Het Kabinet heeft op Prinsjesdag het plan gepresenteerd om de energieheffingskorting op de energierekening voor woningen de komende jaren geleidelijk te verlagen. Ook stelt het Kabinet voor de korting voor niet-verblijfsruimten, zoals algemene ruimtes binnen een VvE, helemaal af te schaffen.

Met deze versobering hoopt het Kabinet voldoende dekking te vinden voor btw-dervingen, naar aanleiding van het Fuchs-arrest en de openstelling van de salderingsmogelijkheid voor huurders.

De heffingskorting op de energiebelasting is in 2004 ingevoerd, omdat energie en gas als basisbehoefte worden gezien. Ook diende de heffingskorting als compensatie van de kosten van het capaciteitstarief in 2009.

Wat zou jij ervan vinden als de heffingskorting wordt afgebouwd? 

Weergaven: 389

Opmerking

Je moet lid zijn van Energie Community om reacties te kunnen toevoegen!

Word lid van de community van Energie Community

Reactie van Pjotter hmeer op 23 Oktober 2014 op 12.28

@Mike, Energiebesparing treed niet op omdat de heffingskorting wordt verlaagd of omdat vastrecht wordt verhoogd. De seizoen invloeden spelen hier een grotere rol. De maanden jan t/m mrt 2014 en sept en okt zijn allemaal maanden waar het veel zachter was dan vorige jaren. Iedereen krijgt geld terug dus de consument is tevreden want ze krijgen geld van de energiemaatschappij. Een koudegolf in 2015 dan zal iedereen ineens merken hoe de kosten zijn gestegen van gas en vaste kosten (wij) die vanwege zonnepanelen bezig zijn met kostenbesparing weten wel beter.

De verlaging van de heffingskorting is puur een belastingmaatregel die met energie weinig te maken heeft en het gedrag van de mensen niet zal veranderen.

Reactie van Mike op 23 Oktober 2014 op 9.09

Het kabinet kiest (zoals we gewent zijn) voor de oplossing zoals die van een boekhouder mag worden verwacht en niet van een beleidsmaker.

Er is een bepaald budget beschikbaar en nu wordt aan de huidige beschikbare knopjes gedraaid totdat de totale inkomsten en uitgaven weer in balans zijn.

Een klimaatbeleid met visie zou dit mogelijk anders benaderen: gebruik de heffingskorting als beleidsturend instrument. Differentieer b.v. naar mate van energiebesparingen door groene maatregelen (isolatie, eigen opwekking). Daarmee stimuleer je goed gedrag wat dan ook echt iets oplevert zowel voor de consument (korting op enerigerekening) als de overheid (stapje dichter bij klimaatdoelstellingen). De mensen die geen enkele inspanning doen zijn vrij om die keuze te maken maar komen nog maar voor een lagere of zelfs geen korting  meer in aanmerking.

Ook daarmee kan een boekhouder goed uit de voeten en wordt gelijk een helder signaal afgegeven dat bewust energieverbruik wordt beloond

Reactie van Gert-Jan Faber op 16 Oktober 2014 op 19.23

... vraag met een te voorzien antwoord want... wie wil er wel extra betalen?

Reactie van Pjotter hmeer op 16 Oktober 2014 op 0.18
Bij deze vraag is het antwoord op voorhand al verklaarbaar, niemand wil een verhoging van kosten. Het toeval wil terwijl dit wordt geschreven dat jullie reklameblok over overstappen van energie zeer nadrukkelijk aanwezig is om kosten te besparen van energie bij overstap. Hier wil ik toch graag op reageren na 3 jr van deze reklamespots is idereen wel eens overgestapt dus de winst die te halen valt is niet meer van deze tijd. Vastrecht kosten zijn bij vele leveranciers verhoogt en heffingskorting wordt verlaagd. Vele zijn van mening dat de hele opbouw van stroom en gas zou moeten worden aangepast. Faktuur moet inzichtelijk ook bij overstap moeten de kosten inzichtelijker worden vele leverancier doen opbouw eerst zonder btw en anderen doen dit weer met btw zo wordt vergelijken eem moeilijke zaak.
Heffingskortin verlagen belasting voor duurzame energie maakt straks energie onnodig duur terwijl het bedrijfsleven hoge kortingen bedingen en subsidie's krijgen. Er moet nog veel veranderen maar dit gaat nog lang duren en consumenten blijven daardoor kind van de rekening omdat Den Haag nu eenmaal de weg van de minste weerstand kiest. Dus VEH maak eens een reklamespotje waar wordt duidelijk gemaakt waar we in nederland nu echt naar toe moeten en niet pappen en nat houden.
Reactie van Jan Workum op 15 Oktober 2014 op 22.13

Niet zo fraai natuurlijk. Het is één van de vaste bestanddelen waarop je als consument geen invloed hebt met zuinig stookgedrag of elektriciteitsverbruik. We zien al een tijdje een trend in het stijgen van vaste kosten (vast tarief e.d.) en nu dan weer een korting op de heffingskorting. Kortom: energie wordt niet duurder maar je gaat door deze maatregelen wel meer betalen.

Recente activiteiten

Johan Vromans heeft gereageerd op blogbijdrage 20 miljard voor windmolens op zee. Op land steken wij de houtkachels aan om alle voordelen te niet te doen. van Jos Merks
""Voorzien van rookoverlast"? Weinig kans, Het is net zoals vroeger met de mensen die rookten: zij hadden geen idee wat ze hun niet-rokende medemens aandeden want zij merkten er zelf niets van. Bovendien, in het geval van (moderne,…"
9 uur geleden
Jan Workum heeft gereageerd op blogbijdrage 20 miljard voor windmolens op zee. Op land steken wij de houtkachels aan om alle voordelen te niet te doen. van Jos Merks
"@Jaap van der Veen: Uw klachten moéten serieus genomen worden. Schone lucht is een eerste levensbehoefte, een houtgestookte hottub is dat niet. Bovendien was het verstandig geweest als de buren, indien zij rookoverlast hadden voorzien, dit…"
Donderdag
Profielpictogramwaeghe frans en Jaap van der Veen zijn lid geworden van Energie Community
Donderdag
Jaap van der Veen heeft gereageerd op blogbijdrage 20 miljard voor windmolens op zee. Op land steken wij de houtkachels aan om alle voordelen te niet te doen. van Jos Merks
"Ik ben lid geworden via, via omdat ik ernstige overlast ondervind van het gestook van een hottub (houtgestookt) van de buren. Het dreigt nu uit te lopen op een ordinaire burenruzie. Ik heb meerdere malen verzocht iets aan de overlast (stank en…"
Donderdag

© 2017   Gemaakt door Vereniging Eigen Huis.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden