Bij ons worden 18 panelen geplaatst met een SMA-4000TL omvormer.
Het werk in huis is zo goed als af; de panelen buiten loopt wat uit omdat de dakmannen de steiger waren vergeten, en niet genoeg bevestigingsmateriaal hadden meegekregen (3x6 vergt nu eenmaal meer balken dan een 2x9 setup...).
Komende week 2e poging; 't zal best goed komen.

De Installateur heeft 3x4mm2 kabel gelegd (ca 10mtr) van omvormer naar meterkast.
Prima gedaan allemaal. Ik lees echter in de handleiding dat 4mm2 niet wordt aangeraden maar 6mm2 benodigd is (blz 26 van de handleiding van de 4000TL). Er staat bij dat bij twijfel het berekeningsprogramma Sunny Design moet worden geraadpleegd. Aldus gedaan (vrij downloadbaar), alles netjes ingevuld, en zie: ook hier komt het 6mm2 advies.
Ik heb nu maar een mail naar Oskomera en de installateur gestuurd om te horen hoe het zit, maar een van jullie ervaringen om te delen op dit onderwerp?

Weergaven: 2350

Opmerking

Je moet lid zijn van Energie Community om reacties te kunnen toevoegen!

Word lid van de community van Energie Community

Reactie van Ramon Laponder op 14 Juni 2012 op 13.55

Ik heb net zelf gebeld met VEH en Oskomera omdat ik wat ongerust werd over de discussie 4 of 6mm. Ik ben weer geheel gerust gesteld. Alles is prima in orde en de 4mm is de juiste dikte voor de installatie met de 4000TL omvormer. Dus we kunnen rustig slapen... dat lukt trouwen al op zo'n dag als vandaag met een piek opbrengst van 4068 watt die ik voorbij zag komen :-)

Reactie van Pjotter hmeer op 13 Juni 2012 op 23.10
Ik kan bevestigen dat sunny design ook gewoon 6mm aangeeft ook bij 15 panelen.4mm is een uitroepteken in de software wat aangeeft waarschuwing beter om niet te gebruiken. Dus 4mm is geen optie.
Reactie van Pjotter hmeer op 13 Juni 2012 op 23.07
Veel vragen en vage antwoorden, SMA geeft na onderzoek hun resultaten voor goede installaties. 4000tl is gewoon 6mm. installateurs moeten deze norm aanhouden om ook de consument tevreden te stellen consument betaald ook voor kwaliteit en mag verwachten dat leidingverlies ook al punt kan worden meegewogen. dus installateurs plaats gewoon volgens de normen 6mm.
Reactie van Harry Witlox op 13 Juni 2012 op 20.25

Inmiddels van Oskomera een mail ontvangen waarin staat dat zij de 4mm2 en de 20A zekering als goede oplossing bevestigen. De inbedrijfsteller van de installateur kwam vanmiddag en wist met te melden dat 4mm2 en 20A meestal bij 15 panelen voorkomt, en hij had ook 6mm2 met 25A bij 18 panelen verwacht. Anderzijds 4mm2 gewoon de norm, en daar is niks mis mee. Ook is de kans dat ik boven de 4000W ga komen niet groot ivm de 4000TL omvormer. Die geeft gewoonweg niet meer uit. En dan is deze 4mm2/20A combi in de praktijk goed te doen. Op mijn vraag of ik dan niet eerder een 5000TL had moeten hebben, en dan inderdaad met 6mm2 en 25A kon hij niet antwoorden. Zijn advies: kijk op zonnige zagen gewoon op de meter. Zit die regelmatig boven de 4000W, trek dan maar aan de bel. Maar een keertje een piek is prima te doen zo op deze manier.
De gezamelijke aardlek voor meerdere automaten in een segment mag volgens hem bij automaten tot 20A. Zou ik een 25A automaat hebben/krijgen, dan geldt volgens de norm een separate aardlek daarvoor.

Reactie van Harry Witlox op 13 Juni 2012 op 7.11

@Jeroen: In de handleiding staat "niet aangeraden" bij de 4mm2 icm de 4000TL. Eronder staat dat gebruik gemaakt moet worden van het progje Sunny Design. Die is vrij downloadbaar. Vul je daar alles in, dan komt hij met 6mm2, en daarbij een verlies van 0,43% aan AC zijde bij 10m. Vul je 4mm2 in dan komt hij met een uitroepteken, en een verlies van 0,65%. Bij deze "berekening" staat weer dat SMA een verliesvermogen adviseert van <1%, en dat is in beide gevallen. Aan NEN norm zijde mag het prima, sterker, een 20A en 10m zou je ook met 2,5mm2 mogen doen. (2,5mm2=20A, 4mm2=25A, 6mm2=32A). Stel je vult 2,5mm2 in bij de SunnyDesign tool, dan is er een verliesvermogen van 1,04%, dat wordt dus niet geadviseerd door SMA, maar mag nogsteeds volgens de NEN. Of te wel: 4mm2 mag van de NEN, én van SMA. Alleen is de handleiding en de Design Tool eerder door juristen geschreven dan door technici...

Reactie van Harry Witlox op 13 Juni 2012 op 1.10

Alle panelen liggen er nu op. De benodigde extra montage materialen kwamen uiteindelijk om 16:30u, en de dakmannen waren om 21:00u klaar. Straks van Dorp weer om alles aan te zwengelen.
Vanmiddag nog met van Dorp gebeld: Mij wordt verzekert dat 3x4mm2 ok is, én volgens de NEN norm.
Oskomera en van Dorp zeggen met SMA contact te hebben gezocht, en dat het echt goed is. NB: De kabellengte is bij mij maar 10mtr. Dat heeft er zeker ook mee te maken. De 20A is vlgs van Dorp ook in orde.
Ik heb van Oskomera een bevestigingsbrief van eea gevraagd. Die zou ik krijgen.

@Ramon: Als je nog een stukje draad kunt zien.... het staat op de grijze buitenmantel om de meter gedrukt.

 

Reactie van Ramon Laponder op 12 Juni 2012 op 21.52

Kun je ook achteraf zien hoe dik de kabels zijn die zijn getrokken?

Ik wil nu eigenlijk wel weten wat ze bij mij gedaan hebben.. al denk ik zo te lezen dat het 4 mm2 is geworden en dat dit volgens de nen1010 norm is...

Dus stel dat het volgens de fabrikant 6 had moeten zijn en Oskomera zegt dat 4 past volgens de nen norm. Hoe groot is dan de kans dat het mis zou kunnen gaan?

Reactie van RobV op 12 Juni 2012 op 15.27

In de digitale werleld is veel(orderpikking en transport/bezorgen) nog steeds afhaneklijk van menselijk handelen......

Keep up the fait!  Komt vast goed!

nb. nog iets vernomen van een benodige eigen aardlekschakelaar voor de " zonnepanelengroep"??

Mvgr, RobV

Reactie van Harry Witlox op 12 Juni 2012 op 14.52

Oskomera beweert dat de 4000TL nooit meer dan 4000W genereert aan 230v zijde, en dat daarmee 20A voldoende is. P=U*I geeft bij P=4000W I=17,3A. Je mag dan klaarblijkelijk 18 panelen * 250W aan 24V zijde niet 1:1 doorzetten aan 230V zijde?. De 4mm2 is conform NEN1010 inderdaad mogelijk. Ik heb Oskomera gevraagd eea schriftelijk te bevestigen voor de verzekering. Verder gaat de dakinstallatie hier voor de 2e keer niet goed: de dakmannen zijn nog steeds op bevestigingsmateriaal aan het wachten. Dat zou eerst om 8:00u hier zijn, toen om 13:30u, en de laatste melding is dat alles om 16:00u hier is. Ik ben benieuwd. De dakmannen zitten gefustreerd aan de koffie inmiddels.
Oskomera wijst naar de installateur en vv, ik krijg er een steeds slechter gevoel bij.
We zullen zien.

Reactie van Pjotter hmeer op 11 Juni 2012 op 20.42
18*250= 4500w 20A is aan de grens, ik heb gevraagd om 25A wat ook is geinstalleerd.
En dat bij 3750w. Je mag het niet denken laat staan zeggen dat het met de extra kosten te maken zou kunnen hebben. M.b.t aardlek kan ik geen verstandig antwoord geven. Iemand anders op dit forum?

Recente activiteiten

P Koopman heeft gereageerd op blogbijdrage Heel Nederland zonder aardgas; kan dat? van Vereniging Eigen Huis
"Verwarmen kun je opdelen in 2 verschillende zaken. Het verwarmen van je huis voor binnentemperatuur, en of, verwarmen van tapwater wat voor ongeveer 35 a 40% van de huishoudelijk gasverbruik "veroorzaakt". Voor individueel gasverbruik voor…"
10 uur geleden
H. F. R. Schöyer heeft gereageerd op blogbijdrage Heel Nederland zonder aardgas; kan dat? van Vereniging Eigen Huis
"De vraag is natuurlijk niet of een individu zonder (aard)gas kan, maar of we met z'n allen in Nederland zonder (aard)gas kunnen. In veel flats is (uit veiligheidsoverwegingen) geen gasaansluiting. Elektrisch verwarmen is veel duurder (en ook…"
13 uur geleden
M. de Jong heeft gereageerd op blogbijdrage Heel Nederland zonder aardgas; kan dat? van Vereniging Eigen Huis
"Ik werk al jaren zonder aardgas, niet helemaal eigen keus, mijn apartement heeft gewoon geen gas-aansluiting. Dus koken gaat electrisch, boiler is electrisch, etc. Op zich geen groot gemis, maar betekent wel een hogere electra-rekening. Maar heel…"
14 uur geleden
ProfielpictogramM. de Jong en P Koopman zijn lid geworden van Energie Community
14 uur geleden
b.j.visser heeft gereageerd op blogbijdrage Heel Nederland zonder aardgas; kan dat? van Vereniging Eigen Huis
"Maria van der Hoeven vertelde in het AD van vanmorgen  dat we wat onafhankelijker kunnen worden door kernenergie (geen subsidie), schalie gas, gas middels LNG en renewables. We hebben dus allemaal gelijk. Daarmee worden we onafhankelijker…"
15 uur geleden
H. F. R. Schöyer heeft gereageerd op blogbijdrage Heel Nederland zonder aardgas; kan dat? van Vereniging Eigen Huis
"Dit ben ik volmondig met JJ eens. Mensen moeten zich niet zo afhankelijk van de overheid opstellen en meer eigen verantwoordelijkheid nemen. Maar dat lost de kernvraag niet op. Die is eigenlijk niet kan Nederland zonder aardgas, maar hoe lossen we…"
20 uur geleden
JJ heeft gereageerd op blogbijdrage Heel Nederland zonder aardgas; kan dat? van Vereniging Eigen Huis
"Wat mij betreft is heer Koopman het voorbeeld van hoe het zou kunnen/ moeten! In ieder geval voor wat betreft huishoudens (bedrijfsleven/industrie vind ik moeilijk inschatten, maar lijkt me, in principe zelfde mogelijk, op termijn...)... De…"
20 uur geleden
H. F. R. Schöyer heeft gereageerd op blogbijdrage Heel Nederland zonder aardgas; kan dat? van Vereniging Eigen Huis
"P. Koopman. Natuurlijk is het verstandig als je een nieuw huis bouwt het energie-vriendelijk te maken. Zou ik ook doen. Het helpt, maar beantwoordt niet de vraag: kunnen we zonder aardgas? Wat in deze discussie nauwelijks naar voren komt is dat het…"
20 uur geleden
JJ heeft gereageerd op blogbijdrage Heel Nederland zonder aardgas; kan dat? van Vereniging Eigen Huis
"Haha, mee eens. Lijkt dat heer Schoyer aandelen heeft in (buitenlands) gas (of kolenvergassing) :) "
21 uur geleden
P Koopman heeft gereageerd op blogbijdrage Heel Nederland zonder aardgas; kan dat? van Vereniging Eigen Huis
"We hebben bijna 3 jaar gelden een nieuw huis laten bouwen, flink geïsoleerd, en met behoorlijk wat energie besparende maatregelen. Bij de aanvraag voor de nutsvoorzieningen aangegeven dat we geen gas aansluiting wilden. De netwerkbeheerder…"
gisteren
Ad Bulten heeft gereageerd op blogbijdrage Heel Nederland zonder aardgas; kan dat? van Vereniging Eigen Huis
"Wat was de essentie van deze blog ook al weer ? Juist !         "Wat vindt u? Denkt u dat Nederland zonder aardgas kan?" Ik denk van wel. Maar dan moeten we wel op zoek naar alternatieven en…"
gisteren
Rick Klein heeft gereageerd op blogbijdrage Heel Nederland zonder aardgas; kan dat? van Vereniging Eigen Huis
"Heer Schöyer, het lijkt me goed als u ook eens eerst wat huiswerk doet door te lezen in plaats van alleen maar reageren vanuit "het eigen gelijk willen halen" en de blijkbaar 1-zijdig getinte achtergrond. Ik hoop voor u dat u de ogen…"
gisteren
b.j.visser heeft gereageerd op blogbijdrage Heel Nederland zonder aardgas; kan dat? van Vereniging Eigen Huis
" Maggy, Eerst uitgaan van de feiten en dan met de feiten in de hand, eventueel met emotie, besluiten nemen. De kosten voor de burger zijn bij windenergie., zoals je al zegt centen per kWhr. Dat is heel veel geld. Ongeveer €175.=…"
gisteren
H. F. R. Schöyer heeft gereageerd op blogbijdrage Heel Nederland zonder aardgas; kan dat? van Vereniging Eigen Huis
"Wie het niet begrijpt kraamt onzin uit: Rick Klein citaat "Het grote internationale project van 93 miljard (als dat tenminste niet hoger ligt inmiddels en om nog maar eens een klein getal te noemen) voor ontwikkeling van kernfusie in…"
gisteren
Maggy heeft gereageerd op blogbijdrage Heel Nederland zonder aardgas; kan dat? van Vereniging Eigen Huis
"Best bj visser, Dat bedrag van 1 miljoen zegt op zich niet zoveel. Zoek er eens de getallen bij van de jaaropbrengst in megawatturen van die windmolens. Dan zal blijken dat het gaat om centen per kWh. Een deel van die subsidie wordt weer…"
gisteren
Rick Klein heeft gereageerd op blogbijdrage Heel Nederland zonder aardgas; kan dat? van Vereniging Eigen Huis
"Heel goed Maggy, ik had bewust niet gereageerd op mijn schrijven waarin ik, als geïnteresseerde lezer van velerlei artikelen over duurzaamheid, schone en alternatieve energie opwekking dan wel brandstof (zoals de katalysator in de toekomst voor…"
gisteren