In diverse blogs en reacties lees ik dat forumleden de slimme meter maar dom vinden. Ik wil toch nog maar eens onder de aandacht brengen dat dit beslist niet zo is. De slimme meter doet precies wat hij moet doen en dat is elektra en eventueel gas meten en die registreren. De slimme meter meet het elektra verbruik (en retour) per kwartier en een eventuele slimme gasmeter meet het gasverbruik per uur.

Alle netwerkbeheerders (Liander, Enexis, Stedin, etc etc) lezen dagelijks de slimme meter gegevens uit. Er zijn wettelijke regels wat er met die gegevens van de consument mag gebeuren. Zelf kun je echter elke dag inzicht krijgen in je energieverbruik en je retourlevering. Er zijn enkele firma's die hier een abonnement voor aanbieden.

Dus in plaats van dagelijks of wekelijks meterstanden noteren of een hardware oplossing installeren kun je ook eenvoudig een abonnement nemen. Ik vind het niet te duur vergeleken met de hardware investering die ik zou moeten doen. Je zult per apparaat moeten meten wat het verbruikt. Met de slimme meter kun je volgen of je inspanningen om te bezuinigingen  effect hebben ook op de lange termijn, voor het geval dat de aandacht weer verzwakt. En voor de zonnepaneel eigenaar uiteraard de exacte retour waardes per kwartier.

Verder kun je ook investeren in hardware oplossingen zie bijvoorbeeld het volgende interessante overzicht  Thuis energiegebruik meten 

Weergaven: 772

Opmerking

Je moet lid zijn van Energie Community om reacties te kunnen toevoegen!

Word lid van de community van Energie Community

Reactie van SMA & RaspBerry Fan (Harry) op 6 Mei 2013 op 21.37

Ik heb mijn maandbedrag drastisch teruggeschroefd en moet nu per saldo 145 euro bij betalen. Maar dat gaat goed komen want ik produceer nu elke dag meer dan ik verbruik en dat tot 14 juli, einddatum contract NLE.Dus wat ik van de winter heb geleend ben ik nu aan het teruggeven :-)

Reactie van Mike op 6 Mei 2013 op 20.56

Nuon zal lastig worden omdat ik bij Electrabel zit, had Nuon alleen als grote jongen benchmark genoemd. Maar inderdaad, ik heb het voorschot een stuk lager vastgesteld dan bij de oude leverancier.

Reactie van Jan Workum op 6 Mei 2013 op 20.46

@Mike: je zou je nieuwe termijnbedrag bij benadering kunnen uitrekenen op basis van je verwachte teruglevering en verbruik, en vervolgens het termijnbedrag (naar beneden) kunnen aanpassen op mijnNUON.nl.

Reactie van Mike op 6 Mei 2013 op 18.20

Jammer, ben er via de VEH-collectieve inschrijving bij gekomen. PV teruglevering was zeker geen selectiecriterium.  Op de site van Electrabel staat inmiddels wel hoe de jaarafrekening zal gaan. Net als bij Nuon: Eerst een afrekening zonder salderen, die ook gewoon moet worden betaald, en dan een creditnota voor de terug levering. Zal administratief vast makkelijker zijn, maar ik hoop een beetje dat et nog een i haal slag komt om dit gebruiksvriendelijker te maken. Ja, ik ben soms heel naïef..

Reactie van Siem Thuis op 6 Mei 2013 op 18.12

@Mike

Ik krijg mijn 2 maandelijkse overzicht binnen gemiddeld 10 dagen na het verstrijken van de 2e maand  in de mail. Ik kreeg, nadat de meteropnemer op 6 december langs geweest was (ja ik heb ook een slimme meter dus waarom dat gebeurde???) na 3 weken een complete (inclusief verbruik en teruglevering) afrekening in de mail. Ik kan maar een conclusie trekken: je zit helaas bij het verkeerde energiebedrijf.

Reactie van SMA & RaspBerry Fan (Harry) op 5 Mei 2013 op 16.54

@Pjotter

Geen probleem zo'n handmatige invoer van gegevens dat is zeker goedkoper. En je energieverbruik schommelt dagelijks behoorlijk maar per week is die schommeling een heel stuk minder. Op dit forum wordt de productie van energie tot drie decimalen achte de komma gemeten en ja in lijn daarmee doe ik dat ook met de slimme meter gegevens. Wat Eneco precies levert weet ik niet maar in elke huis wordt tegenwoordig alleen maar de gestandaardiseerde slimme meter geplaatst, en dat gebeurt door de netwerkbeheerder, en daar heb je volgens mij niets te kiezen want die is regiogebonden. Voor wat betreft de energieleverancier wil ik zeker ook onafhankelijk blijven, ik stap waarschijnlijk elk jaar over.

Reactie van Pjotter hmeer op 5 Mei 2013 op 16.41
Even voor de beeldvorming, zel heb ik een normale ferraris meter en een excelsheet waar ik momenteel alle dagwaardes invoer deze geeft heel netjes alles inzichtelijk. Daar heb ik geen beheerder voor nodig. Na het eerste jaar zal de opname 1x per week worden gedaan. Door dit een tijdje te doen krijg zeer goed inzichtelijk wat je verbruik is bij de apparaten die in huis worden gebruikt en weet je zeer snel waar je kunt besparen. De mooie kastjes van Bijv. Eneco is meer om de klant bij de leveracier te houden want je zult niet zo snel meer overstappen. Wel kan ik mij voorstellen dat anderen deze oplossing wel nuttig vinden maar persoonlijk blijf ik onafhankelijk van een leverancier en staat de ferrarismeter op nr 1.
Reactie van SMA & RaspBerry Fan (Harry) op 5 Mei 2013 op 16.40

@Mike

Je krijgt de data van de slimme meter twee maanden later van je energieleverancier omdat het wettelijk geregeld is dat de netwerkbeheerder maximaal een keer per maand de gegevens mag doorgeven aan de energieleverancier. Technisch gezien is de slimme meter misschien niet helemaal wat je zou willen productie registreren zou handig geweest zijn en zelf eenvoudig uitlezen ook. Maar op gebied van privacy is het allemaal dicht gespijkerd door de overheid.

Reactie van Henk Daalder Duurzame Brabanders op 5 Mei 2013 op 16.35

Zoals gezegd, we betalen al per aansluiting ca 1000 EUR. Het zou de oplichters sieren als ze daarvoor meer gratis diensten aanbieden. Als ze de beschikbare 10 miljard hebben verstookd, kunnen ze alsnog geld gaan vragen voor diensten waar op de markt vraag naar is.

Reactie van SMA & RaspBerry Fan (Harry) op 5 Mei 2013 op 16.05

@Mike en Henk,

Volgens mij staan ere geen onwaarheden in mijn blog en anders wil ik dat graag rechtzetten, want daar heeft niemand wat aan.

De netwerkbeheerders lezen elke dag de slimme meter uit, van Enexis weet ik het heel zeker want dat is mijn leverancier. En soms hapert dat systeem wel eens en dan krijg je enkele dagen later alsnog de gegevens aangeboden. 

Je krijgt NIET de productie van je zonnepanelen te zien maar de retourwaardes "dus wat je over hebt". Die waardes zijn per kwartier inzichtelijk. De gegevens zijn echter pas een dag later beschikbaar vanwege het uitlezen per dag. Wil je sneller inzicht, neem dan een Youless of Plugwise systeem of een van de andere producten uit de lijst.

De kosten van hardware oplossing omvatten doorgaans 4 keer het abonnement, dus neem vooral een hardware oplossing als je dat fijner vindt.

En er worden hier geen gegevens verkocht, dat is een onwaarheid. Een gebruiker van de abonnementsdienst geeft expliciet opdracht om de gegevens op te halen bij de netwerkbeheerder en die gegevens beschikbaar te stellen. En ja voor die dienst betaal je dan een bedrag. En ik ben het er mee eens dat eigenlijk die dienst door de netwerkbeheerder gratis geleverd zou moeten worden voor het bedrag dat we toch al betalen voor “bemetering”. Voor de korte termijn heb ik niet zo’n probleem met die 20 euro. We zullen zien wat de toekomst brengt als heel Nederland is voorzien van een slimme meter.

Recente activiteiten

Pjotter hmeer heeft gereageerd op blogbijdrage Opgave van je "JAAR" opbrengsten - 1e,2e en 3e Ronde. [week-04 / 2015] van Pjotter hmeer
"Hendrik update done."
1 uur geleden
Dominic Hoogsteder Jr. heeft gereageerd op blogbijdrage Slimme meter problematiek met teruglevering, wat zijn de plichten en rechten ? van Dominic Hoogsteder Jr.
"Beste Pjotter, bedankt voor jouw reactie en aanvullende info. Ik blijf mij zéker tegen deze zeer opdringerige en welhaast intimiderende STEDIN netbeheerder verzetten. Voor mij is het nu een principe-kwestie geworden. Ik kijk met een waar…"
3 uur geleden
Nico Barendse heeft gereageerd op blogbijdrage Alle huiseigenaren een energielabel van Vereniging Eigen Huis
"Ik heb uiteraard ook een voorlopige energielabel ontvangen. Ingelogd op de site van de label om hem om te zetten in een definitieve. Op basis van de reeds geregistreerde informatie heb ik een voorlopige label C ontvangen. Op de site zie je bij…"
5 uur geleden
Nico Barendse heeft zijn/haar profiel bijgewerkt
6 uur geleden
Nico Barendse is nu lid van Energie Community
6 uur geleden
Pjotter hmeer heeft gereageerd op blogbijdrage Slimme meter problematiek met teruglevering, wat zijn de plichten en rechten ? van Dominic Hoogsteder Jr.
"Dominic, hier ligt een vraagstuk die niet 123 te beantwoorden is. Waar wel een antwoord op kan worden gegeven is dat je een slimme meter mag weigeren. Wat hier bebeurd is vanuit de richting van Stedin de enige mogelijkheid om de consument onder druk…"
19 uur geleden
KJ Mulder heeft gereageerd op blogbijdrage Opbrengst Analyse Excel Sheet (Hoeveel opbrengst heeft u?) van Een Excel-sheet man (Jeroen)
"Helemaal mooi Jeroen, lang naar iets dergelijks gezocht. Is er nog de optie toe te voegen dat er een totaalpagina met de opbrengsten wordt toegevoegd? Ik denk hier dan tevens aan het overzicht van de (gefaseerde) investering(en) in PVpanelen en een…"
21 uur geleden
Dominic Hoogsteder Jr. posted a blog post

Slimme meter problematiek met teruglevering, wat zijn de plichten en rechten ?

Ik heb vorig jaar de installatie van een zgn. slimme meter geweigerd. Aan deze weigering liggen voor mij een aantal redenen ten grondslag. Daar wil ik in dit verband niet nader op ingaan. Het heeft nogal wat moeite gekost om die meter "buiten onze deur" te houden. Redelijk opdringerige netbeheerder, die STEDIN ....Eind vorig jaar is via 1*2*3* Zonne-energie ons zonne-energiesysteem geïnstalleerd. Dat heb ik netjes aangemeld.Nu krijg ik van STEDIN hiervan een bevestiging met de mededeling dat ik…See More
22 uur geleden
Mike heeft gereageerd op blogbijdrage Bijgeluiden (brom of humm geluid) zonnenpanelen van kursat kalez
"De mechanische ventilatie staat in principe ook 24/7 aan. Als je die stekker eruit haalt kijk eens of het dat is. Die snelheid laat zich vaak instellen, en anders zijn er voor onder 300 euro gelijkstroomtoestellen (scheelt gelijk 60 euro p/a in…"
Vrijdag
Cornelis Oud heeft gereageerd op blogbijdrage Bijgeluiden (brom of humm geluid) zonnenpanelen van kursat kalez
"Ik heb geen getrainde oren, maar hoor wel beter dan de meesten, Ik kan plaats en afstand van geluid horen. Probeer dat ook te doen, om vast te stellen waar het geluid vandaan komt. Dat is wel moeilijk voor lage frequenties. Als je probeert om de…"
Vrijdag
Hendrik heeft gereageerd op blogbijdrage Opgave van je "JAAR" opbrengsten - 1e,2e en 3e Ronde. [week-02 / 2015] van Pjotter hmeer
"Hallo Pjotter, Hierbij onze opbrengst over "2014". Deze is 4988 KWh, iets minder dan vorig jaar. Tijdens onze vakantie heeft het systeem 14 dagen stil gelegen. Bij het uitschakelen van een onweersgevoelige groep waarschijnlijk per ongeluk…"
Vrijdag
Profielpictogramgerar smudde en kursat kalez zijn lid geworden van Energie Community
Donderdag
Pjotter hmeer heeft gereageerd op blogbijdrage Bijgeluiden (brom of humm geluid) zonnenpanelen van kursat kalez
"Begrijp uit je tekst dat je niet weet waar het geluid vandaan komt omdat je de hoofdschakelaar en de gaskraan als test hebt afgesloten. Er zijn apparaten waar soms resonantie vandaan kan komen. Bijv. IJskast, TL verlichting etc. Het kan zelfs zo…"
Donderdag
kursat kalez heeft gereageerd op blogbijdrage Bijgeluiden (brom of humm geluid) zonnenpanelen van kursat kalez
"Hallo Bedankt! Als er geen wind is blij ik dat horen. ik heb de indruk bovenste etage (vlak onder het dak) is de brom intensiever (gevoelsmatig) :-) maar ik ga het verder uitzoeken ps. beneden heb ik vloerverwarming. boven alleen in de badkamer. de…"
Donderdag
kursat kalez posted a blog post

Bijgeluiden (brom of humm geluid) zonnenpanelen

Beste allen,Mag ik ajb jullie hulp vragen?Ik heb sinds kort 12 zonnenpanelen en een omniksol 3kwh. ik heb veel last van brom/humm (resonantie?) geluid ook in de avond en snachts. Het heeft een hele lage toon rond 20 hrtz.  omniksol heb ik bewust in de garage laten plaatsen met een rubbere mat onder. daar komt geen geluid uit.laatst heb ik de hoofdschakelaar uitgezet en de gaskraan dicht gedaan. ik heb vloer verwarming. mijn huis is net nieuw gebouwd.  Bij mijn oude huis hoorde ik dit geluid…See More
Donderdag
Pjotter hmeer heeft gereageerd op blogbijdrage In 2014 gemiddeld 4% meer zonnestroom opbrengst bij gemiddeld 12% meer zonuren van Zonvanger
"Volgens de jaaropgave is er ook al inzicht, we kunnen nu al stellen dat meer zonneuren opgegeven door het knmi niet altijd uitkomt op meer opbrengsten. We hadden wel iets meer maar geen 4%. De oorzaak was hier dat de panelen gericht op het…"
Woendag