Vereniging Eigen Huis doet samen met energieleverancier Qurrent en netbeheerder Liander een proef waarbij 300 woningbezitters door een slim energie contract gebruik kunnen maken van uurprijzen voor stroom en dag- en nachtprijzen voor gas. Ze ontvangen een service die afwijkt van wat men eerder gewend was. Ze betalen een vast servicebedrag en men is verzekerd van groene energie tegen inkoopprijs. Daarmee is het mogelijk om structureel energie te kopen tegen de laagste prijs. In de uren met veel aanbod kost elektriciteit flink minder per kWh dan in de gebruikspieken. 

Waarom een Slimme Energie Service?
Het Nederlandse elektriciteitsnet moet altijd in balans zijn. Dat wil zeggen dat er altijd evenveel elektriciteit opgewekt moet worden als er wordt verbruikt. Het net kan nog geen energie opslaan. Traditionele energiemaatschappijen houden het net in balans door meer energiecentrales aan te zetten als de vraag naar energie toeneemt en centrales uit te schakelen als de vraag afneemt. Omdat het lang kan duren om een centrale in te schakelen, staan er altijd centrales op stand-by. Dan verbruiken ze wel brandstof, maar leveren ze geen elektriciteit aan het net.

Duurzame energiebronnen zoals windturbines en zonnepanelen hebben geen brandstof nodig om elektriciteit op te wekken, maar ze zijn niet of slecht aan te sturen. Als het windstil is of als een wolk over komt, valt de energieproductie weg. Omgekeerd kan het ook gebeuren dat ineens meer energie wordt opgewekt nodig is.

Om Nederland duurzamer te maken moet een groter aandeel wind- en zonne-energie in het net geïntegreerd worden. We moeten zorgen dat niet buitensporig veel centrales op stand-by staan om de onvoorspelbaarheid van die duurzame bronnen op te vangen. Ruim 4 miljoen woningbezitters kunnen samen zorgen dat vervuilende centrales worden uitgeschakeld en de gaskraan langzaam maar zeker wordt dichtgedraaid. De besparingen op gas en elektra spelen de slimme leveranciers gelijk door naar woningbezitters met een Slimme Meter Contract hebben.

Slimme Energie Service en zelf energie opwekken met zonnepanelen
Vereniging Eigen Huis kreeg meermaals de vraag of de Slimme Energie Service nadelig is voor mensen met zonnepanelen. Want wanneer de zon uitbundig schijnt, zal de stroomprijs dalen. En huishoudens met een zonnestroomsysteem zullen dan minder geld krijgen voor de stroom die zij terugleveren aan het energienet, is de gedachte.

Vereniging Eigen Huis heeft uitgerekend dat een huishouden met 18 zonnepanelen met de Slimme Energie Service op jaarbasis € 9 minder bespaart dan een huishouden zonder panelen. Deze berekening is gemaakt op basis van het jaarverbruik van een representatief proefgezin. Wie tien panelen op het dak heeft, loopt per jaar ongeveer € 4 of € 5 mis. De besparing is dus alsnog aanzienlijk: tussen de € 291 en € 295 per jaar.

Hoe zit het met betalen?
Bij een normaal energiecontract wordt uw energieverbruik eens per jaar gemeten. U betaalt maandelijks een vast voorschot en op de jaarnota betaalt u het verschil. U krijgt geld terug of u moet juist bijbetalen. Uiteraard biedt het Slimme Meter Contract deze mogelijkheid ook. Echter met het slimme meter contract hebben huishoudens ook de mogelijkheid om maandelijks direct te betalen voor wat men écht aan stroom en gas verbruikt. Net als met de telefoonrekening. Door directe betaling zijn de wintermaanden duurder dan de zomermaanden. Volgens Vereniging Eigen Huis stimuleert directe betaling het bewust gebruik van energie. Met als gevolg dat jaarkosten uiteindelijk lager uitvallen en bijbetalen door vervelende jaarnota’s tot het verleden behoort.

Hoe zit het met terugleveren?
De salderingsregeling is bij het Slimme Meter Contract gewoon van toepassing, maar wordt afgerekend op een andere tijdsperiode. In plaats van een verrekening per jaar, gebeurt het per uur. Het is mogelijk dat u in een zonnige maand meer energie opwekt dan verbruikt. Bij directe betaling wordt in dit geval een bedrag gestort op uw rekening. In deze situatie bouwt u in deze maand een tegoed op in de energiebelasting. Om dit te verrekenen krijgen de huishoudens van de leverancier één keer per jaar een verrekening van de energiebelasting.

Kunnen huishoudens ook tussentijds wijzigen van betaling?
Ja, maandelijks kan de wijze van betaling wijzigen. Wijzigen van directe betaling naar een voorschot is altijd mogelijk zonder dat men hoeft bij te betalen. Huishoudens moeten mogelijk bijbetalen, indien men van voorschot naar directe betaling wijzigt.

Waarom doet Vereniging Eigen Huis dit?
Met de Slimme Energie Service is men klaar voor deze toekomst. Wij hebben er alle vertrouwen in dat binnen tien jaar zeer veel nieuwe energie oplossingen voor woningbezitters beschikbaar komen. Tijdens de reis naar nul adviseren wij vrijblijvend, hoe men stapsgewijs blijvend op de energiekosten kan besparen. Hierdoor gaan wij het mogelijk maken om op een duurzame wijze de energiemeter stapsgewijs naar nul te brengen!

Wilt u op de hoogte worden gehouden, bezoek dan onze website met informatie over de proef met de slimme energie service

Ronnie Groenewold, innovator
Theo Elfrink, energiespecialist

Weergaven: 588

Opmerking

Je moet lid zijn van Energie Community om reacties te kunnen toevoegen!

Word lid van de community van Energie Community

Reactie van Jeroen op 18 April 2016 op 15.42

We zijn 5 maanden verder. Zijn er tussentijdse resultaten? Voorlopige conclusies? Gemeten tevredenheid bij de deelnemers?

Reactie van Pjotter hmeer op 25 Januari 2016 op 12.13

We hebben nog een derde man/vrouw nodig dan kunnen we een afspraak maken

Reactie van Pjotter hmeer op 25 Januari 2016 op 12.11
Reactie van Paul op 25 Januari 2016 op 11.37

Gebeurt hier nog iets mee? Of ligt de te plannen bijeenkomst dood in het water?

Reactie van Jeroen op 20 Januari 2016 op 13.35

@Johan:

Zou je voorkeur geven aan het aanleggen en onderhouden van een infrastructuur waarbij energiemaatschappijen aan particulieren hun tarieven voor de volgende dag gaan mededelen, waarna de klant dmv timers en de koop van nieuwe apparatuur die 'slim' gemaakt is (en op termijn vanzelf al kan werken met variabele stroombeprijzing etc) zelf moet zorgen dat hij op de gunstigste momenten energie afneemt?

Ofwel voor het moment een hoop gepruts door mensen, en op termijn miljoenen apparaten die op elektronische wijze slim gemaakt moeten worden (met daarbij behorende kansen op defecten, onderhoud, hoger stroomgebruik etc) versus enkele centrale opslagplaatsen voor energie die overdag bij zon en 24/7 door wind door teruggeleverde energie zich 'opladen' en terug gaan leveren wanneer het aanbod aan zonne- en wind energie laag is? Ik zet expres 'opladen' tussen aanhalingstekens want het hoeft niet op accu gebaseerd te zijn, zoals het voorbeeld in https://www.youtube.com/watch?v=TXSY5LYP7Lg of anderen.

Dus miljoenen faalkansen introduceren tegenover enkele? Nee dank je - liever centrale opslag dan.

Reactie van Johan Vromans op 20 Januari 2016 op 13.24

@Jeroen: Ik vrees van wel.Vergelijk met het dalurentarief in de trein (is niet lager, maar spits is duurder).

Reactie van Jeroen op 20 Januari 2016 op 12.22

@Johan: verantwoordelijkheid bij de klant neerleggen - bedoel je daarmee dat - zoals deze slimme energie service voor staat - de klant geinformeerd moet worden over de prijzen en dan zelf dmv timers enz moet zorgen voor zo gunstig mogelijk gebruik op de goedkoopste momenten?

Reactie van Johan Vromans op 20 Januari 2016 op 11.53

In feite is dat de vraag die meteen in het begin is gesteld: Hoe denken jullie die besparing te bereiken.

Zolang we daar geen inzicht in hebben kunnen we enkel gissen en de meeste reakties tot nu toe berusten ook op aannames onzerzijds.

M.i. staat vast dat de energiemaatschappijen het huidige model (i.c. de 'gratis' opslag) niet lang meer zullen kunnen volhouden en moeten de opslag gaan doorberekenen. De enige manier om dit te doen zonder veel maatschappelijke onrust is de verantwoordelijkheid bij de klant te leggen. Als je slim bent kun je besparen, anders, tja, jammer... Eigen schuld.

Reactie van Jeroen op 20 Januari 2016 op 10.59

Wanneer er geen "level playing field" is, dus niet vóóraf openheid en informatie gegeven wordt, heeft een sessie over de inhoud natuurlijk geen enkel nut - niemand die dan gedegen kan reageren op inhoudelijke zaken.

Het betekent dan een sessie waar de mensen die dit willen introduceren in de markt de sessie leiden, en waarbij ze uiteraard gaan uitleggen waarom deze service goed is enz. En wellicht krijg je daar ter plekke pas wat informatie over het rekenmodel (of niet). En mócht je ter plekke informatie krijgen dan heb je a-la-minute meestal geen tijd om zo'n rekenmodel eens goed onder de loep te nemen en je gedachten erover te laten gaan, met als gevolg dat je ter plekke niet veel inbreng kunt hebben over voor of tegen argumenten danwel voorstellen voor wijzigingen of toevoegingen. Waarschijnlijker is dat je niet het rekenmodel uitgelegd krijgt maar deze wat schimmig blijft - je wat informatie erover verneemt zonder daadwerkelijk inhoudelijk dat model te kunnen toetsen op feitelijke informatie.

Wat voor informatie verwacht je überhaupt daar te krijgen eigenlijk? Er is geloof ik geheel geen toezegging gedaan over de inhoud.

Wanneer je wél vooraf de nodige informatie krijgt, kun je rustig dat rekenmodel eens bekijken en je gedachten erover laten gaan, zodat je gedegen voorbereid je voor- en nadelen en suggesties op een rijtje hebt. Dán heb je wat te bespreken.

Ik zou dus zeggen - geef éérst openheid en informatie ("level playing field") en ga dán zonodig rond de tafel. Wat is daar toch op tegen? Leg me dat nu eens uit? Als het model zo gunstig is, zal het ook geen probleem zijn die openheid te geven.

Reactie van Pjotter hmeer op 20 Januari 2016 op 9.31
Mooi is er nog een stroomliefhebber die graag zijn inbreng wil geven. Daarna kunnen we de vragen eens rustig in kaart gaan brengen.

Recente activiteiten

Vereniging Eigen Huis posted a blog post

Recordopbrengst zonnepanelen door zomers weer

Door het goede weer van afgelopen weken produceren Nederlandse zonnepanelen meer energie dan ruim drie energiecentrales, aldus Eneco. Dit komt neer op zo’n 2.400 tot 2.500 megawattuur wat er dagelijks wordt opgewekt door zonnepanelen.Het hele artikel lees je…See More
15 uur geleden
Pjotter hmeer posted a blog post

Zon-uren en opbrengsten. eerst jammeren en dan dit..... Juni & zomer 2017.

Na een artikel over het voorjaar te hebben geschreven ofwel komkommeren kan ik het nu niet laten om over de maand juni iets te vertellen. Tja wat moet je vertellen over de maand juni "Gewoon een te gekke maand met allemaal records"Of er was weer eens een warmte record, of de meeste aantal zonne-uren deze maand etc etc. De kranten staan er weer vol mee hoe goed de panelen het wel niet doen. De dagen zijn het langst dus de maand juni moet één van de maanden worden waar iedereen de beste of één na…See More
Maandag
Pjotter hmeer heeft gereageerd op blogbijdrage Opgave van je "JAAR" opbrengsten - [week-27 / 2017] van Pjotter hmeer
"Harry & Cornelis,  Upload done groet."
Zaterdag
Paul heeft gereageerd op blogbijdrage Zon-uren en opbrengsten voorjaar 2017 Wat gaat het worden? van Pjotter hmeer
"Ha. Nu al meer opgewekt dan heel juni 2016. Dit wordt een topjaar :-)"
21 Jun

© 2017   Gemaakt door Vereniging Eigen Huis.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden