123 - zonne-energie deelname verliesgevend

Ik zie in de maart uitgave van het eigen huis magazine een tabel met opbrengsten en van de zonnepanelen die in de collectieve acties van 123 zonne-energie zijn aangekocht. In de begeleidende tekst staat een voorbeeld van de kosten.

Een snelle rekensom levert op dat deelname aan de 2012 acties flink verliesgevend is geweest. Het verbaasd mij dat blijkbaar weinig mensen vereniging eigen huis hierop aanspreken. De leden vertrouwen erop dat eigen huis zijn huiswerk doet maar krijgen een systeem dat verliesgevend blijkt in de eerste 3 jaar. Hoe zit dat met de opbrengsten van de acties na 2012 en de huidige actie?

Hier de rekensom:

Aanschaf van set van 6 panelen in februari 2012. Kosten 4150 euro. De kosten voor eenzelfde set (met hoger rendement) kost in januari 2015 2425 euro. De afschrijving voor het 2012 set is dus 1725 euro.

Opbrengsten van het 2012 set is 3.991 kWh (2012 tot 2015) wat dus ongeveer 878 euro is (bij kWh prijs van 0,22).

De netto opbrengst is dus 878 euro - 1725 euro = 847 verlies!

Hierbij is de afschrijving gunstig voorgesteld en is geen rekening gehouden met renteverlies en rendementsverbetering. Dit zou het verlies nog groter maken maar ik wilde de berekening eenvoudig houden.

De mensen die dus in 2012 hun geld op zak hebben gehouden en meedoen in 2015 lopen dus al 847 euro voor op de 2012 deelnemers en hebben ook nog een nieuwer systeem met beter rendement. Ik heb geen cijfers van de andere jaren. Misschien kan vereniging eigen huis ook de bedragen voor de andere jaren doorrekenen zodat er een eerlijk beeld is voor de deelnemers wat de verliezen of opbrengsten zijn.

De berekening is gebaseerd op de cijfers uit het artikel in eigen huis magazine maart 2015 pagina 36.

Weergaven: 381

Opmerking

Je moet lid zijn van Energie Community om reacties te kunnen toevoegen!

Word lid van de community van Energie Community

Reactie van thijs Derks op 13 Maart 2015 op 20.32

Analogie

Als ik een PC/laptop/tablet zou moeten kopen, dan zou ik dit steeds uit moeten stellen omdat volgend jaar de PCl/aptop/tablet sneller, beter, goedkoper, meer geheugen enz enz. zou hebben

Dus je kunt het steeds blijven uitstellen , maar dit heeft tot gevolg dat men nooit een PC/laptop zou moeten aanschaffen.

Ik heb ook in 2012 zonnepanelen aangeschaft, en ondanks dat de prijzen gehalveerd zijn, heb ik geen spijt gehad.  Elke dag dat de zon schijnt heb ik er plezier van en is de natuur/milieu er bij gebaat.

En omdat iedereen die in 2012 en de jaren ervoor zonnepanelen hebben aangeschaft , is het voor een deel te danken dat de prijzen gedaald zijn,  want zonder vraag geen aanbod

Reactie van Jeroen op 11 Maart 2015 op 12.09

@Gert-Jan: Wanneer je het bekijkt vanuit de gegevens die een ieder TOEN beschikbaar had, was het een juist besluit. Ik heb er zelf ook geen spijt van of zo - op dat moment was dit het beste, en ook ik hecht waarde aan het plezier dat ik eraan heb gehad etc.En uiteraard levert het meer op dan een spaarrekening, etc. Ik ben dus niet ontevreden of zo, eerder andersom. Het had alleen beter gekund achteraf bezien.

Maar wat Rene zich afvraagt is of Eigen Huis niet in hun onderzoek voorbij is gegaan aan informatie die TOEN al kennelijk beschikbaar was, en waaruit TOEN al bleek dat de prijs van panelen in korte tijd sterk zou zakken. Eigen Huis heeft immers mensen geadviseerd zonnepanelen te nemen, én heeft daar ook goed aan verdiend. Is de rol van adviseur die in het belang van haar leden dient te adviseren, terwijl je ook geld verdiend wanneer je deze zelfde leden overtuigt van het nemen van panelen, niet een rol waar tegenstrijdige belangen bij spelen?

Het is gewoon zo dat wanneer je je investering afweegt tegen de informatie NU, dan is het achteraf bezien jammer dat we toen geen informatie hadden dat deze prijsontwikkelingen zouden plaatsvinden.

Zeg nou zelf - als je nu een aanbod voor panelen krijgt mét de informatie dat er volgend jaar naar alle waarschijnlijkheid een paneeltje van 50x50 komt voor 100 eur en die 10.000 kWh opbrengt per jaar - ga jij dan nu duizenden euro's investeren, of wacht je dan nog even af?

Het is weliswaar voor ons allemaal "water under the bridge" (te laat) maar er kan wel lering uit worden getrokken voor een volgende keer.

Reactie van Pjotter hmeer op 10 Maart 2015 op 21.44
Informatie vanuit het verleden is geen garantie voor de toekomst. In 2012 heeft iedereen zelf een besluit genomen over wel en wee zelf energie te gaan opwekken en had daar toen een visie en en een bedrag voor ogen. Mijn besluit was eenvoudig en bestond uit een paar argumenten. 1/ weg van de netwerkleveranciers die zelf de prijs bepalen. 2/ zag hoe duitsland bezig was en deze richting sprak mij zeer aan. 3/ rentes op de bank waren toen 2% nu tegenwoordig bijna nul. Nu merken we dat europa elke maand 60 miljard euro gaat bijdrukken om inflatie aan te wakkeren. Euro staat daarom nu op 1,07 wat gaat betekenen dat produkten buiten de EU weer snel zullen gaan stijgen wat er voor gaat zorgen dat panelen duurder zullen worden. Ik wil hiermee zeggen morgen ziet de dag er weer anders uit en maak momenteel een hoger rendement dan het geld op de bank staat. De panelen plaatsen in 2012 heeft er voor gezorgd dat ik meer op energie ben gaan letten en al geruime tijd op gas heb gespaard ook hier pak ik de komende 10 jr een extra bezuiniging. En wat Mike zegt we hebben er een hobby bij. Daar heeft deze community aan bijgedragen. Door de panelen zijn wij veel bewuster met energie gaan omgaan en heeft de terugverdientijd ook aan meegedragen wat we anders niet zou hebben gedaan. Hoe eerder starten met zonnepanelen is beter voor onze kleinkinderen en dat is niet in geld uit te drukken. Dus .... Ik ben zeer tevreden.
Reactie van Gert-Jan Faber op 10 Maart 2015 op 17.34

als er volgend jaar een paneeltje van 50 bij 50 cm voor 100 euro beschikbaar komt met een opbrengst van 10.000 kWh per jaar...op het noorden ! als als als als..... de bekende (of juist onbekende) glazen (toekomst) bol.

Er wordt niemand gedwongen, een ieder neemt een beslissing op basis van de dan bekende gegevens (kosten en baten). Verlies ? dat is te kort door de bocht, zo zijn toch niet kapot ? Je terugverdientijd is alleen langer (maar levert nog altijd meer op dan een spaarrekening bij een bank :-) )

Reactie van Jeroen op 10 Maart 2015 op 15.42

Mike, sorry, maar bezittingen van een bedrijf staan wel degelijk op de balans. Machines, auto's, gereedschappen, meubilair (inventaris), allen items op de balans.

En natuurlijk maak je verlies - je rendement op je investering had immers veel hoger kunnen zijn als je de investering later had gedaan. Je investeert primair om een zo hoog mogelijk resultaat te krijgen.

Die machines die een bedrijf koopt - als die het jaar erop voor de helft op de markt verkrijgbaar zijn dan zal zo'n bedrijf de waarde van zijn bezittingen zien verdampen - die machines hebben bij verkoop van het bedrijf immers minder waarde en je zult er dan ook extra op moeten afschrijven wil je de waarde van je bedrijf realistisch in de boeken vertegenwoordigd laten zijn.

Plezier enz is heel wat anders - kun je financieel niet quantificeren / waarderen in geld, dus ja - dat is ook wat waard, maar als je het puur financieel bekijkt moet je gevoel weg laten, en dan is dit gewoon een slechte investering geweest. Geen speld tussen te krijgen.

Reactie van Mike op 10 Maart 2015 op 15.28

@ Rene

Ik hoop dat je niet voorstelt om de VEH - analoog aan banken en woekerpolisverzekeraars - eens lekker flink aan te pakken omdat zij de arme consument zo vreselijk slecht hebben voorgelicht. (werk je toevallig bij de AFM ?)

Nou ik was er zelf bij toen ik de panelen bestelde stond er toen volledig achter (ander doe het natuurlijk niet) en sta 2,5 jaar later er nog steeds achter.

De VEH hoeft wat mij betreft geen finaniele bijsluiter te maken waauit blijkt dat de waarde van mijn belegging kan fluctueren en dat resultaten uit het verleden geen garantie bieden voor de toekomst. Verantwoording afleggen hoeven zij niet te doen. Ze hebben er niemand ingeluist, al heeft de vereninging ook wel enig financieel belang omdat de acties  behoorlijk wat salescredits en dus inkomsten genereren. Maar als jij suggereert dat deze belangen boven een verantwoord advies aan consumenten zouden staan zullen we het vandaag niet eens worden.

Reactie van Peter op 10 Maart 2015 op 15.22
@Mike

Bedankt voor de andere bewoording. Ik ben het helemaal met je eens. Je kan op de aanschafprijs en gesteld rendement niet door de tijd verlies lijden op zonnepanelen mits het systeem de verwachtte levensduur haalt en men geen flatgebouw bouwt waarddor je de hele dag in het donker zit.
Reactie van Rene op 10 Maart 2015 op 14.53

@Mike het gaat mij er niet om om iemand zijn beslissing om zonnepanelen aan te schaffen wil beoordelen of veroordelen. Er zijn veel goede en valide redenen om dit te doen. Als jij volledig begrijpt wat zo'n investering betekent en met die kennis deel hebt genomen dan is het voor jou prima wat jij hebt gedaan.

Ik vind wel dat de vereniging een verantwoording heeft om de leden zodanig voor te lichten dat zij een weloverwogen beslissing kunnen nemen. Als de deelnemers van 2012 vinden dat ze dit verhaal geheel begrijpen en achter de aanschaf staan is het prima. 

Reactie van Mike op 10 Maart 2015 op 14.45

@ Rene

Nou, een belangrijk verschil tussen een zon-installatie en aandelen is dat de eerste niet opnieuw tegen marktprijzen wordt gewaardeerd. Immers, hij staat niet de balans van een bedrijf en het gaat ook niet in de verkoop, of het moet met een huis eronder zijn ;-)

Daarom loopt die denkbeeldige waardering en vergelijking met kosten voor een (niet eens vergelijkbaar) ander systeem mank.

Natuurlijk had ik mijn centen in 2012 in mijn zak kunnen houden. en dan nu een systeem kopen voor pakweg de helft. Maar maak ik daarom verlies op mijn investering in 2012 ? Tuurlijk niet. Nu HAD ik er nog een paar leuke gadgets van kunnen kopen, maar ondertussen heb ik al bijna 8 Megawattuur stroom opgewekt waarvoor geen kolencentrale voor heeft hoeven stampen, en heb ik veel plezier beleefd aan een leuke nieuwe hobby. Wat kan mij dan een denkbeeldig voordeeltje schelen wat ik had kunnen hebben door te wachten met kopen. Als je zo redeneert koop dan beter niets meer, dan lijdt je ook geen verlies wanneer het later minder zou kosten.

Als ik mijn Renault in 2013 niet had gekocht had ik nu ook een Dacia voor de helft kunnen krijgen. Ben ik daarom onverstandig bezig geweest door indertijd een auto to kopen ? Alsjeblieft zeg – ik heb er nu al twee jaar in gereden. dus prima gedaan dacht ik.

.

Reactie van Rene op 10 Maart 2015 op 14.31

@Mike verlies wordt niet bepaald door het feit of je extra geld betaalt. Het punt is dat je investering in 2012 van 4150 euro in 2015 nog maar 2425 euro waard is terwijl de opbrengsten maar 878 euro zijn geweest.

Als je aandelen koopt voor 4150 euro in 2012 en die zijn in 2015 nog maar 2425 euro waard en je hebt 878 euro dividend ontvangen heb je toch echt 847 euro verlies geleden.

je kan het ook anders zien. Je hebt 2 personen in 2012, A en B met beide 4150 euro. Persoon A koopt zonnepanelen en persoon B zet zijn geld op de bank. In 2015 koopt persoon B voor 1725 euro zijn zonnepanelen.

De situatie wat betreft de zonnepanelen is voor beide personen in 2015 gelijk (B iets gunstiger door langere levensduur en hoger rendement). Het enige verschil is dus dat persoon B nog 847 euro op zijn bank heeft staan.

Recente activiteiten

Johan Vromans heeft gereageerd op blogbijdrage 20 miljard voor windmolens op zee. Op land steken wij de houtkachels aan om alle voordelen te niet te doen. van Jos Merks
""Voorzien van rookoverlast"? Weinig kans, Het is net zoals vroeger met de mensen die rookten: zij hadden geen idee wat ze hun niet-rokende medemens aandeden want zij merkten er zelf niets van. Bovendien, in het geval van (moderne,…"
9 uur geleden
Jan Workum heeft gereageerd op blogbijdrage 20 miljard voor windmolens op zee. Op land steken wij de houtkachels aan om alle voordelen te niet te doen. van Jos Merks
"@Jaap van der Veen: Uw klachten moéten serieus genomen worden. Schone lucht is een eerste levensbehoefte, een houtgestookte hottub is dat niet. Bovendien was het verstandig geweest als de buren, indien zij rookoverlast hadden voorzien, dit…"
Donderdag
Profielpictogramwaeghe frans en Jaap van der Veen zijn lid geworden van Energie Community
Donderdag
Jaap van der Veen heeft gereageerd op blogbijdrage 20 miljard voor windmolens op zee. Op land steken wij de houtkachels aan om alle voordelen te niet te doen. van Jos Merks
"Ik ben lid geworden via, via omdat ik ernstige overlast ondervind van het gestook van een hottub (houtgestookt) van de buren. Het dreigt nu uit te lopen op een ordinaire burenruzie. Ik heb meerdere malen verzocht iets aan de overlast (stank en…"
Donderdag

© 2017   Gemaakt door Vereniging Eigen Huis.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden