In diverse blogs en reacties lees ik dat forumleden de slimme meter maar dom vinden. Ik wil toch nog maar eens onder de aandacht brengen dat dit beslist niet zo is. De slimme meter doet precies wat hij moet doen en dat is elektra en eventueel gas meten en die registreren. De slimme meter meet het elektra verbruik (en retour) per kwartier en een eventuele slimme gasmeter meet het gasverbruik per uur.

Alle netwerkbeheerders (Liander, Enexis, Stedin, etc etc) lezen dagelijks de slimme meter gegevens uit. Er zijn wettelijke regels wat er met die gegevens van de consument mag gebeuren. Zelf kun je echter elke dag inzicht krijgen in je energieverbruik en je retourlevering. Er zijn enkele firma's die hier een abonnement voor aanbieden.

Dus in plaats van dagelijks of wekelijks meterstanden noteren of een hardware oplossing installeren kun je ook eenvoudig een abonnement nemen. Ik vind het niet te duur vergeleken met de hardware investering die ik zou moeten doen. Je zult per apparaat moeten meten wat het verbruikt. Met de slimme meter kun je volgen of je inspanningen om te bezuinigingen  effect hebben ook op de lange termijn, voor het geval dat de aandacht weer verzwakt. En voor de zonnepaneel eigenaar uiteraard de exacte retour waardes per kwartier.

Verder kun je ook investeren in hardware oplossingen zie bijvoorbeeld het volgende interessante overzicht  Thuis energiegebruik meten 

Weergaven: 720

Opmerking

Je moet lid zijn van Energie Community om reacties te kunnen toevoegen!

Word lid van de community van Energie Community

Reactie van Henk Daalder Duurzame Brabanders op 5 Mei 2013 op 15.45

Mike,\Ik weet niet waarom de meter data pas na 2 maanden beschikbaar komen,maar dat zou kunnenzijn om te voorkomen dat "iedereen" via internet kan zien dat de mensen op een bepaald adres met vakantie zijn. Voor inbrekers is dat waardevolle data, als ze het op tijd zouden weten.

Verder heb ik er niet naar gezocht, maar ik verwacht dat er ook produkten zijn die een beetje handige klusser ook zonder programmeer kennis kan gebruiken om de meter data realtime uit te lezen, zonder duur abonnement

Reactie van Mike op 5 Mei 2013 op 15.36

Wanneer de meter gebruikersvriendelijk was geweest zou iedereen hem zelf moeten kunnen uitlezen via de P1 poort. Dat kan nu ook wel maar alleen voor mensen die toevallig programmeur zijn, of dit als hobby hebben.

Reactie van Henk Daalder Duurzame Brabanders op 5 Mei 2013 op 15.35

Harry,

Van mij mag je best je tevredenheid uiten, maar laat de onwaarheden over de domme slimme meter er buiten.
De dienst die jij koopt van het bedrijf waar je reclame voor maakte (enepa?), kun je ook realiseren met bijvoorbeeld plugwise spullen.

Verder betwijfel ik of de netbeheerders dagelijks de meters uitlezen.

Hoe verklaar je overigens dat je op de website per 15 min de zonnestroom opbrengst kunt zien, als de meter maar eenmaal per dag wordt uitgelezen?

Reactie van Mike op 5 Mei 2013 op 15.33

Ik ga geen abo afsluiten om mijn eigen data te mogen inzien. Dat model hanteert plugwise ook tot onvrede van veel mensen uit ronde 2 en 3.

Als de netbeheerder de meter elk kwartier uitlezen waarom krijg ik die data uiteindelijk pas met een vertraging van twee maanden ter beschikking via mijn energieleverancier? Link de uitleesdata gelijk naar de leverancier die ze direct op de site zet in 'mijn energieleverancier' waar ik ze na inloggen kan zien.

Maar nee, dat zou immers efficiënt en eenvoudig zijn. Zolang de logische aanpak er nog niet is kunnen cowboys nog misbruik maken van de situatie en 'innovatieve producten' aanbieden door mijn data aan mij en aan anderen te verkopen. Nou echt niet, dus good luck met de handige service die niet eens veel geld kost...

Reactie van SMA & RaspBerry Fan (Harry) op 5 Mei 2013 op 14.53

@Pjotter, Henk, Jan en Niels.

Ik vind het jammer dat ik aan de leden van de community niet mag aangeven dat ik zeer tevreden ben over de dienst van een zekere firma in deze. Of de slimme meter nu een goed plan is of was, vind ik niet relevant. Nu ik hem heb gekregen van Enexis, wil ik er ook gebruik van maken. Het feit dat ik heel expliciet verwijs naar de website van …. is blijkbaar niet geoorloofd. Ik heb de blog tekst aangepast, zodat de lezers zelf maar even moeten kijken op internet.

Reactie van Pjotter hmeer op 5 Mei 2013 op 13.54
Een koppeling naar een verkoop website, dat is toch echt niet de bedoeling daarvoor gebruiken we welneen zoekmachine pls remove
Reactie van Henk Daalder Duurzame Brabanders op 5 Mei 2013 op 13.41

Met de introductie van deze overbodige meter verstoken  de netbeheerders 10 miljard gemeenschaps geld, ca 1000 EUR per gezin

Reactie van Niels op 5 Mei 2013 op 12.37
Slimme meter is wel dom. Hij is niet eens in staat om de opbrengsten van zonnepanelen te registreren.
Reactie van Henk Daalder Duurzame Brabanders op 5 Mei 2013 op 11.51

Hoeveel kost deze dienst extra, Harry? 1,67 per maand?
Maak je hier niet gewoon reclame voor Enepa?

Waarom zou je niet gewoon kunnen besparen door kritisch naar je apparaten en hun verbruik te kijken?
Daar heb je die domme "slimme" meter toch niet voor nodig? Noch de dienst van Enepa.

Met een losse energiemeter uit de bouwmarkt, ca 10 EUR, kun je van elk apparaat thuis meten hoeveel het verbruikt, dat geeft veel beter aan waar de grote verbruikers zitten.
Die informatie geeft Enepa niet eens, daar is de "slimme" meter veel te dom voor.

Eigenlijk is die domme "slimme" meter vooral bedoeld om mensen op afstand af te sluiten. Als ze te laat zijn met betalen.
Dan kan het energie bedrijf ook weer verdienen aan het weer aansluiten.

Reactie van Jan Workum op 5 Mei 2013 op 11.23

Deze community is niet bedoeld als advertentiepagina.

Recente activiteiten

Menno Norden heeft gereageerd op blogbijdrage Growatt Wifi Module (via Raspberry Pi) automatische upload naar PVoutput van Sander Plug
"Ik heb een kleine aanpassing gemaakt in het TCPDUMP gedeelte. Ik miste soms data tussen de 290-300 seconden. Ik kijk nu of tcpdump nog loopt, voordat er een nieuwe wordt gestart. Dit lijkt goed te helpen voor de datagaten, die soms 30 minuten…"
52 minuten geleden
Pjotter hmeer heeft gereageerd op blogbijdrage Opgave van je opbrengsten - 1e,2e en 3e Ronde. [week-33 / 2014] Ronde 4 aanstaande. van Pjotter hmeer
"Bedankt mike we gaan je toevoegen j.f."
3 uur geleden
Con van Doornik heeft gereageerd op blogbijdrage Growatt Wifi Module (via Raspberry Pi) automatische upload naar PVoutput van Sander Plug
"@Jos Hoe genereer jij de momentane waarde. Anders, ik lees iedere minuut de Growatt uit. Register 12.1 is naar mijn beleving de P-out van de inverter maar dit komt niet overeen met de P-day."
5 uur geleden
Lotje Joosten heeft een status geplaatst
"Goed nieuws!Via twitter zag ik dat Sungevity Nederland een electriciteitsopbrengst over 20 jaar GARANDEERT! Check this: http://j.mp/1tehibT"
6 uur geleden
Lotje Joosten is nu lid van Energie Community
6 uur geleden
TH heeft gereageerd op blogbijdrage Steeds meer zuinige spullen in huis maar geen lager verbruik. van Rob
"Ook ik had een hoog verbruik (2 personen) van 8500 Kw in periode 2006 - 2012, en ik moet eerlijk dat ik niet geheel energiebewust bezig was. Met de aanschaf van de zonnepanelen 18 stuks (4590 WP) begin 2013 ben ik me bewuster geworden…"
9 uur geleden
J.F. de Graaf-Dammer heeft gereageerd op blogbijdrage Opgave van je opbrengsten - 1e,2e en 3e Ronde. [week-33 / 2014] Ronde 4 aanstaande. van Pjotter hmeer
"Mijn excuses Pjotter, dan is de lijst die je in je onderstaande mail van 10 september bedoelde dus niet de teamledenlijst op pvoutput.org. Dank je wel Mike."
10 uur geleden
Mike heeft gereageerd op blogbijdrage één jaar zonnenpanelen opbrengst 2530/-2540 kW van Pjotterke
"Reactie wissen Dat komt neer op een rendement rond de 95% wanneer je met een 2700 WP installatie na een jaar iets van 2.565 Kwh hebt opgewekt Op dit blog kun je (met iets meer info over je installatie) een bijdrage leveren voor de onderlinge…"
10 uur geleden
Mike heeft gereageerd op blogbijdrage Opgave van je opbrengsten - 1e,2e en 3e Ronde. [week-33 / 2014] Ronde 4 aanstaande. van Pjotter hmeer
11 uur geleden
Pjotterke posted a blog post

één jaar zonnenpanelen opbrengst 2530/-2540 kW

Hallo allemaalVrijdag a.s. liggen mijn panelen precies één jaar op het dak, (10 stuks 270Wp) en heb nu dus inzicht hoeveel ik heb geleverd.  Met de komende redelijk zonnige dagen kom ik uit op iets meer dan 2500kW (iets in buurt van 2530-2540).Volgens mij best goed, toch?De panelen liggen nagenoeg pal zuid op een plat dak, hellingshoek 20-30grd.Zonnige groetPeter  See More
12 uur geleden
Pjotter hmeer heeft gereageerd op blogbijdrage Opgave van je opbrengsten - 1e,2e en 3e Ronde. [week-33 / 2014] Ronde 4 aanstaande. van Pjotter hmeer
"J.f. De graaf, wanneer je de eerste keer een opgave doet vermeld dan de info zoals hierboven aangegeven postkode aantal panelen enz dan voeg ik je opbrengst toe bedankt."
gisteren
J.F. de Graaf-Dammer heeft gereageerd op blogbijdrage Opgave van je opbrengsten - 1e,2e en 3e Ronde. [week-33 / 2014] Ronde 4 aanstaande. van Pjotter hmeer
"Pjotter, De opbrengst van onze panelen na 1 jaar (installatiedatum 31-01-2013) is 1.930 kwh naam installatie is graafdam. Opgave OSH in offerte 1.585 kwh."
gisteren
Adriaan Horrevorts heeft zijn/haar profiel bijgewerkt
Maandag
Adriaan Horrevorts is nu lid van Energie Community
Maandag
Gert-Jan Faber heeft gereageerd op blogbijdrage Steeds meer zuinige spullen in huis maar geen lager verbruik. van Rob
"Van een aantal apparaten heb ik de gebruiksaanwijzing erbij gepakt (of op internet opgezocht). Zo heb ik van de vaatwasser teruggevonden hoeveel kw per keer deze verbruikt, m.b.t. de inbouw koelkast: in de gebruiksaanwijzing vond ik z'n…"
Zondag
Rob en Pjotter hmeer zijn nu bevriend
Zondag