Bij ons worden 18 panelen geplaatst met een SMA-4000TL omvormer.
Het werk in huis is zo goed als af; de panelen buiten loopt wat uit omdat de dakmannen de steiger waren vergeten, en niet genoeg bevestigingsmateriaal hadden meegekregen (3x6 vergt nu eenmaal meer balken dan een 2x9 setup...).
Komende week 2e poging; 't zal best goed komen.

De Installateur heeft 3x4mm2 kabel gelegd (ca 10mtr) van omvormer naar meterkast.
Prima gedaan allemaal. Ik lees echter in de handleiding dat 4mm2 niet wordt aangeraden maar 6mm2 benodigd is (blz 26 van de handleiding van de 4000TL). Er staat bij dat bij twijfel het berekeningsprogramma Sunny Design moet worden geraadpleegd. Aldus gedaan (vrij downloadbaar), alles netjes ingevuld, en zie: ook hier komt het 6mm2 advies.
Ik heb nu maar een mail naar Oskomera en de installateur gestuurd om te horen hoe het zit, maar een van jullie ervaringen om te delen op dit onderwerp?

Weergaven: 3315

Opmerking

Je moet lid zijn van Energie Community om reacties te kunnen toevoegen!

Word lid van de community van Energie Community

Reactie van Ramon Laponder op 14 Juni 2012 op 13.55

Ik heb net zelf gebeld met VEH en Oskomera omdat ik wat ongerust werd over de discussie 4 of 6mm. Ik ben weer geheel gerust gesteld. Alles is prima in orde en de 4mm is de juiste dikte voor de installatie met de 4000TL omvormer. Dus we kunnen rustig slapen... dat lukt trouwen al op zo'n dag als vandaag met een piek opbrengst van 4068 watt die ik voorbij zag komen :-)

Reactie van Pjotter hmeer op 13 Juni 2012 op 23.10
Ik kan bevestigen dat sunny design ook gewoon 6mm aangeeft ook bij 15 panelen.4mm is een uitroepteken in de software wat aangeeft waarschuwing beter om niet te gebruiken. Dus 4mm is geen optie.
Reactie van Pjotter hmeer op 13 Juni 2012 op 23.07
Veel vragen en vage antwoorden, SMA geeft na onderzoek hun resultaten voor goede installaties. 4000tl is gewoon 6mm. installateurs moeten deze norm aanhouden om ook de consument tevreden te stellen consument betaald ook voor kwaliteit en mag verwachten dat leidingverlies ook al punt kan worden meegewogen. dus installateurs plaats gewoon volgens de normen 6mm.
Reactie van Harry Witlox op 13 Juni 2012 op 20.25

Inmiddels van Oskomera een mail ontvangen waarin staat dat zij de 4mm2 en de 20A zekering als goede oplossing bevestigen. De inbedrijfsteller van de installateur kwam vanmiddag en wist met te melden dat 4mm2 en 20A meestal bij 15 panelen voorkomt, en hij had ook 6mm2 met 25A bij 18 panelen verwacht. Anderzijds 4mm2 gewoon de norm, en daar is niks mis mee. Ook is de kans dat ik boven de 4000W ga komen niet groot ivm de 4000TL omvormer. Die geeft gewoonweg niet meer uit. En dan is deze 4mm2/20A combi in de praktijk goed te doen. Op mijn vraag of ik dan niet eerder een 5000TL had moeten hebben, en dan inderdaad met 6mm2 en 25A kon hij niet antwoorden. Zijn advies: kijk op zonnige zagen gewoon op de meter. Zit die regelmatig boven de 4000W, trek dan maar aan de bel. Maar een keertje een piek is prima te doen zo op deze manier.
De gezamelijke aardlek voor meerdere automaten in een segment mag volgens hem bij automaten tot 20A. Zou ik een 25A automaat hebben/krijgen, dan geldt volgens de norm een separate aardlek daarvoor.

Reactie van Harry Witlox op 13 Juni 2012 op 7.11

@Jeroen: In de handleiding staat "niet aangeraden" bij de 4mm2 icm de 4000TL. Eronder staat dat gebruik gemaakt moet worden van het progje Sunny Design. Die is vrij downloadbaar. Vul je daar alles in, dan komt hij met 6mm2, en daarbij een verlies van 0,43% aan AC zijde bij 10m. Vul je 4mm2 in dan komt hij met een uitroepteken, en een verlies van 0,65%. Bij deze "berekening" staat weer dat SMA een verliesvermogen adviseert van <1%, en dat is in beide gevallen. Aan NEN norm zijde mag het prima, sterker, een 20A en 10m zou je ook met 2,5mm2 mogen doen. (2,5mm2=20A, 4mm2=25A, 6mm2=32A). Stel je vult 2,5mm2 in bij de SunnyDesign tool, dan is er een verliesvermogen van 1,04%, dat wordt dus niet geadviseerd door SMA, maar mag nogsteeds volgens de NEN. Of te wel: 4mm2 mag van de NEN, én van SMA. Alleen is de handleiding en de Design Tool eerder door juristen geschreven dan door technici...

Reactie van Harry Witlox op 13 Juni 2012 op 1.10

Alle panelen liggen er nu op. De benodigde extra montage materialen kwamen uiteindelijk om 16:30u, en de dakmannen waren om 21:00u klaar. Straks van Dorp weer om alles aan te zwengelen.
Vanmiddag nog met van Dorp gebeld: Mij wordt verzekert dat 3x4mm2 ok is, én volgens de NEN norm.
Oskomera en van Dorp zeggen met SMA contact te hebben gezocht, en dat het echt goed is. NB: De kabellengte is bij mij maar 10mtr. Dat heeft er zeker ook mee te maken. De 20A is vlgs van Dorp ook in orde.
Ik heb van Oskomera een bevestigingsbrief van eea gevraagd. Die zou ik krijgen.

@Ramon: Als je nog een stukje draad kunt zien.... het staat op de grijze buitenmantel om de meter gedrukt.

 

Reactie van Ramon Laponder op 12 Juni 2012 op 21.52

Kun je ook achteraf zien hoe dik de kabels zijn die zijn getrokken?

Ik wil nu eigenlijk wel weten wat ze bij mij gedaan hebben.. al denk ik zo te lezen dat het 4 mm2 is geworden en dat dit volgens de nen1010 norm is...

Dus stel dat het volgens de fabrikant 6 had moeten zijn en Oskomera zegt dat 4 past volgens de nen norm. Hoe groot is dan de kans dat het mis zou kunnen gaan?

Reactie van RobV op 12 Juni 2012 op 15.27

In de digitale werleld is veel(orderpikking en transport/bezorgen) nog steeds afhaneklijk van menselijk handelen......

Keep up the fait!  Komt vast goed!

nb. nog iets vernomen van een benodige eigen aardlekschakelaar voor de " zonnepanelengroep"??

Mvgr, RobV

Reactie van Harry Witlox op 12 Juni 2012 op 14.52

Oskomera beweert dat de 4000TL nooit meer dan 4000W genereert aan 230v zijde, en dat daarmee 20A voldoende is. P=U*I geeft bij P=4000W I=17,3A. Je mag dan klaarblijkelijk 18 panelen * 250W aan 24V zijde niet 1:1 doorzetten aan 230V zijde?. De 4mm2 is conform NEN1010 inderdaad mogelijk. Ik heb Oskomera gevraagd eea schriftelijk te bevestigen voor de verzekering. Verder gaat de dakinstallatie hier voor de 2e keer niet goed: de dakmannen zijn nog steeds op bevestigingsmateriaal aan het wachten. Dat zou eerst om 8:00u hier zijn, toen om 13:30u, en de laatste melding is dat alles om 16:00u hier is. Ik ben benieuwd. De dakmannen zitten gefustreerd aan de koffie inmiddels.
Oskomera wijst naar de installateur en vv, ik krijg er een steeds slechter gevoel bij.
We zullen zien.

Reactie van Pjotter hmeer op 11 Juni 2012 op 20.42
18*250= 4500w 20A is aan de grens, ik heb gevraagd om 25A wat ook is geinstalleerd.
En dat bij 3750w. Je mag het niet denken laat staan zeggen dat het met de extra kosten te maken zou kunnen hebben. M.b.t aardlek kan ik geen verstandig antwoord geven. Iemand anders op dit forum?

Recente activiteiten

Pjotter hmeer heeft gereageerd op blogbijdrage Slimme meter problematiek met teruglevering, wat zijn de plichten en rechten ? van Dominic Hoogsteder Jr.
"Dominic, Het antwoord wat je hebt gehad over de slimme meter dat dit interessanter zou zijn wanneer je per jaar meer opwekt dan verbruikt .... Het klopt dat er energiebedrijven zijn die bij een lagere eindstand dan de beginstand bijv -200kwh dan nul…"
1 uur geleden
Cornelis Oud heeft gereageerd op blogbijdrage Bijgeluiden (brom of humm geluid) zonnenpanelen van kursat kalez
"Als alles uit staat (Gas, electra, mechanische ventilatie), dan blijft over dat het de wind is. Dat betekent dat het geluid veranderd als de windrichting en windsterkte veranderen. Als er voorheen geen geluid was, dan moeten het wel de zonnepanelen…"
3 uur geleden
Dominic Hoogsteder Jr. heeft gereageerd op blogbijdrage Slimme meter problematiek met teruglevering, wat zijn de plichten en rechten ? van Dominic Hoogsteder Jr.
"Van ConsuWijzer ontving ik onderstaand ( ingekort ) antwoordbericht. QUOTE : Hartelijk dank voor uw bericht van 24 januari 2015. Hierin geeft u aan dat u een zonne-energiesysteem heeft laten installeren. Stedin meldt u dat u een slimme meter moet…"
8 uur geleden
kursat kalez heeft gereageerd op blogbijdrage Bijgeluiden (brom of humm geluid) zonnenpanelen van kursat kalez
"Hallo allen Ik waardeer enorm jullie adviezen! zijn er gespecialiseerde bedrijven die mij kan helpen met het lokaliseren van het geluid? gas uit; steeds hummm (laag toon, in golf vorm, zacht naar hard, continu) geluid elektriciteit uit: steeds hummm…"
9 uur geleden
Pjotter hmeer posted a blog post
16 uur geleden
Pjotter hmeer heeft gereageerd op blogbijdrage Alle huiseigenaren een energielabel van Vereniging Eigen Huis
"Citaat van een opmerking van een artikel uit de krant. Leek me het melden wel waard. Het komt er op neer d.m.v. dit label gaan er een X aantal mensen verbouwen om een zuiniger label te verkrijgen ter stimulering van toekomstige verkoop. Gemeente…"
gisteren
Peter heeft gereageerd op blogbijdrage CV inregelen van bosco1971
"Hoi Bosco, Ik ben benieuwd naar de resultaten en je ervaring!"
gisteren
bosco1971 heeft gereageerd op blogbijdrage CV inregelen van bosco1971
"Heb op 6 feb een afspraak gemaakt met cv tuning. Kon kiezen tussen het bedrijf cv inregelen en cv tuning, maar heb mede door de positieve reacties gekozen voor cv tuning en moet ook zeggen dat cv tuning er erg professioneel uit ziet. Ben benieuwd of…"
Zondag
Pjotter hmeer heeft gereageerd op blogbijdrage Opgave van je "JAAR" opbrengsten - 1e,2e en 3e Ronde. [week-04 / 2015] van Pjotter hmeer
"Hendrik update done."
Zondag
Dominic Hoogsteder Jr. heeft gereageerd op blogbijdrage Slimme meter problematiek met teruglevering, wat zijn de plichten en rechten ? van Dominic Hoogsteder Jr.
"Beste Pjotter, bedankt voor jouw reactie en aanvullende info. Ik blijf mij zéker tegen deze zeer opdringerige en welhaast intimiderende STEDIN netbeheerder verzetten. Voor mij is het nu een principe-kwestie geworden. Ik kijk met een waar…"
Zondag
Nico Barendse heeft gereageerd op blogbijdrage Alle huiseigenaren een energielabel van Vereniging Eigen Huis
"Ik heb uiteraard ook een voorlopige energielabel ontvangen. Ingelogd op de site van de label om hem om te zetten in een definitieve. Op basis van de reeds geregistreerde informatie heb ik een voorlopige label C ontvangen. Op de site zie je bij…"
Zondag
Nico Barendse heeft zijn/haar profiel bijgewerkt
Zondag
Nico Barendse is nu lid van Energie Community
Zondag
Pjotter hmeer heeft gereageerd op blogbijdrage Slimme meter problematiek met teruglevering, wat zijn de plichten en rechten ? van Dominic Hoogsteder Jr.
"Dominic, hier ligt een vraagstuk die niet 123 te beantwoorden is. Waar wel een antwoord op kan worden gegeven is dat je een slimme meter mag weigeren. Wat hier bebeurd is vanuit de richting van Stedin de enige mogelijkheid om de consument onder druk…"
Zaterdag
KJ Mulder heeft gereageerd op blogbijdrage Opbrengst Analyse Excel Sheet (Hoeveel opbrengst heeft u?) van Een Excel-sheet man (Jeroen)
"Helemaal mooi Jeroen, lang naar iets dergelijks gezocht. Is er nog de optie toe te voegen dat er een totaalpagina met de opbrengsten wordt toegevoegd? Ik denk hier dan tevens aan het overzicht van de (gefaseerde) investering(en) in PVpanelen en een…"
Zaterdag
Dominic Hoogsteder Jr. posted a blog post

Slimme meter problematiek met teruglevering, wat zijn de plichten en rechten ?

Ik heb vorig jaar de installatie van een zgn. slimme meter geweigerd. Aan deze weigering liggen voor mij een aantal redenen ten grondslag. Daar wil ik in dit verband niet nader op ingaan. Het heeft nogal wat moeite gekost om die meter "buiten onze deur" te houden. Redelijk opdringerige netbeheerder, die STEDIN ....Eind vorig jaar is via 1*2*3* Zonne-energie ons zonne-energiesysteem geïnstalleerd. Dat heb ik netjes aangemeld.Nu krijg ik van STEDIN hiervan een bevestiging met de mededeling dat ik…See More
Zaterdag