In diverse blogs en reacties lees ik dat forumleden de slimme meter maar dom vinden. Ik wil toch nog maar eens onder de aandacht brengen dat dit beslist niet zo is. De slimme meter doet precies wat hij moet doen en dat is elektra en eventueel gas meten en die registreren. De slimme meter meet het elektra verbruik (en retour) per kwartier en een eventuele slimme gasmeter meet het gasverbruik per uur.

Alle netwerkbeheerders (Liander, Enexis, Stedin, etc etc) lezen dagelijks de slimme meter gegevens uit. Er zijn wettelijke regels wat er met die gegevens van de consument mag gebeuren. Zelf kun je echter elke dag inzicht krijgen in je energieverbruik en je retourlevering. Er zijn enkele firma's die hier een abonnement voor aanbieden.

Dus in plaats van dagelijks of wekelijks meterstanden noteren of een hardware oplossing installeren kun je ook eenvoudig een abonnement nemen. Ik vind het niet te duur vergeleken met de hardware investering die ik zou moeten doen. Je zult per apparaat moeten meten wat het verbruikt. Met de slimme meter kun je volgen of je inspanningen om te bezuinigingen  effect hebben ook op de lange termijn, voor het geval dat de aandacht weer verzwakt. En voor de zonnepaneel eigenaar uiteraard de exacte retour waardes per kwartier.

Verder kun je ook investeren in hardware oplossingen zie bijvoorbeeld het volgende interessante overzicht  Thuis energiegebruik meten 

Weergaven: 716

Opmerking

Je moet lid zijn van Energie Community om reacties te kunnen toevoegen!

Word lid van de community van Energie Community

Reactie van Henk Daalder Duurzame Brabanders op 5 Mei 2013 op 15.45

Mike,\Ik weet niet waarom de meter data pas na 2 maanden beschikbaar komen,maar dat zou kunnenzijn om te voorkomen dat "iedereen" via internet kan zien dat de mensen op een bepaald adres met vakantie zijn. Voor inbrekers is dat waardevolle data, als ze het op tijd zouden weten.

Verder heb ik er niet naar gezocht, maar ik verwacht dat er ook produkten zijn die een beetje handige klusser ook zonder programmeer kennis kan gebruiken om de meter data realtime uit te lezen, zonder duur abonnement

Reactie van Mike op 5 Mei 2013 op 15.36

Wanneer de meter gebruikersvriendelijk was geweest zou iedereen hem zelf moeten kunnen uitlezen via de P1 poort. Dat kan nu ook wel maar alleen voor mensen die toevallig programmeur zijn, of dit als hobby hebben.

Reactie van Henk Daalder Duurzame Brabanders op 5 Mei 2013 op 15.35

Harry,

Van mij mag je best je tevredenheid uiten, maar laat de onwaarheden over de domme slimme meter er buiten.
De dienst die jij koopt van het bedrijf waar je reclame voor maakte (enepa?), kun je ook realiseren met bijvoorbeeld plugwise spullen.

Verder betwijfel ik of de netbeheerders dagelijks de meters uitlezen.

Hoe verklaar je overigens dat je op de website per 15 min de zonnestroom opbrengst kunt zien, als de meter maar eenmaal per dag wordt uitgelezen?

Reactie van Mike op 5 Mei 2013 op 15.33

Ik ga geen abo afsluiten om mijn eigen data te mogen inzien. Dat model hanteert plugwise ook tot onvrede van veel mensen uit ronde 2 en 3.

Als de netbeheerder de meter elk kwartier uitlezen waarom krijg ik die data uiteindelijk pas met een vertraging van twee maanden ter beschikking via mijn energieleverancier? Link de uitleesdata gelijk naar de leverancier die ze direct op de site zet in 'mijn energieleverancier' waar ik ze na inloggen kan zien.

Maar nee, dat zou immers efficiënt en eenvoudig zijn. Zolang de logische aanpak er nog niet is kunnen cowboys nog misbruik maken van de situatie en 'innovatieve producten' aanbieden door mijn data aan mij en aan anderen te verkopen. Nou echt niet, dus good luck met de handige service die niet eens veel geld kost...

Reactie van SMA & RaspBerry Fan (Harry) op 5 Mei 2013 op 14.53

@Pjotter, Henk, Jan en Niels.

Ik vind het jammer dat ik aan de leden van de community niet mag aangeven dat ik zeer tevreden ben over de dienst van een zekere firma in deze. Of de slimme meter nu een goed plan is of was, vind ik niet relevant. Nu ik hem heb gekregen van Enexis, wil ik er ook gebruik van maken. Het feit dat ik heel expliciet verwijs naar de website van …. is blijkbaar niet geoorloofd. Ik heb de blog tekst aangepast, zodat de lezers zelf maar even moeten kijken op internet.

Reactie van Pjotter hmeer op 5 Mei 2013 op 13.54
Een koppeling naar een verkoop website, dat is toch echt niet de bedoeling daarvoor gebruiken we welneen zoekmachine pls remove
Reactie van Henk Daalder Duurzame Brabanders op 5 Mei 2013 op 13.41

Met de introductie van deze overbodige meter verstoken  de netbeheerders 10 miljard gemeenschaps geld, ca 1000 EUR per gezin

Reactie van Niels op 5 Mei 2013 op 12.37
Slimme meter is wel dom. Hij is niet eens in staat om de opbrengsten van zonnepanelen te registreren.
Reactie van Henk Daalder Duurzame Brabanders op 5 Mei 2013 op 11.51

Hoeveel kost deze dienst extra, Harry? 1,67 per maand?
Maak je hier niet gewoon reclame voor Enepa?

Waarom zou je niet gewoon kunnen besparen door kritisch naar je apparaten en hun verbruik te kijken?
Daar heb je die domme "slimme" meter toch niet voor nodig? Noch de dienst van Enepa.

Met een losse energiemeter uit de bouwmarkt, ca 10 EUR, kun je van elk apparaat thuis meten hoeveel het verbruikt, dat geeft veel beter aan waar de grote verbruikers zitten.
Die informatie geeft Enepa niet eens, daar is de "slimme" meter veel te dom voor.

Eigenlijk is die domme "slimme" meter vooral bedoeld om mensen op afstand af te sluiten. Als ze te laat zijn met betalen.
Dan kan het energie bedrijf ook weer verdienen aan het weer aansluiten.

Reactie van Jan Workum op 5 Mei 2013 op 11.23

Deze community is niet bedoeld als advertentiepagina.

Recente activiteiten

Pieter Hooftman heeft gereageerd op blogbijdrage Connection lost van Joost Duquesnoy
"Welke growatt inverter heb je? Ik heb de Growatt 5000UE, en nergens was te lezen dat er vlakbij de wifistick aansluiting 2 dipswitches zitten waarvan nr 1 op on gezet moest worden. Totdat ik bij toeval deze handleiding vond en in H1 een plaatj evan…"
3 uur geleden
Joost Duquesnoy heeft gereageerd op blogbijdrage Connection lost van Joost Duquesnoy
"Ik heb gekeken en er is geen verbinding met mijn router. Ik heb de hele installatie procedure herhaald, de security key wel 10 keer gecontroleerd en de verbinding komt niet tot stand. Ik heb een mailtje naar de servicedesk van Growatt gestuurd en…"
4 uur geleden
Nico heeft gereageerd op blogbijdrage growat rechtstreeks met rpi van barry binnenweg
"Opgelost Barry, als je MAILTO="" in je crontab zet krijg je geen mails meer en loopt het script normaal. Wel even kijken waar je het neerzet als je meerdere commando's in je crontab hebt staan."
6 uur geleden
Nico heeft gereageerd op blogbijdrage growat rechtstreeks met rpi van barry binnenweg
"Je kunt in de crontab dit uitzetten voor elk commando wat je in de crontab hebt staan maar het vervelende is dat dan het script niet meer werkt bij mij. 0 1 5 10 * /path/to/script.sh >/dev/null 2>&1 0 1 5 10 * /path/to/script.sh &>…"
7 uur geleden
barry binnenweg heeft gereageerd op blogbijdrage growat rechtstreeks met rpi van barry binnenweg
"Euhm, net voor het eerst naar gekeken en ik krijg ze ook. En erger: ik weet ook niet hoe je dat uitzet.."
8 uur geleden
Nico heeft gereageerd op blogbijdrage growat rechtstreeks met rpi van barry binnenweg
"Krijg jij deze mails niet Barry,? Elke keer als het script door crontab word uitgevoerd krijg ik deze mail in /var/mail Ook wanner de inverter stil komt te liggen krijg ik de foutmelding van het uitgevoerde script het script gaat namelijk wel door…"
8 uur geleden
Pieter Hooftman heeft gereageerd op blogbijdrage Connection lost van Joost Duquesnoy
"Heb je al eens ingelogd op de webpagina van je Growatt wifi-stick? Is deze goed verbonden met je draadloze netwerk?"
12 uur geleden
Pjotter hmeer heeft gereageerd op blogbijdrage NUON webcare services aanwezig op de community. +++ VRAAGBAAK +++ van Pjotter hmeer
"Jammer dat het nu ineens zo stil blijft!"
13 uur geleden
Profielpictogramben, Joris Loefs en Derrick Williams zijn lid geworden van Energie Community
14 uur geleden
Nico heeft gereageerd op blogbijdrage growat rechtstreeks met rpi van barry binnenweg
"Nee ik bedoel geen mails naar mijn email-adres maar mails op je raspberry. Elke vijf minuten krijg ik een mail in de directory /var/(usernaam).  Als je dan putty opstart en verbinding maakt krijg je U hebt mail in var/....."
gisteren
barry binnenweg heeft gereageerd op blogbijdrage growat rechtstreeks met rpi van barry binnenweg
"Dat doe je in de webinterface van pvoutput, dacht ik."
gisteren
Joost Duquesnoy posted a blog post

Connection lost

Ik ben sinds donderdag 28-8-2014 operationeel maar ik heb nog geen bit data gezien. Mijn status op de Growatt server is "Connection: lost". Ik heb he gevoel dat in nog nooit geconnecteerd ben. Weet iemand wat ik hiermee moet?See More
gisteren
Nico heeft gereageerd op blogbijdrage growat rechtstreeks met rpi van barry binnenweg
"Oh ja heb jij die mailmeldingen ook aan staan die wil ik wel uit hebben namelijk.."
gisteren
Nico heeft gereageerd op blogbijdrage growat rechtstreeks met rpi van barry binnenweg
"Klopt helemaal Barry, het script loopt nu prima. zat inderdaad een misbaksel in de API key. Alle print commando's verwijderen en opdracht in crontab gezet en zie daar om de 5 minuten een update. Mijn dag is al weer goed....:-)"
gisteren
barry binnenweg heeft gereageerd op blogbijdrage growat rechtstreeks met rpi van barry binnenweg
"Ik zou denken aan een foutje bij het kopiëren van de api key, maar dan verwacht je toch een foutmelding in de RPI. Ikzelf heb die sleutel in ieder geval een aantal keren verkeerd gekopieerd, en dan doet PVO er niets mee. "
gisteren
Nico heeft gereageerd op blogbijdrage growat rechtstreeks met rpi van barry binnenweg
"Met veel pijn en moeite heb ik volgens mij het script nu zo lopen als het moet. Alleen zie ik geen updates op pvoutput.  Nog ideen wat dat kan zijn ? root@raspberrypi:/home/test# python pvout-growatt-test.py[0, 1416, 3310, 4, 0, 1416, 0, 0, 0,…"
gisteren