Energiemeters geven tot zes keer te hoog verbruik aan.

Haarlems Dagblad 7-3-2017

Bepaalde elektronische energiemeters kunnen een tot bijna zes keer te hoog verbruik aangeven. Dat blijkt uit onderzoek van de Universiteit Twente en de Hogeschool van Amsterdam.
Hoogleraar Frans Leferink (UT) schat in dat in meterkasten van zeker 750.000 huishoudens een meter is geïnstalleerd die potentieel foute meterstanden kan weergeven.
Steeds meer klassieke kilowattuurmeters worden vervangen door elektronische varianten, waaronder de ’slimme meter’. De overheid wil dat in 2020 in elk huishouden zo’n slimme meter is geïnstalleerd.
In het onderzoek werden negen verschillende elektronische meters getest die tussen 2004 en 2014 zijn geproduceerd. Vijf van de negen meters gaven in de experimenten een veel hogere waarde aan dan het daadwerkelijke stroomverbruik. Bij twee meters was de waarde juist zo’n dertig procent lager. De grootste afwijkingen traden op als er dimmers in combinatie met spaar- en led lampen waren aangesloten.
Verklaring voor de afwijkende standen is het ontwerp van de energiemeter in combinatie met een toenemend gebruik van moderne (vaak energiezuinige) schakelende apparaten. Hierbij volgt de opgenomen stroom niet meer een perfecte golfbeweging, maar krijgt hij een grilliger patroon.
De onderzoekers constateerden dat de geteste energiemeters waarin een zogenoemde ‘Rogowski-spoel’ was verwerkt een te hoge uitslag gaven, terwijl energiemeters met een ‘Hall-sensor’ juist een te lage uitslag gaven. Leferink: ’De energiemeters die we onderzochten voldoen aan alle wettelijke eisen en zijn gecertificeerd. In de eisen wordt echter onvoldoende rekening gehouden met die moderne, schakelende apparaten.’

Weergaven: 58

Opmerking

Je moet lid zijn van Energie Community om reacties te kunnen toevoegen!

Word lid van de community van Energie Community

Recente activiteiten

Paul heeft gereageerd op blogbijdrage Zon-uren en opbrengsten voorjaar 2017 Wat gaat het worden? van Pjotter hmeer
"Ha. Nu al meer opgewekt dan heel juni 2016. Dit wordt een topjaar :-)"
Woendag
H Slotman is nu lid van Energie Community
Dinsdag
Vereniging Eigen Huis posted a blog post

800 zonnepanelen op nieuwe attractie Efteling

De nieuwe attractie in de Efteling Symbolica: Paleis der fantasie heeft 800 zonnepanelen gekregen in de paleistuin. De attractie werd gebouwd ter ere van het 65-jaige jubileum van de Efteling en opent deze zomer.Lees hier het hele artikel.See More
Dinsdag
Paul heeft gereageerd op blogbijdrage Enquete zonnepanelen van Mas
"Johan, de eerste 5 vragen hebben niets met zonnepanelen te maken :-) Maar je kan ze gewoon skippen, dat is dan wel weer aardig. "
Maandag

© 2017   Gemaakt door Vereniging Eigen Huis.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden