) afrekening in de mail. Ik kan maar een conclusie trekken: je zit helaas bij het verkeerde energiebedrijf.

Reactie van SMA & RaspBerry Fan (Harry) op 5 Mei 2013 op 16.54

@Pjotter

Geen probleem zo'n handmatige invoer van gegevens dat is zeker goedkoper. En je energieverbruik schommelt dagelijks behoorlijk maar per week is die schommeling een heel stuk minder. Op dit forum wordt de productie van energie tot drie decimalen achte de komma gemeten en ja in lijn daarmee doe ik dat ook met de slimme meter gegevens. Wat Eneco precies levert weet ik niet maar in elke huis wordt tegenwoordig alleen maar de gestandaardiseerde slimme meter geplaatst, en dat gebeurt door de netwerkbeheerder, en daar heb je volgens mij niets te kiezen want die is regiogebonden. Voor wat betreft de energieleverancier wil ik zeker ook onafhankelijk blijven, ik stap waarschijnlijk elk jaar over.

Reactie van Pjotter hmeer op 5 Mei 2013 op 16.41
Even voor de beeldvorming, zel heb ik een normale ferraris meter en een excelsheet waar ik momenteel alle dagwaardes invoer deze geeft heel netjes alles inzichtelijk. Daar heb ik geen beheerder voor nodig. Na het eerste jaar zal de opname 1x per week worden gedaan. Door dit een tijdje te doen krijg zeer goed inzichtelijk wat je verbruik is bij de apparaten die in huis worden gebruikt en weet je zeer snel waar je kunt besparen. De mooie kastjes van Bijv. Eneco is meer om de klant bij de leveracier te houden want je zult niet zo snel meer overstappen. Wel kan ik mij voorstellen dat anderen deze oplossing wel nuttig vinden maar persoonlijk blijf ik onafhankelijk van een leverancier en staat de ferrarismeter op nr 1.
Reactie van SMA & RaspBerry Fan (Harry) op 5 Mei 2013 op 16.40

@Mike

Je krijgt de data van de slimme meter twee maanden later van je energieleverancier omdat het wettelijk geregeld is dat de netwerkbeheerder maximaal een keer per maand de gegevens mag doorgeven aan de energieleverancier. Technisch gezien is de slimme meter misschien niet helemaal wat je zou willen productie registreren zou handig geweest zijn en zelf eenvoudig uitlezen ook. Maar op gebied van privacy is het allemaal dicht gespijkerd door de overheid.

Reactie van Henk Daalder Duurzame Brabanders op 5 Mei 2013 op 16.35

Zoals gezegd, we betalen al per aansluiting ca 1000 EUR. Het zou de oplichters sieren als ze daarvoor meer gratis diensten aanbieden. Als ze de beschikbare 10 miljard hebben verstookd, kunnen ze alsnog geld gaan vragen voor diensten waar op de markt vraag naar is.

Reactie van SMA & RaspBerry Fan (Harry) op 5 Mei 2013 op 16.05

@Mike en Henk,

Volgens mij staan ere geen onwaarheden in mijn blog en anders wil ik dat graag rechtzetten, want daar heeft niemand wat aan.

De netwerkbeheerders lezen elke dag de slimme meter uit, van Enexis weet ik het heel zeker want dat is mijn leverancier. En soms hapert dat systeem wel eens en dan krijg je enkele dagen later alsnog de gegevens aangeboden. 

Je krijgt NIET de productie van je zonnepanelen te zien maar de retourwaardes "dus wat je over hebt". Die waardes zijn per kwartier inzichtelijk. De gegevens zijn echter pas een dag later beschikbaar vanwege het uitlezen per dag. Wil je sneller inzicht, neem dan een Youless of Plugwise systeem of een van de andere producten uit de lijst.

De kosten van hardware oplossing omvatten doorgaans 4 keer het abonnement, dus neem vooral een hardware oplossing als je dat fijner vindt.

En er worden hier geen gegevens verkocht, dat is een onwaarheid. Een gebruiker van de abonnementsdienst geeft expliciet opdracht om de gegevens op te halen bij de netwerkbeheerder en die gegevens beschikbaar te stellen. En ja voor die dienst betaal je dan een bedrag. En ik ben het er mee eens dat eigenlijk die dienst door de netwerkbeheerder gratis geleverd zou moeten worden voor het bedrag dat we toch al betalen voor “bemetering”. Voor de korte termijn heb ik niet zo’n probleem met die 20 euro. We zullen zien wat de toekomst brengt als heel Nederland is voorzien van een slimme meter.

Recente activiteiten

Profielpictogramgrietje, AL en M. de Jong zijn lid geworden van Energie Community
17 uur geleden
H. F. R. Schöyer heeft gereageerd op blogbijdrage Heel Nederland zonder aardgas; kan dat? van Vereniging Eigen Huis
"AL heeft gelijk, in deze mondiale economie ben je al heel snel van het buitenland afhankelijk. Je kunt echter wel de risico's beperken door vele leveranciers van het product te hebben. Dus b.v. gas importeren uit Noorwegen, Saoedie Arabië,…"
23 uur geleden
AL heeft gereageerd op blogbijdrage Heel Nederland zonder aardgas; kan dat? van Vereniging Eigen Huis
"Interessant gegeven. Hoewel je je kunt afvragen in hoeverre je in de huidige mondiale economie nog onafhankelijk kunt zijn van andere landen. Voor één product: ja. In het algemeen: nee. Het nut van het besparen van energie -…"
23 uur geleden
P Koopman heeft gereageerd op blogbijdrage Heel Nederland zonder aardgas; kan dat? van Vereniging Eigen Huis
"Verwarmen kun je opdelen in 2 verschillende zaken. Het verwarmen van je huis voor binnentemperatuur, en of, verwarmen van tapwater wat voor ongeveer 35 a 40% van de huishoudelijk gasverbruik "veroorzaakt". Voor individueel gasverbruik voor…"
gisteren
H. F. R. Schöyer heeft gereageerd op blogbijdrage Heel Nederland zonder aardgas; kan dat? van Vereniging Eigen Huis
"De vraag is natuurlijk niet of een individu zonder (aard)gas kan, maar of we met z'n allen in Nederland zonder (aard)gas kunnen. In veel flats is (uit veiligheidsoverwegingen) geen gasaansluiting. Elektrisch verwarmen is veel duurder (en ook…"
gisteren
M. de Jong heeft gereageerd op blogbijdrage Heel Nederland zonder aardgas; kan dat? van Vereniging Eigen Huis
"Ik werk al jaren zonder aardgas, niet helemaal eigen keus, mijn apartement heeft gewoon geen gas-aansluiting. Dus koken gaat electrisch, boiler is electrisch, etc. Op zich geen groot gemis, maar betekent wel een hogere electra-rekening. Maar heel…"
gisteren
b.j.visser heeft gereageerd op blogbijdrage Heel Nederland zonder aardgas; kan dat? van Vereniging Eigen Huis
"Maria van der Hoeven vertelde in het AD van vanmorgen  dat we wat onafhankelijker kunnen worden door kernenergie (geen subsidie), schalie gas, gas middels LNG en renewables. We hebben dus allemaal gelijk. Daarmee worden we onafhankelijker…"
gisteren
H. F. R. Schöyer heeft gereageerd op blogbijdrage Heel Nederland zonder aardgas; kan dat? van Vereniging Eigen Huis
"Dit ben ik volmondig met JJ eens. Mensen moeten zich niet zo afhankelijk van de overheid opstellen en meer eigen verantwoordelijkheid nemen. Maar dat lost de kernvraag niet op. Die is eigenlijk niet kan Nederland zonder aardgas, maar hoe lossen we…"
gisteren
JJ heeft gereageerd op blogbijdrage Heel Nederland zonder aardgas; kan dat? van Vereniging Eigen Huis
"Wat mij betreft is heer Koopman het voorbeeld van hoe het zou kunnen/ moeten! In ieder geval voor wat betreft huishoudens (bedrijfsleven/industrie vind ik moeilijk inschatten, maar lijkt me, in principe zelfde mogelijk, op termijn...)... De…"
gisteren
H. F. R. Schöyer heeft gereageerd op blogbijdrage Heel Nederland zonder aardgas; kan dat? van Vereniging Eigen Huis
"P. Koopman. Natuurlijk is het verstandig als je een nieuw huis bouwt het energie-vriendelijk te maken. Zou ik ook doen. Het helpt, maar beantwoordt niet de vraag: kunnen we zonder aardgas? Wat in deze discussie nauwelijks naar voren komt is dat het…"
gisteren
JJ heeft gereageerd op blogbijdrage Heel Nederland zonder aardgas; kan dat? van Vereniging Eigen Huis
"Haha, mee eens. Lijkt dat heer Schoyer aandelen heeft in (buitenlands) gas (of kolenvergassing) :) "
gisteren
P Koopman heeft gereageerd op blogbijdrage Heel Nederland zonder aardgas; kan dat? van Vereniging Eigen Huis
"We hebben bijna 3 jaar gelden een nieuw huis laten bouwen, flink geïsoleerd, en met behoorlijk wat energie besparende maatregelen. Bij de aanvraag voor de nutsvoorzieningen aangegeven dat we geen gas aansluiting wilden. De netwerkbeheerder…"
Dinsdag
ProfielpictogramP Koopman, Snah, msn en 2 zijn lid geworden van Energie Community
Dinsdag
Ad Bulten heeft gereageerd op blogbijdrage Heel Nederland zonder aardgas; kan dat? van Vereniging Eigen Huis
"Wat was de essentie van deze blog ook al weer ? Juist !         "Wat vindt u? Denkt u dat Nederland zonder aardgas kan?" Ik denk van wel. Maar dan moeten we wel op zoek naar alternatieven en…"
Dinsdag
Rick Klein heeft gereageerd op blogbijdrage Heel Nederland zonder aardgas; kan dat? van Vereniging Eigen Huis
"Heer Schöyer, het lijkt me goed als u ook eens eerst wat huiswerk doet door te lezen in plaats van alleen maar reageren vanuit "het eigen gelijk willen halen" en de blijkbaar 1-zijdig getinte achtergrond. Ik hoop voor u dat u de ogen…"
Dinsdag
b.j.visser heeft gereageerd op blogbijdrage Heel Nederland zonder aardgas; kan dat? van Vereniging Eigen Huis
" Maggy, Eerst uitgaan van de feiten en dan met de feiten in de hand, eventueel met emotie, besluiten nemen. De kosten voor de burger zijn bij windenergie., zoals je al zegt centen per kWhr. Dat is heel veel geld. Ongeveer €175.=…"
Dinsdag