Artikel over eerste hulp bij energiebesparing.

Wederom een noemenswaardig artikel in het magazine. Deze keer ging het over energiemanagers. Onder het mom 'Meten is Weten' een flinterdun, nagenoeg kritiekloos artikel vol gekakel over de besparingen die haalbaar zouden zijn met zo'n kek kastje aan de muur of een app in je broekzak. Gelardeerd met de ervaringen van gebruikers. Waarvan, zo leert recent onderzoek, 61 procent niks bespaart met zo'n ding. Dat haalt je de koekoek.

Mijn insteek: energiemanagers kosten altijd extra geld (in aanschaf en/of abonnement), extra stroom (het zijn tenslotte zelf verbruikers) en extra milieulast (al die stekkertjes, displays en interfaces moeten gemaakt worden, vervoerd worden, aangesloten worden en het merendeel ligt binnen een paar jaar weer ergens op een vuilnisbelt) en leveren een bijdrage aan de energiebesparing van nul komma poppetjes. Als het donker is branden er lampen. Als het koud is brandt de kachel. Geen mens zet z'n lampen uit en de thermostaat een graadje lager omdat haar energiemanager meldt dat ze even teveel stroom en/of gas gebruikt. En trouwens, wat is teveel? 

Besparen is simpel. Trek alle onnodige gebruikers van het net. Koop TL, led of spaarlampen. Kies zuinig wit- en bruingoed. Doe je droger de deur uit. Je afwasmachine ook. En je elektrische mes. Draag truien en zet de thermostaat op een temperatuur waarbij je je dan behaaglijk voelt. Zet verlichting en verwarming uit in vertrekken waar je niet (meer) bent. En maak niet de fout te denken dat een energiemanager dat voor je op gaat lossen.

Ach, de VEH krijgt vast kickback voor dit artikel. Het houdt het lidmaatschap betaalbaar zullen we maar denken :-)

Weergaven: 43

Opmerking

Je moet lid zijn van Energie Community om reacties te kunnen toevoegen!

Word lid van de community van Energie Community

Recente activiteiten

Jaap van der Veen is nu lid van Energie Community
3 minuten geleden
Jan Workum heeft gereageerd op blogbijdrage Test met zonnepanelen op wegdek van Vereniging Eigen Huis
"@AD: In de VS is een dergelijk project op grotere schaal (Solar roadways) Wie niet waagt wie niet wint. Probleemdenkers (als u) hebben de wereld nog nooit een stap verder gebracht. Het eerste vliegtuig in 1903 vloog slechts 12 seconden en…"
14 uur geleden
Pjotter hmeer heeft gereageerd op blogbijdrage Opgave van je "JAAR" opbrengsten - [week-29 / 2017] van Pjotter hmeer
"Momenteel in zweden gaan we toevoegen"
gisteren
Alex heeft zijn/haar profiel bijgewerkt
gisteren

© 2017   Gemaakt door Vereniging Eigen Huis.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden