Bij ons worden 18 panelen geplaatst met een SMA-4000TL omvormer.
Het werk in huis is zo goed als af; de panelen buiten loopt wat uit omdat de dakmannen de steiger waren vergeten, en niet genoeg bevestigingsmateriaal hadden meegekregen (3x6 vergt nu eenmaal meer balken dan een 2x9 setup...).
Komende week 2e poging; 't zal best goed komen.

De Installateur heeft 3x4mm2 kabel gelegd (ca 10mtr) van omvormer naar meterkast.
Prima gedaan allemaal. Ik lees echter in de handleiding dat 4mm2 niet wordt aangeraden maar 6mm2 benodigd is (blz 26 van de handleiding van de 4000TL). Er staat bij dat bij twijfel het berekeningsprogramma Sunny Design moet worden geraadpleegd. Aldus gedaan (vrij downloadbaar), alles netjes ingevuld, en zie: ook hier komt het 6mm2 advies.
Ik heb nu maar een mail naar Oskomera en de installateur gestuurd om te horen hoe het zit, maar een van jullie ervaringen om te delen op dit onderwerp?

Weergaven: 3233

Opmerking

Je moet lid zijn van Energie Community om reacties te kunnen toevoegen!

Word lid van de community van Energie Community

Reactie van Ramon Laponder op 14 Juni 2012 op 13.55

Ik heb net zelf gebeld met VEH en Oskomera omdat ik wat ongerust werd over de discussie 4 of 6mm. Ik ben weer geheel gerust gesteld. Alles is prima in orde en de 4mm is de juiste dikte voor de installatie met de 4000TL omvormer. Dus we kunnen rustig slapen... dat lukt trouwen al op zo'n dag als vandaag met een piek opbrengst van 4068 watt die ik voorbij zag komen :-)

Reactie van Pjotter hmeer op 13 Juni 2012 op 23.10
Ik kan bevestigen dat sunny design ook gewoon 6mm aangeeft ook bij 15 panelen.4mm is een uitroepteken in de software wat aangeeft waarschuwing beter om niet te gebruiken. Dus 4mm is geen optie.
Reactie van Pjotter hmeer op 13 Juni 2012 op 23.07
Veel vragen en vage antwoorden, SMA geeft na onderzoek hun resultaten voor goede installaties. 4000tl is gewoon 6mm. installateurs moeten deze norm aanhouden om ook de consument tevreden te stellen consument betaald ook voor kwaliteit en mag verwachten dat leidingverlies ook al punt kan worden meegewogen. dus installateurs plaats gewoon volgens de normen 6mm.
Reactie van Harry Witlox op 13 Juni 2012 op 20.25

Inmiddels van Oskomera een mail ontvangen waarin staat dat zij de 4mm2 en de 20A zekering als goede oplossing bevestigen. De inbedrijfsteller van de installateur kwam vanmiddag en wist met te melden dat 4mm2 en 20A meestal bij 15 panelen voorkomt, en hij had ook 6mm2 met 25A bij 18 panelen verwacht. Anderzijds 4mm2 gewoon de norm, en daar is niks mis mee. Ook is de kans dat ik boven de 4000W ga komen niet groot ivm de 4000TL omvormer. Die geeft gewoonweg niet meer uit. En dan is deze 4mm2/20A combi in de praktijk goed te doen. Op mijn vraag of ik dan niet eerder een 5000TL had moeten hebben, en dan inderdaad met 6mm2 en 25A kon hij niet antwoorden. Zijn advies: kijk op zonnige zagen gewoon op de meter. Zit die regelmatig boven de 4000W, trek dan maar aan de bel. Maar een keertje een piek is prima te doen zo op deze manier.
De gezamelijke aardlek voor meerdere automaten in een segment mag volgens hem bij automaten tot 20A. Zou ik een 25A automaat hebben/krijgen, dan geldt volgens de norm een separate aardlek daarvoor.

Reactie van Harry Witlox op 13 Juni 2012 op 7.11

@Jeroen: In de handleiding staat "niet aangeraden" bij de 4mm2 icm de 4000TL. Eronder staat dat gebruik gemaakt moet worden van het progje Sunny Design. Die is vrij downloadbaar. Vul je daar alles in, dan komt hij met 6mm2, en daarbij een verlies van 0,43% aan AC zijde bij 10m. Vul je 4mm2 in dan komt hij met een uitroepteken, en een verlies van 0,65%. Bij deze "berekening" staat weer dat SMA een verliesvermogen adviseert van <1%, en dat is in beide gevallen. Aan NEN norm zijde mag het prima, sterker, een 20A en 10m zou je ook met 2,5mm2 mogen doen. (2,5mm2=20A, 4mm2=25A, 6mm2=32A). Stel je vult 2,5mm2 in bij de SunnyDesign tool, dan is er een verliesvermogen van 1,04%, dat wordt dus niet geadviseerd door SMA, maar mag nogsteeds volgens de NEN. Of te wel: 4mm2 mag van de NEN, én van SMA. Alleen is de handleiding en de Design Tool eerder door juristen geschreven dan door technici...

Reactie van Harry Witlox op 13 Juni 2012 op 1.10

Alle panelen liggen er nu op. De benodigde extra montage materialen kwamen uiteindelijk om 16:30u, en de dakmannen waren om 21:00u klaar. Straks van Dorp weer om alles aan te zwengelen.
Vanmiddag nog met van Dorp gebeld: Mij wordt verzekert dat 3x4mm2 ok is, én volgens de NEN norm.
Oskomera en van Dorp zeggen met SMA contact te hebben gezocht, en dat het echt goed is. NB: De kabellengte is bij mij maar 10mtr. Dat heeft er zeker ook mee te maken. De 20A is vlgs van Dorp ook in orde.
Ik heb van Oskomera een bevestigingsbrief van eea gevraagd. Die zou ik krijgen.

@Ramon: Als je nog een stukje draad kunt zien.... het staat op de grijze buitenmantel om de meter gedrukt.

 

Reactie van Ramon Laponder op 12 Juni 2012 op 21.52

Kun je ook achteraf zien hoe dik de kabels zijn die zijn getrokken?

Ik wil nu eigenlijk wel weten wat ze bij mij gedaan hebben.. al denk ik zo te lezen dat het 4 mm2 is geworden en dat dit volgens de nen1010 norm is...

Dus stel dat het volgens de fabrikant 6 had moeten zijn en Oskomera zegt dat 4 past volgens de nen norm. Hoe groot is dan de kans dat het mis zou kunnen gaan?

Reactie van RobV op 12 Juni 2012 op 15.27

In de digitale werleld is veel(orderpikking en transport/bezorgen) nog steeds afhaneklijk van menselijk handelen......

Keep up the fait!  Komt vast goed!

nb. nog iets vernomen van een benodige eigen aardlekschakelaar voor de " zonnepanelengroep"??

Mvgr, RobV

Reactie van Harry Witlox op 12 Juni 2012 op 14.52

Oskomera beweert dat de 4000TL nooit meer dan 4000W genereert aan 230v zijde, en dat daarmee 20A voldoende is. P=U*I geeft bij P=4000W I=17,3A. Je mag dan klaarblijkelijk 18 panelen * 250W aan 24V zijde niet 1:1 doorzetten aan 230V zijde?. De 4mm2 is conform NEN1010 inderdaad mogelijk. Ik heb Oskomera gevraagd eea schriftelijk te bevestigen voor de verzekering. Verder gaat de dakinstallatie hier voor de 2e keer niet goed: de dakmannen zijn nog steeds op bevestigingsmateriaal aan het wachten. Dat zou eerst om 8:00u hier zijn, toen om 13:30u, en de laatste melding is dat alles om 16:00u hier is. Ik ben benieuwd. De dakmannen zitten gefustreerd aan de koffie inmiddels.
Oskomera wijst naar de installateur en vv, ik krijg er een steeds slechter gevoel bij.
We zullen zien.

Reactie van Pjotter hmeer op 11 Juni 2012 op 20.42
18*250= 4500w 20A is aan de grens, ik heb gevraagd om 25A wat ook is geinstalleerd.
En dat bij 3750w. Je mag het niet denken laat staan zeggen dat het met de extra kosten te maken zou kunnen hebben. M.b.t aardlek kan ik geen verstandig antwoord geven. Iemand anders op dit forum?

Recente activiteiten

Nol Versteeg heeft gereageerd op blogbijdrage uitlezen sma dmv bluetooth-verbinding van Ria Pot
"Hartelijk dank , ik heb weer genoeg stof om aan te werken. "
gisteren
Snowmiss heeft gereageerd op blogbijdrage uitlezen sma dmv bluetooth-verbinding van Ria Pot
"Ook uit de losse pols; is het niet zo dat als je de andere .csv files in de output folder van SBFspot zet, dat bij een volgende upload SBFspotUploadDaemon deze dan ook gewoon meeneemt. Anders even nakijken/navragen…"
gisteren
Mike heeft gereageerd op blogbijdrage uitlezen sma dmv bluetooth-verbinding van Ria Pot
"Je hoeft natuurlijk niet ALLE data te laden. Ik zou zelf alleen de maandtotalen op de ultimo invoeren. Daarmee hebt je toch een goed overzicht van de productie en performance. In de praktijk zul je over langere periode toch hooguit de…"
gisteren
Pjotter hmeer heeft gereageerd op blogbijdrage uitlezen sma dmv bluetooth-verbinding van Ria Pot
"Hmmm even uit de losse pols, zonder abbo van pvoutput kun je meen ik 100 dagen terug met automatische input. Als je dit gaat uitzoeken en uploaden gaat dat zeker een paar uur kosten. Handmatig kan wel persoonlijk zou ik de csv file inladen in excel…"
gisteren
Nico heeft gereageerd op blogbijdrage Software voor Live-grafieken op pvoutput.org met Plugwise en het uitlezen van de P1 poort van de Slimme Meter van Freek de Kruijf
"Ok Freek, Ja ik had al een paar aangepast maar dan haal ik ze weer opnieuw op. Alleen dom van mij denk ik maar ik kan jou hele site niet meer vinden.. snif snif.. "
gisteren
Nol Versteeg heeft gereageerd op blogbijdrage uitlezen sma dmv bluetooth-verbinding van Ria Pot
"Hallo Solarvrienden, Ik heb nog redelijk wat data  vanaf nov 2012 in .CSV van zowel de Sunny boy, en de Sunny beam,  Kan ik deze ook gebruiken om nog iets te doen met pvoutput , hoeft niet kant en klaar te zijn , maar een zet in de…"
gisteren
Freek de Kruijf heeft gereageerd op blogbijdrage Software voor Live-grafieken op pvoutput.org met Plugwise en het uitlezen van de P1 poort van de Slimme Meter van Freek de Kruijf
"Onder Raspian, het meest gebruikte OS op de Raspberry Pi, blijkt het hulpprogramma realpath niet aanwezig te zijn. Ik heb dat vervangen door readlink -f en dat blijkt geen probleem te zijn. Op mijn website is alles bijgewerkt."
gisteren
Freek de Kruijf en Nico zijn nu bevriend
Donderdag
Nico heeft gereageerd op blogbijdrage Software voor Live-grafieken op pvoutput.org met Plugwise en het uitlezen van de P1 poort van de Slimme Meter van Freek de Kruijf
"Hallo Freek, Mijn reactie komt wat later dan jou laatste hier maar ik hoop dat er nog wel gelezen word. Al geruime tijd had ik de scripts ergens opgeslagen en ben nu toch eens gaan puzzelen en lezen wat het allemaal inhoud. Duidelijke beschrijving…"
Donderdag
Pjotter hmeer heeft gereageerd op blogbijdrage Wat is de waarde van monitoring oplossing in het Oskamera contract? van Pim
"De waarde wordt alleen meer wanneer je een van Gogh aan de muur hebt hangen ;-/"
Donderdag
Pjotter hmeer heeft gereageerd op blogbijdrage Wat is de waarde van monitoring oplossing in het Oskamera contract? van Pim
"Pim, over 8 jaar kun je de waarde alleen maar afschrijven de waarde wordt nooit meer dan de aanschafwaarde."
Donderdag
Pim heeft gereageerd op blogbijdrage Wat is de waarde van monitoring oplossing in het Oskamera contract? van Pim
"De waarde van Plugwise Solar is bekend ja. Maar de waarde van ruim 8 jaar monitoring incl garantie vind ik wat lastiger te bepalen. De Plugwise app presenteerde destijds alle data erg overzichtelijk. Ik heb nu een tijdelijke oplossing die zeker niet…"
Woendag
Con van Doornik heeft gereageerd op blogbijdrage Growatt Wifi Module (via Raspberry Pi) automatische upload naar PVoutput van Sander Plug
"Oops, het heeft alles te maken met de USB-poort en dan met name de P1 uitlezing."
Woendag
Con van Doornik heeft gereageerd op blogbijdrage Growatt Wifi Module (via Raspberry Pi) automatische upload naar PVoutput van Sander Plug
"Hoewel ik niets upload heb ik wel het een en ander "geleend"  hier. Ook ik heb een Raspberry, wie niet tegenwoordig :) en heb een structurele foutmelding in o.a. mijn /var/log/messages en wel een input (6) overrun, deze foutmelding…"
Woendag
Sander Plug heeft gereageerd op blogbijdrage Wat is de waarde van monitoring oplossing in het Oskamera contract? van Pim
"Hoi, De Plugwise solar met 1x stretch zal zo ongeveer 189 euro gekost hebben in de vrije verkoop. Geen idee wat Oskomera daar uiteindelijk voor heeft betaald. De vraag die je moet stellen is welk deel van de garantie vervalt, en nog belangrijker…"
Woendag
Pjotter hmeer heeft gereageerd op blogbijdrage Wat is de waarde van monitoring oplossing in het Oskamera contract? van Pim
"Hallo Pim, zelf hebben wij geen Plugwise systeem in de 1e ronde waren ze nog niet zover dus een bedrag kan ik je niet geven. Even googlen op pluwise en er komen standaard bedragen naar voren dus een berekening moet je zo kunnen maken. Het punt…"
Woendag