Steeds meer zuinige spullen in huis maar geen lager verbruik.

Ik heb vorig jaar (2013) de volgende maatregelen genomen.

2  x Halogeen 300 wat staande lampen vervangen door 8 watt led vervangers

Zo'n 20 halogeen lampjes van 20 wat vervangen voor equivalente led exemplaren

2 x 60 watt Philinea vervangen door 9 watt Ledinestra.

10 x 60 watt gloeilampen voor 6 wat led exemplaren

Onze stoom/douche cabine hing permanent aan de 230 volt d.m.v. een transformator die maximaal 2 ampère kon leveren dus in het ongunstigste geval ruim 400 watt kon vragen.  Deze door middel van een schakelaar volledig van het net gescheiden. In plaats van de water toevoer d.m.v. tiptoetsen dus nu weer gewoon met de kraan regelen.

Alle ouderwetse transformator netvoedingen (telefoon etc.) vervangen voor energiezuinige schakelende exemplaren die alleen stroom vragen als er iets opgeladen moet worden. Verder natuurlijk allemaal uit het stopcontact als ze niet gebruikt worden.

Geen automatisch schakelende buitenverlichting meer, alles staat nu uit.

M'n netwerk schijf, modem, router etc. schakelen nu automatisch uit om 23:00 uur en starten weer om 08:30 uur. Computer schakelde ik altijd 's nachts al uit.

Maar.... tot mijn zeer grote verbazing is mijn stroomverbruik totaal niet lager geworden !!!

Ik heb hetzelfde al ervaren 3 jaar geleden na de vervanging van mijn toen 12 jaar oude Agpo HR ketel. Die is vervangen voor het nieuwste model ATAG wat volgens mijn installateur een forse besparing zou moeten op leveren op mijn gasrekening. Nou niet dus, mijn gasverbruik ging zelfs iets omhoog met de nieuwe ketel. Zelfs na het opnieuw inregelen van mijn verwarmingsinstallatie. Commentaar van de installateur: "Tja, dan was die oude ketel dus toch niet zo slecht !! " Wat moet je daar nou mee, hij was wel aan vervanging toe i.v.m. slijtage maar toch...

Overigens heb ik me ooit eens laten vertellen dat de elektra-maatschappijen je stroomverbruik zouden kunnen beïnvloeden met zoiets als compenseren voor "blind vermogen" Het fijne weet ik er niet van maar ook daar zou ik graag eens iets meer over horen. Hetzelfde geld voor de compensatie voor "calorische waarden van gas. Wie zegt mij dat dat allemaal klopt?

Wat ik met het bovenstaande wil zeggen is dat ik zo langzamerhand begin te twijfelen aan het nut van alle z.g. energiebesparende maatregen. Ik houd al sinds 1985 mijn energie verbruik bij en alles wat ik gedaan heb lijkt maar marginaal of geen verschil uit te maken.

Ik ga nog wel een keer testen of ik verbruik heb terwijl het hele huis los gekoppeld is van het net d.m.v. de schakelaars op de groepenkast.

Ben benieuwd naar ervaringen van anderen.

Weergaven: 1847

Opmerking

Je moet lid zijn van Energie Community om reacties te kunnen toevoegen!

Word lid van de community van Energie Community

Reactie van Rob op 2 Juni 2015 op 22.49

Zo daar ben ik weer. Excuus voor de late reactie maar ik ben de hele winter blijven sukkelen na die griep en heb het begin maart nog eens dunnetjes overgedaan. Is wel goed geweest voor mijn lichte overgewicht want de dokter vond dat ik er nu wel weer wat bij kan hebben :-)

V.w.b de duidelijkheid; nou nee, m'n verbruik gaat wel iets naar beneden maar niet zoveel als ik gehoopt en verwacht had. Heb verder ook geen grote verbruikers meer kunnen vinden. Het gekke is wel dat mijn buurman 3 huizen verderop (exact zelfde huis) met een groter gezin (3 pers) 2000 kw minder verbruikt als ik. Ook hij heeft een aantal PC's en laptops in huis die vaak aanstaan net zoals bij mij. Ook een netwerk schijf die 24/7 draait.Die van mij gaat 's nachts uit.

Ik blijf het gevoel houden dat er iets niet klopt in ons huis maar kan de vinger er niet opleggen. Heb al mijn excel sheets vanaf 1988 eens nagekeken en zie een sterke stijging na augustus 1991 toen mijn meter is vervangen voor een andere z.g. omdat de oude aan het eind van z'n leven was.

Heb inmiddels wel zo'n Conrad ding maar door alle heisa met m'n gezondheid is daar nog niet echt systematisch b.v. een week per apparaat mee gemeten. Weet ook niet of dat er binnenkort van gaat komen want we zijn van plan om eens een lange tijd in een land door te brengen waar de zomer nog een zomer is en niet van dat but weer als afgelopen maand mei. Hopelijk doe ik dan wat voorraad op voor komende winter :-)

Reactie van Coert op 20 Mei 2015 op 9.47

@Rob: Inmiddels al wat gemeten en duidelijkheid gekregen?

Reactie van Gert-Jan Faber op 30 September 2014 op 19.20

Jeetje Rob .... en ik denk dat ik namens iedereen spreek die dit volgt: BETERSCHAP ROB !

Reactie van Rob op 30 September 2014 op 19.11

@Gert-Jan: Nee, nog helemaal niet want ben onderuit gegaan met een hele stevige griep plus een keelontsteking. Erg vreemd zo vroeg in het seizoen maar ja ik ben de jongste niet meer... dus het zal er wel bijhoren. Ben fijn aan de antibiotica en dat is niet helemaal een pretje. Zodra ik weer een beetje uit de voeten kan pak ik het draadje weer op.

Reactie van Gert-Jan Faber op 30 September 2014 op 18.32

en Rob ? iets meer helderheid gekregen ?

Reactie van Jeroen op 17 September 2014 op 13.12


Keep it simple is mijn advies.

Ik heb gewoon in huis van alle apparaten bekeken wat ze daadwerkelijk gebruiken (indien van toepassing in standby en wanneer ze actief zijn), en aan de hand daarvan beslissingen genomen om bijv. de lampen te vervangen door energiezuinige, de blu-ray speler te voorzien van een netsnoer met schakelaar (die alleen al gebruikte op jaarbasis bijna 20 EUR aan energie!) etcetera. 

Ik heb zo'n ding:

Geschikt ook om langere termijn een apparaat mee te monitoren. Ding kost nieuw 25 EUR maar er zijn er geregeld ook wel op marktplaats te vinden.

Reactie van TH op 17 September 2014 op 11.48

Ook ik had een hoog verbruik (2 personen) van 8500 Kw in periode 2006 - 2012, en ik moet eerlijk dat ik niet geheel energiebewust bezig was. Met de aanschaf van de zonnepanelen 18 stuks (4590 WP) begin 2013 ben ik me bewuster geworden van mijn verbruik.

Ik heb een HOMEWIZARD met een ENERGY-link aangeschaft (www.homewizard.nl), want ik had eigenlijk al veel KIKA schakelaars achter de stopkontacten ingebouwd, daarnaast kon ik gelijk wat meer in en om het huis regelen/bewaken. Daarnaast wilde ik graag inzicht hebben in het verbruik !!, zonder regelmatig naar de meterkast te moeten lopen en e.e.a uit te moeten rekenen.

Met de energy-link, gekoppeld aan mijn slimme meter heb ik via een app op mij IPAD en android telefoon continue inzicht in het verbruik van mijn huis van zowel het elektra als het gas. Een Kwh-metertje voor de zonnepanelen in de meterkast registreerd tevens mijn opbrengst en is ook gekoppeld aan de energy-link (S1)

Het verschil tussen levering van/naar het net en de opbrengst van de panelen is het verbruik van het huis en wordt grafisch weergegeven, hierbij mijn jaaroverzicht,  Er zijn ook overzichten live/dag/week/maand.

Eerste 3 kolommen zijn van okt 2013 en vervolgens laatste kolommen zijn sept 2014

Het verbruik is door bewustwording en aanpassingen door meten is weten gedaald naar plm 5300 Kwh (2013/2014) Zo kwam ik erachter dat mijn twee grundfoss pompen (75 W) in het verwarmingssysteem 24/7 draaiden en 1315 KW per jaar verbruikten. Deze heb ik vervangen door de inteligente versie, huidig verbruik ligt tussen de 5 en 13 W in de automode welke afhangkelijk is van de warmtevraag. daarnaast heb ik de desktop vervangen door een notebook en de NAS gaat automatisch in de energy-save mode, voor de rest lampen vervangen door led en wat belangrijker is uitzetten wat niet aan hoeft te staan, want alles wat je niet verbruikt hoef je ook niet op te wekken of af te nemen.

Met de homewizzard-app heb ik bv bij het verlaten van het huis gelijk inzicht in het verbruik en kan gelijk zien of ik nog eengrote verbruiker aan heb staan, want mijn huis verbruikt in rust plm 300 - 400 kw.

Door alles wat een stekker heeft te meten krijg je een goed inzicht in het sluipverbruik.

Reactie van Gert-Jan Faber op 14 September 2014 op 21.54

Van een aantal apparaten heb ik de gebruiksaanwijzing erbij gepakt (of op internet opgezocht). Zo heb ik van de vaatwasser teruggevonden hoeveel kw per keer deze verbruikt, m.b.t. de inbouw koelkast: in de gebruiksaanwijzing vond ik z'n jaarverbruik terug. eigenlijk alles goed kunnen terugvinden ! De enig die ik lastig vond was inductie koken... (verder heeft de verbruiks-meter mij geholpen inzicht te krijgen.)

M.b.t. de bewegings sensoren: op vond het verbruik terug op de verpakking... en heb m toen niet gekocht. (8 watt  verbruiken om 6 watt te besparen... daar kon ik zelf ook om lachen).

Ik kijk uit naar de eerste resultaten van je metingen, suc6!

Reactie van Rob op 14 September 2014 op 17.41

@Pjotter: Die afstandsbediening met ingebouwde klok is echt een uitkomst, had ook zon setje van drie maar vond het lastig dat ik die niet kon instellen als we weg waren. Eens even gekeken op de site van KaKu en vond daar dat die klok afstandsbediening ook mijn setje kon aansturen. Vervolgens nog wat zaken erbij besteld en nu gaat er veel in huis automatisch als we weg zijn en hoef ik niet met allerlei losse schakelklokken aan de gang. V.w.b. je opmerking voor Eigenhuis ben ik het helemaal met je eens. Zou een leuke actie zijn.

@Gert-Jan: kDat van het stroom verbruik van de KlikAanKlikUit (vanaf nu maar KaKu ) wist ik, maar afgezet tegen een paar netvoedingen zoals die van de NAS modem en Router haal ik er toch wel een besparing mee denk ik.

Het stroomverbruik van die bewegingssensoren is nieuw voor mij. 8 wat vind ik nog al veel ! en als dat zo is begrijp ik niet dat ze die dingen nog verkopen. Dan heb je helemaal gelijk, als je dat combineert met ledverlichting is de besparing zoals in jouw geval dus eigenlijk nihil.

Die verbruiksmeter staat sinds gister in bestelling bij Conrad dus daar ga ik ook mee aan de gang. Is alleen een beetje lastig om bv de koelkast  en afwasmachine op die manier te meten omdat de stekkers daarvan weggewerkt zijn. Hoe heb jij dat opgelost ?

Reactie van Gert-Jan Faber op 14 September 2014 op 16.11

Ik had mij ook verdiept in domotica, heb er vanaf gezien door het stroom verbruik. Uit is namelijk niet uit, de ontvanger gebruikt nl stroom al is het weinig, maar veel keer weinig wordt steeds meer.

Ook de beweging sensor de deur uit gedaan: verbruik 8 watt (24/7)... en de 4 led lampjes in de carport gebruiken samen slecht 6 watt. De route die ik loop voordat ik naar bed ga is een automatisme geworden... alles uit en dan naar bed. Gerealiseerde besparing (incl lampen door led vervangen en de rest achter een schakelaar: 1000 kwh per jaar). Heb ook dag en nacht stroom dus indien mogelijk (vaatwasser bijvoorbeeld), die draait snachts.

@Rob: ik adviseer je een stroom verbruiks meter te kopen en alles wat een stekker heeft daar eens op aan te sluiten (kost je tussen de 10 en 15 euro)... meten is weten :-) Een verbruik van iets meer dan 11 Watt (24 uur per dag) = 100 kW per jaar. Toen ik alle stekkers in een sheet had staan schrok ik in eerste instantie ook (46 stuks) maar samen verklaarde het wel het verbruik.

Wil je de onze lenen ? laat het weten !

Recente activiteiten

Johan Vromans heeft gereageerd op blogbijdrage 20 miljard voor windmolens op zee. Op land steken wij de houtkachels aan om alle voordelen te niet te doen. van Jos Merks
""Voorzien van rookoverlast"? Weinig kans, Het is net zoals vroeger met de mensen die rookten: zij hadden geen idee wat ze hun niet-rokende medemens aandeden want zij merkten er zelf niets van. Bovendien, in het geval van (moderne,…"
9 uur geleden
Jan Workum heeft gereageerd op blogbijdrage 20 miljard voor windmolens op zee. Op land steken wij de houtkachels aan om alle voordelen te niet te doen. van Jos Merks
"@Jaap van der Veen: Uw klachten moéten serieus genomen worden. Schone lucht is een eerste levensbehoefte, een houtgestookte hottub is dat niet. Bovendien was het verstandig geweest als de buren, indien zij rookoverlast hadden voorzien, dit…"
Donderdag
Profielpictogramwaeghe frans en Jaap van der Veen zijn lid geworden van Energie Community
Donderdag
Jaap van der Veen heeft gereageerd op blogbijdrage 20 miljard voor windmolens op zee. Op land steken wij de houtkachels aan om alle voordelen te niet te doen. van Jos Merks
"Ik ben lid geworden via, via omdat ik ernstige overlast ondervind van het gestook van een hottub (houtgestookt) van de buren. Het dreigt nu uit te lopen op een ordinaire burenruzie. Ik heb meerdere malen verzocht iets aan de overlast (stank en…"
Donderdag

© 2017   Gemaakt door Vereniging Eigen Huis.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden