In diverse blogs en reacties lees ik dat forumleden de slimme meter maar dom vinden. Ik wil toch nog maar eens onder de aandacht brengen dat dit beslist niet zo is. De slimme meter doet precies wat hij moet doen en dat is elektra en eventueel gas meten en die registreren. De slimme meter meet het elektra verbruik (en retour) per kwartier en een eventuele slimme gasmeter meet het gasverbruik per uur.

Alle netwerkbeheerders (Liander, Enexis, Stedin, etc etc) lezen dagelijks de slimme meter gegevens uit. Er zijn wettelijke regels wat er met die gegevens van de consument mag gebeuren. Zelf kun je echter elke dag inzicht krijgen in je energieverbruik en je retourlevering. Er zijn enkele firma's die hier een abonnement voor aanbieden.

Dus in plaats van dagelijks of wekelijks meterstanden noteren of een hardware oplossing installeren kun je ook eenvoudig een abonnement nemen. Ik vind het niet te duur vergeleken met de hardware investering die ik zou moeten doen. Je zult per apparaat moeten meten wat het verbruikt. Met de slimme meter kun je volgen of je inspanningen om te bezuinigingen  effect hebben ook op de lange termijn, voor het geval dat de aandacht weer verzwakt. En voor de zonnepaneel eigenaar uiteraard de exacte retour waardes per kwartier.

Verder kun je ook investeren in hardware oplossingen zie bijvoorbeeld het volgende interessante overzicht  Thuis energiegebruik meten 

Weergaven: 716

Opmerking

Je moet lid zijn van Energie Community om reacties te kunnen toevoegen!

Word lid van de community van Energie Community

Reactie van SMA & RaspBerry Fan (Harry) op 6 Mei 2013 op 21.37

Ik heb mijn maandbedrag drastisch teruggeschroefd en moet nu per saldo 145 euro bij betalen. Maar dat gaat goed komen want ik produceer nu elke dag meer dan ik verbruik en dat tot 14 juli, einddatum contract NLE.Dus wat ik van de winter heb geleend ben ik nu aan het teruggeven :-)

Reactie van Mike op 6 Mei 2013 op 20.56

Nuon zal lastig worden omdat ik bij Electrabel zit, had Nuon alleen als grote jongen benchmark genoemd. Maar inderdaad, ik heb het voorschot een stuk lager vastgesteld dan bij de oude leverancier.

Reactie van Jan Workum op 6 Mei 2013 op 20.46

@Mike: je zou je nieuwe termijnbedrag bij benadering kunnen uitrekenen op basis van je verwachte teruglevering en verbruik, en vervolgens het termijnbedrag (naar beneden) kunnen aanpassen op mijnNUON.nl.

Reactie van Mike op 6 Mei 2013 op 18.20

Jammer, ben er via de VEH-collectieve inschrijving bij gekomen. PV teruglevering was zeker geen selectiecriterium.  Op de site van Electrabel staat inmiddels wel hoe de jaarafrekening zal gaan. Net als bij Nuon: Eerst een afrekening zonder salderen, die ook gewoon moet worden betaald, en dan een creditnota voor de terug levering. Zal administratief vast makkelijker zijn, maar ik hoop een beetje dat et nog een i haal slag komt om dit gebruiksvriendelijker te maken. Ja, ik ben soms heel naïef..

Reactie van Siem Thuis op 6 Mei 2013 op 18.12

@Mike

Ik krijg mijn 2 maandelijkse overzicht binnen gemiddeld 10 dagen na het verstrijken van de 2e maand  in de mail. Ik kreeg, nadat de meteropnemer op 6 december langs geweest was (ja ik heb ook een slimme meter dus waarom dat gebeurde???) na 3 weken een complete (inclusief verbruik en teruglevering) afrekening in de mail. Ik kan maar een conclusie trekken: je zit helaas bij het verkeerde energiebedrijf.

Reactie van SMA & RaspBerry Fan (Harry) op 5 Mei 2013 op 16.54

@Pjotter

Geen probleem zo'n handmatige invoer van gegevens dat is zeker goedkoper. En je energieverbruik schommelt dagelijks behoorlijk maar per week is die schommeling een heel stuk minder. Op dit forum wordt de productie van energie tot drie decimalen achte de komma gemeten en ja in lijn daarmee doe ik dat ook met de slimme meter gegevens. Wat Eneco precies levert weet ik niet maar in elke huis wordt tegenwoordig alleen maar de gestandaardiseerde slimme meter geplaatst, en dat gebeurt door de netwerkbeheerder, en daar heb je volgens mij niets te kiezen want die is regiogebonden. Voor wat betreft de energieleverancier wil ik zeker ook onafhankelijk blijven, ik stap waarschijnlijk elk jaar over.

Reactie van Pjotter hmeer op 5 Mei 2013 op 16.41
Even voor de beeldvorming, zel heb ik een normale ferraris meter en een excelsheet waar ik momenteel alle dagwaardes invoer deze geeft heel netjes alles inzichtelijk. Daar heb ik geen beheerder voor nodig. Na het eerste jaar zal de opname 1x per week worden gedaan. Door dit een tijdje te doen krijg zeer goed inzichtelijk wat je verbruik is bij de apparaten die in huis worden gebruikt en weet je zeer snel waar je kunt besparen. De mooie kastjes van Bijv. Eneco is meer om de klant bij de leveracier te houden want je zult niet zo snel meer overstappen. Wel kan ik mij voorstellen dat anderen deze oplossing wel nuttig vinden maar persoonlijk blijf ik onafhankelijk van een leverancier en staat de ferrarismeter op nr 1.
Reactie van SMA & RaspBerry Fan (Harry) op 5 Mei 2013 op 16.40

@Mike

Je krijgt de data van de slimme meter twee maanden later van je energieleverancier omdat het wettelijk geregeld is dat de netwerkbeheerder maximaal een keer per maand de gegevens mag doorgeven aan de energieleverancier. Technisch gezien is de slimme meter misschien niet helemaal wat je zou willen productie registreren zou handig geweest zijn en zelf eenvoudig uitlezen ook. Maar op gebied van privacy is het allemaal dicht gespijkerd door de overheid.

Reactie van Henk Daalder Duurzame Brabanders op 5 Mei 2013 op 16.35

Zoals gezegd, we betalen al per aansluiting ca 1000 EUR. Het zou de oplichters sieren als ze daarvoor meer gratis diensten aanbieden. Als ze de beschikbare 10 miljard hebben verstookd, kunnen ze alsnog geld gaan vragen voor diensten waar op de markt vraag naar is.

Reactie van SMA & RaspBerry Fan (Harry) op 5 Mei 2013 op 16.05

@Mike en Henk,

Volgens mij staan ere geen onwaarheden in mijn blog en anders wil ik dat graag rechtzetten, want daar heeft niemand wat aan.

De netwerkbeheerders lezen elke dag de slimme meter uit, van Enexis weet ik het heel zeker want dat is mijn leverancier. En soms hapert dat systeem wel eens en dan krijg je enkele dagen later alsnog de gegevens aangeboden. 

Je krijgt NIET de productie van je zonnepanelen te zien maar de retourwaardes "dus wat je over hebt". Die waardes zijn per kwartier inzichtelijk. De gegevens zijn echter pas een dag later beschikbaar vanwege het uitlezen per dag. Wil je sneller inzicht, neem dan een Youless of Plugwise systeem of een van de andere producten uit de lijst.

De kosten van hardware oplossing omvatten doorgaans 4 keer het abonnement, dus neem vooral een hardware oplossing als je dat fijner vindt.

En er worden hier geen gegevens verkocht, dat is een onwaarheid. Een gebruiker van de abonnementsdienst geeft expliciet opdracht om de gegevens op te halen bij de netwerkbeheerder en die gegevens beschikbaar te stellen. En ja voor die dienst betaal je dan een bedrag. En ik ben het er mee eens dat eigenlijk die dienst door de netwerkbeheerder gratis geleverd zou moeten worden voor het bedrag dat we toch al betalen voor “bemetering”. Voor de korte termijn heb ik niet zo’n probleem met die 20 euro. We zullen zien wat de toekomst brengt als heel Nederland is voorzien van een slimme meter.

Recente activiteiten

ProfielpictogramJoris Loefs en Derrick Williams zijn lid geworden van Energie Community
8 minuten geleden
Nico heeft gereageerd op blogbijdrage growat rechtstreeks met rpi van barry binnenweg
"Nee ik bedoel geen mails naar mijn email-adres maar mails op je raspberry. Elke vijf minuten krijg ik een mail in de directory /var/(usernaam).  Als je dan putty opstart en verbinding maakt krijg je U hebt mail in var/....."
16 uur geleden
barry binnenweg heeft gereageerd op blogbijdrage growat rechtstreeks met rpi van barry binnenweg
"Dat doe je in de webinterface van pvoutput, dacht ik."
17 uur geleden
Joost Duquesnoy posted a blog post

Connection lost

Ik ben sinds donderdag 28-8-2014 operationeel maar ik heb nog geen bit data gezien. Mijn status op de Growatt server is "Connection: lost". Ik heb he gevoel dat in nog nooit geconnecteerd ben. Weet iemand wat ik hiermee moet?See More
17 uur geleden
Nico heeft gereageerd op blogbijdrage growat rechtstreeks met rpi van barry binnenweg
"Oh ja heb jij die mailmeldingen ook aan staan die wil ik wel uit hebben namelijk.."
17 uur geleden
Nico heeft gereageerd op blogbijdrage growat rechtstreeks met rpi van barry binnenweg
"Klopt helemaal Barry, het script loopt nu prima. zat inderdaad een misbaksel in de API key. Alle print commando's verwijderen en opdracht in crontab gezet en zie daar om de 5 minuten een update. Mijn dag is al weer goed....:-)"
17 uur geleden
barry binnenweg heeft gereageerd op blogbijdrage growat rechtstreeks met rpi van barry binnenweg
"Ik zou denken aan een foutje bij het kopiëren van de api key, maar dan verwacht je toch een foutmelding in de RPI. Ikzelf heb die sleutel in ieder geval een aantal keren verkeerd gekopieerd, en dan doet PVO er niets mee. "
18 uur geleden
Nico heeft gereageerd op blogbijdrage growat rechtstreeks met rpi van barry binnenweg
"Met veel pijn en moeite heb ik volgens mij het script nu zo lopen als het moet. Alleen zie ik geen updates op pvoutput.  Nog ideen wat dat kan zijn ? root@raspberrypi:/home/test# python pvout-growatt-test.py[0, 1416, 3310, 4, 0, 1416, 0, 0, 0,…"
18 uur geleden
Pjotter hmeer heeft gereageerd op blogbijdrage Opgave van je opbrengsten - 1e,2e en 3e Ronde. [week-33 / 2014] Ronde 4 aanstaande. van Pjotter hmeer
"Dat is een heel mooi rendement Siem 100% ik zal je 2e jaaropbrengst toevoegen Bedankt"
gisteren
Joost Duquesnoy is nu lid van Energie Community
gisteren
Siem Thuis heeft gereageerd op blogbijdrage Opgave van je opbrengsten - 1e,2e en 3e Ronde. [week-33 / 2014] Ronde 4 aanstaande. van Pjotter hmeer
"Opbrengst 30-8-2013 t/m 30-8-2014 --> 4595 kWh"
gisteren
barry binnenweg heeft gereageerd op blogbijdrage growat rechtstreeks met rpi van barry binnenweg
"Dit is mijn script: GNU nano 2.2.6 File: pvout_growatt.py #!/usr/bin/env python# -*- coding: utf-8 -*-"""Created on Wed Jan 08 11:33:47 2014 @author: Lennart Kuhlmeier. With help for modbus read examples…"
gisteren
Nico heeft gereageerd op blogbijdrage growat rechtstreeks met rpi van barry binnenweg
"In dit gedeelte moet toch ergens een quote of iets dergelijks niet goed zijn of vergeten. # Retrieve current weather information (Requires the installation of pyowm. $ sudo apt-get install pyowm)# See: http://openweathermap.org/appidowm =…"
gisteren
Nico heeft gereageerd op blogbijdrage growat rechtstreeks met rpi van barry binnenweg
"Vreemd nu heb ik added output root@raspberrypi:/home/test# python pvout.py[0, 177, 3026, 0, 0, 177, 0, 0, 0, 0, 0, 160, 4997, 2277, 1, 0, 160, 0, 0, 0, 0, 0, 0, 0, 0, 0, 78, 0, 31733, 545, 33025, 309, 0, 0, 0, 0, 0, 0, 0, 0, 0, 3601, 0, 0]/bin/sh:…"
gisteren
Nico heeft gereageerd op blogbijdrage growat rechtstreeks met rpi van barry binnenweg
"Nee ik heb nog niks in crontab staan om het script om de vijf minuten te laten uitvoeren. ik doe dit eerst handmatig tot ik de fout gevonden heb. "
gisteren
barry binnenweg heeft gereageerd op blogbijdrage growat rechtstreeks met rpi van barry binnenweg
"Gebruik je procent tekens in je crontab? Een google hit leert me dat dat niet goed werkt."
gisteren