In diverse blogs en reacties lees ik dat forumleden de slimme meter maar dom vinden. Ik wil toch nog maar eens onder de aandacht brengen dat dit beslist niet zo is. De slimme meter doet precies wat hij moet doen en dat is elektra en eventueel gas meten en die registreren. De slimme meter meet het elektra verbruik (en retour) per kwartier en een eventuele slimme gasmeter meet het gasverbruik per uur.

Alle netwerkbeheerders (Liander, Enexis, Stedin, etc etc) lezen dagelijks de slimme meter gegevens uit. Er zijn wettelijke regels wat er met die gegevens van de consument mag gebeuren. Zelf kun je echter elke dag inzicht krijgen in je energieverbruik en je retourlevering. Er zijn enkele firma's die hier een abonnement voor aanbieden.

Dus in plaats van dagelijks of wekelijks meterstanden noteren of een hardware oplossing installeren kun je ook eenvoudig een abonnement nemen. Ik vind het niet te duur vergeleken met de hardware investering die ik zou moeten doen. Je zult per apparaat moeten meten wat het verbruikt. Met de slimme meter kun je volgen of je inspanningen om te bezuinigingen  effect hebben ook op de lange termijn, voor het geval dat de aandacht weer verzwakt. En voor de zonnepaneel eigenaar uiteraard de exacte retour waardes per kwartier.

Verder kun je ook investeren in hardware oplossingen zie bijvoorbeeld het volgende interessante overzicht  Thuis energiegebruik meten 

Weergaven: 774

Opmerking

Je moet lid zijn van Energie Community om reacties te kunnen toevoegen!

Word lid van de community van Energie Community

Reactie van Henk Daalder Duurzame Brabanders op 5 Mei 2013 op 15.45

Mike,\Ik weet niet waarom de meter data pas na 2 maanden beschikbaar komen,maar dat zou kunnenzijn om te voorkomen dat "iedereen" via internet kan zien dat de mensen op een bepaald adres met vakantie zijn. Voor inbrekers is dat waardevolle data, als ze het op tijd zouden weten.

Verder heb ik er niet naar gezocht, maar ik verwacht dat er ook produkten zijn die een beetje handige klusser ook zonder programmeer kennis kan gebruiken om de meter data realtime uit te lezen, zonder duur abonnement

Reactie van Mike op 5 Mei 2013 op 15.36

Wanneer de meter gebruikersvriendelijk was geweest zou iedereen hem zelf moeten kunnen uitlezen via de P1 poort. Dat kan nu ook wel maar alleen voor mensen die toevallig programmeur zijn, of dit als hobby hebben.

Reactie van Henk Daalder Duurzame Brabanders op 5 Mei 2013 op 15.35

Harry,

Van mij mag je best je tevredenheid uiten, maar laat de onwaarheden over de domme slimme meter er buiten.
De dienst die jij koopt van het bedrijf waar je reclame voor maakte (enepa?), kun je ook realiseren met bijvoorbeeld plugwise spullen.

Verder betwijfel ik of de netbeheerders dagelijks de meters uitlezen.

Hoe verklaar je overigens dat je op de website per 15 min de zonnestroom opbrengst kunt zien, als de meter maar eenmaal per dag wordt uitgelezen?

Reactie van Mike op 5 Mei 2013 op 15.33

Ik ga geen abo afsluiten om mijn eigen data te mogen inzien. Dat model hanteert plugwise ook tot onvrede van veel mensen uit ronde 2 en 3.

Als de netbeheerder de meter elk kwartier uitlezen waarom krijg ik die data uiteindelijk pas met een vertraging van twee maanden ter beschikking via mijn energieleverancier? Link de uitleesdata gelijk naar de leverancier die ze direct op de site zet in 'mijn energieleverancier' waar ik ze na inloggen kan zien.

Maar nee, dat zou immers efficiënt en eenvoudig zijn. Zolang de logische aanpak er nog niet is kunnen cowboys nog misbruik maken van de situatie en 'innovatieve producten' aanbieden door mijn data aan mij en aan anderen te verkopen. Nou echt niet, dus good luck met de handige service die niet eens veel geld kost...

Reactie van SMA & RaspBerry Fan (Harry) op 5 Mei 2013 op 14.53

@Pjotter, Henk, Jan en Niels.

Ik vind het jammer dat ik aan de leden van de community niet mag aangeven dat ik zeer tevreden ben over de dienst van een zekere firma in deze. Of de slimme meter nu een goed plan is of was, vind ik niet relevant. Nu ik hem heb gekregen van Enexis, wil ik er ook gebruik van maken. Het feit dat ik heel expliciet verwijs naar de website van …. is blijkbaar niet geoorloofd. Ik heb de blog tekst aangepast, zodat de lezers zelf maar even moeten kijken op internet.

Reactie van Pjotter hmeer op 5 Mei 2013 op 13.54
Een koppeling naar een verkoop website, dat is toch echt niet de bedoeling daarvoor gebruiken we welneen zoekmachine pls remove
Reactie van Henk Daalder Duurzame Brabanders op 5 Mei 2013 op 13.41

Met de introductie van deze overbodige meter verstoken  de netbeheerders 10 miljard gemeenschaps geld, ca 1000 EUR per gezin

Reactie van Niels op 5 Mei 2013 op 12.37
Slimme meter is wel dom. Hij is niet eens in staat om de opbrengsten van zonnepanelen te registreren.
Reactie van Henk Daalder Duurzame Brabanders op 5 Mei 2013 op 11.51

Hoeveel kost deze dienst extra, Harry? 1,67 per maand?
Maak je hier niet gewoon reclame voor Enepa?

Waarom zou je niet gewoon kunnen besparen door kritisch naar je apparaten en hun verbruik te kijken?
Daar heb je die domme "slimme" meter toch niet voor nodig? Noch de dienst van Enepa.

Met een losse energiemeter uit de bouwmarkt, ca 10 EUR, kun je van elk apparaat thuis meten hoeveel het verbruikt, dat geeft veel beter aan waar de grote verbruikers zitten.
Die informatie geeft Enepa niet eens, daar is de "slimme" meter veel te dom voor.

Eigenlijk is die domme "slimme" meter vooral bedoeld om mensen op afstand af te sluiten. Als ze te laat zijn met betalen.
Dan kan het energie bedrijf ook weer verdienen aan het weer aansluiten.

Reactie van Jan Workum op 5 Mei 2013 op 11.23

Deze community is niet bedoeld als advertentiepagina.

Recente activiteiten

Pjotter hmeer commented on Dominic Hoogsteder Jr.'s status
"Peter dit is onzin. Waarom? zelf ook 61kw gehad deze maand en wek 3640kwh per jaar op. Het zijn andere criteria's waarmee je een calculatie doet. Ik zeg even uit de losse pols 13 panelen á 250kw = 3250kwp op het zuiden moet je dus 3200kw…"
6 uur geleden
Pjotter hmeer heeft gereageerd op blogbijdrage Slimme meter problematiek met teruglevering, wat zijn de plichten en rechten ? van Dominic Hoogsteder Jr.
"Jeroen, je hebt een parameter aanstaan dat wanneer je antwoord op een blog er geen signaal doorkomt nogal lastig dan kan het even duren voordat je een antwoord krijgt. Er bestaat een artikel in de wet dat je een nieuwe meter mag weigeren dat bedoel…"
6 uur geleden
Dominic Hoogsteder Jr. commented on Dominic Hoogsteder Jr.'s status
"Thanx , Peter ! Ik ben benieuwd wat het uiteindelijk gaat worden ... Over één jaartje weten we meer. Én hopelijk wordt het meer !"
8 uur geleden
Peter commented on Dominic Hoogsteder Jr.'s status
"2100 kwh"
8 uur geleden
Dominic Hoogsteder Jr. heeft een status geplaatst
"Eerste volle (winter)maand ... bijna 60 Kw opbrengst van 6 + 7 panelen. Wat zegt dat als "voorspelling" voor de jaaropbrengst ?"
11 uur geleden
Dominic Hoogsteder Jr. heeft gereageerd op blogbijdrage Slimme meter problematiek met teruglevering, wat zijn de plichten en rechten ? van Dominic Hoogsteder Jr.
"Beste Jeroen, vriendelijk dank voor jouw uitgebreide en diepgaande reactie. Ik ben een ICT-nerd dus ga ik een poging doen om de bewuste STEDIN-brief hier te posten ... Hopelijk lukt dat. Van de VEH heb ik nog geen antwoord. Zodra dat binnen is zal…"
11 uur geleden
Pjotter hmeer heeft gereageerd op blogbijdrage Opgave van je "JAAR" opbrengsten - 1e,2e en 3e Ronde. [week-04 / 2015] van Pjotter hmeer
"Gerke bedankt, Update gedaan publiceren komt nog. trouwens een plotter is iets anders dan een pjotter :-)"
11 uur geleden
Gerke Grashuis heeft gereageerd op blogbijdrage Opgave van je "JAAR" opbrengsten - 1e,2e en 3e Ronde. [week-04 / 2015] van Pjotter hmeer
"Hallo Plotter, Systeem "YellowDwarf" heeft in zijn tweede volle jaar 4169 KWh opgewekt.Tevens grijp ik de gelegenheid aan om een foutje in mijn opgave te verbeteren, de hellingshoek van mijn panelen is 20 gr. (ipv. 36 gr.) M.vr.gr, Gerke"
12 uur geleden
Damoiseaux is nu lid van Energie Community
gisteren
Pieter Hooftman heeft gereageerd op blogbijdrage Growatt Wifi Module (via Raspberry Pi) automatische upload naar PVoutput van Sander Plug
"Dank, het ligt dus niet aan mij :-) Overigens wel interessant, want betekent dit dat de wifi stick niet zelfstandig eens per 5 minuten data stuurt, maar wellicht reageert op een query vanuit server.growatt.com? Ga toch dat netwerkverkeer eens meer…"
gisteren
Aad heeft gereageerd op blogbijdrage Growatt Wifi Module (via Raspberry Pi) automatische upload naar PVoutput van Sander Plug
"Pieter, ja klopt, ook hier hetzelfde verloop "
gisteren
Pieter Hooftman heeft gereageerd op blogbijdrage Growatt Wifi Module (via Raspberry Pi) automatische upload naar PVoutput van Sander Plug
"Constateren jullie ook dat de uploads naar server.growatt.com wisselvalliger lijken te worden?  Niet meer stipt elke 5 minuten, en vandaag rond 11:40 uur zelfs een gat van +20 minuten... Als de communicatie naar server.growatt.com niet loopt,…"
gisteren
Sander Plug heeft gereageerd op blogbijdrage Growatt Wifi Module (via Raspberry Pi) automatische upload naar PVoutput van Sander Plug
"@Aad. Als je bij server.growatt.com onder datalogger kijkt dan zie je de poortnummer waarop de growatt server met jouw wifi module communicieerd (dit is een random port er kan verschillen per sessie/dag). Poort 5279 is de poort die de datalogger…"
gisteren
Aad heeft gereageerd op blogbijdrage Growatt Wifi Module (via Raspberry Pi) automatische upload naar PVoutput van Sander Plug
"@Sander. Ik zie in de interface van de growatt wifi module nergens dat er data wordt geforward naar port 5279 van de growatt server.  in de interface staat bij server ip address: server.growatt.com en nergens in die interface staat port 5279…"
gisteren
Henk Rohaan is nu lid van Energie Community
Donderdag
Pjotter hmeer heeft gereageerd op blogbijdrage Slimme meter problematiek met teruglevering, wat zijn de plichten en rechten ? van Dominic Hoogsteder Jr.
"Dominic, Het antwoord wat je hebt gehad over de slimme meter dat dit interessanter zou zijn wanneer je per jaar meer opwekt dan verbruikt .... Het klopt dat er energiebedrijven zijn die bij een lagere eindstand dan de beginstand bijv -200kwh dan nul…"
Woendag