Opbrengst zonnepanelen 18 procent hoger dan gemiddeld in eerste kwartaal volgens ESSENT.

NU.NL 02-05-2017

http://www.nu.nl/duurzaam/4661499/opbrengst-zonnepanelen-18-procent...

Voor bezitters van zonnepanelen is het jaar 2017 goed begonnen. De opbrengst van zonnepanelen in de eerste drie maanden van dit jaar was 18 procent hoger dan gemiddeld in die periode, meldt Essent.

Het energiebedrijf becijferde dat op basis van gegevens van het KNMI. Volgens Essent was vooral de maand maart daarbij belangrijk, met 176 zonuren. Februari viel tegen met slechts zestig zonuren.

Het langjarig gemiddelde van het eerste kwartaal is 280 zonuren, maar dit jaar waren dat er in totaal 321. Vorig jaar was ook al beter dan het gemiddelde, met 307 zonuren.

De gemiddelde zonnepaneleninstallatie leverde volgens Essent dan ook 10 euro meer op in het eerste kwartaal.

++++

De informatie die door hobbyisten worden bijgehouden (mijzelf) komt op een totaal ander beeld. namelijk

Weergaven: 72

Opmerking

Je moet lid zijn van Energie Community om reacties te kunnen toevoegen!

Word lid van de community van Energie Community

Reactie van Pjotter hmeer op 3 Mei 2017 op 16.00
Er is via e-ail bij Essent om een reaktie gevraagd. Met een link naar deze blog.
Reactie van Mike op 3 Mei 2017 op 10.32

Ik heb ook een grillig verloop gehad. Maart idd beter, Feb daarentegen stuk minder en mei is zelfs dramatisch tot nu toe.

Reactie van Pjotter hmeer op 3 Mei 2017 op 0.47
Bedankt Jan, klopt even maart op je link vergeleken op de kaart komt de waarde voor aantal zonneuren overeen voor de omgeving Schiphol 184 uur. De kaart is voor het westen rood gekleurd wat aangeeft meer zon dan gemiddeld in nederland. Zou ik zeggen dat we in het westen volgen Essent makkelijker de waarde van 18% zou moten halen het is maar 2,5% maar de opbrengsten vallen behoorlijk tegen -4% tov het gemiddelde van afgelopen 5 jaar. Vergelijk je het alleen met 2016 is het verschil nog groter. Ik wil hier alleen aangeven dat Essent het te mooi voorsteld.
Reactie van Jan Workum op 2 Mei 2017 op 22.26

Zonneschijn is soms grillig verdeeld over ons land. In bijgaande link kun je de maandrapporten met kaartjes bekijken met de zonuren en de afwijkingen van de norm. http://www.knmi.nl/nederland-nu/klimatologie/gegevens/mow

De vermelde maartzonuren (176u) zijn voor de Bilt. De noordwestelijke helft van Nederland was zonniger dan het zuidoosten.

Zonuren zeggen inderdaad niet alles. Temperatuur en wind zijn uiteraard ook van invloed. De timing van de zonuren kan ook een issue zijn als je een oost of een west-opstelling hebt.

Reactie van Pjotter hmeer op 2 Mei 2017 op 12.35

Wat ESSENT ook vergeet te vermelden is dat "aantal uren zon" niet altijd meer opbrengsten genereerd. Het is namelijk afhankelijk hoe de hoek en de richting bepalend zijn voor opbrengsten. Ook de maanden jan t/m mrt zijn nu ook niet echt bepalend voor het totaal van de zonne-energie opbrengsten. Het 1e kwartaal zorgt maar voor 7% van de jaaropbrengsten.   

Reactie van Pjotter hmeer op 2 Mei 2017 op 12.28

Wel even vermelden dat deze waardes een meetpunt is bij Schiphol elders in het land zijn de opbrengsten natuurlijk anders maar om te zeggen 18% meer ik zou dit vermelden als "KLOPT NIET"

Ben benieuwd of ESSENT hier iets meer over kan vertellen mijn mening is echter klopt niet.

Als anderen elders in het land ook deze meetwaarden snel kan ophoesten graag jullie mening ;-) 

Recente activiteiten

Pjotter hmeer posted a blog post

Zon-uren en opbrengsten. eerst jammeren en dan dit..... Juni & zomer 2017.

Na een artikel over het voorjaar te hebben geschreven ofwel komkommeren kan ik het nu niet laten om over de maand juni iets te vertellen. Tja wat moet je vertellen over de maand juni "Gewoon een te gekke maand met allemaal records"Of er was weer eens een warmte record, of de meeste aantal zonne-uren deze maand etc etc. De kranten staan er weer vol mee hoe goed de panelen het wel niet doen. De dagen zijn het langst dus de maand juni moet één van de maanden worden waar iedereen de beste of één na…See More
4 uur geleden
Pjotter hmeer heeft gereageerd op blogbijdrage Opgave van je "JAAR" opbrengsten - [week-27 / 2017] van Pjotter hmeer
"Harry & Cornelis,  Upload done groet."
Zaterdag
Paul heeft gereageerd op blogbijdrage Zon-uren en opbrengsten voorjaar 2017 Wat gaat het worden? van Pjotter hmeer
"Ha. Nu al meer opgewekt dan heel juni 2016. Dit wordt een topjaar :-)"
Woendag
H Slotman is nu lid van Energie Community
20 Jun

© 2017   Gemaakt door Vereniging Eigen Huis.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden