In diverse blogs en reacties lees ik dat forumleden de slimme meter maar dom vinden. Ik wil toch nog maar eens onder de aandacht brengen dat dit beslist niet zo is. De slimme meter doet precies wat hij moet doen en dat is elektra en eventueel gas meten en die registreren. De slimme meter meet het elektra verbruik (en retour) per kwartier en een eventuele slimme gasmeter meet het gasverbruik per uur.

Alle netwerkbeheerders (Liander, Enexis, Stedin, etc etc) lezen dagelijks de slimme meter gegevens uit. Er zijn wettelijke regels wat er met die gegevens van de consument mag gebeuren. Zelf kun je echter elke dag inzicht krijgen in je energieverbruik en je retourlevering. Er zijn enkele firma's die hier een abonnement voor aanbieden.

Dus in plaats van dagelijks of wekelijks meterstanden noteren of een hardware oplossing installeren kun je ook eenvoudig een abonnement nemen. Ik vind het niet te duur vergeleken met de hardware investering die ik zou moeten doen. Je zult per apparaat moeten meten wat het verbruikt. Met de slimme meter kun je volgen of je inspanningen om te bezuinigingen  effect hebben ook op de lange termijn, voor het geval dat de aandacht weer verzwakt. En voor de zonnepaneel eigenaar uiteraard de exacte retour waardes per kwartier.

Verder kun je ook investeren in hardware oplossingen zie bijvoorbeeld het volgende interessante overzicht  Thuis energiegebruik meten 

Weergaven: 661

Opmerking

Je moet lid zijn van Energie Community om reacties te kunnen toevoegen!

Word lid van de community van Energie Community

Reactie van Henk Daalder Duurzame Brabanders op 5 Mei 2013 op 15.45

Mike,\Ik weet niet waarom de meter data pas na 2 maanden beschikbaar komen,maar dat zou kunnenzijn om te voorkomen dat "iedereen" via internet kan zien dat de mensen op een bepaald adres met vakantie zijn. Voor inbrekers is dat waardevolle data, als ze het op tijd zouden weten.

Verder heb ik er niet naar gezocht, maar ik verwacht dat er ook produkten zijn die een beetje handige klusser ook zonder programmeer kennis kan gebruiken om de meter data realtime uit te lezen, zonder duur abonnement

Reactie van Mike op 5 Mei 2013 op 15.36

Wanneer de meter gebruikersvriendelijk was geweest zou iedereen hem zelf moeten kunnen uitlezen via de P1 poort. Dat kan nu ook wel maar alleen voor mensen die toevallig programmeur zijn, of dit als hobby hebben.

Reactie van Henk Daalder Duurzame Brabanders op 5 Mei 2013 op 15.35

Harry,

Van mij mag je best je tevredenheid uiten, maar laat de onwaarheden over de domme slimme meter er buiten.
De dienst die jij koopt van het bedrijf waar je reclame voor maakte (enepa?), kun je ook realiseren met bijvoorbeeld plugwise spullen.

Verder betwijfel ik of de netbeheerders dagelijks de meters uitlezen.

Hoe verklaar je overigens dat je op de website per 15 min de zonnestroom opbrengst kunt zien, als de meter maar eenmaal per dag wordt uitgelezen?

Reactie van Mike op 5 Mei 2013 op 15.33

Ik ga geen abo afsluiten om mijn eigen data te mogen inzien. Dat model hanteert plugwise ook tot onvrede van veel mensen uit ronde 2 en 3.

Als de netbeheerder de meter elk kwartier uitlezen waarom krijg ik die data uiteindelijk pas met een vertraging van twee maanden ter beschikking via mijn energieleverancier? Link de uitleesdata gelijk naar de leverancier die ze direct op de site zet in 'mijn energieleverancier' waar ik ze na inloggen kan zien.

Maar nee, dat zou immers efficiënt en eenvoudig zijn. Zolang de logische aanpak er nog niet is kunnen cowboys nog misbruik maken van de situatie en 'innovatieve producten' aanbieden door mijn data aan mij en aan anderen te verkopen. Nou echt niet, dus good luck met de handige service die niet eens veel geld kost...

Reactie van SMA & RaspBerry Fan (Harry) op 5 Mei 2013 op 14.53

@Pjotter, Henk, Jan en Niels.

Ik vind het jammer dat ik aan de leden van de community niet mag aangeven dat ik zeer tevreden ben over de dienst van een zekere firma in deze. Of de slimme meter nu een goed plan is of was, vind ik niet relevant. Nu ik hem heb gekregen van Enexis, wil ik er ook gebruik van maken. Het feit dat ik heel expliciet verwijs naar de website van …. is blijkbaar niet geoorloofd. Ik heb de blog tekst aangepast, zodat de lezers zelf maar even moeten kijken op internet.

Reactie van Pjotter hmeer op 5 Mei 2013 op 13.54
Een koppeling naar een verkoop website, dat is toch echt niet de bedoeling daarvoor gebruiken we welneen zoekmachine pls remove
Reactie van Henk Daalder Duurzame Brabanders op 5 Mei 2013 op 13.41

Met de introductie van deze overbodige meter verstoken  de netbeheerders 10 miljard gemeenschaps geld, ca 1000 EUR per gezin

Reactie van Niels op 5 Mei 2013 op 12.37
Slimme meter is wel dom. Hij is niet eens in staat om de opbrengsten van zonnepanelen te registreren.
Reactie van Henk Daalder Duurzame Brabanders op 5 Mei 2013 op 11.51

Hoeveel kost deze dienst extra, Harry? 1,67 per maand?
Maak je hier niet gewoon reclame voor Enepa?

Waarom zou je niet gewoon kunnen besparen door kritisch naar je apparaten en hun verbruik te kijken?
Daar heb je die domme "slimme" meter toch niet voor nodig? Noch de dienst van Enepa.

Met een losse energiemeter uit de bouwmarkt, ca 10 EUR, kun je van elk apparaat thuis meten hoeveel het verbruikt, dat geeft veel beter aan waar de grote verbruikers zitten.
Die informatie geeft Enepa niet eens, daar is de "slimme" meter veel te dom voor.

Eigenlijk is die domme "slimme" meter vooral bedoeld om mensen op afstand af te sluiten. Als ze te laat zijn met betalen.
Dan kan het energie bedrijf ook weer verdienen aan het weer aansluiten.

Reactie van Jan Workum op 5 Mei 2013 op 11.23

Deze community is niet bedoeld als advertentiepagina.

Recente activiteiten

Also sprach Zarathustra heeft gereageerd op blogbijdrage Heel Nederland zonder aardgas; kan dat? van Vereniging Eigen Huis
"Wat een heerlijke vraag. Denkt U dat.. Nederland kan zonder aardgas.Uiteraard en bovenal zonder die walgelijke eon's etc.,die trouwens palletplants bouwen en een aardgas energie centrale,die qua looks niet onder doet voor een Ferrari. Zonder…"
6 uur geleden
ProfielpictogramAlso sprach Zarathustra, Jan Ligthart, Joost de Kok en 7 zijn lid geworden van Energie Community
6 uur geleden
Hans heeft gereageerd op blogbijdrage Zonder aardgas van Pieter van Vliet
"En hoeveel kwijt aan spiritus en hout?"
7 uur geleden
Jan Ligthart heeft een reactie achtergelaten voor Jan
"Jan, het zal ongeveer 15 jaar duren en dan draait heel Europa op alternatieve energiebronnen; gelukkig maar. Het is dertig jaar geleden dat door de z.g geleerde heren werd verkondigd dat alternatieve energie niet serieus genomen kon worden en een…"
12 uur geleden
Willem Hendrik Moorthaemer heeft gereageerd op blogbijdrage Heel Nederland zonder aardgas; kan dat? van Vereniging Eigen Huis
"Hallo energie zuinige vrienden, Wij hebben al 20 jaar geen gas meter meer. Heerlijk geen vroeging over schade aan huizen in Groningen. Wij hebben alleen electra en omdat wij meegedaan hebben met de energie veiling van eigen huis sparen wij ook nog…"
14 uur geleden
Pieter van Vliet heeft zijn/haar profiel bijgewerkt
15 uur geleden
Pieter van Vliet heeft gereageerd op blogbijdrage Heel Nederland zonder aardgas; kan dat? van Vereniging Eigen Huis
"Ik heb mij al meer dan een half jaar geleden van het gas af laten sluiten, en ben er dik tevreden mee. Omdat ik al een (zelfbouw) tegelkachel had geïnstalleerd, gebruikte ik slechts voor 15,- euro gas per jaar (om te koken), maar de nota met…"
15 uur geleden
Pieter van Vliet posted a blog post

Zonder aardgas

Ik heb mij al meer dan een half jaar geleden van het gas af laten sluiten, en ben er dik tevreden mee. Omdat ik al een (zelfbouw) tegelkachel had geïnstalleerd, gebruikte ik slechts voor 15,- euro gas per jaar (om te koken), maar de nota met alle heffingen bedroeg uiteindelijk rond de 180,- euro op jaarbasis. Dit stond mij in het geheel niet aan. Ik heb me eind vorig jaar laten afsluiten van de aardgasvoorziening, nadat er ook zonnepanelen waren geplaatst. Koken doe ik nu deels elektrisch…See More
15 uur geleden
harry langen heeft een status geplaatst
"dat"
15 uur geleden
H. F. R. Schöyer heeft gereageerd op blogbijdrage Heel Nederland zonder aardgas; kan dat? van Vereniging Eigen Huis
"JJ schrijft het mooi. De overheid zal er last mee krijgen, en de overheid zijn wij zelf. Ja zolang maar een deel van de Nederlanders (gesubsidieerde) zonnepanelen installeert, betalen diegenen die ze (nog) niet hebben. Ook krijgt `de overheid`…"
16 uur geleden
JJ heeft gereageerd op blogbijdrage Heel Nederland zonder aardgas; kan dat? van Vereniging Eigen Huis
"Harry, helemaal mee eens. Maar, gelukkig, zie ik om me heen zonne-energie steeds meer z'n intrede doen. Zonnepanelen verschijnen steeds meer op daken. Goede verhalen doen steeds meer de ronde. Ik ga ook over. En, ja ik geloof dat de overheid…"
16 uur geleden
harry langen heeft gereageerd op blogbijdrage Heel Nederland zonder aardgas; kan dat? van Vereniging Eigen Huis
"Natuurlijk kunnen we zonder aardgas, maar de overheid wil het niet. Hoe moet je belasting heffen op zonlicht? Hoe moet je belasting heffen op aardwarmte en zonnewarmte? Hoe houdt je de aandeelhouders van Shell en andere olie en gasboeren van je nek"
16 uur geleden
JJ heeft gereageerd op blogbijdrage Heel Nederland zonder aardgas; kan dat? van Vereniging Eigen Huis
"Ja, natuurlijk kan Nederland zonder aardgas. Misschien nu nog niet (omdat het huidig bestel/netwerk dit in stand houdt), maar in de (nabije) toekomst zeker. Voor wat betreft huishoudens geldt dat wanneer 1 huishouden zonder aardgas kan, ook anderen…"
17 uur geleden
ivo bruns deelde Vereniging Eigen Huiss blogbijdrage op Facebook
19 uur geleden
ivo bruns deelde Vereniging Eigen Huiss blogbijdrage op Facebook
19 uur geleden
ivo bruns deelde Vereniging Eigen Huiss blogbijdrage op Facebook
19 uur geleden