In diverse blogs en reacties lees ik dat forumleden de slimme meter maar dom vinden. Ik wil toch nog maar eens onder de aandacht brengen dat dit beslist niet zo is. De slimme meter doet precies wat hij moet doen en dat is elektra en eventueel gas meten en die registreren. De slimme meter meet het elektra verbruik (en retour) per kwartier en een eventuele slimme gasmeter meet het gasverbruik per uur.

Alle netwerkbeheerders (Liander, Enexis, Stedin, etc etc) lezen dagelijks de slimme meter gegevens uit. Er zijn wettelijke regels wat er met die gegevens van de consument mag gebeuren. Zelf kun je echter elke dag inzicht krijgen in je energieverbruik en je retourlevering. Er zijn enkele firma's die hier een abonnement voor aanbieden.

Dus in plaats van dagelijks of wekelijks meterstanden noteren of een hardware oplossing installeren kun je ook eenvoudig een abonnement nemen. Ik vind het niet te duur vergeleken met de hardware investering die ik zou moeten doen. Je zult per apparaat moeten meten wat het verbruikt. Met de slimme meter kun je volgen of je inspanningen om te bezuinigingen  effect hebben ook op de lange termijn, voor het geval dat de aandacht weer verzwakt. En voor de zonnepaneel eigenaar uiteraard de exacte retour waardes per kwartier.

Verder kun je ook investeren in hardware oplossingen zie bijvoorbeeld het volgende interessante overzicht  Thuis energiegebruik meten 

Weergaven: 713

Opmerking

Je moet lid zijn van Energie Community om reacties te kunnen toevoegen!

Word lid van de community van Energie Community

Reactie van Henk Daalder Duurzame Brabanders op 5 Mei 2013 op 15.45

Mike,\Ik weet niet waarom de meter data pas na 2 maanden beschikbaar komen,maar dat zou kunnenzijn om te voorkomen dat "iedereen" via internet kan zien dat de mensen op een bepaald adres met vakantie zijn. Voor inbrekers is dat waardevolle data, als ze het op tijd zouden weten.

Verder heb ik er niet naar gezocht, maar ik verwacht dat er ook produkten zijn die een beetje handige klusser ook zonder programmeer kennis kan gebruiken om de meter data realtime uit te lezen, zonder duur abonnement

Reactie van Mike op 5 Mei 2013 op 15.36

Wanneer de meter gebruikersvriendelijk was geweest zou iedereen hem zelf moeten kunnen uitlezen via de P1 poort. Dat kan nu ook wel maar alleen voor mensen die toevallig programmeur zijn, of dit als hobby hebben.

Reactie van Henk Daalder Duurzame Brabanders op 5 Mei 2013 op 15.35

Harry,

Van mij mag je best je tevredenheid uiten, maar laat de onwaarheden over de domme slimme meter er buiten.
De dienst die jij koopt van het bedrijf waar je reclame voor maakte (enepa?), kun je ook realiseren met bijvoorbeeld plugwise spullen.

Verder betwijfel ik of de netbeheerders dagelijks de meters uitlezen.

Hoe verklaar je overigens dat je op de website per 15 min de zonnestroom opbrengst kunt zien, als de meter maar eenmaal per dag wordt uitgelezen?

Reactie van Mike op 5 Mei 2013 op 15.33

Ik ga geen abo afsluiten om mijn eigen data te mogen inzien. Dat model hanteert plugwise ook tot onvrede van veel mensen uit ronde 2 en 3.

Als de netbeheerder de meter elk kwartier uitlezen waarom krijg ik die data uiteindelijk pas met een vertraging van twee maanden ter beschikking via mijn energieleverancier? Link de uitleesdata gelijk naar de leverancier die ze direct op de site zet in 'mijn energieleverancier' waar ik ze na inloggen kan zien.

Maar nee, dat zou immers efficiënt en eenvoudig zijn. Zolang de logische aanpak er nog niet is kunnen cowboys nog misbruik maken van de situatie en 'innovatieve producten' aanbieden door mijn data aan mij en aan anderen te verkopen. Nou echt niet, dus good luck met de handige service die niet eens veel geld kost...

Reactie van SMA & RaspBerry Fan (Harry) op 5 Mei 2013 op 14.53

@Pjotter, Henk, Jan en Niels.

Ik vind het jammer dat ik aan de leden van de community niet mag aangeven dat ik zeer tevreden ben over de dienst van een zekere firma in deze. Of de slimme meter nu een goed plan is of was, vind ik niet relevant. Nu ik hem heb gekregen van Enexis, wil ik er ook gebruik van maken. Het feit dat ik heel expliciet verwijs naar de website van …. is blijkbaar niet geoorloofd. Ik heb de blog tekst aangepast, zodat de lezers zelf maar even moeten kijken op internet.

Reactie van Pjotter hmeer op 5 Mei 2013 op 13.54
Een koppeling naar een verkoop website, dat is toch echt niet de bedoeling daarvoor gebruiken we welneen zoekmachine pls remove
Reactie van Henk Daalder Duurzame Brabanders op 5 Mei 2013 op 13.41

Met de introductie van deze overbodige meter verstoken  de netbeheerders 10 miljard gemeenschaps geld, ca 1000 EUR per gezin

Reactie van Niels op 5 Mei 2013 op 12.37
Slimme meter is wel dom. Hij is niet eens in staat om de opbrengsten van zonnepanelen te registreren.
Reactie van Henk Daalder Duurzame Brabanders op 5 Mei 2013 op 11.51

Hoeveel kost deze dienst extra, Harry? 1,67 per maand?
Maak je hier niet gewoon reclame voor Enepa?

Waarom zou je niet gewoon kunnen besparen door kritisch naar je apparaten en hun verbruik te kijken?
Daar heb je die domme "slimme" meter toch niet voor nodig? Noch de dienst van Enepa.

Met een losse energiemeter uit de bouwmarkt, ca 10 EUR, kun je van elk apparaat thuis meten hoeveel het verbruikt, dat geeft veel beter aan waar de grote verbruikers zitten.
Die informatie geeft Enepa niet eens, daar is de "slimme" meter veel te dom voor.

Eigenlijk is die domme "slimme" meter vooral bedoeld om mensen op afstand af te sluiten. Als ze te laat zijn met betalen.
Dan kan het energie bedrijf ook weer verdienen aan het weer aansluiten.

Reactie van Jan Workum op 5 Mei 2013 op 11.23

Deze community is niet bedoeld als advertentiepagina.

Recente activiteiten

Snowmiss en Cees Klinkenberg zijn nu bevriend
15 uur geleden
Ad Bulten heeft gereageerd op blogbijdrage Salderen van Cornelis Oud
"Uit veel blogreacties merk ik op dat onze energiebedrijven niet goed omgaan met de opbrengst uit zonnepanelen. Klantenservice is vaak onwetend (eigen ervaring). Het verbruik uit het verleden wordt als maatstaf gebruikt, bij verschillen vreemde…"
22 uur geleden
Pascal heeft gereageerd op blogbijdrage Salderen van Cornelis Oud
"Heb de eindafrekening van Nuon binnen, helaas hij leek niet te kloppen. De meterstand van verleden jaar was vervangen door mijn huidige meterstand.  Verbruik was 0 kwh. Maar heb terug geleverd. Nuon gebeld, dame zei dat het vreemd was en ging…"
23 uur geleden
Erik Grimberg is nu lid van Energie Community
gisteren
Pjotter hmeer heeft gereageerd op blogbijdrage NUON webcare services aanwezig op de community. +++ VRAAGBAAK +++ van Pjotter hmeer
"Bedankt voor jullie reaktie, ten eerste het contract is intussen verlengd met een jaar. Wel wil ik nog even inhaken dat jullie hebben ingeschreven op het forum. Prima aktie nogmaals maar de antwoorden op de vragen zijn matig te noemen. Wat we graag…"
gisteren
Pieter Hooftman heeft gereageerd op blogbijdrage Growatt Wifi Module (via Raspberry Pi) automatische upload naar PVoutput van Sander Plug
"Gelukkig, nslu2-linux.org, de bron van o.a. ipkg pakketten voor Synology,  is weer in de lucht. Hopelijk voor lang. Op forum.synology.com is al langer te lezen dat 'Optware dead' is omdat de initiatiefnemer wilde stoppen met het…"
Donderdag
Pieter Hooftman heeft gereageerd op blogbijdrage Growatt Wifi Module (via Raspberry Pi) automatische upload naar PVoutput van Sander Plug
"Hallo Edward en Nico, hierbij meer informatie. Allereerst de code: code van process_growatt_pvoutput.org - ik lees niet direct van de P1 poort uit, maar ik plaats een json call naar Domoticz, mijn home automation pakket. Die vergaart al de data…"
Woendag
Pieter Hooftman is nu bevriend met Nico en Edward Mietus
Woendag
Jan Keizer is nu lid van Energie Community
Woendag
Edward Mietus heeft gereageerd op blogbijdrage Growatt Wifi Module (via Raspberry Pi) automatische upload naar PVoutput van Sander Plug
"Hoi Pieter, Interesante ontwikkelingen!!! Ik heb sinds enkele dagen met de RPI ook de logging via de P1 poort van mijn slimme meter actief en zit nu te broeden hoe ik deze data kan combineren met de data van het script van Sander. Ben dan ook zeer…"
Woendag
Nico heeft gereageerd op blogbijdrage Growatt Wifi Module (via Raspberry Pi) automatische upload naar PVoutput van Sander Plug
"Hallo Peter, Dat is zeer interessant, ik heb hier ook een NAS server draaien maar voor de energie doe ik dar niets mee. Stopt jou script ook als de Growaatserver er uit ligt of logt hij gewoon door ? Misschien wil je het script delen om met…"
Woendag
Pieter Hooftman heeft gereageerd op blogbijdrage Growatt Wifi Module (via Raspberry Pi) automatische upload naar PVoutput van Sander Plug
"Op 27 juni poste ik een manier om de scripts op een Synology NAS server te draaien. Helaas zijn sinds gisteren de benodigde IPKG pakketten niet meer beschikbaar, dus de bescchreven installatiemethode werkt niet meer als het gaat om de benodigde…"
Woendag
Menno Norden heeft gereageerd op blogbijdrage Growatt Wifi Module (via Raspberry Pi) automatische upload naar PVoutput van Sander Plug
"Bij mij loopt alles goed. Ik had ook problemen op 12 Augustus. Het viel mij op dat de pakketten veel groter waren dan normaal. Volgende dag weer hersteld. Ik had ook een dag problemen dat EDITCAP niet meer bestond. Ik had de boel opgeschoond met…"
Dinsdag
Nico heeft gereageerd op blogbijdrage Growatt Wifi Module (via Raspberry Pi) automatische upload naar PVoutput van Sander Plug
"Ja bij mij ook weer actief.. Hoop binnenkort het andere script klaar te hebben zodat je niet afhankelijk bent van die server. allen met mijn kennis van programmeren duurt het wat langer . maar al doende leert men.."
Dinsdag
R. Frederiks heeft gereageerd op blogbijdrage Growatt Wifi Module (via Raspberry Pi) automatische upload naar PVoutput van Sander Plug
"Er valt ook niet veel te loggen met dit slechte weer voor de zonnepanelen ;-) Maar bij mij doet hij het nog zie ik.. Er staat nu ShineServer 2.5.0.4 (dus zonder Beta). Misschien komt het daarom.."
Dinsdag
Nico heeft gereageerd op blogbijdrage Growatt Wifi Module (via Raspberry Pi) automatische upload naar PVoutput van Sander Plug
"Weer niet ingelogd op server growatt. Of ben ik de enigste? "
Dinsdag