Rechten ontlenen aan aanbiedings tekst van OSKOMERA?

Ik ben deelnemer aan de eerste ronde en de 1500Wp installatie is op zich netjes verzorgd (door Return On Energy, ingehuurd door OSKOMERA...).

Oriëntatie ZZO (30°) en helling gemiddeld 35° (3x30° en 3x40°).

Maar ... na 6 maanden is mijn prognose dat de geschatte '1331 kWh voor het eerste jaar' niet gehaald zal worden. Het zal met moeite 1200kWh worden als ik geluk heb. Er is vooralsnog ook amper hoger gepresteerd dan 1300W (en dan nog in pieken).

De installatie presteert m.i. niet naar wat redelijkerwijs verwacht mocht worden.

Zal ik dit moeten slikken of kan VEH hier nog iets in betekenen?

Ik vermoed dat het o.a. te maken heeft met de keuze voor een 1600W omvormer, overgedimensioneerd dus, terwijl onderdimensionering beter is. Onderliggende frustratie hierbij is dat OSKOMERA mij alleen keuze liet tussen 6 of 9 panelen. Voor 9 was niet voldoende plaats maar 8 had prima gekund. Op deze lege plaatsen heb ik nu namelijk een setje van 3x205Wp liggen op een apart omvormertje (Steca 500).

Kortom: heeft iemand advies? Alvast dank...

Edit dd. 08/05/13:

Na diverse gewaardeerde reacties alhier besloten om in elk geval optimistisch nog even af te wachten en ondertussen kritisch te vergelijken ;-)

Weergaven: 859

Opmerking

Je moet lid zijn van Energie Community om reacties te kunnen toevoegen!

Word lid van de community van Energie Community

Reactie van AD op 8 Mei 2013 op 23.06

@Mike

Ik zal idd PVoutput eens wat gaan 'exploren'...

Reactie van Mike op 8 Mei 2013 op 22.19

... maar vooral natuurlijk het vergelijken van systemen.

Kijk naar systemen in je buurt (klik op map) of zoek naar systemen met dezelfde oriëntatie/helling (in bv teams 123VEH of Netherlands - met mouse-over boven systeem grootte zie je de specs) en je kunt systemen toevoegen als favorieten - als je bent ingelogd - om regelmatig te benchmarken.

Via 'mes sage' kun je soms ook contact opnemen bv om iets te vragen of een compliment te geven.. Maar soms kijken gebruikers lang niet in berichten

Reactie van Mike op 8 Mei 2013 op 21.56

Je kunt de verwachte opbrengsten als 'estimates' invoeren. Dan loopt een targetbalk mee hoe je in de periode (dag/week/maand) op schema zit.

Je kunt ook een weerstation bij jou in de buurt uitzoeken, zodat een temperatuurrange bij de opbrengsten wordt geplaatst.

Reactie van AD op 8 Mei 2013 op 21.50

was nieuw voor me Mike, maar...done.

Nog meer leuke tips?  ;-)

Reactie van Mike op 8 Mei 2013 op 20.21

@Ad

Denk je er nog aan om je account te koppelen aan team 123VEH ?

Inloggen, team opzoeken, knop 'join'

Reactie van AD op 7 Mei 2013 op 22.06

Die serie nrs heb ik nog wel, misschien vraag ik die data wel op.

Maar hoe dan ook: de vraag blijft natuurlijk in hoeverre een installatie mag onderpresteren t.a.v. gewekte verwachtingen voordat iets een wanprestatie van een leverancier heet. 10% onderpresteren lijkt me onacceptabel. En als het bv. omgevingsfactoren zijn die de performance beïnvloeden, dan had OSKOMERA beter even kunnen komen kijken bij me om e.e.a. beter in te schatten. En ik denk dat dat ook het geval is! want als de zon in lijn staat met de nok van mijn huis, dan begint de schaduw van mijn huis over de panelen te strijken. Drie panelen liggen op een stukje dakvlak onder een dakkapel en drie panelen liggen op een schuin stukje dak van een onderverdieping uitbouw. Betekent dat om 17:00 uur de zon al van de panelen verdwijnt door schaduw van de gevel. En ik realiseer me nu dat de 3*205Wp boven mijn dakkapel daar geen last van hebben!

Afijn, eerst maar eens even het volle productiejaar afwachten...

Reactie van Jan Workum op 7 Mei 2013 op 21.44

@AD: flash-data kunt u opvragen bij uw leverancier (als deze ze nog heeft) Hiervoor zijn wèl de serienummers nodig.

Reactie van Snowmiss op 7 Mei 2013 op 21.43

Flashdata is op te vragen bij de leverancier (even de serienummers van de panelen doorgeven), hier is doorgaans uit te halen of je panelen met bv. +5% tolerantie hebt of juist slechts +1-2% of minder.

Reactie van AD op 7 Mei 2013 op 21.36

@Snowmiss: idd beide systemen alleen naar productie gekeken. Anders had ik natuurlijk een gat in de lucht gesprongen ;-)        http://www.elektronicawereld.nl/zoek/product/11113/mobiele_kwh_mete...

@Jan: Ik heb geen flash data voor zover ik weet... hoe kom ik daaraan?

Tenslotte: er staat ook nog een 615Wp+Steca set op mijn schuur, op frames van 20° en zuiver zuid gepositioneerd. Vanaf de maand juli hoop ik de kWh meter daar aan te hangen, ik weet nu nog niet wat die set doet maar ik denk / hoop zelfs nog iets beter dan die op het dak.

en NATUURLIJK genieten we van alle zon die er is.

Reactie van Pjotter hmeer op 7 Mei 2013 op 21.30
Ad als je je systeem vergelijkt met snowmiss ziet het er normaal uit jouw efficienty is zelfs beter over al je maanden. Dus alles lijkt normaal sukses en vel zon

Recente activiteiten

Jan Workum heeft gereageerd op blogbijdrage 20 miljard voor windmolens op zee. Op land steken wij de houtkachels aan om alle voordelen te niet te doen. van Jos Merks
"@Jaap van der Veen: Uw klachten moéten serieus genomen worden. Schone lucht is een eerste levensbehoefte, een houtgestookte hottub is dat niet. Bovendien was het verstandig geweest als de buren, indien zij rookoverlast hadden voorzien, dit…"
gisteren
Profielpictogramwaeghe frans en Jaap van der Veen zijn lid geworden van Energie Community
gisteren
Jaap van der Veen heeft gereageerd op blogbijdrage 20 miljard voor windmolens op zee. Op land steken wij de houtkachels aan om alle voordelen te niet te doen. van Jos Merks
"Ik ben lid geworden via, via omdat ik ernstige overlast ondervind van het gestook van een hottub (houtgestookt) van de buren. Het dreigt nu uit te lopen op een ordinaire burenruzie. Ik heb meerdere malen verzocht iets aan de overlast (stank en…"
gisteren
Jaap van der Veen heeft zijn/haar profiel bijgewerkt
gisteren

© 2017   Gemaakt door Vereniging Eigen Huis.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden