Vereniging Eigen Huis doet samen met energieleverancier Qurrent en netbeheerder Liander een proef waarbij 300 woningbezitters door een slim energie contract gebruik kunnen maken van uurprijzen voor stroom en dag- en nachtprijzen voor gas. Ze ontvangen een service die afwijkt van wat men eerder gewend was. Ze betalen een vast servicebedrag en men is verzekerd van groene energie tegen inkoopprijs. Daarmee is het mogelijk om structureel energie te kopen tegen de laagste prijs. In de uren met veel aanbod kost elektriciteit flink minder per kWh dan in de gebruikspieken. 

Waarom een Slimme Energie Service?
Het Nederlandse elektriciteitsnet moet altijd in balans zijn. Dat wil zeggen dat er altijd evenveel elektriciteit opgewekt moet worden als er wordt verbruikt. Het net kan nog geen energie opslaan. Traditionele energiemaatschappijen houden het net in balans door meer energiecentrales aan te zetten als de vraag naar energie toeneemt en centrales uit te schakelen als de vraag afneemt. Omdat het lang kan duren om een centrale in te schakelen, staan er altijd centrales op stand-by. Dan verbruiken ze wel brandstof, maar leveren ze geen elektriciteit aan het net.

Duurzame energiebronnen zoals windturbines en zonnepanelen hebben geen brandstof nodig om elektriciteit op te wekken, maar ze zijn niet of slecht aan te sturen. Als het windstil is of als een wolk over komt, valt de energieproductie weg. Omgekeerd kan het ook gebeuren dat ineens meer energie wordt opgewekt nodig is.

Om Nederland duurzamer te maken moet een groter aandeel wind- en zonne-energie in het net geïntegreerd worden. We moeten zorgen dat niet buitensporig veel centrales op stand-by staan om de onvoorspelbaarheid van die duurzame bronnen op te vangen. Ruim 4 miljoen woningbezitters kunnen samen zorgen dat vervuilende centrales worden uitgeschakeld en de gaskraan langzaam maar zeker wordt dichtgedraaid. De besparingen op gas en elektra spelen de slimme leveranciers gelijk door naar woningbezitters met een Slimme Meter Contract hebben.

Slimme Energie Service en zelf energie opwekken met zonnepanelen
Vereniging Eigen Huis kreeg meermaals de vraag of de Slimme Energie Service nadelig is voor mensen met zonnepanelen. Want wanneer de zon uitbundig schijnt, zal de stroomprijs dalen. En huishoudens met een zonnestroomsysteem zullen dan minder geld krijgen voor de stroom die zij terugleveren aan het energienet, is de gedachte.

Vereniging Eigen Huis heeft uitgerekend dat een huishouden met 18 zonnepanelen met de Slimme Energie Service op jaarbasis € 9 minder bespaart dan een huishouden zonder panelen. Deze berekening is gemaakt op basis van het jaarverbruik van een representatief proefgezin. Wie tien panelen op het dak heeft, loopt per jaar ongeveer € 4 of € 5 mis. De besparing is dus alsnog aanzienlijk: tussen de € 291 en € 295 per jaar.

Hoe zit het met betalen?
Bij een normaal energiecontract wordt uw energieverbruik eens per jaar gemeten. U betaalt maandelijks een vast voorschot en op de jaarnota betaalt u het verschil. U krijgt geld terug of u moet juist bijbetalen. Uiteraard biedt het Slimme Meter Contract deze mogelijkheid ook. Echter met het slimme meter contract hebben huishoudens ook de mogelijkheid om maandelijks direct te betalen voor wat men écht aan stroom en gas verbruikt. Net als met de telefoonrekening. Door directe betaling zijn de wintermaanden duurder dan de zomermaanden. Volgens Vereniging Eigen Huis stimuleert directe betaling het bewust gebruik van energie. Met als gevolg dat jaarkosten uiteindelijk lager uitvallen en bijbetalen door vervelende jaarnota’s tot het verleden behoort.

Hoe zit het met terugleveren?
De salderingsregeling is bij het Slimme Meter Contract gewoon van toepassing, maar wordt afgerekend op een andere tijdsperiode. In plaats van een verrekening per jaar, gebeurt het per uur. Het is mogelijk dat u in een zonnige maand meer energie opwekt dan verbruikt. Bij directe betaling wordt in dit geval een bedrag gestort op uw rekening. In deze situatie bouwt u in deze maand een tegoed op in de energiebelasting. Om dit te verrekenen krijgen de huishoudens van de leverancier één keer per jaar een verrekening van de energiebelasting.

Kunnen huishoudens ook tussentijds wijzigen van betaling?
Ja, maandelijks kan de wijze van betaling wijzigen. Wijzigen van directe betaling naar een voorschot is altijd mogelijk zonder dat men hoeft bij te betalen. Huishoudens moeten mogelijk bijbetalen, indien men van voorschot naar directe betaling wijzigt.

Waarom doet Vereniging Eigen Huis dit?
Met de Slimme Energie Service is men klaar voor deze toekomst. Wij hebben er alle vertrouwen in dat binnen tien jaar zeer veel nieuwe energie oplossingen voor woningbezitters beschikbaar komen. Tijdens de reis naar nul adviseren wij vrijblijvend, hoe men stapsgewijs blijvend op de energiekosten kan besparen. Hierdoor gaan wij het mogelijk maken om op een duurzame wijze de energiemeter stapsgewijs naar nul te brengen!

Wilt u op de hoogte worden gehouden, bezoek dan onze website met informatie over de proef met de slimme energie service

Ronnie Groenewold, innovator
Theo Elfrink, energiespecialist

Weergaven: 588

Opmerking

Je moet lid zijn van Energie Community om reacties te kunnen toevoegen!

Word lid van de community van Energie Community

Reactie van Paul op 20 Januari 2016 op 9.17

Is goed. Zolang het geen sessie wordt met als enig doel het afbranden van de slimme energieservice wil ik best eens discussiëren over de voors en tegens van gevarieerde tarieven, energieopslag, zonnepanelen, saldering, terugverdientijden en wat dies meer zij. 

Dus ik meld me aan.

Reactie van Pjotter hmeer op 19 Januari 2016 op 20.03
Als we al deze argumenten nu eens rond de tafel opsommen, dan mag Qurrent eens een tegenreaktie geven dan hebben we een discussie,dus nog twee aanmeldingen dan hebben we een
Afspraak lijkt me zeker de moeite waard. Wie o wie?
Reactie van Paul op 19 Januari 2016 op 14.32

He-le-maal mee eens, Jeroen.

Geen mens gaat 'de was doen als de zon schijnt'. En al die mooie genetwerkte oplossingen die daarvoor zouden moeten zorgen gaan het ook allemaal niet worden. Dat moet allemaal gekocht, geïnstalleerd en onderhouden worden en dan ook nog allemaal met elkaar praten. Kansloos. De enige die daar wijzer van worden zijn de leveranciers van dit soort lapmiddelen.

Ook ik ben van mening dat alleen opslag van energie, en dan inderdaad grootschalig, in het net, en nationwide, een afdoende antwoord op het probleem van schommelend aanbod gaat zijn. Kortom, een mooie klus voor onze onverschrokken overheid. Alleen, die vindt dat tegenwoordig meer iets voor de markt. En dus wachten we nu op de markt.En dat kon nog wel even duren. :-)

Paul

Reactie van Jeroen op 19 Januari 2016 op 14.05

Ook zo'n mooi voorbeeld...:

Wie rekening houdt met deze prijsschommelingen - doe de was als de stroomprijs laag is - bespaart enkele tientjes extra per jaar op de energierekening.

Sure. En wie doet het dan in de droger als we tweeverdieners zijn die overdag weg zijn? Als je het laat staan kun je eind vd dag nog een keer de was laten draaien, anders gaat het stinken enz.

En al die apparatuur waarover gesproken wordt die voorzien is van timers etc - die moeten ook worden gekocht, zo'n extra functie kost extra geld lijkt me zo. Als fabrikant zou ik het wel weten tenminste -> kans om weer net iets meer te vragen voor m'n machine die dan voorbereid voor voor zo'n dienst. Volgende stap is dat die machines allemaal zelf geinformeerd worden over het moment met de meest gunstige prijs zodat ze zelf kunnen bepalen wanneer ze aan gaan. Allemaal kleine computertjes dus die ook weer stroom gebruiken en meer kosten. Zou veel beter zijn wanneer er grootschalige opslag mogelijkheden komen voor energie zodat het moment op de dag waarop je energie gebruikt geheel niet meer uit maakt.
Reactie van Pjotter hmeer op 11 Januari 2016 op 17.27
Ben van de partij, nu nog minimaal twee kom op even in beweging komen. Laten we na onze kritiek dan ook de discussie rond de tafel ventileren.
Reactie van Vereniging Eigen Huis op 7 Januari 2016 op 16.50

Hierbij even een update over de Slimme Energie Service.

We zijn blij met de vele vragen, opmerkingen en discussies rondom de Slimme Energie Service. Inmiddels hebben we 200 woningbezitters - waaronder ook een groep leden die zelf energie opwekken - bereid gevonden om deel te nemen aan deze proef. We ontvangen bijna dagelijkse feedback. Alle ledenreactie hebben ons geholpen om onze service te verbeteren. Daarvoor willen deze community ook bedanken. Inmiddels heeft dit geleid tot een verbeterde beta-versie van de website. De antwoorden op vragen kunnen jullie vinden op www.slimme-energie-service.nl/meest-gestelde-vragen We gaan na de winter en aan het eind van de zomer met de deelnemers om de tafel zitten voor een uitgebreide evaluatie over hun ervaringen met het slimme meter contract.

Wij volgen deze community nauw gezet en blijven het interessant vinden om ook eens met enkele community leden om de tafel te zitten om hierover van gedachte te wisselen. Zo inspireren we elkaar, kunnen we gelijk al jullie aanvullende vragen over de Slimme Energie Service in relatie tot zelf energie opwekken beantwoorden. Helaas zijn er geen leden uit de energie community die aanwezig kunnen zijn op vrijdag 8 januari van 12.00 uur tot 13.30 uur bij Vereniging Eigen Huis in Amersfoort. De bijeenkomst kan daarom helaas ook niet doorgaan. 

Vanwege het open karakter en het hoge kennisniveau van de communityleden mengen wij ons nauwelijks in de online gesprekken tussen leden. Ronnie Groenewold, Theo Elfrink en Mark van Loon (Qurrent) zijn bereid om in de toekomst alsnog een informele sessie te organiseren mochten jullie als communityleden hier behoefte aan hebben. Op deze wijze hebben we alle kennis aan tafel en kunnen we ook gelijk reageren op deskundige vervolgvragen. We vinden wel dat er minimaal drie deelnemers bereid moeten zijn om aan deze sessie deel te nemen. Dus mocht hier toch nog behoefte aan zijn, dan horen we dat uiteraard graag :-)  

Groet, 
Vereniging Eigen Huis

Reactie van Johan Vromans op 25 December 2015 op 20.38

Ik kan er jammer genoeg niet bij zijn. Maar wellicht is het interessant om hier een aantal concrete vragen te formuleren welke door een van de aanwezigen namens de groep kunnen worden ingebracht?

Bv: Wat is het rekenmodel volgens welk een "gemiddeld huishouden" 300 euro per jaar zal kunnen besparen?

Wat moet het "gemiddeld huishouden" daarvoor doen? (B.v. alleen was draaien als de stroom goedkoop is? Wat als de was draait en de stroom wordt duurder?)

Wat worden de besparingen/kosten voor huishoudens die nu (vrijwlel) energie-neutraal draaien met eigen stroomopwekking (zonnepanelen)?

Hoe gaat e.e.a. op de lange termijn?

Reactie van Pjotter hmeer op 24 December 2015 op 15.27
FYI, aangemeld
Reactie van Community Beheerder op 24 December 2015 op 10.22

Beste allemaal,

We merken dat er veel vragen, opmerkingen en discussies zijn rondom de Slimme Energie Service. Het lijkt ons interessant om eens met jullie om de tafel te zitten en hierover van gedachte te wisselen. Zo inspireren we elkaar, kunnen we gelijk al jullie vragen beantwoorden en de Slimme Energie Service nader toelichten. Graag nodigen we jullie uit voor een gezamenlijke lunch op vrijdag 8 januari van 12.00 uur tot 13.30 uur bij Vereniging Eigen Huis in Amersfoort. In een informele setting proberen Ronnie Groenewold, Theo Elfrink en Mark van Loon (Qurrent) al jullie vragen te beantwoorden. Wil jij hierover meepraten op 8 januari? Stuur mij dan een persoonlijk bericht met je naam, e-mailadres en telefoonnummer.

Groet,
Community Beheerder

Reactie van Pjotter hmeer op 5 December 2015 op 11.54
Een onderbouwing van de besparing zoals in het "Eigenhuis Magazine" Van dec-jan wordt beschreven geef in iedergeval meer duidelijkheid.
Mee eens dat bovengenoemd artikel nogal afwijkt met wat er in het blad wordt geschreven of wij interpreteren het verkeerd.

Recente activiteiten

Vereniging Eigen Huis posted a blog post

Recordopbrengst zonnepanelen door zomers weer

Door het goede weer van afgelopen weken produceren Nederlandse zonnepanelen meer energie dan ruim drie energiecentrales, aldus Eneco. Dit komt neer op zo’n 2.400 tot 2.500 megawattuur wat er dagelijks wordt opgewekt door zonnepanelen.Het hele artikel lees je…See More
15 uur geleden
Pjotter hmeer posted a blog post

Zon-uren en opbrengsten. eerst jammeren en dan dit..... Juni & zomer 2017.

Na een artikel over het voorjaar te hebben geschreven ofwel komkommeren kan ik het nu niet laten om over de maand juni iets te vertellen. Tja wat moet je vertellen over de maand juni "Gewoon een te gekke maand met allemaal records"Of er was weer eens een warmte record, of de meeste aantal zonne-uren deze maand etc etc. De kranten staan er weer vol mee hoe goed de panelen het wel niet doen. De dagen zijn het langst dus de maand juni moet één van de maanden worden waar iedereen de beste of één na…See More
Maandag
Pjotter hmeer heeft gereageerd op blogbijdrage Opgave van je "JAAR" opbrengsten - [week-27 / 2017] van Pjotter hmeer
"Harry & Cornelis,  Upload done groet."
Zaterdag
Paul heeft gereageerd op blogbijdrage Zon-uren en opbrengsten voorjaar 2017 Wat gaat het worden? van Pjotter hmeer
"Ha. Nu al meer opgewekt dan heel juni 2016. Dit wordt een topjaar :-)"
21 Jun

© 2017   Gemaakt door Vereniging Eigen Huis.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden