In diverse blogs en reacties lees ik dat forumleden de slimme meter maar dom vinden. Ik wil toch nog maar eens onder de aandacht brengen dat dit beslist niet zo is. De slimme meter doet precies wat hij moet doen en dat is elektra en eventueel gas meten en die registreren. De slimme meter meet het elektra verbruik (en retour) per kwartier en een eventuele slimme gasmeter meet het gasverbruik per uur.

Alle netwerkbeheerders (Liander, Enexis, Stedin, etc etc) lezen dagelijks de slimme meter gegevens uit. Er zijn wettelijke regels wat er met die gegevens van de consument mag gebeuren. Zelf kun je echter elke dag inzicht krijgen in je energieverbruik en je retourlevering. Er zijn enkele firma's die hier een abonnement voor aanbieden.

Dus in plaats van dagelijks of wekelijks meterstanden noteren of een hardware oplossing installeren kun je ook eenvoudig een abonnement nemen. Ik vind het niet te duur vergeleken met de hardware investering die ik zou moeten doen. Je zult per apparaat moeten meten wat het verbruikt. Met de slimme meter kun je volgen of je inspanningen om te bezuinigingen  effect hebben ook op de lange termijn, voor het geval dat de aandacht weer verzwakt. En voor de zonnepaneel eigenaar uiteraard de exacte retour waardes per kwartier.

Verder kun je ook investeren in hardware oplossingen zie bijvoorbeeld het volgende interessante overzicht  Thuis energiegebruik meten 

Weergaven: 704

Opmerking

Je moet lid zijn van Energie Community om reacties te kunnen toevoegen!

Word lid van de community van Energie Community

Reactie van Henk Daalder Duurzame Brabanders op 5 Mei 2013 op 15.45

Mike,\Ik weet niet waarom de meter data pas na 2 maanden beschikbaar komen,maar dat zou kunnenzijn om te voorkomen dat "iedereen" via internet kan zien dat de mensen op een bepaald adres met vakantie zijn. Voor inbrekers is dat waardevolle data, als ze het op tijd zouden weten.

Verder heb ik er niet naar gezocht, maar ik verwacht dat er ook produkten zijn die een beetje handige klusser ook zonder programmeer kennis kan gebruiken om de meter data realtime uit te lezen, zonder duur abonnement

Reactie van Mike op 5 Mei 2013 op 15.36

Wanneer de meter gebruikersvriendelijk was geweest zou iedereen hem zelf moeten kunnen uitlezen via de P1 poort. Dat kan nu ook wel maar alleen voor mensen die toevallig programmeur zijn, of dit als hobby hebben.

Reactie van Henk Daalder Duurzame Brabanders op 5 Mei 2013 op 15.35

Harry,

Van mij mag je best je tevredenheid uiten, maar laat de onwaarheden over de domme slimme meter er buiten.
De dienst die jij koopt van het bedrijf waar je reclame voor maakte (enepa?), kun je ook realiseren met bijvoorbeeld plugwise spullen.

Verder betwijfel ik of de netbeheerders dagelijks de meters uitlezen.

Hoe verklaar je overigens dat je op de website per 15 min de zonnestroom opbrengst kunt zien, als de meter maar eenmaal per dag wordt uitgelezen?

Reactie van Mike op 5 Mei 2013 op 15.33

Ik ga geen abo afsluiten om mijn eigen data te mogen inzien. Dat model hanteert plugwise ook tot onvrede van veel mensen uit ronde 2 en 3.

Als de netbeheerder de meter elk kwartier uitlezen waarom krijg ik die data uiteindelijk pas met een vertraging van twee maanden ter beschikking via mijn energieleverancier? Link de uitleesdata gelijk naar de leverancier die ze direct op de site zet in 'mijn energieleverancier' waar ik ze na inloggen kan zien.

Maar nee, dat zou immers efficiënt en eenvoudig zijn. Zolang de logische aanpak er nog niet is kunnen cowboys nog misbruik maken van de situatie en 'innovatieve producten' aanbieden door mijn data aan mij en aan anderen te verkopen. Nou echt niet, dus good luck met de handige service die niet eens veel geld kost...

Reactie van SMA & RaspBerry Fan (Harry) op 5 Mei 2013 op 14.53

@Pjotter, Henk, Jan en Niels.

Ik vind het jammer dat ik aan de leden van de community niet mag aangeven dat ik zeer tevreden ben over de dienst van een zekere firma in deze. Of de slimme meter nu een goed plan is of was, vind ik niet relevant. Nu ik hem heb gekregen van Enexis, wil ik er ook gebruik van maken. Het feit dat ik heel expliciet verwijs naar de website van …. is blijkbaar niet geoorloofd. Ik heb de blog tekst aangepast, zodat de lezers zelf maar even moeten kijken op internet.

Reactie van Pjotter hmeer op 5 Mei 2013 op 13.54
Een koppeling naar een verkoop website, dat is toch echt niet de bedoeling daarvoor gebruiken we welneen zoekmachine pls remove
Reactie van Henk Daalder Duurzame Brabanders op 5 Mei 2013 op 13.41

Met de introductie van deze overbodige meter verstoken  de netbeheerders 10 miljard gemeenschaps geld, ca 1000 EUR per gezin

Reactie van Niels op 5 Mei 2013 op 12.37
Slimme meter is wel dom. Hij is niet eens in staat om de opbrengsten van zonnepanelen te registreren.
Reactie van Henk Daalder Duurzame Brabanders op 5 Mei 2013 op 11.51

Hoeveel kost deze dienst extra, Harry? 1,67 per maand?
Maak je hier niet gewoon reclame voor Enepa?

Waarom zou je niet gewoon kunnen besparen door kritisch naar je apparaten en hun verbruik te kijken?
Daar heb je die domme "slimme" meter toch niet voor nodig? Noch de dienst van Enepa.

Met een losse energiemeter uit de bouwmarkt, ca 10 EUR, kun je van elk apparaat thuis meten hoeveel het verbruikt, dat geeft veel beter aan waar de grote verbruikers zitten.
Die informatie geeft Enepa niet eens, daar is de "slimme" meter veel te dom voor.

Eigenlijk is die domme "slimme" meter vooral bedoeld om mensen op afstand af te sluiten. Als ze te laat zijn met betalen.
Dan kan het energie bedrijf ook weer verdienen aan het weer aansluiten.

Reactie van Jan Workum op 5 Mei 2013 op 11.23

Deze community is niet bedoeld als advertentiepagina.

Recente activiteiten

AJS heeft gereageerd op blogbijdrage Het panelen praatje: Maand Juli 2014 -- FOETSIE MEEROPBRENGSTEN -- van Pjotter hmeer
"Het valt hier in Twente wel mee: juli 2014 ligt 0,5% lager dan juli 2013."
11 uur geleden
Coert heeft gereageerd op blogbijdrage Raspberry PI van Cornelis Oud
"Ja, dat er af en toe 5-min metingen tussenuit vallen komt bij mij ook voor. Op sommige dagen is het frekwenter dan op andere. Bij mij (en ook bij anderen hoor ik) ligt het dan meestal aan de internetverbinding en niet aan de Bluetooth verbinding kan…"
11 uur geleden
Coert heeft gereageerd op blogbijdrage Het panelen praatje: Maand Juli 2014 -- FOETSIE MEEROPBRENGSTEN -- van Pjotter hmeer
"Over de hele maand juli zit ik op zo'n 6% minder dan vorig jaar. Niet zo spectaculair dus."
12 uur geleden
Cyriel Mom heeft gereageerd op blogbijdrage Raspberry PI van Cornelis Oud
"hallo, hebben jullie er ook last van dat soms de tijden niet kloppen of helemaal niet meer loop. heb mijn PI al twee keer aan en uit gezet en het loopt nog steeds…"
18 uur geleden
Ad Bulten heeft gereageerd op blogbijdrage Streep door voorschotbedrag van Vereniging Eigen Huis
"Harry Witlox. Nuon heeft een afdeling Zonnepanelen. Daar geïnformeerd wat hun zonnepanelen met mijn voorschotten kunnen doen. Hun verhaal verteld aan de klantendienst, samen met haar het voorschottenbedrag aangepast. Klinkt omslachtig, maar het…"
gisteren
Joeri de Ruijter heeft gereageerd op blogbijdrage Zonnestroomboiler van Frank Muller
"Antwoord op de berekening van www.buroepn.nl Ik denk dat deze berekening ook gemaakt moet worden met het nieuwe systeem de Zonnestroomboiler en niet meer met de sonneboiler. De zonnestoomboiler werkt nl op DC stroom dmv zonnepanelen.Hier een…"
gisteren
Joeri de Ruijter is nu lid van Energie Community
gisteren
AJS heeft gereageerd op blogbijdrage Zonnestroomboiler van Frank Muller
"Hallo Frank, vanuit financieel oogpunt is een zonnestroomboiler (voorlopig nog) niet interessant zolang de huidige salderingsregeling blijft bestaan. Ik wist het niet meer helemaal precies maar water verwarmen elektrisch is met de huidige…"
gisteren
Pjotter hmeer heeft gereageerd op blogbijdrage Mag de regering met twee maten meten? van Frans van Enschot
"Dijkversterking vergt miljarden staat vandaag op teletekst 105, de regering zal met zijn begroting een probleem hebben om het geld op te kunnen hoesten. Hier wil ik graag een steentje bijdragen. Stop met hrt uitrollen van de slimme meter en gebruik…"
gisteren
Menno Norden heeft zijn/haar profielfoto bijgewerkt
gisteren
Menno Norden is nu bevriend met Edward Mietus en Nico
gisteren
Nico heeft gereageerd op blogbijdrage Growatt Wifi Module (via Raspberry Pi) automatische upload naar PVoutput van Sander Plug
"Misschien denk je waarom ?? - Bewerken gegevens naar een HTML-pagina- Bewerken gegevens tot grafiekjes (d.m.v. RRDtool)- Uitvoer naar PVOutput.org- Uitvoer van de dagelijkse opbrengst naar een CSV-bestand- Uitvoer van de opbrengst naar een…"
gisteren
Frank Muller posted a blog post

Zonnestroomboiler

heeft iemand al zonnestroomboiler op zijn bestaande zonnepanelen geplaatstSee More
gisteren
Nico heeft gereageerd op blogbijdrage Growatt Wifi Module (via Raspberry Pi) automatische upload naar PVoutput van Sander Plug
"Loopt hier als een zonnetje. P1 poort word keurig uitgelezen en update mijn website. Ook de inverter via wifi word uitgelezen en verstuurd de data naar PVoutput. Nu bezig met een script wat voor de mastervolt en soladin gemaakt is om te kijken of…"
gisteren
Wilfred heeft een status geplaatst
"29-7-2013 zijn 18 Yingli Panda Black YL255 panelen geïnstalleerd. Positie: ZW Lok.: Voorne-Putten Vermogen: 4.590 kWp Productie: 4.875 Kwh."
Woendag
Pascal heeft gereageerd op blogbijdrage Salderen van Cornelis Oud
"Ja vind het prima, laat de meteropnemer maar komen, de stand staat nu nog lager .  Ja ze hebben idd aangeboden om hem kosteloos te vervangen,  maar  het aanbod heb ik vriendelijke afgeslagen. De oude meter werkt prima, zie geen…"
Woendag