Vanaf deze week krijgen alle huiseigenaren die nog geen energielabel hebben een indicatief label in de brievenbus. Het indicatieve energielabel geeft huiseigenaren inzicht in de energiezuinigheid van hun woning. Hierdoor kunnen zij besparingsmaatregelen nemen om de energiekosten te verlagen.

Aanvraag
Het indicatieve energielabel is gebaseerd op de standaardkenmerken van de woning, zoals het bouwjaar en woningtype. Dit voorlopige label kunnen woningbezitters eenvoudig online aanpassen, zodat de label- en huiskenmerken met elkaar overeenkomen. Deze handeling is vergelijkbaar met de vooringevulde aangifte van de Belastingdienst. Na goedkeuring door een erkend deskundige wordt het energielabel geregistreerd in een landelijke database. De aanvraag kost enkele tientjes.

Boete
Woningeigenaren die hun woning willen verkopen, moeten bij de overdracht een energielabel overleggen. Als zij dit niet kunnen krijgen zij een waarschuwing. Verzuimen ze alsnog een label aan te vragen, krijgen zij een boete van € 405. Vereniging Eigen Huis is nauw betrokken bij de ontwikkeling van het indicatieve energielabel. John Kersemakers, bouwkundig specialist bij de vereniging: 'In de eerste plannen stond een buitensporige sanctie. Als je bij de overdracht van de woning geen label kon overleggen, zou je ook je huis niet mogen verkopen. Hier heeft Vereniging Eigen Huis een stokje voor gestoken.' Claudia Umlauf, beleidsadviseur bij Vereniging Eigen Huis: 'De vereniging dringt al jaren aan op een consumentvriendelijker energielabel. Daarom zijn wij blij dat het label conform onze insteek wordt ingevoerd.'

Oud label
In 2008 werd ook al een energielabel ingevoerd. Dat label werd nauwelijks aangevraagd, omdat het duur was en de uitgebreide rekenmethode foutgevoelig. En omdat huishoudens niet werden beboet als ze geen energielabel hadden, was geen noodzaak een label aan te vragen. De mensen die een oud energielabel in hun bezit hebben, krijgen geen indicatief energielabel. Het oude label blijft geldig.

Meer informatie
Algemene informatie over energielabel
'Het energielabel wordt stukken beter' > Eigen Huis Magazine (ju... (PDF) 
Brief aan Kamerleden over vereenvoudigd energielabel (mei 2013) (PDF)

Weergaven: 828

Opmerking

Je moet lid zijn van Energie Community om reacties te kunnen toevoegen!

Word lid van de community van Energie Community

Reactie van Pascal op 4 Maart 2015 op 11.52

Dank je wel Jan,  daar wordt ik niet vrolijk van. Zie dat ik netals het heleblok label D heb, terwijl we net als een aantal buren het hele huis hebben geïsoleerd. 

Reactie van Jan Workum op 20 Februari 2015 op 18.20

@Pascal: Als je nieuwsgierig bent kun je het ook bekijken op deze kaart

Reactie van Pascal op 19 Februari 2015 op 23.07

Nog steed geen energielabel ontvangen,  heb nog navraag gedaan bij me buren, maar die hebben ook nog niks ontvangen. gaat lekker snel bij de overheid. 

Reactie van Pjotter hmeer op 26 Januari 2015 op 11.24
Citaat van een opmerking van een artikel uit de krant. Leek me het melden wel waard.

Het komt er op neer d.m.v. dit label gaan er een X aantal mensen verbouwen om een zuiniger label te verkrijgen ter stimulering van toekomstige verkoop. Gemeente kan op deze manier de WOZ legaal verhogen vanwege een verbouwing. Welke weer betrekking heeft op een langere termijn (WOZ). Dus alleen maar meer inkomsten voor de gemeente over de rug van de goed willige Nederlandse burger.
Reactie van Nico Barendse op 25 Januari 2015 op 11.31

Ik heb uiteraard ook een voorlopige energielabel ontvangen. Ingelogd op de site van de label om hem om te zetten in een definitieve. Op basis van de reeds geregistreerde informatie heb ik een voorlopige label C ontvangen. Op de site zie je bij iedere maatregel die je invult  wat de invloed daarvan op de hoogte van de energielabel. Ik heb t.o.v de oorspronkelijke situatie op de eerste verdieping HR++ glas laten zetten, energielabel verschuift nauwelijks. Aan het eind van de lijst van maatregelen kom ik enkele vragen over ventilatie tegen. Twee jaar geleden niet alleen mijn CV ketel vervangen, maar ook de mechanische ventilatie door een energie zuinige ITHO blok. De vraagstelling over de ventilatie is vrij beperkt. Je kunt volgens mij kiezen uit geen/wel ventilatie en tevens mechanisch of balansventilatie. Ik geef eens aan dat ik geen ventilatie in mijn huis heb en tot mijn grote verbazing schiet de pijl van de energielabel van midden C naar de grens tussen A en B. Ventileren kost uiteraard niet alleen elektriciteit maar ook warmte. Echter, ventileren is een must voor het binnenklimaat, of ik nu gebruik maak van mechanische ventilatie in welke vorm dan ook of ouderwets een raam open zetten. Misschien zie ik iets over het hoofd, maar als ik nu in theoretische geval weer de ramen voor ventilatie ga gebruiken en de mechanische ventilatie bewijsbaar ontmantel, zou mijn energielabel op de grens van A en B uitkomen.        

Reactie van Jeroen op 20 Januari 2015 op 12.45

Wat het werkelijk heeft, is waarschijnlijk ook weer anders dan wat je op papier hebt gekregen en je op de website kunt lezen :-) ICT projecten en de overheid....

Reactie van Sander Plug op 20 Januari 2015 op 11.05

Vandaag viel de envelop op de mat met het voorlopige energie label. Voor mijn huis is dit een label B. Na inloggen op de website wordt op het eerste scherm aangegeven dat mijn huis een voolopig label A heeft (let op ik heb nog geen dingen aangepast ofzo). Beetje vreemd verhaal, wat is het nu A of B?

Reactie van Pjotter hmeer op 18 Januari 2015 op 16.08
Gert, je verhaal verbaast mij niets. We hebben het hier over een algemene keuring die op basis van wet en regelgeving in elkaar wordt gezet. Laten we een voorbeeld nemen waar al vele jaren een keuring plaatsvindt en op basis van deze keuring een auto wel of niet op de weg mag. Goed geraden de APK keuring. Ook deze keuring hangt aan vele regeltjes aan elkaar. Als we op de weg kijken wat er allemaal rond rijdt verlichting niet in orde. Ook de apk stations die zich niet aan de wet houden. Veel garages gebruiken de APK om iets extra's te kunnen verdienen op zich prima al er één lijn wordt doorgevoerd maar hier wordt ook vaak met twee maten gemeten dat zal straks met dit label niet anders gaan. Dus Gert je ziet niets over het hoofd maar zo gaat het nu eenmaal als er onvoldoende controles plaatsvinden.
Reactie van Gert-Jan Faber op 18 Januari 2015 op 10.27

Update: vorige week online het label ingevuld op de site... kreeg het definitieve energie label binnen een uur in de mail.  Van alle denkbare besparingen hebben we er eentje niet toegepast. Deze was wel onderzocht maar de leverancier van de warmtepomp wilde geen garantie geven als we op de warmte buffer ook een zonne-collector zouden aansluiten. Het enige advies op het afgegeven label is dan ook:

"Wilt u besparen op uw energierekening? Overweeg dan de volgende mogelijke maatregelen: Een zonneboiler voor het verwarmen van uw tapwater".

Verder bezwaar:

Isolatie: je kan niet aangeven / opgeven hoe goed je isolatie is, de beste optie die kunt kiezen is: Ongeveer 10 cm isolatie (aantoonbare Rc-waarde 3,0) ... en dat voor zowel dak, muur als vloer. Dat ik aantoonbaar tussen de Rc 4 en 5 zit... nergens op te geven.

Energie-verbruik: nergens kan je aangeven wat het gemiddelde energie verbruik is in kWh en m3 gas, je kunt ook niet aangeven of je al of niet een gasaansluiting hebt.

EPC: nergens kan je aangeven wat de EPC waarde is (indien ooit berekend)

conclusie: het gros van de woningen zal in cat A vallen, maar ik snap dat de bouwsector (on-officieel) al met de labels A+, A++ en A+++ werkt want de huidige labels schieten nu al tekort... Mijn buurman heeft een vergelijkbare woning qua omvang.... maar zijn energie-rekening (gas en stroom) ligt bijna 10 keer hoger, dan dat van ons. Ondanks dat hebben we alle twee label A.

Beetje vreemd of zie ik iets over het hoofd ... ?

Reactie van Pjotter hmeer op 11 Januari 2015 op 15.53

Gert helemaal mee eens over je statement.

PS: denk dat de maandelijkse energie kosten meer zegt dan een label voor een potentiële koper.

Dus ik laat het eerst bij de 1e taxatie en kijk de kat uit de boom er zullen wel meer vreemde reakties in de media volgen. Als wij kunnen aantonen dat het huis electriciteit neutraal is en Gas tussen de 700 en 800 kub ligt zullen de meeste kopers zeer tevreden zijn bij verkoop maar dat zijn we niet van plan.

Recente activiteiten

Jan Workum heeft gereageerd op blogbijdrage 20 miljard voor windmolens op zee. Op land steken wij de houtkachels aan om alle voordelen te niet te doen. van Jos Merks
"@Jaap van der Veen: Uw klachten moéten serieus genomen worden. Schone lucht is een eerste levensbehoefte, een houtgestookte hottub is dat niet. Bovendien was het verstandig geweest als de buren, indien zij rookoverlast hadden voorzien, dit…"
gisteren
Profielpictogramwaeghe frans en Jaap van der Veen zijn lid geworden van Energie Community
gisteren
Jaap van der Veen heeft gereageerd op blogbijdrage 20 miljard voor windmolens op zee. Op land steken wij de houtkachels aan om alle voordelen te niet te doen. van Jos Merks
"Ik ben lid geworden via, via omdat ik ernstige overlast ondervind van het gestook van een hottub (houtgestookt) van de buren. Het dreigt nu uit te lopen op een ordinaire burenruzie. Ik heb meerdere malen verzocht iets aan de overlast (stank en…"
gisteren
Jaap van der Veen heeft zijn/haar profiel bijgewerkt
gisteren

© 2017   Gemaakt door Vereniging Eigen Huis.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden