Vanaf deze week krijgen alle huiseigenaren die nog geen energielabel hebben een indicatief label in de brievenbus. Het indicatieve energielabel geeft huiseigenaren inzicht in de energiezuinigheid van hun woning. Hierdoor kunnen zij besparingsmaatregelen nemen om de energiekosten te verlagen.

Aanvraag
Het indicatieve energielabel is gebaseerd op de standaardkenmerken van de woning, zoals het bouwjaar en woningtype. Dit voorlopige label kunnen woningbezitters eenvoudig online aanpassen, zodat de label- en huiskenmerken met elkaar overeenkomen. Deze handeling is vergelijkbaar met de vooringevulde aangifte van de Belastingdienst. Na goedkeuring door een erkend deskundige wordt het energielabel geregistreerd in een landelijke database. De aanvraag kost enkele tientjes.

Boete
Woningeigenaren die hun woning willen verkopen, moeten bij de overdracht een energielabel overleggen. Als zij dit niet kunnen krijgen zij een waarschuwing. Verzuimen ze alsnog een label aan te vragen, krijgen zij een boete van € 405. Vereniging Eigen Huis is nauw betrokken bij de ontwikkeling van het indicatieve energielabel. John Kersemakers, bouwkundig specialist bij de vereniging: 'In de eerste plannen stond een buitensporige sanctie. Als je bij de overdracht van de woning geen label kon overleggen, zou je ook je huis niet mogen verkopen. Hier heeft Vereniging Eigen Huis een stokje voor gestoken.' Claudia Umlauf, beleidsadviseur bij Vereniging Eigen Huis: 'De vereniging dringt al jaren aan op een consumentvriendelijker energielabel. Daarom zijn wij blij dat het label conform onze insteek wordt ingevoerd.'

Oud label
In 2008 werd ook al een energielabel ingevoerd. Dat label werd nauwelijks aangevraagd, omdat het duur was en de uitgebreide rekenmethode foutgevoelig. En omdat huishoudens niet werden beboet als ze geen energielabel hadden, was geen noodzaak een label aan te vragen. De mensen die een oud energielabel in hun bezit hebben, krijgen geen indicatief energielabel. Het oude label blijft geldig.

Meer informatie
Algemene informatie over energielabel
'Het energielabel wordt stukken beter' > Eigen Huis Magazine (ju... (PDF) 
Brief aan Kamerleden over vereenvoudigd energielabel (mei 2013) (PDF)

Weergaven: 828

Opmerking

Je moet lid zijn van Energie Community om reacties te kunnen toevoegen!

Word lid van de community van Energie Community

Reactie van Gert-Jan Faber op 11 Januari 2015 op 10.54

Ben op de site geweest om ons label te doorlopen. Hierbij viel op dat er onduidelijkheid is over het woonoppervlak.

De melding die de site geeft na aanpassing: Weet u het zeker? Dit wijkt af van de gegevens bij het Kadaster.

Zou er een misverstand zijn tussen woonoppervlak en bebouwd oppervlak ?

Toch verder gegaan... kon helaas niet al mn besparende maatregelen kwijt op de site (beperking!).

Nu wachten op vervolg / definitief (kosten 9 euro)

PS: denk dat de maandelijkse energie kosten meer zegt dan een label voor een potentiële koper

Reactie van Mike op 9 Januari 2015 op 15.07

Een indicatief energielabel is voor huiseigenaren een nice to have, totdat je je huis wilt verkopen.

Tenzij zo'n label ook nog voor andere doeleinden gebruikt zou gaan worden (bv invloed op energiebelasting, gemeentelijke heffigen of wat dan ook) is er voor de eigenaar geen enkele aanleiding om dit indicatieve label te laten aanpassen en daar ook nog eens kosten voor te maken !!!.

Kortom kan mij het schelen wat dat label zegt. Ik tweak het wel als met huis ooit te koop zou gaan. En daarbij is inmiddels wel helder dat het aanpassen van de gegevens van het label een 'papieren tijger' is  en in hoge mate fraudegevoelig. Immers met een beetje huisvlijt bouwt iedereen desgewenst een fantastisch uitziende factuur die aantoont dat van alles en nog wat aan het huis zou zijn verspijkerd, terwijl dat mogelijk helemaal niet het geval hoeft te zijn. Geen expert die daar op afstand aan zijn groene tafel ooit achter komt.

Als een A-label de verkoopprijs zou kunnen opdrijven is het een kwestie van tijd voordat dit energielabel instrument op precies deze wijze zal worden misbruikt.

Reactie van Jan Workum op 8 Januari 2015 op 21.49

Ik kan geen enkel bewijs overleggen dat mijn huis is voorzien van dikke dakisolatie (zelfwerkzaamheden), spouwmuurisolatie (door vorige eigenaar) en vloerisolatie (zit onder gestort beton) HR++ glas is zichtbaar evenals de zonnepanelen. Onze woning heeft een indicatief G-label terwijl mijn buurman met exact dezelfde woning en minder goed geïsoleerd een A-label heeft. Het idee achter het energielabel is sympathiek maar het blijft op zo'n manier natuurlijk behelpen.

Reactie van Pjotter hmeer op 8 Januari 2015 op 11.40
VEH,

Prima een label het geeft een eerste indicatie over de woning wel wil ik het volgende opmerken over de eerste koptekst

"Het indicatieve energielabel geeft huiseigenaren inzicht in de energiezuinigheid van hun woning. Hierdoor kunnen zij besparingsmaatregelen nemen om de energiekosten te verlagen."

Wanneer dit labeltje ervoor moet gaan zorgen dat bewoners besparingsmaatregelen gaan treffen is nog maar de vraag. Wat wel interessant is is de blog van 27 dec over het afstellen van de cv ketel zeer informatief. Ik heb mij wat verdiept op internet over deze materie. De conclusie die ik trek is dat ik blij ben dat er iemand hierop gewezen heeft want ik ga hiervoor in 2015 stappen ondernemen. Een besparing van 15% - 20% moet eenvoudig haalbaar zijn. Een juiste inregeling geeft voor nederland een enorme besparing op gasverbruik DUS ...... De installateurs zouden hier veel mer aandacht aan moeten schenken en niet alleen maar focussen op het installeren van een nieuwe cv ketel maar dus ook een juiste inregeling is hier op z'n plaats. VEH een betere regelgeving en informatie op dit gebied zou op zijn plaats zijn dat zorgt ervoor dat we echt gaan besparen een energielabel zorgt hier niet voor.

Recente activiteiten

Johan Vromans heeft gereageerd op blogbijdrage 20 miljard voor windmolens op zee. Op land steken wij de houtkachels aan om alle voordelen te niet te doen. van Jos Merks
""Voorzien van rookoverlast"? Weinig kans, Het is net zoals vroeger met de mensen die rookten: zij hadden geen idee wat ze hun niet-rokende medemens aandeden want zij merkten er zelf niets van. Bovendien, in het geval van (moderne,…"
9 uur geleden
Jan Workum heeft gereageerd op blogbijdrage 20 miljard voor windmolens op zee. Op land steken wij de houtkachels aan om alle voordelen te niet te doen. van Jos Merks
"@Jaap van der Veen: Uw klachten moéten serieus genomen worden. Schone lucht is een eerste levensbehoefte, een houtgestookte hottub is dat niet. Bovendien was het verstandig geweest als de buren, indien zij rookoverlast hadden voorzien, dit…"
Donderdag
Profielpictogramwaeghe frans en Jaap van der Veen zijn lid geworden van Energie Community
Donderdag
Jaap van der Veen heeft gereageerd op blogbijdrage 20 miljard voor windmolens op zee. Op land steken wij de houtkachels aan om alle voordelen te niet te doen. van Jos Merks
"Ik ben lid geworden via, via omdat ik ernstige overlast ondervind van het gestook van een hottub (houtgestookt) van de buren. Het dreigt nu uit te lopen op een ordinaire burenruzie. Ik heb meerdere malen verzocht iets aan de overlast (stank en…"
Donderdag

© 2017   Gemaakt door Vereniging Eigen Huis.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden