Gister kreeg ik van mijn leverancier (Energiedirect) het bericht dat ze mijn teruglevertarief miv 1 Jan '17 gaan verlagen, omdat de leveringsatarieven de laatste jaren sterk zijn gedaald en dus ook die voor de teruglevering moeten worden aangepast. Het verschil is niet schokkend: van 7 naar 6 ct, en alleen bij teruglevering boven het eigen verbruik, maar toch. Nu word ik al minder blij dat ik een slimme meter heb, waarmee levering en teruglevering apart worden gemeten.

Afijn, dat ik een vast trarief contract heb is ze kennelijk niet opgevallen bij het versturen van de mail, en daarover heb ik ze al aan hun jasje getrokken, maar het signaal dat hiervan uitgaat is wel bedenkelijk. Bij variabele tarieven betaal je dus nog steeds het afgesproken tarief, terwijl je voor de teruglevering gewoon minder krijgt. Zo start dus de uitholling van het salderen, al heeft minister Kamp daar nog niet eens regels voor aangepast.

Bij de keuze van een volgende leverancier is het vanaf nu dus zaak om ook op verschillen tussen lever- en teruglever tarieven van je energieboer te letten !

Weergaven: 150

Opmerking

Je moet lid zijn van Energie Community om reacties te kunnen toevoegen!

Word lid van de community van Energie Community

Reactie van Pjotter hmeer op 17 December 2016 op 11.10
Neggies kregen broodje@aap
SEPTEMBER 24, 2016 / ADMIN / 0 COMMENTS
In het bericht van 21 september j.l. sloeg iemand alarm over vermeende weigering van de energieleverancier om bij de jaarafrekening 2016 vermindering van energiebelasting te geven. Dat lijkt niet helemaal waar. De vermindering energiebelasting is door de Rijksoverheid in het leven geroepen als compensatie van het bizar hoge capaciteitstarief van de netbeheerder. Daar heeft de energieleverancier helemaal niks anders mee te maken, behalve dan gewoon deze fiscale regel uit te voeren.
Reactie van Pjotter hmeer op 16 December 2016 op 10.40

Vooruitlopen mocht dit ooit gebeuren dat de 375,- euro wordt weggestreept. de meest eenvoudige oplossing is je set panelen tijdelijk van het net halen zodat je op nul of plus één uitkomt. maar het is wel een kromme gedachte. maar de goedkoopste oplossing.

Reactie van Paul op 16 December 2016 op 9.01

Rustig, Johan :-)

Ik las net de TS nog eens na en volgens mij is Mike ook iets te snel geweest met zijn conclusies. Als ik 'm goed begrijp heeft 'ie een brief van z'n leverancier gehad waarin deze aankondigde het tarief voor EXTRA terug geleverde energie te verlagen. Dat is niet gek, dat doen alle leveranciers, want de elektriciteitsprijs daalt nu eenmaal steeds verder. Dat heeft alleen helemaal geen invloed op de prijs die je betaalt voor elektriciteit die onder salderen valt. Dat wordt gewoon weggestreept. Vast contract, variabel contract, whatever, dat maakt gewoon geen klap uit. En voor wat betreft het vervallen van de teruggave energiebelasting, zie mijn vorige bijdrage. Het lijkt me allemaal een storm in een glas water. 

Maar goed, met het ontketenen van dit soort FUD kun je president mee worden in de USA dus is het wel zaak er een beetje voorzichtig mee om te gaan :-)

Reactie van Johan Vromans op 16 December 2016 op 8.43

Kan iemand meer helderheid verschaffen over die vervallende vermindering energiebelasting?

Nu lijkt het alsof ik met panelen en slimme meters, bedoeld om je bewust te worden van je energiegebruik en daarmee minder te gaan gebruiken, gestraft wordt wanneer ik daadwerkelijk energie bespaar...

Reactie van Paul op 16 December 2016 op 8.41

Mike,

Heb jij een link naar die quote? Het lijkt me namelijk erg onwaarschijnlijk. Iets dergelijks is (voor zover ik kan nagaan) op geen enkele manier overheidsbeleid. De vermindering energiebelasting geldt gewoon voor iedereen met een elektriciteitsaansluiting in een ruimte met verblijfsfunctie, onafhankelijk van hoeveel energie je gebruikt en / of terug levert.  Als jouw energieleverancier besluit je die vermindering niet meer terug te geven dan lijkt me dat een hele goede reden om naar een andere uit te zien. Afgezien daarvan is het de vraag die leverancier dat eigenlijk wettelijk wel mag, die belastingvermindering in z'n zak steken. Nogmaals, het lijkt me onwaarschijnlijk.

En anders heb ik nog wat ledlampen in de aanbieding :-)

Reactie van Mike op 15 December 2016 op 16.50

In de vervolgcorrespondentie, waaruit blijkt dat dit voor mij niet speelt omdat het teriglevertatreif pas geldt NA salderen, bleek nog een ander interessant feit voor iedereen die een grote installatie heeft meer teruglevert dan hij verbruikt

Quote

Daarnaast is het vanaf 1 januari 2016 ook zo dat de vermindering energiebelasting vervalt als de teruglevering meer is dan het verbruik. De vermindering energiebelasting is een bedrag van: € -376,08 per jaar. Dit bedrag krijgt u dan niet terug.

Unquote

Je moet dus voorzichtig zijn met teveel te besparen, want er kan een moment komen dat door te zuinig te doen ineens 376 euro teruggave op je nota kwijt bent ;-(

Reactie van Paul op 14 December 2016 op 19.28

Zou best een aardige test zijn. Ik ben nog nooit (op de eerste overstap naar Greenchoice tig jaar geleden na dan) geswitched van leverancier. Het schijnt dat ik me daarmee aardig in de vingers snijdt, maar ik moet dat nog zien :-)

Reactie van Jan Workum op 14 December 2016 op 18.32

Paul, via Gaslicht.com kun je eenvoudig online de concurrerende tarieven vergelijken. Meestal is er een overstapbonus in de wacht te slepen. Een proef op de som nemen zou kunnen aantonen of het uitmaakt via Gaslicht.com of rechtstreeks een contract aan te gaan. Ik heb zelf geen idee. 

Reactie van Paul op 14 December 2016 op 14.51

Waarom zou je een contract met Greenchoice via gaslicht.com afsluiten? Dat kan toch gewoon via Greenchoice zelf. Zitten daar andere voordelen aan?

Reactie van Pjotter hmeer op 14 December 2016 op 9.34
Jan, het klopt dat het nu 11 cent is, maar het mometnt dat ik keek met een aktie aanbod stond er wel degelijk bij greenchoice 6 cent. Wil hiermee alleen aangeven dar het kan afwijken.

Groet

Recente activiteiten

Paul heeft gereageerd op blogbijdrage Zon-uren en opbrengsten voorjaar 2017 Wat gaat het worden? van Pjotter hmeer
"Ha. Nu al meer opgewekt dan heel juni 2016. Dit wordt een topjaar :-)"
Woendag
H Slotman is nu lid van Energie Community
Dinsdag
Vereniging Eigen Huis posted a blog post

800 zonnepanelen op nieuwe attractie Efteling

De nieuwe attractie in de Efteling Symbolica: Paleis der fantasie heeft 800 zonnepanelen gekregen in de paleistuin. De attractie werd gebouwd ter ere van het 65-jaige jubileum van de Efteling en opent deze zomer.Lees hier het hele artikel.See More
Dinsdag
Paul heeft gereageerd op blogbijdrage Enquete zonnepanelen van Mas
"Johan, de eerste 5 vragen hebben niets met zonnepanelen te maken :-) Maar je kan ze gewoon skippen, dat is dan wel weer aardig. "
Maandag

© 2017   Gemaakt door Vereniging Eigen Huis.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden