In diverse blogs en reacties lees ik dat forumleden de slimme meter maar dom vinden. Ik wil toch nog maar eens onder de aandacht brengen dat dit beslist niet zo is. De slimme meter doet precies wat hij moet doen en dat is elektra en eventueel gas meten en die registreren. De slimme meter meet het elektra verbruik (en retour) per kwartier en een eventuele slimme gasmeter meet het gasverbruik per uur.

Alle netwerkbeheerders (Liander, Enexis, Stedin, etc etc) lezen dagelijks de slimme meter gegevens uit. Er zijn wettelijke regels wat er met die gegevens van de consument mag gebeuren. Zelf kun je echter elke dag inzicht krijgen in je energieverbruik en je retourlevering. Er zijn enkele firma's die hier een abonnement voor aanbieden.

Dus in plaats van dagelijks of wekelijks meterstanden noteren of een hardware oplossing installeren kun je ook eenvoudig een abonnement nemen. Ik vind het niet te duur vergeleken met de hardware investering die ik zou moeten doen. Je zult per apparaat moeten meten wat het verbruikt. Met de slimme meter kun je volgen of je inspanningen om te bezuinigingen  effect hebben ook op de lange termijn, voor het geval dat de aandacht weer verzwakt. En voor de zonnepaneel eigenaar uiteraard de exacte retour waardes per kwartier.

Verder kun je ook investeren in hardware oplossingen zie bijvoorbeeld het volgende interessante overzicht  Thuis energiegebruik meten 

Weergaven: 661

Opmerking

Je moet lid zijn van Energie Community om reacties te kunnen toevoegen!

Word lid van de community van Energie Community

Reactie van SMA & RaspBerry Fan (Harry) op 6 Mei 2013 op 21.37

Ik heb mijn maandbedrag drastisch teruggeschroefd en moet nu per saldo 145 euro bij betalen. Maar dat gaat goed komen want ik produceer nu elke dag meer dan ik verbruik en dat tot 14 juli, einddatum contract NLE.Dus wat ik van de winter heb geleend ben ik nu aan het teruggeven :-)

Reactie van Mike op 6 Mei 2013 op 20.56

Nuon zal lastig worden omdat ik bij Electrabel zit, had Nuon alleen als grote jongen benchmark genoemd. Maar inderdaad, ik heb het voorschot een stuk lager vastgesteld dan bij de oude leverancier.

Reactie van Jan Workum op 6 Mei 2013 op 20.46

@Mike: je zou je nieuwe termijnbedrag bij benadering kunnen uitrekenen op basis van je verwachte teruglevering en verbruik, en vervolgens het termijnbedrag (naar beneden) kunnen aanpassen op mijnNUON.nl.

Reactie van Mike op 6 Mei 2013 op 18.20

Jammer, ben er via de VEH-collectieve inschrijving bij gekomen. PV teruglevering was zeker geen selectiecriterium.  Op de site van Electrabel staat inmiddels wel hoe de jaarafrekening zal gaan. Net als bij Nuon: Eerst een afrekening zonder salderen, die ook gewoon moet worden betaald, en dan een creditnota voor de terug levering. Zal administratief vast makkelijker zijn, maar ik hoop een beetje dat et nog een i haal slag komt om dit gebruiksvriendelijker te maken. Ja, ik ben soms heel naïef..

Reactie van Siem Thuis op 6 Mei 2013 op 18.12

@Mike

Ik krijg mijn 2 maandelijkse overzicht binnen gemiddeld 10 dagen na het verstrijken van de 2e maand  in de mail. Ik kreeg, nadat de meteropnemer op 6 december langs geweest was (ja ik heb ook een slimme meter dus waarom dat gebeurde???) na 3 weken een complete (inclusief verbruik en teruglevering) afrekening in de mail. Ik kan maar een conclusie trekken: je zit helaas bij het verkeerde energiebedrijf.

Reactie van SMA & RaspBerry Fan (Harry) op 5 Mei 2013 op 16.54

@Pjotter

Geen probleem zo'n handmatige invoer van gegevens dat is zeker goedkoper. En je energieverbruik schommelt dagelijks behoorlijk maar per week is die schommeling een heel stuk minder. Op dit forum wordt de productie van energie tot drie decimalen achte de komma gemeten en ja in lijn daarmee doe ik dat ook met de slimme meter gegevens. Wat Eneco precies levert weet ik niet maar in elke huis wordt tegenwoordig alleen maar de gestandaardiseerde slimme meter geplaatst, en dat gebeurt door de netwerkbeheerder, en daar heb je volgens mij niets te kiezen want die is regiogebonden. Voor wat betreft de energieleverancier wil ik zeker ook onafhankelijk blijven, ik stap waarschijnlijk elk jaar over.

Reactie van Pjotter hmeer op 5 Mei 2013 op 16.41
Even voor de beeldvorming, zel heb ik een normale ferraris meter en een excelsheet waar ik momenteel alle dagwaardes invoer deze geeft heel netjes alles inzichtelijk. Daar heb ik geen beheerder voor nodig. Na het eerste jaar zal de opname 1x per week worden gedaan. Door dit een tijdje te doen krijg zeer goed inzichtelijk wat je verbruik is bij de apparaten die in huis worden gebruikt en weet je zeer snel waar je kunt besparen. De mooie kastjes van Bijv. Eneco is meer om de klant bij de leveracier te houden want je zult niet zo snel meer overstappen. Wel kan ik mij voorstellen dat anderen deze oplossing wel nuttig vinden maar persoonlijk blijf ik onafhankelijk van een leverancier en staat de ferrarismeter op nr 1.
Reactie van SMA & RaspBerry Fan (Harry) op 5 Mei 2013 op 16.40

@Mike

Je krijgt de data van de slimme meter twee maanden later van je energieleverancier omdat het wettelijk geregeld is dat de netwerkbeheerder maximaal een keer per maand de gegevens mag doorgeven aan de energieleverancier. Technisch gezien is de slimme meter misschien niet helemaal wat je zou willen productie registreren zou handig geweest zijn en zelf eenvoudig uitlezen ook. Maar op gebied van privacy is het allemaal dicht gespijkerd door de overheid.

Reactie van Henk Daalder Duurzame Brabanders op 5 Mei 2013 op 16.35

Zoals gezegd, we betalen al per aansluiting ca 1000 EUR. Het zou de oplichters sieren als ze daarvoor meer gratis diensten aanbieden. Als ze de beschikbare 10 miljard hebben verstookd, kunnen ze alsnog geld gaan vragen voor diensten waar op de markt vraag naar is.

Reactie van SMA & RaspBerry Fan (Harry) op 5 Mei 2013 op 16.05

@Mike en Henk,

Volgens mij staan ere geen onwaarheden in mijn blog en anders wil ik dat graag rechtzetten, want daar heeft niemand wat aan.

De netwerkbeheerders lezen elke dag de slimme meter uit, van Enexis weet ik het heel zeker want dat is mijn leverancier. En soms hapert dat systeem wel eens en dan krijg je enkele dagen later alsnog de gegevens aangeboden. 

Je krijgt NIET de productie van je zonnepanelen te zien maar de retourwaardes "dus wat je over hebt". Die waardes zijn per kwartier inzichtelijk. De gegevens zijn echter pas een dag later beschikbaar vanwege het uitlezen per dag. Wil je sneller inzicht, neem dan een Youless of Plugwise systeem of een van de andere producten uit de lijst.

De kosten van hardware oplossing omvatten doorgaans 4 keer het abonnement, dus neem vooral een hardware oplossing als je dat fijner vindt.

En er worden hier geen gegevens verkocht, dat is een onwaarheid. Een gebruiker van de abonnementsdienst geeft expliciet opdracht om de gegevens op te halen bij de netwerkbeheerder en die gegevens beschikbaar te stellen. En ja voor die dienst betaal je dan een bedrag. En ik ben het er mee eens dat eigenlijk die dienst door de netwerkbeheerder gratis geleverd zou moeten worden voor het bedrag dat we toch al betalen voor “bemetering”. Voor de korte termijn heb ik niet zo’n probleem met die 20 euro. We zullen zien wat de toekomst brengt als heel Nederland is voorzien van een slimme meter.

Recente activiteiten

b.j.visser heeft gereageerd op blogbijdrage Heel Nederland zonder aardgas; kan dat? van Vereniging Eigen Huis
"Nederland kan natuurlijk niet zonder aardgas. Maar de 7 miljoen huishoudens kunnen dat grotendeels wel. Als je de woningen grondig isoleert, zoals Rotmans voorstelt, dan kom je  een heel eind. Aan isolatie heb je geen kosten voor…"
28 minuten geleden
Profielpictogramb.j.visser, Also sprach Zarathustra, Jan Ligthart en 8 zijn lid geworden van Energie Community
1 uur geleden
Also sprach Zarathustra heeft gereageerd op blogbijdrage Heel Nederland zonder aardgas; kan dat? van Vereniging Eigen Huis
"Wat een heerlijke vraag. Denkt U dat.. Nederland kan zonder aardgas.Uiteraard en bovenal zonder die walgelijke eon's etc.,die trouwens palletplants bouwen en een aardgas energie centrale,die qua looks niet onder doet voor een Ferrari. Zonder…"
9 uur geleden
Hans heeft gereageerd op blogbijdrage Zonder aardgas van Pieter van Vliet
"En hoeveel kwijt aan spiritus en hout?"
10 uur geleden
Jan Ligthart heeft een reactie achtergelaten voor Jan
"Jan, het zal ongeveer 15 jaar duren en dan draait heel Europa op alternatieve energiebronnen; gelukkig maar. Het is dertig jaar geleden dat door de z.g geleerde heren werd verkondigd dat alternatieve energie niet serieus genomen kon worden en een…"
15 uur geleden
Willem Hendrik Moorthaemer heeft gereageerd op blogbijdrage Heel Nederland zonder aardgas; kan dat? van Vereniging Eigen Huis
"Hallo energie zuinige vrienden, Wij hebben al 20 jaar geen gas meter meer. Heerlijk geen vroeging over schade aan huizen in Groningen. Wij hebben alleen electra en omdat wij meegedaan hebben met de energie veiling van eigen huis sparen wij ook nog…"
17 uur geleden
Pieter van Vliet heeft zijn/haar profiel bijgewerkt
18 uur geleden
Pieter van Vliet heeft gereageerd op blogbijdrage Heel Nederland zonder aardgas; kan dat? van Vereniging Eigen Huis
"Ik heb mij al meer dan een half jaar geleden van het gas af laten sluiten, en ben er dik tevreden mee. Omdat ik al een (zelfbouw) tegelkachel had geïnstalleerd, gebruikte ik slechts voor 15,- euro gas per jaar (om te koken), maar de nota met…"
18 uur geleden
Pieter van Vliet posted a blog post

Zonder aardgas

Ik heb mij al meer dan een half jaar geleden van het gas af laten sluiten, en ben er dik tevreden mee. Omdat ik al een (zelfbouw) tegelkachel had geïnstalleerd, gebruikte ik slechts voor 15,- euro gas per jaar (om te koken), maar de nota met alle heffingen bedroeg uiteindelijk rond de 180,- euro op jaarbasis. Dit stond mij in het geheel niet aan. Ik heb me eind vorig jaar laten afsluiten van de aardgasvoorziening, nadat er ook zonnepanelen waren geplaatst. Koken doe ik nu deels elektrisch…See More
18 uur geleden
harry langen heeft een status geplaatst
"dat"
18 uur geleden
H. F. R. Schöyer heeft gereageerd op blogbijdrage Heel Nederland zonder aardgas; kan dat? van Vereniging Eigen Huis
"JJ schrijft het mooi. De overheid zal er last mee krijgen, en de overheid zijn wij zelf. Ja zolang maar een deel van de Nederlanders (gesubsidieerde) zonnepanelen installeert, betalen diegenen die ze (nog) niet hebben. Ook krijgt `de overheid`…"
19 uur geleden
JJ heeft gereageerd op blogbijdrage Heel Nederland zonder aardgas; kan dat? van Vereniging Eigen Huis
"Harry, helemaal mee eens. Maar, gelukkig, zie ik om me heen zonne-energie steeds meer z'n intrede doen. Zonnepanelen verschijnen steeds meer op daken. Goede verhalen doen steeds meer de ronde. Ik ga ook over. En, ja ik geloof dat de overheid…"
19 uur geleden
harry langen heeft gereageerd op blogbijdrage Heel Nederland zonder aardgas; kan dat? van Vereniging Eigen Huis
"Natuurlijk kunnen we zonder aardgas, maar de overheid wil het niet. Hoe moet je belasting heffen op zonlicht? Hoe moet je belasting heffen op aardwarmte en zonnewarmte? Hoe houdt je de aandeelhouders van Shell en andere olie en gasboeren van je nek"
19 uur geleden
JJ heeft gereageerd op blogbijdrage Heel Nederland zonder aardgas; kan dat? van Vereniging Eigen Huis
"Ja, natuurlijk kan Nederland zonder aardgas. Misschien nu nog niet (omdat het huidig bestel/netwerk dit in stand houdt), maar in de (nabije) toekomst zeker. Voor wat betreft huishoudens geldt dat wanneer 1 huishouden zonder aardgas kan, ook anderen…"
20 uur geleden
ivo bruns deelde Vereniging Eigen Huiss blogbijdrage op Facebook
22 uur geleden
ivo bruns deelde Vereniging Eigen Huiss blogbijdrage op Facebook
22 uur geleden