Het panelen praatje, DE ZOMER - 2016 "SEPTEMBER" OPMERKELIJK

GEMIDDELDE TEMPERATUUR VAN SEPTEMBER WAS WARMER DAN JUNI,JULI EN AUGUSTUS

JUN: 20,9GR JUL: 22,5GR AUG: 22,4 & SEPT: 22,8GR

Niet te nostalgisch worden maar een praatje zo tussendoor over de maand september is nu zeker op z'n plaats want niets is zo veranderlijk als het weer. In al die jaren dat ik op de community informatie geef over hoe de maand, seizoen of jaar opbrengsten waren. 

Hieronder dus vast het staatje t/m de maand september '16

Dat september een uitzonderlijke maand gaat worden is nu al te zien;

- Bij "Opgewekt" 2016 is nu na 14 dagen 185 kW stroom opgewekt als het even mee zit gaan we het top jaar 2012 voorbij wat alweer 4 jaar terug is.

- Het "Aantal Uren Zon" staat nu al op 110 Uur wat al uitzonderlijk is te noemen. Hier was 2014 zeer goed. Als ik een prognose mag doen kan het wel eens zo zijn dat we boven de 200 uur gaan uitkomen.

- Over de temperatuur hoef ik niets te vermelden gewoon lekker warm tot heet. De nacht 13e op 14e september was gewoon tropisch met een record. Dus de waardes over heel september gaan we zeker eind september nog eens bekijken.

Tja hoe gaat de tweede helft september er uit zien? En hoe ziet het jaar 2016 er straks uit (prognose). Trouwens 2014 was ook geen slechte maand hier waren de temperaturen van 16e t/m 20e ook zeer hoog. maar 2016 slaat echt alles.

Als ik de waardes van vorig jaar bekijk waren er na de 15e september lage opbrengsten dus kunnen we de achterstand t.o.v. vorig jaar makkelijk gaan inhalen. In de 1e maanden liepen de systemen in 2016 z'n 7% achter op vorig jaar. Mijn systeem loopt nu nog maar 1,7% achter (tot vandaag) op vorig jaar wat betekend dat de maand augustus en september veel goed gemaakt hebben op de jaartotalen. 

Ik hoop dat de staatjes jullie wat informatie geeft dat de verschillen landelijk een iets ander beeld kunnen geven is denk ik wel duidelijk maar in grote lijnen moeten de vergelijkingen wel kloppen.

BELANGRIJK OM DIT NOG MAAR EENS TE NOEMEN DAT WE HIERUIT KUNNEN OPMAKEN HOE BELANGRIJK SALDEREN IS. HOOP DAT DE VERENIGING ACHTER ONS BLIJFT STAAN OM DIT TE HANDHAVEN.

Weergaven: 509

Opmerking

Je moet lid zijn van Energie Community om reacties te kunnen toevoegen!

Word lid van de community van Energie Community

Reactie van Jan Workum op 20 September 2016 op 17.16

@Johan: ik verbaasde mij alleen maar over het hoge verbruik maar dat kàn natuurlijk logisch verklaarbare en noodzakelijke oorzaken hebben. Ik maak hierom deze opmerking omdat ik ooit een gesprek had met een plaatsgenoot met gelijke gezinssamenstelling die zonnepanelen wilde aanschaffen en een verbruik van 5800Kwh had. Dit zeer hoge verbruik werd ondermeer veroorzaakt door twee hele oude vrieskisten, een plasma TV, overvloedig aanwezige halogeen verlichting, een aantal apparaten met hoog stand-by verbruik, mechanische ventilatie en nog wat andere zaken. Door maatregelen te treffen kon er een veel kleinere, verbruiksafdekkende, installatie worden aangeschaft dan eerst beoogd. 

Reactie van Johan Vromans op 20 September 2016 op 8.12

@Jan: Maar waarom zou je zo'n grote installatie nodig hebben?

Omdat wij 5000 kWh per jaar gebruiken?

Reactie van Jan Workum op 19 September 2016 op 17.12

@Johan Vromans: Je hebt het bij het rechte eind. Het gaat inderdaad over geld helaas, zie daar de minder oprechte bedoelingen van regeringen en industrie. Mede daarom is het ook niets geworden met het terugdringen van de CO2 uitstoot. Na de afspraken in Parijs december 2015 ging hier de maximum snelheid naar 130km/u en was de uitstoot CO2 hoger dan ooit. Eigenlijk maakt het ook niet zoveel meer uit, de opwarming is nu ook niet meer te stoppen mocht iemand die illusie hebben. De kettingreactie is in volle gang en we gaan hier de komende decennia steeds meer van merken.

Reactie van Jan Workum op 19 September 2016 op 17.06

@Johan Vromans: Met zo'n grote installatie is het inderdaad een ander verhaal. Maar waarom zou je zo'n grote installatie nodig hebben? Mijn jaarverbruik met een 4-persoons huishouden voorzien van alle comfort bedraagt bruto nog geen 1800Kwh. 30% direct verbruik uit de zonnepanelen is haalbaar, alle sluipstroom wordt eerst weggewerkt, daarna gedeeltelijk het normale verbruik. Als ik meer mijn best zou doen kan het nog wat hoger worden. 

Reactie van Pjotter hmeer op 19 September 2016 op 11.53
Minister Kamp heeft zeker afspraken gemaakt, waarom? Hij gaat het bedrijf verlaten en zal met zijn ambtenaren zeker wat op papier hebben gezet. Morgen prinsjesdag het kan dus zijn dat de eerste pagina bekend wordt.

#Johan, helemaal waar met betrekking dat in de windbranche veel geld omgaat zelfs de Shell gaat zijn bedrijfsmodel veranderen dit gaat langzaam maar zegt genoeg. Dat de consument zelf gaat ondernemen nee dat mag niet. Daarom is de vereniging zo belangrijk om tegengas te geven. Een voorbeeld: mevrouw Jorritsma heeft enige jaren geleden zeer veel geld uitgegeven om aardwarmte te gebruiken voor verwarming van haar huis zonder vergunning en geen probleem mocht gewoon doorgang vinden. Hopelijk is den haag voor de gewone burger net zo soepel.
Reactie van Johan Vromans op 19 September 2016 op 8.21

Om hierop in te haken, en als reaktie op Jan's "Terugdringen CO2 uitstoot hè?".

Als we werkelijk tegen elke prijs de CO2-uitstoot wilden terugdringen, dan zouden de regeringen, gezamenlijk, harde maatregelen treffen. Desnoods iederen verplichten om zonnepanelen op het dak te leggen of dat nu lucratief is of niet. Of gezamenlijk een enorme zonneënergiecentrale in de sahara aanleggen die de hele wereld van energie kan voorzien. Maar niets is minder waar.

Meer zonnepanelen op particuliere daken betekent dat je het interessant moet houden. Een ROI van 10 jaar is interessant en we zien dat veel mensen daar aan meedoen. Bij 15 jaar verwacht ik veel minder enthousiasme, en bij 20 jaar doet vrijwel niemand meer mee.

Dus de enige reden waarom het interessant is om zonnepanelen voor particulieren minder aantrekkelijk te maken is dat de grote bedrijven daarvan kunnen profiteren. Het is immers de energiebedrijven een doorn in het oog als particulieren hun eigen energie opwekken. Welicht hebben zij al afspraken met meneer Kamp gemaakt om de saldering na 2020 te verminderen. Wie weet...

Iets dergelijks zie je ook in de windmolendiscussie. De grote bedrijven slepen subsidies in de wacht om daarmee giga-windmolens te gaan bouwen waarvan het rendement ernstig wordt betwijfeld. De mensen zelf, de gemeenten en provincies worden keihard buitenspel gezet. Waarom? Omdat er al lang afspraken zijn gemaakt tussen de overheid en de windmolengiganten. Afblazen betekent nu miljardenclaims.

Dus Jan, voor ons kleine mensjes gaat het misschien om het terugdringen van CO2. Op grotere schaal gaat het gewoon om grof geld.

Reactie van Pjotter hmeer op 19 September 2016 op 0.08
Als eerste, persoonlijk vindt ik eigenlijk dat de discussie over het salderen maar zelden hier wordt besproken. Iedereen moet nog eens goed gaan nadenken over de toekomst dat wanneer een slimme meter is geinstalleerd den haag alle regels naar zijn hand kan zetten en de bezitters het nakijken hebbenwanneer de wet op salderen wordt bijgesteld.
In de zomerperiode wordt er een reserve opgebouwd voor de wintermaanden dat is nu met salderen een goede ontwikkeling. Bij aanpassingen in de wet krijg je hierover 10 cent in mijn geval 900kWh dus 90euro de verwachting is dat in de winter het dubbele moet worden betaald. Voor de CO2 reduktie en de investering komen we aardig in de klem te zitten want na 10 jr zal er onderhoud moeten worden gepleegt wat extra kosten met zich mee brengt dus periode loopt weer aardig op met afschrijven. Dus we weten het antwoord eigenlijk wel.
Aanpassingen op saderen daar moet men vanaf blijven.
Reactie van Johan Vromans op 18 September 2016 op 23.22

Met een beetje uitkienen bij het inschakelen van je verbruikers kun je al een aanzienlijk deel van je zonnestroom zelf salderen zonder tussenkomst van de meter.

Ik betwijfel het "aanzienlijke" deel. Als ik de wasmachine laat draaien tegelijk met de droger en stofzuiger dan verbruik ik nog nauwelijks meer dan 4 tot 5 kWh. En dat kan niet elke dag, en ook niet wachten tot de zon schijnt.

Stel dat ik gemiddeld 2 kWh per dag voor elkaar zou kunnen krijgen (en dat gaat niet lukken omdat er ook dagen zijn met te weinig zon) is dat dik 700 kWh per jaar, beslist geen "aanzienlijk deel" van de 5000 kWh jaaropbrengst van mijn installatie.

Reactie van Jan Workum op 18 September 2016 op 15.16

@Gert-Jan Faber: 40 jaar is sterk overdreven. Met een beetje uitkienen bij het inschakelen van je verbruikers kun je al een aanzienlijk deel van je zonnestroom zelf salderen zonder tussenkomst van de meter. Verder geeft Greenchoice nu al 11 cent per kilowattuur voor het terug geleverde boven het gesaldeerde, tot 10.000Kwh aan toe. Bij volledig afschaffen van salderen, waarbij je alleen de terugleververgoeding krijgt, zie ik de terugverdientijd voor een nu aangeschafte installatie niet boven de 15 jaar uitkomen. Maar waar ging het eigenlijk ook alweer om? Terugdringen CO2 uitstoot hè?

Reactie van Johan Vromans op 29 Augustus 2016 op 19.43

Nu mijn panelen het eerste jaar erop hebben zitten kan ik in de door mijzelf gegenereerde grafieken ook de jaaropbrengst van dag tot dag volgen. Dus de opbrengst 1/7/15 tot 1/7/16, dan 2/7/15 - 2/7/16, etc.

Tot nu toe blijft de jaaropbrengst binnen 1% gelijk. Ik ben heel benieuwd of dat blijft. Het gaat om de onderste rode en groene lijn.

Recente activiteiten

Johan Vromans heeft gereageerd op blogbijdrage 20 miljard voor windmolens op zee. Op land steken wij de houtkachels aan om alle voordelen te niet te doen. van Jos Merks
""Voorzien van rookoverlast"? Weinig kans, Het is net zoals vroeger met de mensen die rookten: zij hadden geen idee wat ze hun niet-rokende medemens aandeden want zij merkten er zelf niets van. Bovendien, in het geval van (moderne,…"
9 uur geleden
Jan Workum heeft gereageerd op blogbijdrage 20 miljard voor windmolens op zee. Op land steken wij de houtkachels aan om alle voordelen te niet te doen. van Jos Merks
"@Jaap van der Veen: Uw klachten moéten serieus genomen worden. Schone lucht is een eerste levensbehoefte, een houtgestookte hottub is dat niet. Bovendien was het verstandig geweest als de buren, indien zij rookoverlast hadden voorzien, dit…"
Donderdag
Profielpictogramwaeghe frans en Jaap van der Veen zijn lid geworden van Energie Community
Donderdag
Jaap van der Veen heeft gereageerd op blogbijdrage 20 miljard voor windmolens op zee. Op land steken wij de houtkachels aan om alle voordelen te niet te doen. van Jos Merks
"Ik ben lid geworden via, via omdat ik ernstige overlast ondervind van het gestook van een hottub (houtgestookt) van de buren. Het dreigt nu uit te lopen op een ordinaire burenruzie. Ik heb meerdere malen verzocht iets aan de overlast (stank en…"
Donderdag

© 2017   Gemaakt door Vereniging Eigen Huis.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden