Bij ons worden 18 panelen geplaatst met een SMA-4000TL omvormer.
Het werk in huis is zo goed als af; de panelen buiten loopt wat uit omdat de dakmannen de steiger waren vergeten, en niet genoeg bevestigingsmateriaal hadden meegekregen (3x6 vergt nu eenmaal meer balken dan een 2x9 setup...).
Komende week 2e poging; 't zal best goed komen.

De Installateur heeft 3x4mm2 kabel gelegd (ca 10mtr) van omvormer naar meterkast.
Prima gedaan allemaal. Ik lees echter in de handleiding dat 4mm2 niet wordt aangeraden maar 6mm2 benodigd is (blz 26 van de handleiding van de 4000TL). Er staat bij dat bij twijfel het berekeningsprogramma Sunny Design moet worden geraadpleegd. Aldus gedaan (vrij downloadbaar), alles netjes ingevuld, en zie: ook hier komt het 6mm2 advies.
Ik heb nu maar een mail naar Oskomera en de installateur gestuurd om te horen hoe het zit, maar een van jullie ervaringen om te delen op dit onderwerp?

Weergaven: 2829

Opmerking

Je moet lid zijn van Energie Community om reacties te kunnen toevoegen!

Word lid van de community van Energie Community

Reactie van Ramon Laponder op 14 Juni 2012 op 13.55

Ik heb net zelf gebeld met VEH en Oskomera omdat ik wat ongerust werd over de discussie 4 of 6mm. Ik ben weer geheel gerust gesteld. Alles is prima in orde en de 4mm is de juiste dikte voor de installatie met de 4000TL omvormer. Dus we kunnen rustig slapen... dat lukt trouwen al op zo'n dag als vandaag met een piek opbrengst van 4068 watt die ik voorbij zag komen :-)

Reactie van Pjotter hmeer op 13 Juni 2012 op 23.10
Ik kan bevestigen dat sunny design ook gewoon 6mm aangeeft ook bij 15 panelen.4mm is een uitroepteken in de software wat aangeeft waarschuwing beter om niet te gebruiken. Dus 4mm is geen optie.
Reactie van Pjotter hmeer op 13 Juni 2012 op 23.07
Veel vragen en vage antwoorden, SMA geeft na onderzoek hun resultaten voor goede installaties. 4000tl is gewoon 6mm. installateurs moeten deze norm aanhouden om ook de consument tevreden te stellen consument betaald ook voor kwaliteit en mag verwachten dat leidingverlies ook al punt kan worden meegewogen. dus installateurs plaats gewoon volgens de normen 6mm.
Reactie van Harry Witlox op 13 Juni 2012 op 20.25

Inmiddels van Oskomera een mail ontvangen waarin staat dat zij de 4mm2 en de 20A zekering als goede oplossing bevestigen. De inbedrijfsteller van de installateur kwam vanmiddag en wist met te melden dat 4mm2 en 20A meestal bij 15 panelen voorkomt, en hij had ook 6mm2 met 25A bij 18 panelen verwacht. Anderzijds 4mm2 gewoon de norm, en daar is niks mis mee. Ook is de kans dat ik boven de 4000W ga komen niet groot ivm de 4000TL omvormer. Die geeft gewoonweg niet meer uit. En dan is deze 4mm2/20A combi in de praktijk goed te doen. Op mijn vraag of ik dan niet eerder een 5000TL had moeten hebben, en dan inderdaad met 6mm2 en 25A kon hij niet antwoorden. Zijn advies: kijk op zonnige zagen gewoon op de meter. Zit die regelmatig boven de 4000W, trek dan maar aan de bel. Maar een keertje een piek is prima te doen zo op deze manier.
De gezamelijke aardlek voor meerdere automaten in een segment mag volgens hem bij automaten tot 20A. Zou ik een 25A automaat hebben/krijgen, dan geldt volgens de norm een separate aardlek daarvoor.

Reactie van Harry Witlox op 13 Juni 2012 op 7.11

@Jeroen: In de handleiding staat "niet aangeraden" bij de 4mm2 icm de 4000TL. Eronder staat dat gebruik gemaakt moet worden van het progje Sunny Design. Die is vrij downloadbaar. Vul je daar alles in, dan komt hij met 6mm2, en daarbij een verlies van 0,43% aan AC zijde bij 10m. Vul je 4mm2 in dan komt hij met een uitroepteken, en een verlies van 0,65%. Bij deze "berekening" staat weer dat SMA een verliesvermogen adviseert van <1%, en dat is in beide gevallen. Aan NEN norm zijde mag het prima, sterker, een 20A en 10m zou je ook met 2,5mm2 mogen doen. (2,5mm2=20A, 4mm2=25A, 6mm2=32A). Stel je vult 2,5mm2 in bij de SunnyDesign tool, dan is er een verliesvermogen van 1,04%, dat wordt dus niet geadviseerd door SMA, maar mag nogsteeds volgens de NEN. Of te wel: 4mm2 mag van de NEN, én van SMA. Alleen is de handleiding en de Design Tool eerder door juristen geschreven dan door technici...

Reactie van Harry Witlox op 13 Juni 2012 op 1.10

Alle panelen liggen er nu op. De benodigde extra montage materialen kwamen uiteindelijk om 16:30u, en de dakmannen waren om 21:00u klaar. Straks van Dorp weer om alles aan te zwengelen.
Vanmiddag nog met van Dorp gebeld: Mij wordt verzekert dat 3x4mm2 ok is, én volgens de NEN norm.
Oskomera en van Dorp zeggen met SMA contact te hebben gezocht, en dat het echt goed is. NB: De kabellengte is bij mij maar 10mtr. Dat heeft er zeker ook mee te maken. De 20A is vlgs van Dorp ook in orde.
Ik heb van Oskomera een bevestigingsbrief van eea gevraagd. Die zou ik krijgen.

@Ramon: Als je nog een stukje draad kunt zien.... het staat op de grijze buitenmantel om de meter gedrukt.

 

Reactie van Ramon Laponder op 12 Juni 2012 op 21.52

Kun je ook achteraf zien hoe dik de kabels zijn die zijn getrokken?

Ik wil nu eigenlijk wel weten wat ze bij mij gedaan hebben.. al denk ik zo te lezen dat het 4 mm2 is geworden en dat dit volgens de nen1010 norm is...

Dus stel dat het volgens de fabrikant 6 had moeten zijn en Oskomera zegt dat 4 past volgens de nen norm. Hoe groot is dan de kans dat het mis zou kunnen gaan?

Reactie van RobV op 12 Juni 2012 op 15.27

In de digitale werleld is veel(orderpikking en transport/bezorgen) nog steeds afhaneklijk van menselijk handelen......

Keep up the fait!  Komt vast goed!

nb. nog iets vernomen van een benodige eigen aardlekschakelaar voor de " zonnepanelengroep"??

Mvgr, RobV

Reactie van Harry Witlox op 12 Juni 2012 op 14.52

Oskomera beweert dat de 4000TL nooit meer dan 4000W genereert aan 230v zijde, en dat daarmee 20A voldoende is. P=U*I geeft bij P=4000W I=17,3A. Je mag dan klaarblijkelijk 18 panelen * 250W aan 24V zijde niet 1:1 doorzetten aan 230V zijde?. De 4mm2 is conform NEN1010 inderdaad mogelijk. Ik heb Oskomera gevraagd eea schriftelijk te bevestigen voor de verzekering. Verder gaat de dakinstallatie hier voor de 2e keer niet goed: de dakmannen zijn nog steeds op bevestigingsmateriaal aan het wachten. Dat zou eerst om 8:00u hier zijn, toen om 13:30u, en de laatste melding is dat alles om 16:00u hier is. Ik ben benieuwd. De dakmannen zitten gefustreerd aan de koffie inmiddels.
Oskomera wijst naar de installateur en vv, ik krijg er een steeds slechter gevoel bij.
We zullen zien.

Reactie van Pjotter hmeer op 11 Juni 2012 op 20.42
18*250= 4500w 20A is aan de grens, ik heb gevraagd om 25A wat ook is geinstalleerd.
En dat bij 3750w. Je mag het niet denken laat staan zeggen dat het met de extra kosten te maken zou kunnen hebben. M.b.t aardlek kan ik geen verstandig antwoord geven. Iemand anders op dit forum?

Recente activiteiten

Wilfred heeft een status geplaatst
"29-7-2013 zijn 18 Yingli Panda Black YL255 panelen geïnstalleerd. Positie: ZW Lok.: Voorne-Putten Vermogen: 4.590 kWp Productie: 4.875 Kwh."
8 uur geleden
Pascal heeft gereageerd op blogbijdrage Salderen van Cornelis Oud
"Ja vind het prima, laat de meteropnemer maar komen, de stand staat nu nog lager .  Ja ze hebben idd aangeboden om hem kosteloos te vervangen,  maar  het aanbod heb ik vriendelijke afgeslagen. De oude meter werkt prima, zie geen…"
11 uur geleden
N.M. Kuipers heeft gereageerd op blogbijdrage Energie opslaan van Een Excel-sheet man (Jeroen)
"Dertig jaar geleden werd hierover al een idee gelanceerd: het plan Lievense zie http://www.lievense.com/nl/nieuws/In-de-Media/Dertig-jaar-Plan-Lievense"
11 uur geleden
Pjotter hmeer heeft gereageerd op blogbijdrage Salderen van Cornelis Oud
"Pascal, online doorgeven prima maar een tip maak altijd een foto van je meters en stuur door naar de klantenservices van de leverancier. Dan heb je in iedergeval een e-mail waar je later naar kunt verwijzen. Dit doe ik nu 2jr en dat werkt prima."
12 uur geleden
Pascal heeft gereageerd op blogbijdrage Salderen van Cornelis Oud
"Hi Jeroen, ja de installatie heb ik aangemeld bij liander, die probeerde me gelijk een nieuwe meter aan te smeren. "
13 uur geleden
Pascal heeft gereageerd op blogbijdrage Salderen van Cornelis Oud
"Ben benieuwd wat de nuon er van gaat maken, begin deze maand mijn meterstanden doorgegeven online, het eerste wat de site aangaf, dat dit lager was dan verwacht. Ook ik heb meer opgewekt dan verbruikt,  en maak ook nog gebruik van een ferraris…"
13 uur geleden
Menno Norden heeft gereageerd op blogbijdrage Growatt Wifi Module (via Raspberry Pi) automatische upload naar PVoutput van Sander Plug
"@Edward dat is correct. Dit is een eenvoudige methode om een variable uit een Python programma naar een bash programma te sturen. Je kunt altijd later integreren, maar dan moet je veel code omzetten (python <--> bash)."
21 uur geleden
Edward Mietus heeft gereageerd op blogbijdrage Growatt Wifi Module (via Raspberry Pi) automatische upload naar PVoutput van Sander Plug
"@Menno: ok, dank je wel, voor de goede orde: je heb het volledige result command vermeld, maar de enige aanpassing hierin is de toevoeging van de V4 parm, toch?"
gisteren
Menno Norden heeft gereageerd op blogbijdrage Growatt Wifi Module (via Raspberry Pi) automatische upload naar PVoutput van Sander Plug
"@Nico. Mooi dat het werkt. Soms zit het in de triviale dingen ;-). Soms gewoon even dom doen en opnieuw proberen. @Edward: Uitleg van Nico over mijn uitbreiding klopt helemaal."
gisteren
Nico heeft gereageerd op blogbijdrage Growatt Wifi Module (via Raspberry Pi) automatische upload naar PVoutput van Sander Plug
"Nog maar eens weer gedownload en zie daar klaar. Morgen de rest maar eens bekijken of dat loopt. Nu eerst de benen strekken.. welte/."
gisteren
Edward Mietus heeft gereageerd op blogbijdrage Growatt Wifi Module (via Raspberry Pi) automatische upload naar PVoutput van Sander Plug
"hahaha, mooi! Waar lag het nou aan?"
gisteren
Nico heeft gereageerd op blogbijdrage Growatt Wifi Module (via Raspberry Pi) automatische upload naar PVoutput van Sander Plug
"Eureka.... di jul 29 23:15:21 CEST 2014---------------------------------------------------------------------------------------Growatt Inverter serial   …"
gisteren
Nico heeft gereageerd op blogbijdrage Growatt Wifi Module (via Raspberry Pi) automatische upload naar PVoutput van Sander Plug
"@Edward  Ik denk dat Menno als hij bestand zegt het store.tmp bedoeld. Dus je zal het eerste stukje code in P1Uitlezer moeten toevoegen waardoor dat bestand word aangemaakt. En om het bestand naar pvout te sturen moet je de laatste stuk code in…"
gisteren
Nico heeft gereageerd op blogbijdrage Growatt Wifi Module (via Raspberry Pi) automatische upload naar PVoutput van Sander Plug
"@Menno dat klopt dat doe ik ook. Ik heb alleen het capture script maar lopen. dus verder gebeurd er niks. en als ik de files uit de input dir met het viewscript lees krijg ik dus die foutmeldingen. Kom er maar niet achter waarom. De gebruikte…"
gisteren
Edward Mietus heeft gereageerd op blogbijdrage Growatt Wifi Module (via Raspberry Pi) automatische upload naar PVoutput van Sander Plug
"@Menno: zou jij mij een korte "how to"  kunnen sturen hoe jij het voeden van PVOutput met de P1 data hebt ingeregeld? Mijn dank is groot!"
gisteren
Menno Norden heeft gereageerd op blogbijdrage Growatt Wifi Module (via Raspberry Pi) automatische upload naar PVoutput van Sander Plug
"Misschien overbodig, maar bij het view script moet je de capture file aanroepen, dus niet de ...proc.ok ! ./view_growatt_data.sh /home/pvoutput/input/growatt_20140729_21\:27.cap"
gisteren