Ruim twee miljoen huishoudens verbruiken te veel stroom voor mechanische ventilatie. Dat concludeert Stichting HIER klimaatbureau na onderzoek.

Uit een rondvraag onder installatiebedrijven blijkt dat van de 2,4 miljoen huishoudens met mechanische ventilatie 95 % nog een oude ventilatiebox heeft die de vervuilde lucht afvoert. Deze box blijkt vaak nauwelijks onderhouden en heeft een hoger energieverbruik en geluidsniveau vergeleken met de moderne ventilatieboxen.

De oude box verbruikt ruim € 80 per jaar aan stroom. Dat is meer dan de wasmachine en de koelkast bij elkaar. Een nieuwe, zuinige ventilatiebox verbruikt slechts € 8 per jaar en is volgens HIER klimaatbureau in minder dan vier jaar terugverdiend.

Natuurlijke ventilatie
Ongeveer een derde van de woningen in Nederland is voorzien van mechanische ventilatie. Dit systeem voert continu vuile lucht af en zuigt verse lucht aan via bijvoorbeeld ventilatieroosters. Ongeveer 60% van de huishoudens in Nederland heeft nog natuurlijke ventilatie met roosters en klepraampjes.

Stichting HIER klimaatbureau is een onafhankelijke stichting zonder winstoogmerk. HIER betrekt heel Nederland bij de oplossing van het klimaatprobleem.

Weergaven: 697

Opmerking

Je moet lid zijn van Energie Community om reacties te kunnen toevoegen!

Word lid van de community van Energie Community

Reactie van Jan Workum op 23 Juni 2015 op 17.25

@Peter: dat begrijp ik, maar ook voor u is er dan nog steeds € 461,25 te besparen. Dat kan met zuiniger apparatuur en/of met zonnepanelen. Bij een gesaldeerd verbruik van nul of minder krijgt u geld toe.

Reactie van Community Beheerder op 23 Juni 2015 op 10.52

Hallo,
Wij juigen discussie's altijd toe maar willen voor de duidelijkheid even melden dat VEH op geen enkele manier een alliantie met HIER klimaatbureau heeft. Het artikel leek ons interessant voor de community en is om die reden doorgeplaatst.
Groet,
Community Beheerder

Reactie van Peter Roest op 22 Juni 2015 op 23.02

Helaas Jan, ik betaal echt 75 euro aan verbruik per jaar voor 2250kWh aan de "handelaar"   Eon die de heffing en heffingskorting verrekend met de belastingdienst. Overigens heb ik ook nog becijferd dat de schatkist op jaarbasis tussen de 700 en 800 miljoen Euro wordt gespekt door het fenomeen heffing minus heffingskorting!!!    Een ragfijn spel (ontleend aan Marten Toonder).

Groeten Peter 

                                                                                                                                                                  

Reactie van Jan Workum op 22 Juni 2015 op 19.56

De heffingskorting geldt voor iedere particuliere aansluiting ongeacht verbruik, blijft het gegeven dat u voor 2250Kwh gewoon € 461,25 betaalt.

Reactie van Peter Roest op 22 Juni 2015 op 17.42

Ik ben zelf een oude box. Deze oude box verbruikt totaal ongeveer € 75 per jaar aan stroom. Dit betreft alle in huis aanwezige toestellen en lampen. Alleen voor verwarming en warm water wordt gas gebruikt en ik heb geen zonnepanelen.Hoe kan dat nou, t.o.v. het verhaal van HIER.  Het is eigenlijk heel simpel; men (de handel) "vergeet" de heffingskorting toe te passen.

Mijn situatie nu:

Elektriciteitsverbruik = 2250 kWh per jaar; Via Eon betaal ik voor 1 kWh, 20,5 cent (incl.energiebelasting & BTW) . Dit komt neer op 2250x20,5= € 461,25 per jaar. De heffingskorting (aftrek) bedraagt € 385,53.                               Blijft over  € 75,72 per jaar kosten voor de gehele elektrische installatie.

Conclusie de HIER-box moet wel heel veel ouder worden om zichzelf terug te verdienen. Ik heb het zelf al gedaan.

Peter Roest (bijna 70 jaar)

 .

Reactie van Paul op 19 Juni 2015 op 13.22

Wat een kul artikel.

Een rondvraag onder installatiebedrijven (wij van WC eend adviseren: WC eend) leidt tot de conclusie dat er dik twee miljoen ventilatie units moeten worden vervangen. Niet omdat ze defect zijn, maar omdat ze meer stroom gebruiken dan de zuinigste oplossing. Je bent behalve een mileucrimineel een dief van je eigen portemonnee, want in 4(!) jaar verdien je de nieuwe unit terug. Zoals Jan hieronder ook al opmerkte, met nog geen 5 watt verplaats je niet heel erg veel lucht....

In toenemende mate erger ik me aan de verstrengeling van belangen van de VEH en diverse leveranciers. Ook in het maandblaadje staan af en toe artikelen die qua titel, lettertype en opmaak ogen als een VEH artikel, maar waar dan in een klein, onopvallend gekleurd lettertype bovenstaat dat het een advertorial betreft. Als een aannemer, makelaar of notaris hetzelfde rookgordijn zou optrekken in contracten dan zou de vereniging op haar achterste benen staan (en terecht) maar om zichzelf te financieren mag VEH blijkbaar wel.

Ik vind het niet kunnen voor een consumentenorganisatie. Dat heb ik ook al eens geventileerd richting de vereniging. Beterschap werd toen beloofd, maar aan deze bijdrage te zien is dat niet helemaal gelukt.

Reactie van Mike op 17 Juni 2015 op 15.16

Een stille distributie overeenkomst tussen VEH en HIER  ipv collectieve inkoop wellicht...

Heb zelf dit gelijkstroommodel.

http://www.warmteservice.nl/Huis-%26-Gereedschap/Ventilatie/Ventila...

en een extra RF afstandbediening.

http://www.warmteservice.nl/Huis-%26-Gereedschap/Ventilatie/Ventila...

Zeer blij mee, al kan ik het % besparing niet bevestigen, zo theoretisch de helft moeten zijn dus ~40 euro p/a en daarmee ook een langere terigverdientijd, maar vooral het gebruiksgemakt om niet alleen vanuit de keuken te kunnen aanzetten vond ik al genoeg.

Reactie van Sander Plug op 16 Juni 2015 op 23.00

Jan, ik denk dat je gelijk hebt....

Reactie van Jan Workum op 16 Juni 2015 op 22.41

Ik blijf het gewoon een verkapte advertentie vinden, ik kwam het bericht op meer plaatsen tegen. Het gaat om  deze ventilatiebox. Overigens zet ik nog wat vraagtekens bij het elektriciteitsverbruik. Terugrekenend van €80,- op jaarbasis kom ik uit op 350kWh per jaar of 40 Watt volcontinue. 90% energiebesparing kan komen uit de efficiency van de fan maar moet vooral komen uit het vermogen van het ventilatormotortje. Op de site van de leverancier is nergens het vermogen te vinden maar ik kan mij niet voorstellen dat je zoiets met bijvoorbeeld maar 5 Watt kunt realiseren.

Reactie van Sander Plug op 16 Juni 2015 op 22.20

Ok en nu.....?

Hoe kan ik een oude box herkennen, hoe ziet een nieuwe box eruit, wat zijn de kosten om e.e.a. te vervangen. Met bovenstaande statement kan ik niet zo veel....

Recente activiteiten

Vereniging Eigen Huis posted a blog post

Recordopbrengst zonnepanelen door zomers weer

Door het goede weer van afgelopen weken produceren Nederlandse zonnepanelen meer energie dan ruim drie energiecentrales, aldus Eneco. Dit komt neer op zo’n 2.400 tot 2.500 megawattuur wat er dagelijks wordt opgewekt door zonnepanelen.Het hele artikel lees je…See More
15 uur geleden
Pjotter hmeer posted a blog post

Zon-uren en opbrengsten. eerst jammeren en dan dit..... Juni & zomer 2017.

Na een artikel over het voorjaar te hebben geschreven ofwel komkommeren kan ik het nu niet laten om over de maand juni iets te vertellen. Tja wat moet je vertellen over de maand juni "Gewoon een te gekke maand met allemaal records"Of er was weer eens een warmte record, of de meeste aantal zonne-uren deze maand etc etc. De kranten staan er weer vol mee hoe goed de panelen het wel niet doen. De dagen zijn het langst dus de maand juni moet één van de maanden worden waar iedereen de beste of één na…See More
Maandag
Pjotter hmeer heeft gereageerd op blogbijdrage Opgave van je "JAAR" opbrengsten - [week-27 / 2017] van Pjotter hmeer
"Harry & Cornelis,  Upload done groet."
Zaterdag
Paul heeft gereageerd op blogbijdrage Zon-uren en opbrengsten voorjaar 2017 Wat gaat het worden? van Pjotter hmeer
"Ha. Nu al meer opgewekt dan heel juni 2016. Dit wordt een topjaar :-)"
21 Jun

© 2017   Gemaakt door Vereniging Eigen Huis.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden