In diverse blogs en reacties lees ik dat forumleden de slimme meter maar dom vinden. Ik wil toch nog maar eens onder de aandacht brengen dat dit beslist niet zo is. De slimme meter doet precies wat hij moet doen en dat is elektra en eventueel gas meten en die registreren. De slimme meter meet het elektra verbruik (en retour) per kwartier en een eventuele slimme gasmeter meet het gasverbruik per uur.

Alle netwerkbeheerders (Liander, Enexis, Stedin, etc etc) lezen dagelijks de slimme meter gegevens uit. Er zijn wettelijke regels wat er met die gegevens van de consument mag gebeuren. Zelf kun je echter elke dag inzicht krijgen in je energieverbruik en je retourlevering. Er zijn enkele firma's die hier een abonnement voor aanbieden.

Dus in plaats van dagelijks of wekelijks meterstanden noteren of een hardware oplossing installeren kun je ook eenvoudig een abonnement nemen. Ik vind het niet te duur vergeleken met de hardware investering die ik zou moeten doen. Je zult per apparaat moeten meten wat het verbruikt. Met de slimme meter kun je volgen of je inspanningen om te bezuinigingen  effect hebben ook op de lange termijn, voor het geval dat de aandacht weer verzwakt. En voor de zonnepaneel eigenaar uiteraard de exacte retour waardes per kwartier.

Verder kun je ook investeren in hardware oplossingen zie bijvoorbeeld het volgende interessante overzicht  Thuis energiegebruik meten 

Weergaven: 663

Opmerking

Je moet lid zijn van Energie Community om reacties te kunnen toevoegen!

Word lid van de community van Energie Community

Reactie van Henk Daalder Duurzame Brabanders op 5 Mei 2013 op 15.45

Mike,\Ik weet niet waarom de meter data pas na 2 maanden beschikbaar komen,maar dat zou kunnenzijn om te voorkomen dat "iedereen" via internet kan zien dat de mensen op een bepaald adres met vakantie zijn. Voor inbrekers is dat waardevolle data, als ze het op tijd zouden weten.

Verder heb ik er niet naar gezocht, maar ik verwacht dat er ook produkten zijn die een beetje handige klusser ook zonder programmeer kennis kan gebruiken om de meter data realtime uit te lezen, zonder duur abonnement

Reactie van Mike op 5 Mei 2013 op 15.36

Wanneer de meter gebruikersvriendelijk was geweest zou iedereen hem zelf moeten kunnen uitlezen via de P1 poort. Dat kan nu ook wel maar alleen voor mensen die toevallig programmeur zijn, of dit als hobby hebben.

Reactie van Henk Daalder Duurzame Brabanders op 5 Mei 2013 op 15.35

Harry,

Van mij mag je best je tevredenheid uiten, maar laat de onwaarheden over de domme slimme meter er buiten.
De dienst die jij koopt van het bedrijf waar je reclame voor maakte (enepa?), kun je ook realiseren met bijvoorbeeld plugwise spullen.

Verder betwijfel ik of de netbeheerders dagelijks de meters uitlezen.

Hoe verklaar je overigens dat je op de website per 15 min de zonnestroom opbrengst kunt zien, als de meter maar eenmaal per dag wordt uitgelezen?

Reactie van Mike op 5 Mei 2013 op 15.33

Ik ga geen abo afsluiten om mijn eigen data te mogen inzien. Dat model hanteert plugwise ook tot onvrede van veel mensen uit ronde 2 en 3.

Als de netbeheerder de meter elk kwartier uitlezen waarom krijg ik die data uiteindelijk pas met een vertraging van twee maanden ter beschikking via mijn energieleverancier? Link de uitleesdata gelijk naar de leverancier die ze direct op de site zet in 'mijn energieleverancier' waar ik ze na inloggen kan zien.

Maar nee, dat zou immers efficiënt en eenvoudig zijn. Zolang de logische aanpak er nog niet is kunnen cowboys nog misbruik maken van de situatie en 'innovatieve producten' aanbieden door mijn data aan mij en aan anderen te verkopen. Nou echt niet, dus good luck met de handige service die niet eens veel geld kost...

Reactie van SMA & RaspBerry Fan (Harry) op 5 Mei 2013 op 14.53

@Pjotter, Henk, Jan en Niels.

Ik vind het jammer dat ik aan de leden van de community niet mag aangeven dat ik zeer tevreden ben over de dienst van een zekere firma in deze. Of de slimme meter nu een goed plan is of was, vind ik niet relevant. Nu ik hem heb gekregen van Enexis, wil ik er ook gebruik van maken. Het feit dat ik heel expliciet verwijs naar de website van …. is blijkbaar niet geoorloofd. Ik heb de blog tekst aangepast, zodat de lezers zelf maar even moeten kijken op internet.

Reactie van Pjotter hmeer op 5 Mei 2013 op 13.54
Een koppeling naar een verkoop website, dat is toch echt niet de bedoeling daarvoor gebruiken we welneen zoekmachine pls remove
Reactie van Henk Daalder Duurzame Brabanders op 5 Mei 2013 op 13.41

Met de introductie van deze overbodige meter verstoken  de netbeheerders 10 miljard gemeenschaps geld, ca 1000 EUR per gezin

Reactie van Niels op 5 Mei 2013 op 12.37
Slimme meter is wel dom. Hij is niet eens in staat om de opbrengsten van zonnepanelen te registreren.
Reactie van Henk Daalder Duurzame Brabanders op 5 Mei 2013 op 11.51

Hoeveel kost deze dienst extra, Harry? 1,67 per maand?
Maak je hier niet gewoon reclame voor Enepa?

Waarom zou je niet gewoon kunnen besparen door kritisch naar je apparaten en hun verbruik te kijken?
Daar heb je die domme "slimme" meter toch niet voor nodig? Noch de dienst van Enepa.

Met een losse energiemeter uit de bouwmarkt, ca 10 EUR, kun je van elk apparaat thuis meten hoeveel het verbruikt, dat geeft veel beter aan waar de grote verbruikers zitten.
Die informatie geeft Enepa niet eens, daar is de "slimme" meter veel te dom voor.

Eigenlijk is die domme "slimme" meter vooral bedoeld om mensen op afstand af te sluiten. Als ze te laat zijn met betalen.
Dan kan het energie bedrijf ook weer verdienen aan het weer aansluiten.

Reactie van Jan Workum op 5 Mei 2013 op 11.23

Deze community is niet bedoeld als advertentiepagina.

Recente activiteiten

Profielpictogramgrietje, AL en M. de Jong zijn lid geworden van Energie Community
9 uur geleden
H. F. R. Schöyer heeft gereageerd op blogbijdrage Heel Nederland zonder aardgas; kan dat? van Vereniging Eigen Huis
"AL heeft gelijk, in deze mondiale economie ben je al heel snel van het buitenland afhankelijk. Je kunt echter wel de risico's beperken door vele leveranciers van het product te hebben. Dus b.v. gas importeren uit Noorwegen, Saoedie Arabië,…"
15 uur geleden
AL heeft gereageerd op blogbijdrage Heel Nederland zonder aardgas; kan dat? van Vereniging Eigen Huis
"Interessant gegeven. Hoewel je je kunt afvragen in hoeverre je in de huidige mondiale economie nog onafhankelijk kunt zijn van andere landen. Voor één product: ja. In het algemeen: nee. Het nut van het besparen van energie -…"
15 uur geleden
P Koopman heeft gereageerd op blogbijdrage Heel Nederland zonder aardgas; kan dat? van Vereniging Eigen Huis
"Verwarmen kun je opdelen in 2 verschillende zaken. Het verwarmen van je huis voor binnentemperatuur, en of, verwarmen van tapwater wat voor ongeveer 35 a 40% van de huishoudelijk gasverbruik "veroorzaakt". Voor individueel gasverbruik voor…"
gisteren
H. F. R. Schöyer heeft gereageerd op blogbijdrage Heel Nederland zonder aardgas; kan dat? van Vereniging Eigen Huis
"De vraag is natuurlijk niet of een individu zonder (aard)gas kan, maar of we met z'n allen in Nederland zonder (aard)gas kunnen. In veel flats is (uit veiligheidsoverwegingen) geen gasaansluiting. Elektrisch verwarmen is veel duurder (en ook…"
gisteren
M. de Jong heeft gereageerd op blogbijdrage Heel Nederland zonder aardgas; kan dat? van Vereniging Eigen Huis
"Ik werk al jaren zonder aardgas, niet helemaal eigen keus, mijn apartement heeft gewoon geen gas-aansluiting. Dus koken gaat electrisch, boiler is electrisch, etc. Op zich geen groot gemis, maar betekent wel een hogere electra-rekening. Maar heel…"
gisteren
b.j.visser heeft gereageerd op blogbijdrage Heel Nederland zonder aardgas; kan dat? van Vereniging Eigen Huis
"Maria van der Hoeven vertelde in het AD van vanmorgen  dat we wat onafhankelijker kunnen worden door kernenergie (geen subsidie), schalie gas, gas middels LNG en renewables. We hebben dus allemaal gelijk. Daarmee worden we onafhankelijker…"
gisteren
H. F. R. Schöyer heeft gereageerd op blogbijdrage Heel Nederland zonder aardgas; kan dat? van Vereniging Eigen Huis
"Dit ben ik volmondig met JJ eens. Mensen moeten zich niet zo afhankelijk van de overheid opstellen en meer eigen verantwoordelijkheid nemen. Maar dat lost de kernvraag niet op. Die is eigenlijk niet kan Nederland zonder aardgas, maar hoe lossen we…"
gisteren
JJ heeft gereageerd op blogbijdrage Heel Nederland zonder aardgas; kan dat? van Vereniging Eigen Huis
"Wat mij betreft is heer Koopman het voorbeeld van hoe het zou kunnen/ moeten! In ieder geval voor wat betreft huishoudens (bedrijfsleven/industrie vind ik moeilijk inschatten, maar lijkt me, in principe zelfde mogelijk, op termijn...)... De…"
gisteren
H. F. R. Schöyer heeft gereageerd op blogbijdrage Heel Nederland zonder aardgas; kan dat? van Vereniging Eigen Huis
"P. Koopman. Natuurlijk is het verstandig als je een nieuw huis bouwt het energie-vriendelijk te maken. Zou ik ook doen. Het helpt, maar beantwoordt niet de vraag: kunnen we zonder aardgas? Wat in deze discussie nauwelijks naar voren komt is dat het…"
gisteren
JJ heeft gereageerd op blogbijdrage Heel Nederland zonder aardgas; kan dat? van Vereniging Eigen Huis
"Haha, mee eens. Lijkt dat heer Schoyer aandelen heeft in (buitenlands) gas (of kolenvergassing) :) "
gisteren
P Koopman heeft gereageerd op blogbijdrage Heel Nederland zonder aardgas; kan dat? van Vereniging Eigen Huis
"We hebben bijna 3 jaar gelden een nieuw huis laten bouwen, flink geïsoleerd, en met behoorlijk wat energie besparende maatregelen. Bij de aanvraag voor de nutsvoorzieningen aangegeven dat we geen gas aansluiting wilden. De netwerkbeheerder…"
Dinsdag
ProfielpictogramP Koopman, Snah, msn en 2 zijn lid geworden van Energie Community
Dinsdag
Ad Bulten heeft gereageerd op blogbijdrage Heel Nederland zonder aardgas; kan dat? van Vereniging Eigen Huis
"Wat was de essentie van deze blog ook al weer ? Juist !         "Wat vindt u? Denkt u dat Nederland zonder aardgas kan?" Ik denk van wel. Maar dan moeten we wel op zoek naar alternatieven en…"
Dinsdag
Rick Klein heeft gereageerd op blogbijdrage Heel Nederland zonder aardgas; kan dat? van Vereniging Eigen Huis
"Heer Schöyer, het lijkt me goed als u ook eens eerst wat huiswerk doet door te lezen in plaats van alleen maar reageren vanuit "het eigen gelijk willen halen" en de blijkbaar 1-zijdig getinte achtergrond. Ik hoop voor u dat u de ogen…"
Dinsdag
b.j.visser heeft gereageerd op blogbijdrage Heel Nederland zonder aardgas; kan dat? van Vereniging Eigen Huis
" Maggy, Eerst uitgaan van de feiten en dan met de feiten in de hand, eventueel met emotie, besluiten nemen. De kosten voor de burger zijn bij windenergie., zoals je al zegt centen per kWhr. Dat is heel veel geld. Ongeveer €175.=…"
Dinsdag