P1040989

Weergaven: 113

Opmerking

Je moet lid zijn van Energie Community om reacties te kunnen toevoegen!

Word lid van de community van Energie Community

Reactie van Jeroen op 26 Oktober 2014 op 9.37

Dan lijkt het erop dat ik de brenger ben van slecht nieuws, sorry :-)

Over de schaduw: in oktober kun je rekenen met ongeveer een factor 2 x de hoogte van een object. In november is dat al een factor 3, en in december nog ietsjes meer. Ik meen maximaal een factor 3.7 x de hoogte van een object als de zon op zijn laagst staat.

Ofwel, als dat hoogste buisje op je dak 60cm is en de kleinste 40cm, dan heb je in oktober al 2 schaduwen van respectievelijk 1.2m en 0.8m. Aangezien de afstand buis-paneel 0.6m is, heb je dus in oktober al schaduw van beide buisjes op je paneel. Sterker, al in september zal het hoogste buisje waarschijnlijk een kleine schaduw gaan werpen op dat ene paneel zo te zien.

Afhankelijk van hoe je panelen georiënteerd staan tov de zon zal dit dus wel degelijk nu al een nadeel zijn. Maar je zou het allemaal even moeten opmeten, want het is nu even speculeren op basis van de foto en wat aannames.
Het zou interessant zijn bijvoorbeeld na te gaan of de set panelen allen in 1 string zitten of dat ze zijn opgedeeld in meerdere strings. Als het namelijk 1 string zou zijn, heb je gewoonweg een nadeel. Mocht je omvormer geschikt zijn voor 2 strings met een aparte tracker, zou het aan te bevelen kunnen zijn (hangt o.a. af van de minimale ingangsspanning voor 1 string bijvoorbeeld) om de "ongunstige" panelen op een aparte string te zetten. Afijn, iets om na te gaan bij je installateur.

Oh, en om het effect van de nieuwe woning die gebouwd wordt te bekijken, kijk eens op deze pagina: http://www.eclecticsite.be/zonP/zonSchaduw.htm. Of google even op schaduwlengte. Als ik 10m hoogte van de nieuwe woning aan hou, en een afstand tussen de woningen van 10m, dan zou je veilig zijn wanneer je panelen op minimaal 7.13m hoogte zouden zijn. Als ik je foto bekijk lijkt het erop dat je dat niet gaat halen. Maar - ook hier geldt weer dat het dan handig kan zijn meerdere strings te hebben, want de panelen het dichtst bij de nieuw te bouwen woning zullen dan in de schaduw vallen, maar de achterste rij mogelijk niet. In alle gevallen geldt eenvoudigweg de tuinslang: als er 1 knik in de leiding zit, stroomt het water overal gestremd, dus opdelen in twee tuinslangen kan dan een uitkomst zijn. Enne, die 10m die je noemt, is dat echt van gebouw tot gebouw, of komt er een stuk tuin bij voor beide woningen? Scheelt nogal in de berekeningen :-).

Lijk erop dat er wat uitzoek werk in zit...

Reactie van Rapunzel op 25 Oktober 2014 op 10.52

Nou u het zegt! Het was me nog niet eerder opgevallen. De leverancier heeft er ook geen opmerking over gemaakt. De afstand tussen het paneel en het pijpje is ongeveer 60 cm. Ik hoop/verwacht dat de schaduw pas invloed krijgt als de zon extreem laag staat. Ik moet dit echter even afwachten. Ik heb nog weinig ervaring. De panelen liggen er pas 4 weken.

Dit is jammer genoeg niet het enige probleem. Ik woon in en nieuwbouwwijk en nou blijkt dat er achter mij op 8 á 10 meter afstand een huis gebouwd wordt van 10 meter hoog.

Mijn hoop is er nu op gevestigd dat, als in de maanden dat de zon laag staat en de schaduw zijn invloed gaat uitoefenen, door te toch al geringe lichtopbrengst van de zon de schade nog mee zal vallen.

Overigens hartelijk dank voor uw reactie!

Reactie van Jeroen op 25 Oktober 2014 op 7.20

Het valt me op dat vooral dat ene paneel helemaal rechts van die langste rij zo dicht bij die 2 pijpjes ligt. Bij lage zon zul je schaduw hebben op dat paneel, en als dat paneel in 1 string staat met anderen zal de hele string daar last van hebben. Hebben ze daar iets over gezegd? Het is net als met een tuinslang: als er in 1 gedeelte een knik zit, wordt het water in de hele tuinslang gestremd.

Recente activiteiten

Pjotter hmeer posted a blog post

Zon-uren en opbrengsten. eerst jammeren en dan dit..... Juni & zomer 2017.

Na een artikel over het voorjaar te hebben geschreven ofwel komkommeren kan ik het nu niet laten om over de maand juni iets te vertellen. Tja wat moet je vertellen over de maand juni "Gewoon een te gekke maand met allemaal records"Of er was weer eens een warmte record, of de meeste aantal zonne-uren deze maand etc etc. De kranten staan er weer vol mee hoe goed de panelen het wel niet doen. De dagen zijn het langst dus de maand juni moet één van de maanden worden waar iedereen de beste of één na…See More
4 uur geleden
Pjotter hmeer heeft gereageerd op blogbijdrage Opgave van je "JAAR" opbrengsten - [week-27 / 2017] van Pjotter hmeer
"Harry & Cornelis,  Upload done groet."
Zaterdag
Paul heeft gereageerd op blogbijdrage Zon-uren en opbrengsten voorjaar 2017 Wat gaat het worden? van Pjotter hmeer
"Ha. Nu al meer opgewekt dan heel juni 2016. Dit wordt een topjaar :-)"
Woendag
H Slotman is nu lid van Energie Community
20 Jun

© 2017   Gemaakt door Vereniging Eigen Huis.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden